Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Anonim

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Malo ljudi zna da je jamstveno razdoblje električnog ožičenja ne više od dvadeset godina. Njezina sigurnost u kući mora posvetiti posebnu pozornost, jer su priloge za struju loše. Ako živite u staroj kući izgrađen natrag u 60-ih godina prošlog stoljeća, zamjena električnog ožičenja za vas nije mjera opreza, već prisilna mjera, jer jednostavno nije osmišljena za rad s modernim objektima.

Strojevi za pranje rublja, hladnjaci, televizori, klima uređaji i druge tehnike u kući mogu imati napajanje do 10 kW, dok je u dizajnu kuća standard bio postavljen na kapacitet od 1,5 kW. Takav višak dovodi do izolacije nošenja, koji, zauzvrat može uzrokovati kratki spoj i požar.

Konkretno, problem mijenjanja električnog ožičenja u kupaonici, gdje se položaj pogoršava visokom vlažnošću u zatvorenom prostoru. U ovom članku ćemo govoriti o tome kako pravilno planirati i provesti polaganje ožičenja i koje nijanse treba uzeti u obzir pri odabiru opreme za rasvjetu za kupaonicu.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Značajke ožičenja u kupaonici

Kao što smo već spomenuli gore, instaliranje pogrešaka i oštećenje ožičenja mogu imati najtužnije učinke u budućnosti. Prva stvar koju treba obratiti pozornost kada planiranje ožičenja u kupaonici temeljita je izolacija svih žica , Ni u kojem slučaju ne može biti dopuštena vlaga od otvorenih dijelova električnog kruga. Da ne bi bili u opasnosti da biste dobili udarac električnom udaru ili pokvariti sve ožičenje u kupaonici kao rezultat najmanjih oštećenja, na primjer, kada je izolacija oštećena na mrežnom kabelu perilice rublja, to jest preporuča se dodatno instalirati zaštitne uređaje za isključivanje (RCD).

RCO automatski reagira na bilo kakve neplanirane promjene u opskrbi električne energije i odmah otvara cijeli električni krug u slučaju trenutnog curenja.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Čak i korištenje najkvalitetnijih i vodootpornih svjetiljki, ne mogu se smjestiti u blizini slavina za vodu, tuš kabine i kupke. Udaljenost između njih trebala bi biti najmanje dva metra.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Kada planirate ožičenje u kupaonici, treba se pamtiti da se žice za utičnice, rasvjete i električne uređaje trebaju montirati i spojiti odvojeno jedan od drugoga.

Osim toga, potrebno je uskladiti s sigurnosnim tehnikama pri radu s električnim cjevovodama.

Raditi, trebat će vam:

  • voltmetar ili multimetar;
  • Kliješta s izolacijskim ručkama;
  • odvijač s izolacijskom ručkom;
  • izolacijska traka.

Planiranje rasvjete

Kada popločavanje ožičenja je izuzetno važno razmotriti unaprijed gdje će se nalaziti električni uređaji i svjetiljke. Potrebno je razmišljati kroz mjesto prekidača, utičnica, krasta, svjetiljki i lustera. To je potrebno kako bi se spriječilo naknadno potreba za povlačenjem novih žica ili ponovljenim postojećim ožičenjem za svaku novu svjetiljku. Što su manji piling i grane imat će mrežu, bit će pouzdaniji.

Članak o toj temi: Što odabrati impregnaciju za betonske podove

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Odlučite unaprijed s mogućnošću postavljanja rasvjete u kupaonicu, s vrstom svjetiljki i svjetiljki.

Opcije

Prije toga, u svjetiljkama u kupaonici iz nekog razloga preferiraju spasiti, i bilo je uobičajeno biti ograničeno na jednu svjetiljku ispod stropa ili na zidu, iznad ulaza. U međuvremenu, za mnoge ljude, vodeni tretmani su cijeli ritual. Dok uzimam kupaonicu, želim sve što je sve izgledalo mirno i skladno. U isto vrijeme, s posjetima kupaonici, počinje svako jutro i osjećati se ugodno u njemu, potrebno je razmišljati o svemu do najmanjih detalja.

