Koliko kilovat treba za dom

Anonim

Koliko kilovat treba za dom

Naše moderno društvo ne predstavlja svoj život bez struje. Usko je ukorijenjeno u dnevnom i ljudskom produkcijskom životu dvadeset prvog stoljeća.

Struja se koristi ne samo za osvjetljavanje ulica, stambenih zgrada i drugih prostora. Danas je električna energija potrebna za uključivanje telefona, računala, televizije i mnogih kućanskih aparata u našim domovima, što uvelike olakšavaju život moderne osobe.

Mnogi vlasnici kućanstava koriste električnu energiju za grijanje, iako to nije najjeftinija vrsta grijanja, ali prilično pouzdana i jednostavna za rukovanje.

Obojica u prošlosti i moderno društvo ne mogu postojati bez struje. Svake godine znanstvenici razvijaju sve nove tehnologije koje trebaju moć. Naravno, električna struja se koristi šire nego prije. Ali nakon nekoliko desetljeća, njegova se potrošnja povećava nekoliko puta. Dakle, na primjer, ako prije 10 godina za dom ili stan bio je dovoljan do 1,5 - 2 kW električne energije, danas je ovaj pokazatelj porastao na 15 kW, gotovo 10 puta.

Pokušajmo shvatiti koliko kiločara treba u sadašnjosti.

Potrošači električne energije u kući

U dekretu Vlade Ruske Federacije br. 334 "o poboljšanju postupka za tehničku povezanost potrošača na električne mreže" od 21. travnja 2009. godine, kaže se da se privatna osoba može povezati s njegovim domom do 15 kW. Na temelju tih brojki, mi ćemo napraviti izračun, ali dovoljno je za nas koliko kilovat za kuću. Da biste izračunali trebate znati koliko struje troši svaki električni aparat u kući.

Kućni proizvodi za električni aparati

Koliko kilovat treba za dom

U energetskom stolu kućanskih električnih aparata ukazuju na približne znamenke potrošnje električne energije. Potrošnja energije ovisi o snazi ​​instrumenata i učestalosti njihove uporabe.

Električni aparatPotrošnja energije, w
Uređaji
Kuhalo za vodu900-2200.
Aparat za kavu1000-1200
Toster700-1500
Perilica suđa1800-2750
Električni štednjak1900-4500
Mikrovalna pećnica800-1200
Grinder za struju mesa700-1500
Hladnjak300-800
Radio20-50
Televizija70-350
Glazbeni centar200-500
Računalo300-600
Pećnica1100-2500.
Električna svjetiljka10-150
Željezo700-1700
Pročišćivač zraka50-300
Grijači1000-2500
Usisivač500-2100
Kotlov1100-2000
Tekući bojler4000-6500
Fen500-2100
Perilica za rublje1800-2700
Klimatizacija1400-3100
Ventilator20-200.
Električni alati
Vježba500-1800
Perforator700-2200.
Vidio700-1900
Električni planer500-900.
Lobzik električni350-750.
Stroj za mljevenje900-2200.
Kružna pila850-1600.

Članak na temu: Sjenica s hozblokom - popularnim projektima i 3 građevinska koraka

Napravimo mali izračun na temelju tablice potrošene snage kućanskih električnih aparata. Na primjer, u našoj kući bit će minimalni skup električnih aparata: rasvjeta (150 W), hladnjak (500 W), mikrovalna pećnica (1000 W), perilica rublja (2000 W), TV (200 W), računalo (500 W), željezo (1200 W), usisivač (1200 W), perilica posuđa (2000 W). Ukupno, ovi uređaji će konzumirati 8750 W, i s obzirom da se ti uređaji odjednom uključe gotovo nikada, rezultirajuća snaga može se podijeliti s polovicom.

Koliko kilovat treba zapeti kod kuće?

Koliko kilovat treba za dom

Glavni potrošači električne struje u kućama su rasvjeta, kuhanje, grijanje i topla voda.

U hladnom razdoblju važno je skrenuti pozornost na grijanje kuće. Električno grijanje u kući, možda nekoliko vrsta:

  • voda (baterija i kotlor);
  • Čisti električni (konvektor, topli kat);
  • Kombinirani (topli kat, baterija i bojler).

Pogledajmo opcije za potrošnju električnog grijanja i električne energije.

