Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Anonim

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Silikonska brtvila je neophodna prilikom instaliranja nove vodovodne opreme u kupaonici, kao i za različite vrste popravka. Silikonski lijek za brtvljenje savršeno štiti površine od vlage, zahvaljujući posebnom sastavu. Brtve formira krutinu i istodobno elastični premaz, otporan na temperaturne kapi i učinke agresivnih deterdženata. Tu su i posebni sanitarne silikonske brtve, koji sadrže fungicidne aditive, sprječavajući pojavu plijesni i gljivice - te se nevolja često pojavljuju u uvjetima visoke vlažnosti. Za uporabu u kupaonici preporuča se kupiti ovu specifikaciju brtvila.

Ako se to dogodilo da se na površini tretira s brtvljenjem, crni kalup je nastao, potrebno je odmah početi borbu protiv njega. Koje mjere treba poduzeti, čitati u našem trenutnom članku.

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Zašto se kalup pojavljuje na brtvilu?

Glavni razlog za pojavu plijesni na svim vrstama površina je pretjerano vlažan zrak zatvoreni. Dodatni čimbenici koji doprinose aktivnom rastu plijesni mogu biti odsutnost dobrog ventilacijskog sustava, nedovoljne zidove, lošeg brtvljenja šavova između panela.

Ako se kalup pojavio na površini, koji se liječi silikonskim brtvinim fungicidima, tada će se razlog najvjerojatnije podići u proizvodu niske kvalitete. Ako ste koristili za brtvljenje lijek za dokazani proizvođač, koji ste sigurni da biste trebali potražiti druge razloge. Na primjer, plijesan se može pojaviti kao posljedica beskrupuloznog rada na brtvenim šavovima ili zbog prisutnosti u strukturi radne površine pukotina i žetona.

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Što je opasan kalup u kupaonici?

Plijesan je nevjerojatan organizam koji može učiniti osobu i naškoditi. Vrsta plijesni koja se naseljava na površinama u našoj kući pripada najnovijoj vrsti. Stoga, ako ste otkrili prve znakove širenja kalupa i stambene ili u nerezidentnoj sobi, riješite ga što je prije moguće.

Poznato je da se kalup primjenjuje uz pomoć sporova - mikroskopske čestice koje mogu slobodno letjeti oko kuće, usred svih novih i novih dijelova. Čak i ako ste se uspjeli riješiti glavnog fokusa plijesni, šireći se oko spora stana, može uzrokovati uzgoj novih žarišta.

Članak na temu: ljepilo za linoleum: kako lijepiti na drveni pod, akson za prirodan, nego za ljepilo PVC metala

Šteta koja uzrokuje plijesan ljudskom tijelu ne postane odmah vidljiv. Sporovi koje dišemo zajedno s zrakom mogu izazvati prilično ozbiljne respiratorne bolesti, nazofarinse, probavni sustav i druge vitalne organe. Alergija i osobe s oslabljenim imunitetom izloženi su povećanoj opasnosti.

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Uklanjanje kalupa s površine

Način da se bori protiv plijesni, koji se pojavio na silikonskim brtvilom ovisi o mjerilu problema i koliko se vremena davno pojavio. Mala parcela "svježeg" kalupa može se jednostavno isprati, a zatim obraditi površinu s antiseptikom. Ako imate vremena brzo poduzeti mjere, onda se najvjerojatnije, kalup više više ne vraća. Inače ćete morati pribjeći radikalnijoj metodi.

Kako pravilno očistiti silikonski brtvilo od plijesni?

  • Upišite u malu posudu s toplom vodom i sipajte (ispunite ga) na njega bilo koje sredstvo za čišćenje za kupaonicu. Dobro promiješajte otopinu.
  • Navlažite spužvu u nastali smjesi, obrišite problemsko područje. Pažljivo isperite plijesan s površine.
  • Operite sredstvo za čišćenje s puno čiste vode.
  • Sada je površina pogođena plijesni trebala biti dezinficirana tako da preostali sporovi ne idu na rast. Za to, bilo koji dezinficijentan koji imate kod kuće, na primjer, izbjeljivanje.
  • Nanesite izbjeljivač na silikon brtvilo. Za najbolji učinak ostavite ga 12-14 minuta. Nakon toga, brtvilo se ne samo dezinficira, već će također sijati bijela.
  • Prije penjanja dezinfektora, pročitajte površinu spužvom ili dobro četkom tako da prodire u mikrokljuk i uništio sve spore plijesni.
  • Zatim operite bjelilo i obrišite silikonski brtvilo.

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Što ako se kalup vraća?

To se događa nakon nekog vremena nakon uklanjanja, plijesan se ponovno pojavljuje na istom mjestu, pa čak i temeljita obrada problema ne pomaže u učinkovitom sredstvima. U tom slučaju, distribucijski fokus treba vidjeti ne na površini silikonskog brtvila, već ispod njega. Ako je tako, onda doći do fokusa, sloj brtvila će se morati ukloniti.

