Pločica na betonskom zidu: kako lijepiti pločicu, držati ga i staviti ga u pravu

Anonim

Pločica na betonskom zidu: kako lijepiti pločicu, držati ga i staviti ga u pravu

Važno je ispravno i kvalitativno držati betonskog zida, u kojem slučaju će trajati dugogodišnje godine, pločice se smatrale jednim od najskupljih i najtraženijih materijala. Njegova impresivna svojstva bila su popularna čak iu ograničenom izboru između bijele i plavkaste nijanse od 15x15 cm. Trajni, izdržljiv, izdržljiv, lako prati materijal pouzdano je zauzeo svoje mjesto na kuhinjskom području, u kupaonici i kupaonici, kao vanjski premaz. Danas, na policama trgovina, postoji najširi izbor pločica, od proračunske verzije do izvršenja dizajna.

Što odabrati pločicu i kako ga lijepiti na zid

Ako je namijenjena kazniti prostoriju s pločicama, potrebno je nositi se sa svojim stavovima i raznolikošću koje proizvođači nude. Prije svega, treba napomenuti da se pločica smatra ekološki prihvatljivim materijalom i izrađena je od prirodne gline.

Pločica na betonskom zidu: kako lijepiti pločicu, držati ga i staviti ga u pravu

Prilikom odabira pločice, posebnu pozornost treba posvetiti svojoj kvaliteti, karakteristikama i proizvođaču

Razlikujte 3 glavne vrste pločica:

  1. Kafić za rad na otvorenom. Lako je razlikovati označavanje u obliku pahuljica. To znači da je materijal otporan na temperaturne kapi.
  2. Zidna pločica je označena slikom dlana na poleđini pločice ili kutije.
  3. Vanjska pločica označena je uzorom stopala. To znači da je ovaj materijal posebno izdržljiv i otporan na mehaničko oštećenje.

Ovisno o poroznosti i otpornosti na habanje, klasa oblaganja pločica se razlikuje. A, b, c - s najviše i niže. To je pokazatelj stabilnosti materijala prema kiselinama i kemikalijama. Na primjer, za bazene, najviša klasa A odabrana je za kuhinju, a kupaonica može biti dovoljna klasa C.

Članak o temi: Vrste vrata kasete i pravila o instalaciji

Priprema za lijepljenje pločica na zidu

Kvaliteta premaza ne ovisi samo o ispravnom odabranom materijalu. Ali iz pravilnog izvršenja rada prethodnog polaganja pločica. Pripremite površinu za rad.

Pločica na betonskom zidu: kako lijepiti pločicu, držati ga i staviti ga u pravu

Prije nego što počnete držati pločice, prvo morate očistiti zid od stare obloge, prljavštine i prašine

Provedite demontažu prethodnog premaza:

  • Limes;
  • Boje;
  • Pozadina;
  • Stara pločica.

Svaki od navedenih materijala neće dopustiti da zadrži težinu pločice. Hladno zid kako bi se identificirala praznina ili odmašćivanja. Uklonite staru staru žbuku, sruši se ispod težine pločice. Uklonite izbočene nepravilnosti. Ako je potrebno, korak gore s grubim emery papirom ili uklonite izbočine s mehaničkim načinom. Ako je potrebno, pokrenite rad za obnovu i poravnanje zida.

Važno je da površina nema kapljice više od 1 cm.

Provjerite površinu razine zida. Uklonite rupe, provedite žbuku šavova. Napravite zareze, to će pomoći ljepljivoj masi da zaključa na vertikalnom zidu. Svakako očistite zid od prašine. Da biste to učinili, koristite PVA aluminij ili poseban prajmer.

Kako staviti pločicu na betonski zid

Izuzetno je rijetkost upoznati savršeno glatke kutove i zidove u sobi. Ako površina ima duboke depresije, ne pokušavajte ga poravnati u isto vrijeme. Nanesite sloj žbuke i pustite ga da se potpuno osuši. Ako je potrebno, ponovite. Previše debeli sloj premaza, koji se primjenjuje u isto vrijeme, riješit će pločice. Potrebno je postići zid da bude apsolutno čak i, dopuštene kapljice površine ne smije prelaziti 3-4 mm.

