Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Anonim

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?
Ako je vaš stan mali, to znači da često morate tražiti dodatne slobodne centimetere i ne mogu se kupiti funkcionalan i lijep namještaj jer se ne uklapa.

Iznenađujuće, ali samo na ulazu u svaku od soba, izgubite na čitavom metru prostora. Stoga ima smisla napustiti obične ljuljačke vrata i instalirati sklopiv, koji su najzastupljeniji.

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Preklapanje vrata je dobra alternativa ljuljačkim vratima. Ima u svom sastavu nekoliko krila koji se kreće na vodiče. Podsjeća na autobuse. Takva "valovita" vrata su vrlo prikladna za kupaonice, ormare i male stambene sobe. Ali oni se preporučuju instalirati samo tamo gdje postoji mala propusnost, jer njihovi pričvrsni elementi mogu propasti mnogo prije. Osim toga, takva vrata su vrlo krhači i ne preporučljivo ih je koristiti kao vanjska vrata.

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Sklopiva vrata nisu samo kompaktna, već i osim vrlo funkcionalne i mobilne uređaje. Takva vrata ponekad mogu biti privremeni oblikovani i, ako je potrebno, razlikovati prostor.

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Odgovarajući dizajn može se odabrati za apsolutno bilo koji, čak i ne-standardni, otvori. Osim toga, sklopivi vrata su vrlo sigurna: teško ih je udariti, nacrti nisu zaljubljeni i rep vašeg ljubimca oni neće biti vezani.

Osim toga, sklopivi vrata su mnogo lakše transportirati, jer su njihova platna već već standardna vrata. Soba u kojoj su takva vrata instalirana, više prostranija i svjetla i stoga je to opremljena je mnogo lakše. Postoje dva glavna modela sklopivih skrovnih vrata - harmonika i knjiga.

Sklapanje harmonika vrata

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Prilično popularnost ima preklapana vrata koja se sastoje od nekoliko uskih dijelova - oko 10 centimetara širine ili više. Pogled, izgledaju kao rolete koji imaju jake vertikalne lamele koje su povezane s drugima.

Članak na temu: Kako instalirati akrilnu kupku

Takve su daske pričvršćene na vrh i često čak i do nižeg vodiča. Kada otvaraju vrata, oni idu na zid harmonike.

Najekstremnija lamela je pričvršćena na okvir vrata, a drugi koji ima valjak na kraju odgovoran je za kretanje duž vodiča. Da biste popravili cijelo preklopno platno u bilo kojem položaju, na ekstremnim krajevima postoje potvrdni okviri. Ova vrata se sastoje od jednog ili dva nabrana platna, i mogu se spojiti u jednom ili u oba smjera.

Da, kada se kreće nema trzaja, postoje posebni sinkronizatori. Oni pružaju paralelizam odjeljaka.

Ova vrata nisu prikladna za bilo koji interijer. No, s pravim izborom, vrata harmonika je sposobna napraviti sobu zanimljivijom i originalu. Često su instalirani u kupaonici koristeći i opseg. U tom slučaju, trebate dati prednost plastičnim modelima.

Također, možete instalirati automatska sklopivi vrata koja se kontroliraju jednim klikom na gumb.

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Vrata harmonika vrlo je lako odabrati za bilo koji otvor. A ako se u budućnosti planira uhvatiti ili proširiti otvor, vrata se mogu lako mijenjati uklanjanjem ili dodavanjem dijelova. Ako je potrebno, čak možete napraviti particije cijeloj širini prostorije, ali to će biti prilično krhko zbog prisutnosti velikog broja veza.

Savijačka knjiga

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Knjige vrata, u kojima su samo dva krila mnogo jači i pouzdaniji od harmonike. Dizajn takvih vrata je lakši, ali i teže. Ali izgled ih je čvršće. Oni su dobro pogodni za stan, koji se izrađuje u klasičnom ili minimalističkom stilu.

Takva vrata, poput vrata - harmonika, mogu dijeliti cijelu sobu i jednostavno preklapati vrata. Ali otvoriti ova vrata, potrebno je više prostora, jer su samo dvostruko više običnih vrata.

Članak o toj temi: Kako napraviti prstenje na zavjesama: upute, alati

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Dijelovi u vratima-knjiga mogu biti i simetrične (veličine jednake veličine) i asimetrični (jedna krila je već različita), što ih čini vrlo neobičnim.

Poput harmoških vrata, mogu se uklopiti u jednu i dvije strane. Osim toga, u presavijenom obliku njihovog krila, mogu se preseliti u zid, biti na rubu otvora ili presavijeni uz zid. Ova opcija je najprikladnija za "Hruščov".

Koje su preklopne unutarnja vrata za odabir?

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Sklopiva vrata, s pravim izborom modela, moći će pristupiti bilo kojem interijeru. Za proizvodnju sklopivih vrata koristi se razne materijale: drvo, plastika, koža, tkanina, MDF, iverice. Harmonik, napravljen od bilo kojeg mekog materijala (koža), može biti radijus struktura koja je idealna za klirens neravnih elemenata sobe.

Trenutno se nude i gluhe i ostakljene vrste harmonika i knjiga. U lamelama od drveta i metala, umetci iz mat, boje i prozirnog stakla, s tradicionalnim ili, s manje uobičajenim i zavijanjem vitražnih prozora. Osim toga, vrata mogu biti u ogledalu iu potpuno staklenoj verziji. Vrata s ostakljenjem su mnogo skuplje.

Montaža i njegu vrata

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Sklopiva vrata različitih modela imaju različit broj vodilica i njihove mogućnosti fiksacije vlastitih dijelova. Kada instalirate gornji i donji vodič, dizajn je pouzdaniji, ali je njegova instalacija nešto kompliciranija. Obično je gornji vodič pričvršćen na strop ili zid. Može se ponovno pojaviti tako da se uklapa u unutrašnjost.

Sklopivi unutarnja vrata: Harmonik ili knjiga?

Vrlo je važno kompetentno izvesti instalaciju kako bi se platno uvijek otvorilo do kraja, to nije zveckalo, a stezaljke su ispravno radile.

Prije instaliranja vrata morate poravnati pod. U prisutnosti žarulja, jame ili kapi visina, utore između krila ili ispod vrata mogu se formirati.

Članak o toj temi: Kombinirane zavjese to čine sami: kompetentna kombinacija boja i tkanina

Također trebate provjeriti kvalitetu pribora prije kupnje, jer trajnost cijelog sustava ovisi o kliznom mehanizmu i petlji.

Morate se pažljivo rukovati s vratima, otvoriti i zatvoriti glatko, voditi brigu o udarcima. Inače, to može propasti tijekom cijele godine.

Čitaj više