Ultrazvučna kupka

Anonim

Ultrazvučna kupka

Nedavno, optička i nakitari voljno nude uslugu čišćenja ultrazvuka. Za postupak, posebna jedinica nazvana ultrazvučna kupka (Uz-kupelj), gdje postoji poseban tenk za prilagodbu prerađenih objekata. Korisna svojstva ultrazvuka se očituje u posebnoj tekućini. Čarobnjak mora staviti objekt, uključiti uređaj, a zatim oprati. Minimalne radnje!

Teoretski, takva kupka može se napraviti bilo koji kapacitet pomoću posebne opreme za stvaranje i distribuciju ultrazvuka.

Ultrazvučna kupka

Primjena

Objekti za čišćenje je najlakši i najčešći način korištenja ultrazvučnih kupki u većini industrija. Uređaj u medicini, studije koristite u velikoj potražnji - koristeći ultrazvuk ubrzavanje reakcija, test testova s ​​tvari, sterilizirati alate. Potrebno je za čišćenje teško dostupnih mjesta, fini i mali rad, nadopunjen posebnim reagensima. Rasprostranjena uporaba uređaja u radionicama uredske opreme, mobilnim telefonima, na draguljima, filtrima i motorima prati se u autoinadustusu.

Stoga su neki pojedini poduzetnici vrlo korisni za takav pomoćnik koji će provesti dio poslovanja, oslobađajući vrijeme i ruke majstora za važnije i teškog rada.

Ultrazvučna kupka

Ultrazvučna kupka

Ultrazvučna kupka

Ultrazvučna kupka

Ultrazvučna kupka

Brizgaljke za čišćenje

U auto uslugama, UZ-kadu se koristi za različito čišćenje, pomažući penjući duboko u i ubrzati proces popravka. Na primjer, čišćenje mlaznice je prilično uobičajena operacija. Ova opcija nije prikladna za keramičke proizvode.

Prije toga, morate rastaviti pojedinosti da biste dobili mlaznice i provjerite ih na ispitnom uređaju, a zatim uronite u spremnik spremnika za kadu napunjen posebnom rješenjem. Na kraju procesa ponovno provjeravaju.

Metoda se smatra učinkovitijom nego samo ispiranje, međutim, trošenje dijelova postaje više zbog kavitacije. Zbog ove i tehničke nijanse, čišćenje mlaznica ultrazvuk se koristi s velikom kilometražom i kontaminacijom.

Ultrazvučna kupka

Ultrazvučna kupka

Za čišćenje mlaznica ultrazvuka ultrazvuk pogledajte sljedeći video.

Uređaj

Konstrukcija Uz-kupelji se smanjuje na tri elementa (osim kapaciteta):

  • Generator, stvarajući ultrazvučne elektrohails;
  • Emiter koji pretvara oscilacije u mehaničke vibracije;
  • Grijaći element (dodatni dio koji poboljšava učinkovitost) stvara temperaturne uvjete za bolji proces, može zagrijati tekući medij na 70 °.

Ultrazvučna kupka

O tome kako je postavljena kupljena ultrazvučna kupka, pogledajte sljedeći videozapis.

Pogleda

Kupke su u potražnji u mnogim industrijama, razlika leži u veličini detalja koji zahtijevaju čišćenje, učestalost primjene i volumena rada:

  • Prijenosni - točni uređaji s kapacitetom do 1 l., Podnijeti zahtjev za privatno ili komercijalno čišćenje malih dijelova. Pojednostavljeni modeli se odlikuju nekompliciranim dizajnom, minimalnim značajkama. Za majstore, poluprofesionalni uređaji su napravljeni s dodatnim opcijama, elektroničkim kontrolom, rezervoarom od nehrđajućeg čelika otkazivanja kvalitete.
  • Industrijske ultrazvučne kupke karakteriziraju dimenzije: njihov radni volumen može biti više od 10 litara, minimalan - od 4 litre. Gotovo svi imaju funkciju grijanja, brojača i dodatnih mogućnosti čišćenja.

Članak o temi: Kako odabrati zavjese spavaće sobe: ideje, savjete i 40 fotografija

Ultrazvučna kupka

Ultrazvučna kupka

O ultrazvuku

Ultrazvuk je fizički izraz koji karakterizira razinu zvuka ili buku, izvan ljudskog sluha, njegov raspon je definiran kao 16 kHz - 1000 kHz.

U proučavanju UZ-valova utvrđeno je da uzrokuju neku vrstu "ključanja" tekućih tvari, zbog čega mjehurići ne plutaju i eksplodiraju, uzrokujući dodatne valove. Uvjetno je ovaj proces dobio ime "kavitacija", koja se temeljila na radu Uz-kupelji.