Najčešće vrste rasvjete kupaonice:

Stropna rasvjeta - Klasični koji nikada ne izlazi. U trgovinama sada možete pronaći širok raspon najrazličitijih svjetiljki različitih veličina, boja i najzastupljenih oblika.

S stropne svjetiljke, svjetlo se odmah raspršuje u cijeloj sobi. Glavni čimbenik u korist odabira stropne rasvjete je jednostavnost montaže takvih svjetiljki.

Druga popularnost vrsta rasvjete - reflektori , Za razliku od zida, oni ne osvjetljavaju cijelu sobu, već samo pojedinačne zone ili određene elemente.

Uz njihovu pomoć, to je prikladno naglasiti dizajnerske otopine implementirane u vašoj kupaonici, kao i obavljati neku vrstu zoniranja sa svjetlom.

Popularnost točkastih svjetiljki rasla je uz širenje mode na vezanosti i stropovima. Žarulje točke ne zauzimaju mnogo prostora i prikladno ih je popraviti u prostoru iza stropa.

Vanjska rasvjeta - rijedak i prilično neučinkovit način za osvjetljavanje stambenih prostora. Uglavnom se koristi kao izvorni dizajner potez.

U dekorativnim svrhama, može se koristiti za stvaranje zanimljivih crteža i ukrasa sa svjetlom, kao i za zoniranje.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

  • LED osvjetljavanje, Iako je i često dizajner, značajno funkcionalan. Može se koristiti kao neovisni izvor svjetlosti, kao i dekorativni dodatak drugim rasvjetnim uređajima. Sada mnogi čine izbor u korist LED svjetiljki zbog njihove veće sigurnosti i učinkovitosti u usporedbi s drugim vrstama svjetiljki.

Rasvjeta u sastanku se može podijeliti u tri skupine: Opći, zonski i dekorativni.

Možete postaviti odvojena lokalna svjetla, na primjer, iznad ogledala u kupaonici, koja, u pravilu, podrazumijeva uporabu posebnih svjetiljki otpornih na vlagu.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Opća rasvjeta

To podrazumijeva uporabu, u pravilu, samo jednu svjetiljku.

Ova opcija je prikladna za one koji imaju kupaonicu ima malo područje ako nema particija ili bilo koji ukupni objekt kao što je tuš kabina koja bi mogla spriječiti jedinstvenu raspodjelu svjetla.

Najlakši primjer stropne svjetiljke je obični strop, koji je pričvršćen usred stropa i ima pojednostavljeni hermetski oblik.

Još jedna mogućnost stropne svjetiljke je lampe koje su montirane u stropu. To je prikladno koristiti ih s montiranim ili napetosti stropovima. U bilo kojoj kupaonici, takve svjetiljke izgledaju skladno i estetski.

Članak na temu: Klupa - Gazebo to učiniti sami

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Lusteri

Koristeći lustere To će samo odgovarati onima koji imaju dovoljno visokih stropova u kupaonici. U suprotnom, njegova uporaba ne samo da neće dati potrebnu količinu svjetla, već se neće uklopiti u unutrašnjost kupaonice.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

U prostranoj kupaonici postat će interijer vrhunac, dati šarm i jedinstvenost. Kada kupujete, budite sigurni da kupite luster harmoniziranje s dizajnom cijele kupaonice.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Postoje zanimljivi dizajn modeli koji će uživati ​​u ljubiteljima nestandardne pribor. Ako vaša kupaonica koristi morske teme, luster luster će izgledati originalan.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Zonalna rasvjeta - Sconium, Svjetiljke

Ako vam nedostaje opće svjetlo, možete dodatno napraviti zonsku rasvjetu i staviti sconium ili bilo koju drugu svjetiljku na mjestu gdje želite imati više svjetla. Koristite šupu u kupaonici prikladno Budući da dodatna rasvjeta nije uvijek potrebna, kao iu prisutnosti odvojenog prekidača, spašava se mnogo struje.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Svjetiljke Kupaonica može biti obična i točka. Prije kupnje svakako mislite da je stropni dizajn. Možda ćete morati montirati svjetiljke u strop i hoće li biti dovoljno?