  1. Zagrijavanje pomoću kotla. Ako je planiran elektrocotel, izbor bi trebao pasti na trofazni kotao. Sustav kotla jednako dijeli električno opterećenje na fazama. Proizvođači proizvode kotlove s različitim snagama. Da bi se odlučio izabrati da napravite pojednostavljeni izračun, područje kuće je podijeljeno s 10. Na primjer, ako kuća ima površinu od 120 m2, onda će grijanje trebati 12 kW kotla. Da biste uštedjeli na električnoj energiji, morate instalirati dvostruki način korištenja električne energije. Tada će kotler raditi na ekonomskoj tarifi. Također uz elektrocotel, morate instalirati spremnik za tampon, koji će noću akumulirati toplu vodu, a na dan za rukovanje uređajima za grijanje.
  2. Konvektor grijanje. U pravilu, konvektor je instaliran ispod prozora i spojeni su izravno u utičnicu. Njihova količina mora odgovarati dostupnosti prozora u sobi. Stručnjaci preporučuju izračunavanje ukupnog iznosa, na potrošnju moć svih uređaja za grijanje i jednako distribuirati u sve tri faze. Na primjer, zagrijavanje jednog kata može se spojiti na prvo. U drugu fazu, cijeli drugi kat. Do treće faze, pričvrstiti kuhinju i kupaonicu. Danas konvektor ima napredne značajke. Tako možete postaviti željenu temperaturu i odabrati vrijeme za grijanje. Da biste spremili, možete postaviti vrijeme i datum konvektora. Uređaj je instalirao sposobnost "multitaria", koji uključuje grijač, na željenu snagu ili u smanjenoj brzini (nakon 23-00 i do 8-00). Izračun energije za konvektore sličan je kotlu u prethodnom stavku.
  3. Zagrijavanje s toplim katom. Vrlo prikladna mogućnost grijanja, jer možete postaviti željenu temperaturu za svaku sobu. Na mjestu ugradnje namještaja, hladnjak, kao i kupaonica, ne preporučuje se topli kat. Kako se izračuni pokazuju, kuća od 90 m2 s instaliranim konvektorom i toplim katom, na istom katu, troši od 5,5 do 9 kW električne energije.

Članak o temi: Zaštita LED trake iz vlage kod kuće

Kako uštedjeti struju?

Koliko kilovat treba za dom

Do danas postoje mnoge mogućnosti za uštedu električne energije. Ti su načini potpuno jednostavni, ali da rade ih treba primijeniti svaki dan. Smanjenje potrošnje električne energije ne samo da će zadržati obiteljski proračun, već i smanjiti emisije u okoliš.

Jednostavne i vremenski testirane metode uštede

  1. Korištenje žarulja za uštedu energije. Takve se svjetiljke praktički ne zagrijavaju, tako da troškovi električne energije idu samo na rasvjetu. U prosjeku, život takvih svjetiljki je do 3 godine, a to će značajno uštedjeti troškove. Takve svjetiljke provode 5 puta manje električne energije, njihov servisni život je 10 puta duži i isplati se nakon 1 godine.
  2. Korištenje kućanskih aparata važno je pridržavati se uputa. Uzmite na primjer, hladnjak. Ne može se postaviti u blizini ploče ili baterije, budući da će uređaj morati raditi glatko za održavanje potrebne temperature. Isto vrijedi i za vrijeme kada se postavi vruća hrana. Važno je ne zaboraviti hladnjak na vrijeme pravovremeno, jer led u zamrzivaču doprinosi opsežnom trošku električne energije (do 20%).
  3. Ostavljajući sobu, ne zaboravite isključiti svjetlo. Takvo vijeće je najučinkovitiji način za spašavanje električne energije.
  4. Obrišite žarulje na vrijeme. Na prvi pogled, takav se savjet čini smiješnim. Ali malo zna da se prašina može utopiti do 15% svjetla. Važno je ne zaboraviti čistoću stropa. Možete koristiti niže svjetiljke za napajanje.
  5. Napraviti male kozmetičke popravke u sobi. Odabir pozadine, trebate defaulirati na svjetlosnim nijansama, jer su sposobni za 80% kako bi soba bila svjetlija i ugodnije. Ne smijemo zaboraviti na strop, treba biti bijela. Tako ćete biti manje vjerojatno da ćete uključiti rasvjetu.
  6. Korištenje zaslona koji odražava toplinu. Izrađeni su od folije ili pjene. Trebaju biti instalirani za bateriju. Zahvaljujući ovim zaslonima, temperatura u sobi može se podići nekoliko stupnjeva.
  7. Soba za zagrijavanje. Potrebno je izolirati prozore ili ih zamijeniti s metalnom plastikom. Kroz prozore, toplina se može okrenuti do 30%. Prozori vrijedi objesiti guste zavjese. Ako je moguće, morate zagrijati ulazna vrata i u zidovima kuće, preklapanja, podove i krov.
  8. Stjecanje klasa kućanskih aparata "A", "A +" i "A ++" može uštedjeti do 50% električne energije.
  9. Ne preporučuje se ostaviti instrumente u načinu "očekivanja". Svaka tehnika, osoba uživa samo nekoliko sati tijekom dana. Sve preostalo vrijeme u načinu "očekivanja" i postupno apsorbira električnu energiju. Da biste spremili, uređaji trebaju biti isključeni iz mreže.

Članak o temi: Kapitalni ili kozmetički popravak fasade

I tako, već znamo koliko kilovat treba za dom. Sažetimo. Iz gore opisanog, slijedi da ako je ekonomično korištenje električne energije, možemo uložiti u 15 kW, pa čak i za malu kuću čak i za grijanje. Tada će se cijela obitelj osjećati ugodno, u ugodnom gnijezdu.

Čitaj više