Veličina mjehurića ovisi o učestalosti ultrazvuka: što je veći zvuk, najmanji mjehurići. Stoga, ova metoda vam omogućuje da gurate prljavštinu i padne s površine čvrstih predmeta. Kavitacija ima povratne informacije od visine ultrazvuka: od malih mjehurića snaga tlaka u nastajanju manji je, dakle, na relativno niskoj frekvenciji, kavitacija je jača. U isto vrijeme, "oznake" na površini, mijenjajući ga na razini najmanjih čestica. Ispostavilo se da je viši pokazatelj frekvencije, minijaturni mjehurići i manje tragove.

Ultrazvučna kupka

Značajke

Gdje su potrebni točnost nakita i fino čišćenje, ultrazvučne kupke su jednostavno neophodni, imaju niz prednosti u usporedbi s bilo kojom drugom mehaničkom metodom pročišćavanja:

  • Nema potrebe da osobno sudjeluje u radu, nakon učitavanja stavke u kadu ostaje samo uključivanje uređaja;
  • Ne postoji izravan dodir kože s kemijom, ne postoji negativan utjecaj na zdravlje;
  • Cijela površina se čisti - najmanji mreže, utore, praznine gdje salveri, četke, itd.;
  • Ultrazvuk ne ostavlja tragove, čips i druge grube štete na površini.

Ultrazvuk je u stanju očistiti talog, ostatke paste, bilo koružje, filmove, uključujući zaštitnu. Neki kamen i minerali imaju organsko podrijetlo ili se odnose na sedimentne stijene, čini ih donekle osjetljivim na takvu obradu. Iz tog razloga, morate obratiti pozornost na korale, bisere, opals, malahite, smaragde, tirkizne, tanzanites, Lyapis i isključuju ih s popisa radova: nakon Uz-Bath "Ljepota", kamen, njegov rez i poliranje je slomljena.

Ultrazvučna kupka

Dodatne funkcije

Korištenje pribora i posebnih značajki pojednostavljuje i olakšava rad uređaja, u nekim slučajevima - povećava učinkovitost.

Najčešće značajke:

  • Multi-mod. Najjednostavnije domaće ultrazvučne kupke rade s 1-2 načina. Poluprofesionalni omogućuje konfiguriranje do 5 načina. Raznolikost je povezana s prirodom rada i čišćenja.
  • Timer uzdiše vrijeme rada i automatski isključuje uređaj, predviđen je za gotovo sve modele osim najjednostavnijih i proračunskih home opcija.
  • Grijani ima gotovo sve modele, povećava učinkovitost i ubrzava proces. Grijanje tekućine se provodi maksimalno 70 ° C, već je još potrebno vrijednosti. Optimalna temperatura grijanja je 50 ° -60 ° C.
  • Zaštita - isključite uređaj bez tekućine i spremite je od pregrijavanja.
  • Antistatička imovina je korisna prilikom popravka stanične i uredske opreme, također se postiže pomoću specifičnih sredstava za čišćenje.
  • Elektronička kontrolna ploča, svjetlosni pokazatelji. Naravno, ovo je varanje koje povećavaju cijenu ultrazvučnih kupki, ali je teško bez njih.
  • Pribor pomoć učiniti rad jednostavnim i jednostavnim. To su rešetke i košare za postavljanje i pranje dijelova, oni će zaštititi čelični spremnik iz kontakta s objektima, oštećenjem i ogrebotinama. To će temeljito proširiti život uređaja. Transparentni poklopci mogu se pripisati pribor. Vrlo je zgodan, osobito uz istodobno čišćenje nekoliko malih proizvoda.

Članak o temi: Kako sami napraviti pod u kući iz bara

Ultrazvučna kupka

Ultrazvučna kupka

Kako očistiti kovanice u ultrazvučnoj kupki, pogledajte sljedeći videozapis.

Savjeti za odabir

Odaberite UZ-kupelj - korak je važan i odgovoran, što u potpunosti ovisi o svrsi čišćenja, područja primjene. To je s kreditom na njima da su odabrani operativni parametri:

  • Volumen UZ-kupelji povezan je s veličinom i brojem dijelova, stavki koje ćete očistiti. Zabranjeno je staviti ove predmete na površinu kupke (postoji mogućnost rezonanca i naknadnog sloma uređaja), tako da je komplet bolji za kupnju košarice tako da najmanje 3 cm ostaje na dnu.
  • Učestalost valova je koncept primijenjene fizike. Ovisno o prirodi čišćenja i osjetljivosti materijala, odaberite radnu frekvenciju ili odaberite UZ-kupku s konfiguriranim rasponom.

20-50 kHz je relativno grubo čišćenje, koristi se za industrijske objekte i dijelove, u automobilskoj industriji. Frekvencija u 20 kg može uništiti stanične strukture, ali 35-40 kHz je radni raspon za čišćenje otpornih površina u kućanstvu.

50-100 kHz - intenzivno i mekše čišćenje, koristi se u medicini i nakitu. Pogodan za djelomičnu sterilizaciju.

Ultrazvučna kupka

Kako napraviti vlastite ruke?