  • Skinite solarni silikonski brtvilo može samo mehanički. Stoga, vojska s malim nožem i početi rezati silikonske brtve na vrhu i uz donji rub šava.
  • Izradom rezova, berač silikonskog sloja s jednog kraja i izvadite smrznuto brtvljenje iz šava. Stari silikonski brtvilo je najbolje odmah odbaciti, jer su sporovi plijesni čvrsto potkrijepljeni u svojoj strukturi.
  • Unutar šava, najvjerojatnije ćete otkriti plijesan, fino smeće i druge gadne. Sve to treba pažljivo očistiti istim nožem.
  • Sada pročišćena stranica treba biti dezinficirana radi potpunog povjerenja da se kalup ponovno neće pojaviti. Jedno od najučinkovitijih sredstava je izopropilni alkohol. Napunite ga u šav i ostavite 20-30 minuta.
  • Nakon toga, operite šav suhom krpom i ostavite dan do potpunog sušenja. Sve to vrijeme nije dopušteno koristiti kupaonicu.
  • Suha površina treba liječiti silikonskim brtvilom. Pokušajte odabrati visokokvalitetan sanitarnu brtvila za kupaonicu koja sadrži aditive koji sprječavaju pojavu plijesni.
  • Umetnite tubu s brtvilom u poseban pištolj, izrežite izljev na odgovarajući kut i ravnomjerno rasporedite alat kroz šav.
  • Da bi se silikon potpuno osušilo, potrebno je čekati još jedan dan.

Članak o temi: Što bi trebala biti spavaća soba

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Narodni lijekovi

U borbi protiv plijesni možete koristiti narodne recepte, od kojih su mnogi mnogo učinkovitiji od skupih trgovina. Neki od brojnih načina na koje su hostese koriste za uklanjanje plijesni u kupaonici prikazani su u nastavku.

Natrijev tetrabrat (u ljudima koji se zove "bura") da se otopi u vodi u omjeru od 1 stakla pripravka za 2 ½ litre vode. Rugala se u ovom rješenju stare četkice za zube i temeljito obrišite mjesto zahvaćeno plijesnima. Zatim prikupite ostatke otopine čistom suhom krpom. Nije potrebno ispijati otopinu, jer čini zaštitni sloj protiv kalupa.

Bijela tablica octa je učinkovita i, što je najvažnije, pristupačna sredstva protiv plijesni u kupaonici. Mjesta prekrivena plijesni su dovoljna da posipaju nerazrijeđenog octa kroz raspršivač, a nakon 60 minuta, spužva se navlaži u vodi. Ako je potrebno, ponovite postupak sljedeći dan. Ocat ima oštar miris i njegovi parovi mogu negativno utjecati na blagostanje, pa ne zaboravite zrak u kupaonicu svaki put nakon ovog postupka.

Vodikov peroksid je vjerojatno u vašem kompletu prve pomoći. Ovaj lijek je neophodan ne samo za obradu rana, već i za sterilizaciju parcela pogođenih plijesnima. Tablete hidroetiri trebaju biti otopljene u vodi prema uputama, a gotova otopina se primjenjuje neotkriveno. Bolje je raditi u rukavicama, jer s dugoročnim kontaktom, vodikov peroksid može oštetiti kožu ruku. Nije potrebno ispijati rješenje, za nekoliko minuta jednostavno je otvoriti obrađenu površinu suhom spužvom ili krpom.

Obična soda hrane također se nosi sa zadatkom eliminiranja kalupa. Apsolutno je sigurno za osobu, vrijedi peni i naći u kući za svakoga. Da biste pripremili sredstvo za čišćenje, potrebno je četvrtinu čajne žličice sode miješati u 250 ml topline vode. Rezultirajuće rješenje je da uđete u parcelu s kalupom s krutom četkom, a zatim ispere. Osigurajte učinak, ponovno ponavljanje operacije.

Članak na temu: Kako odabrati zavjese za dnevni boravak u stilu i boji

Eterična ulja također su prilično učinkovite u borbi protiv kalupa. Posebno učinkovit ulje čajevca, poznato ne samo svojim ugodnim aromom, već i dobrim antiseptičkim svojstvima. Jedna čajna žličica eteričnog ulja treba otopiti u čaši tople vode i liječiti problem u otopini. Ispiranje alat nije potreban. Nakon primjene otopine, održat će se intenzivan miris eteričnog ulja za čajne stabla, ali nakon nekoliko dana će uništiti.

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Prevencija

Nakon uklanjanja kalupa od silikonskog brtvila, morate poduzeti sve mjere opreza tako da se ne pojavi ponovno. Kompleks preventivnih postupaka uključuje:

  • Oprema ventilacijskog sustava. U isto vrijeme, zapamtite da čak i najmoćniji sustav ventilacije neće se nositi s zadatkom, ako ne osigurate stalni protok zraka u kupaonici (na primjer, kroz jaz na vratima).
  • Oprema za brtvljenje u kupaonici. Svi izvori visoke vlažnosti moraju biti eliminirani, uključujući pipa i kondenzata na spremnik za WC.
  • Zidna izolacija. Ako se neke od zidova sobe zamrzne zimi, potrebno je pružiti dodatnu hidroizolaciju.
  • Uklanjanje pukotina u zidovima, na podu i na stropu. Klijezni sporovi mogu prodrijeti u kupaonicu iz susjednih apartmana čak i mikroskopskim prazninama.

Kako ukloniti plijesan u kupaonici na brtvilo?

Čitaj više