Pločica na betonskom zidu: kako lijepiti pločicu, držati ga i staviti ga u pravu

Mnogi stručnjaci dodatno preporučuju poravnanju zida tako da je pločica točno ležala

Savjet:

  1. Primijenite sastav od 5 bodova na stražnju površinu pločice, od kojih se 4 nalaze na uglovima i 1 u sredini.
  2. Prilikom povezivanja na površinu, otopina treba ravnomjerno raspodijeliti između pločica i zida.
  3. Izbjegavajte pojavu praznine.
  4. Višak ljepne mase napušta rub, uklonite lopaticu.
  5. Stavite pločice po razini.
  6. Da biste stvorili glatke šavove između peći, svakako koristite plastične križeve koji se prodaju u svakoj poslovnoj trgovini.
  7. Nakon instalacije pločice na površinu zida, uklonite staze iz ljepila ili otopine iz dekorativne površine pločice.
  8. Ne pokušavajte staviti više od 2 ili 4 reda u isto vrijeme, jer je pločica vrlo težak materijal, a pretjerano opterećenje će dovesti do premještanja pločica i deformacije šavova.
  9. Nakon potpunog sušenja premaz, koristite smjesu za fugiranje šavova.

Članak o temi: Kako objesiti rimske zavjese: metode pričvršćivanja

Ako imate lijepljenje pločica na čistoj površini betona, imat će druge značajke. S jedne strane, betonska ploča, u pravilu, ne treba dodatno poravnanje, ali ta kvaliteta je i minus, budući da čisti betonski zid daje lošu adheziju ljepilom ili mortom.

Za dobro prianjanje, bolje je ispuniti metalnu gipsanu mrežu za beton. To će dati snažnu borbu i osloboditi pločice na površini.

Odgovorno tretirati pripremnu fazu. Iz to je to apsolutno ne kreativni dio rada ovisi o kvaliteti adhezije odabrane premaze s površinom i njegovom životu.

Nunes: Kako staviti pločice na zidu

Ako se odlučimo o dizajnu i veličini pločica, izračunajte potreban iznos. U prisutnosti dekorativnih umetke, nemojte biti lijeni za mjerenje zidova i nacrtajte točan projekt budućeg pokrovnog poklopca. Razmislite gdje će biti zglobovi i šavovi. Prilikom stvaranja crteža, razmislite o tome da je početni rad bolji od najistaknutijeg kuta, to će pomoći da se presele hlače na mjesta koja nisu upečatljiva. Ako koristite fine pločice, uzmite ga za 15% više od planiranog područja, dio materijala će ići na podrezivanje. Upotrijebite preostalo nakon obrezivanja dijela pločice koju jedva možete uspjeti.

Pločica na betonskom zidu: kako lijepiti pločicu, držati ga i staviti ga u pravu

U obavezno, ne samo za izračunavanje broja pločica, već i pripreme alata za rad.

Ljepila s nijansama:

  1. Koristeći visak, odredite glavnu vertikalnu liniju iz koje počinjete ležati pločice.
  2. S obzirom na neujednačenost poda, prvi red se može obrezati. Rezni zglobovi na podu bit će manje vidljivi, pa počnite lijepiti pločicu iz drugog reda.
  3. Iskoristite razinu i nacrtajte vodoravnu liniju na kojoj ćete poravnati donji rub drugog reda.
  4. Za podršku retka, pričvrstite na zid glatke trake. Prvi rub bara mora biti strogo smješten duž horizontalne linije. Ovaj jednostavan trik će pomoći zadržati pločice s offset dolje. Traku možete ukloniti nekoliko dana nakon potpunog sušenja otopine, a tek nakon toga zatvorite prvi red pločice.
  5. Očistite sobu od malih krhotina tako da ne padne u otopinu i nije se držala materijala ili alata.
  6. Da biste stvorili rješenje, možete koristiti mješavinu cementa i pijeska uz dodatak ljepilo. Ili kupiti gotov sastav u trgovini.

Članak o temi: Zaklada od plastičnih cijevi ispod verande vlastitim rukama

Polaganje pločica na betonskom zidu (video)

Polaganje pločice, vrlo mukotrpni rad, zahtijeva povećanu točnost. Ako se ne odlikuje preduvjet i strpljenje, bolje je izvoditi pločice od strane profesionalaca. Važno je zapamtiti da ako stručnjak uzme skupu stvar za svoj rad, nažalost, ne znači da je on dobar tapter. Ali dobra kravata ne može koštati jeftina. Navedite svoje prijatelje i poznanike, možda imaju zaposlenika čiji rad mogu preporučiti.

Čitaj više