Kreativni i sposobni tehničari mogu stvoriti "ultrazvučni san." Da biste to učinili, trebat će vam malo iskustvo elektromehanika, rezača i jednostavnih prilagodbi: otporan na izloženost izdržljivu duboku zdjelu od nehrđajućeg čelika, dielektrične kupke (na primjer, porculan ili staklo), manji u veličini od zdjele. Magnetski svitak je koristan, ravan magnet za radio inženjerstvo, ne-vodljivi štap, pretvarač impulsa i pumpu.

Transformator će djelovati kao generator, kapacitet formirati radnu kupelj, a emiter je izrađen od preostalih rezervnih dijelova: potrebno je premotati žicu s bubljima na kuhanoj stick-dielektrici, magnet se borio na feritu rep.

Nakon što je napravio žetvu emitera, spojite zdjele, ostavljajući porculan u metalu. Potrebno je napraviti rupu od dna za kontakt s emiterom, au keramičkim jelima dva suprotna "prolazi" za tekućinu. Ako je crpka povezana s njima, proces ažuriranja tekućine može biti automatiziran. Ovdje se emiteri nalazi na dnu, može postojati nekoliko, moguće je staviti na strane kupelji. Povezivanjem emitera i generatora morate ispuniti spremnikom s čistačem tekućine i samo zatim uključite mrežu. Pretvarač mora biti jak i kompenzirati mogući skokovi napona. Da biste to učinili, uređaj je prikladan za osjetljive tehnike koje se koriste u televiziji i popravak računala.

Članak o temi: Kombinacija pozadine: U unutrašnjosti, ideje, fotografije, koje su fotozapire, boje, različite u sobi, laminat, kako pravilno, namještaj Wenge, Video

Primjena ultrazvučne kupke za stavke čišćenja možete pogledati u sljedećem videozapisu.

Operacija i briga

Kada radite s krugom, morate zapamtiti:

  • Rad uređaja može proći samo u prisutnosti tekućine. Pokretanje praznog kupka oštećuje. Iz istog razloga, morate pratiti razinu tekućine. Ali ostavite uređaj koji radi ili povezan s mrežom ne može biti: Osim skoka napona, postoji opasnost u obliku isparavanja tekućine. Da biste proširili vijek trajanja, spojite UZ-kupelj izravno za čišćenje manipulacija.
  • Ako postoje tekućine dezinfektora pomoću kupki, funkcija grijanja treba isključiti. Mnogi od njih sadrže spojeve klora, opasni za udisanje i sigurno u tekućem obliku.
  • Budući da se tekućina-reagensi koriste u Uz-kupelji, nakon čišćenja potrebno je ispiranje. Može se provesti u spremniku uređaja, u odvojenom spremniku (posuđe ili umivaonik) pročišćenoj ili tekućoj vodi, poseban sastav. Pročišćeni se navodi iz kemije i aktivnih iona ili destilirane vode.

U sljedećem video možete vidjeti proces skrbi za ultrazvučnu kupku.

Koje tekućine koriste?

Tekućine nadopunjuju ultrazvuk, što znači da su podijeljene u aplikacije:

  • Otpadne tekućine (Vega, lira, Zestron-Fa) na alkoholu su pogodne za radionice, ploče za čišćenje i ploče.
  • Univerzalni i profil čišćenja razlikuju se u njihovom sastavu (alkalna, voda), u svom sastavu imaju surfaktanti. Na primjer, "Metalni pročišćivač OM / Uz" je pogodan za automatsko popravak, čišći TM Flaye br. 2 je u nakita salona, ​​ali se koristi TM-Rempt čistač 30 stručnjaka za srebrne proizvode, eventualno domaće korištenje, TM-Remrad pročišćivač na bazi vode - za popravak uredske opreme
  • Šamponi koncentrata pažljivo se odnose na površine, uklanjaju statičku električnu energiju. Kreole se koristi za čišćenje i dezinfekciju u stomatologiji, medicini, optici i nakitu. Ekonomija je univerzalna sredstva.

Koncentracije tvari razlikuju se i njihovo pakiranje 0,15 - 5 litara.

Ultrazvučna kupka

Ultrazvučna kupka

Savjet

Za trgovinu (kozmetologija, stomatologija, popravak i nakit) je potrebna uz-kupelj. Pažljivo pročitajte upute i pomoćne tekućine. Važna radna koncentracija, miris i utjecaj na materijale. Osim toga, različite tekućine mogu imati različito trajanje izloženosti, tako da se faze procesa pročišćavanja ponekad moraju izabrati samostalno.

Postupak čišćenja ne zamjenjuje potpuno sterilizaciju, već je faza obrade, tako da je nemoguće ignorirati preporuke Sanspine.

Uz-Bath je dobar primjer uzimanja znanstvenih dostignuća za potrebe kućanstva, ali, kao i svaki električni aparat zahtijeva pažnju i pažljivoj vezi. Ovo je tajna uspješne uporabe.

Čitaj više