Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Anonim

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Topli zidovi za zagrijavanje zgrada dugo su primijenjeni i ova tehnologija nije nova. Na primjer, u palačama sv. Petersburga i do danas možete ispuniti ovu tehnologiju kada je kotao instaliran u podrumu, a kanali su se držali u zidovima, koji su kružili vrući zrak u zidovima.

Sada se ova tehnologija vraća, ali samo malo pretvaranja, umjesto kanala u zidovima imamo cijevi s rashladnim sredstvom ili električnim kabelom. Pokušajmo razumjeti ovu tehnologiju, njegove prednosti i minuse, izvedivost i gospodarstvo, utjecaj na ljudsko zdravlje i mikroklimu u kući.

Danas postoji mnogo načina za zagrijavanje vašeg doma i to dovodi do velikog problema, a to na racionalan izbor kućnog sustava grijanja.

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Prije svega, moramo shvatiti kakav je sustav grijanja i zašto je to potrebno u kući? Glavni zadatak sustava grijanja je kompenzirati gubitak topline kod kuće u sezoni grijanja. To jest, ako kuća ima neku vrstu gubitka topline, kao što je 30 kW / h kroz sve ograde strukture, onda nam trebaju te gubitke kako bi se zadovoljili udobno i održavati temperaturu od 20 ° C. Ovo i cijela zagonetka leži, vrsta sustava grijanja posebna uloga ne igra i nije bitna što ćemo nadoknaditi te gubitke, ispunit ćemo plin, ugljen ili drva za ogrjev, koristit ćemo tople zidove, tople etaže ili radijatore - Sve to nema nikakve vrijednosti. Trebamo 30 kW / h kako bi se dobio kući da nadoknadi gubitak topline!

Ako napravimo toplu kuću, kao sustav, smanjujući gubitak, na primjer, 1,5 puta, a zatim za grijanje trebat ćemo 20 kW / h. A sada smo došli na najvažnije da odaberete sustav grijanja, a radije uspoređujući učinkovitost različitih sustava. Nije tajna nikoga da trebate odabrati sustav grijanja s najvećom učinkovitošću.

Načelo rada toplim zidovima

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Pogledajmo grijanje kuće uz pomoć toplim zidovima. Što pišemo članke o oglašavanju ove tehnologije? A činjenica da koristi tople zidove kao uređaj za grijanje, povećavamo područje grijača, čime se smanji temperatura rashladnog sredstva.

Nacrtaj analogiju s toplim katovima. Na primjer, ako se zagrijemo topli kat veći od 29 ° C, onda se osoba počinje osjećati vrlo neugodno, to je vruće, ravnoteža izmjene topline je poremećena. Prema europskim standardima, temperaturna razlika između zraka i površine toplog katu ne smije biti više od 9 ° C. Na primjer, u stambenoj sobi, regulatorna temperatura je 20 ° C, zatim kat koji možemo zagrijati do 29 ° C. Ako je to kupaonica, gdje bi temperatura zraka trebala biti 24 ° C, onda kat možemo zagrijati do 33 ° C - više nije ugodno, manje - molim.

Članak o toj temi: Instaliranje konvektora vlastitim rukama

Topli zidovi Imamo točno ista ograničenja, i sa stajališta regulatornih dokumenata i ljudske fiziologije, jer je viša temperatura percipirana, kao što nije ugodno. Jedina razlika je u tome što je ta razlika 11 ° C.

Ako zid ima toplinu u stambenoj sobi, njegova temperatura ne smije prelaziti 31 ° C. Ova temperatura će biti ugodna za osobu koja se nalazi na udaljenosti od 1 m od zida. To jest, temperaturna razlika između površine zida i zraka će biti 31 ° C - 20 ° C = 11 ° C.

Zašto će osoba biti ugodna ako je temperaturna razlika veća? Mi percipiramo temperaturu kao zračni kontakt, u ovom slučaju, idite na razmjenu između zraka i SAD-a i druge opcije - poput grijanje zračenja. A to je ono što se ispostavilo, što je veća površinska temperatura, jača je toplina zračenja. Stoga će velika temperaturna razlika između zraka i površine grijanja stvoriti snažan termalni tok i čovjek ne osjeća ugodno u ovoj sobi.

U to i leži sve trikove, dok se 85% topline zida prenosi na osobu za sredstva zračenja topline. Ali da biste dobili tih 85%, rashladno sredstvo u toplom zidu treba imati temperaturu od 40 ° C. To šuti prodavači koji preporučuju tople zidove kao kućni sustav grijanja. Istu temperaturu u radijatorima sustava grijanja i velikim, kotlor ne mari da se zagrijavaju zidovi ili radijatori. U dobro izoliranoj kući, radijator s temperaturom rashladnog sredstva 40 ° C dobro se nosi sa svojim zadatkom.

Iz toga slijedi da spuštanje temperature rashladnog sredstva ispod 40 ° C, oštro smo izrezali toplinu zračenja koja emitira zid. Stoga nema smisla napraviti topli zid, jer ne dobivamo ugodnu toplinu koju dobijemo s većim nosačem topline.

Uspoređujući topli pod i zidove, imamo da je ljudska projekcija na podu je znatno manja nego na zidu (postoji kontakt područje s zračenjem topline). Stoga, ako kažemo da topli zid daje zračni toplinu, tada bi temperatura trebala biti 40 ° C, a kao što već znamo, ova temperatura nije ugodna za osobu.

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Zašto 40 ° ê? Grafikon specifičnog toplinskog kapaciteta vode nema linearnu ovisnost. Njegova donja točka, gdje će najmanji toplinski kapacitet vode biti 36,8 stupnjeva. To jest, ova temperatura na kojoj je voda najlakši za zagrijavanje za 1, 2 ili 3 stupnja i potrebno je potrošiti manje energije.

Izjava da na niskoj temperaturi nositelja topline, moramo potrošiti manje energije za zagrijavanje kuće nije istinita.

Činjenica je da je svaki sustav grijanja posrednik, i mora zagrijati zrak oko nas. Budući da je voda posrednik, a između nama i uređaja za grijanje nalazi se zrak, koji ima niski kapacitet topline i treba zagrijati, ali u kojem je apsolutno nije važno da ga zagrije, onda doživljavamo grijanje zračenja izravno, Ali za to vam je potrebna visoka temperatura.

Članak o toj temi: Kako napraviti sanduk na loggiji i balkon

Za učinkovito djelovanje toplog zida potrebna je visoka temperatura, izvor zračenja topline!

Grijanje s toplim zidom kuće je ekonomski isplativo ili ne?

Pogledajmo zagrijani vanjski zid naše kuće i napravimo toplinski inženjering izračun. Izračun uzima u obzir temperaturu zraka u prostoriji i temperaturi vanjskog zraka. Zbog toplog zraka u kući, zid se zagrijava, koji kontakti sa hladnijim vanjskim zrakom i zbog toga počinje gubiti toplinu. Nadoknađujemo te gubitke. U građevinskim normama se kaže da površinska temperatura zida unutar prostorije ne smije biti niža od 4 ° C na temperaturi zraka u ovoj sobi. Na primjer, temperatura zraka u stambenoj sobi je 20 ° C, zatim temperatura zida ne smije biti ispod 16 ° C.

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Pogledajmo toplinski inženjering zida. Imamo zid od cigle od 510 mm i izolirani EPPS 80 mm (zid izgradnja i građevina u ovom slučaju ne igra nikakvu ulogu). Otpornost na prijenos topline prema podacima kalkulatora: 3.46 (m² • ˚ se) / W.

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Idemo u karticu Tseropotieri i ispod vidimo da je gubitak topline za sezonu grijanja 25,12 kW • H do zidova 1M2. To je u slučaju kada se kuća zagrijava radijatorima ili toplim podovima. Ali ako postavljamo tople cijevi u zidove, temperatura unutarnjeg dijela zida značajno se povećava i neće biti 16 ° C i 40 ° C.

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Vrativši se natrag na kalkulator i povećajte temperaturu na 30 ° C (nažalost, ne dopušta do 40 ° C (nažalost), gledamo na gubitak topline, čine 37,31 kW • h uz zagrijavanje toplog zida, koji je jedan i pol puta više od prethodnog rezultata.

Zaključak: Na unutarnjoj temperaturi zraka od 20 ° C, gubitak kuće će biti znatno veći, ako se zagrijava s toplim zidovima, zbog činjenice da će temperatura vanjskog zida biti veća, a viša temperatura razlika, to je veći gubitak topline. U sezoni grijanja morat ćete platiti više novca za plin, struju, ogrjevno ili drugu vrstu goriva.

Što treba učiniti kako bi se smanjio gubitak topline?

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Da bi se smanjio gubitak topline od toplim zidovima, moraju se rasporediti u unutarnjim zidovima koji nisu u kontaktu s vanjskim zrakom. U tom slučaju, moći ćemo zagrijati dvije sobe s jednim zidom, ako je to particija, na primjer, između dvije spavaće sobe. Ali ako je unutarnji zid susjedan vanjskom zidu, onda ćemo se zagrijati i dio vanjskog zida, a to su već povišeni gubitak topline. Stoga se morate povući iz vanjskog zida.

Također treba pamtiti da se topli zidovi ne mogu zatvoriti s bilo čim, na primjer, instalirati ormarić ili druge elemente unutarnjih poslova u blizini. Također u blizini toplih zidova, ne može se instalirati krevet, osoba će se osjećati ugodno.

Članak na temu: Kako ažurirati žbuku na pločici u kupaonici?

A ako postoje topli zidovi koji graniči s hodnikom, jer je hodnik također kuća, a toplina će ostati u kući? Ali nema grijanja u prolaznim područjima, jer topli zrak pada iz stambenih soba. A ako još uvijek operete prolazne zone, takav višak topline će jednostavno doći u ventilaciju i opet ćemo dobiti gubitak topline.

Zaključak: Moguće je napraviti topli zid samo između stambenih prostora, tek tada možemo govoriti o nekoj svrsishodnosti i racionalno korištenje energetskih resursa.

Smanjenje gubitka topline, konstruktivna rješenja

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Još uvijek ste odlučili napraviti tople zidove u kući, unatoč svim gore navedenim argumentima neekonomičnosti ove tehnologije. Kako nastaviti?

Postoje dva načina kako bi dizajniran zid pravilno:

  1. Povećajte debljinu izolacije vani.
  2. Ugradite dodatnu izolaciju iz unutarnjeg zida, a zatim montirajte tople zidove.

U prvim slučajevima moramo potrošiti više novca na izolaciju. U drugom - zatvaramo zid s izolacijom iznutra, na taj način postavljamo sva svojstva zidnog materijala, stvaramo učinak staklenika (s izolacijom EPPS-a) i smanjit ćemo takva svojstva zida kao sorpcije, kapilarne aktivnosti, inercija , itd Ako je kuća izgrađena od opeke, onda je to u biti novac bačen na vjetar.

Zaključak: topli zid je skup sustav kućnog grijanja, što dovodi do povećanja troškova izgradnje kuće, vrlo sumnjive učinkovitosti u radu, tako da se osoba osjećala ugodno, morate učiniti topli sve zidove u kući , itd

Gdje je bolje koristiti sustav "topli zid"?

Topli zidovi za kućno grijanje, prednosti i nedostatke

Ako tehnologija postoji i omogućuje vam da riješite neki zadatak, ne možete zaboraviti na to, moramo se sjetiti i primjenjivati.

Topli zid se može koristiti kao dodatni izvor topline na mjestima gdje je iz nekog razloga nemoguće koristiti druge tehnologije. Na primjer, topli podovi su napravljeni u kući i zbog velikog broja otvorenih područja nisu dovoljni za zagrijavanje cijelog volumena. U tom slučaju, topli zidovi mogu doći do spašavanja, što će povećati područje grijanja, jer te tehnologije nalikuju i imaju isti način rada.

Učinak toplim zidovima po osobi

Kao i kod toplih katova u toplim zidovima, glavna stvar nije pretjerivanje i ne povećava temperaturu dopuštenije na 40 ° C, budući da višak topline negativno utječe na ljudsko zdravlje.

Subjektivno i psihički, osoba je mnogo ugodnija kada zid zrači toplo i ne daje hladnoću.

Ako se djeca navikaju na topli pod i toplim zidovima, onda idite u vrtić, odmah počinju povrijediti, jer su kuće stvorile stakleničke uvjete. Ljudsko tijelo, u takvim uvjetima počinje gubiti imunitet. Stoga bi topli zidovi zajedno s toplim podovima trebali biti dodatni izvor topline, a ne kao glavni!

Čitaj više