Zidne svjetiljke postavljene na ogledalo također će biti prikladne, dodajte svjetlo, funkcionalnost i grožđice u unutrašnjost.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

LED vrpce

Rasvjeta LED svjetiljke ne mogu tako učinkovito, ali vrlo učinkovito. Moguće je povećati njihovu učinkovitost korištenjem velikog broja zrcalnih površina.

Za kupaonicu odaberite LED vrpce s stupnjem zaštite od vlage IP 65.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Vrste svjetiljki

U svjetiljkama za kupaonicu, kao i, u bilo kojem drugom rasvjetnom uređajima, koriste se četiri glavne vrste svjetiljki:

  • Žarulje sa žarnom niti - najstariji tip svjetiljki, s kapacitetom od 40-100 W;
  • Luminiscent - 7-8 puta učinkovitije žarulje sa žarnom niti, dok imaju snagu od 8-80 W;
  • halogen Gotovo dva puta svjetlija od običnih žarulja sa žarnom niti i zahvaljujući velikom raznolikosti oblika, veličina i dizajn koriste se uglavnom u dekorativnim ciljevima;
  • Vođen Ima vrlo nisku potrošnju električne energije - prosječnu snagu od 1 do 7 W. Oni se također uglavnom koriste u dekorativnim ciljevima.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Izračun potrebne snage

Nakon što ste odredili željenu vrstu rasvjete, svjetiljke i svjetiljke, potrebno je napraviti preliminarne izračune, koje mora postojati ukupna moć lampe koje se koriste tako da soba nije tamna.

Izračuni se moraju izvršiti na temelju vrste prostorije: je li soba ima oblik kocke ili paralelopiped. Osim toga, treba uzeti u obzir ton i boju završnih obrada, prisutnost ogledala i ujednačenost buduće rasvjete.

Na primjer, za kupatilo u obliku kvadrature sa svjetlom, s ogledalom i jedinstvenom rasvjetom, potrebna snaga po kvadratnom metru bit će 42 W pomoću žarulja sa žarnom niti i 13 W za fluorescentne svjetiljke.

Članak o temi: Pričvrsni uređaji s luminescentnim svjetiljkama

Ako je kade površine 3,5 m2, ukupni kapacitet za osvjetljenje sobe bit će 147 W za žarulje sa žarnom niti i 45,5 W za fluorescentne svjetiljke. Za žarulje sa žarnom niti, ovisno o uvjetima rada, ta se vrijednost može varirati od 42 do 140 W na 1 m2, a za luminiscent - od 13 do 42 W po 1 m2.

Postoje složenije formule. Ali ako ste zabrinuti da izračunate sve to točno, bit će vam lakše iskoristiti posebne programe.

Nijanse Montaja

  • Prilikom provođenja ožičenja, pokušajte odmah predvidjeti sve važne trenutke i ne prebaciti ožičenje s mjesta na mjesto nekoliko puta - na aluminijskim žicama pojavljuju se na aluminijske žice od deformacije, što smanjuje njegov život.
  • Nemojte uštedjeti na ožiranju. To se odnosi ne samo na žice, već i prebacuje, utičnice, cijevi za žice i druge komponente. Kvaliteta materijala koje koristite izravno se odnosi na vašu sigurnost. Nije potrebno steći skupove elemente pod "zlatom", ali i kupiti proizvode iz jeftine kineske plastike.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

  • Ako ste počeli remont u kupaonici, zapamtite da se prijenos ožičenja treba napraviti na bilo koji žbukanje i slikarstvo radi.
  • Također zapamtite da prije ili kasnije, ako ne i vi, tako da će vaša djeca morati ponovno promijeniti ožičenje. Stoga se ne bi trebalo čvrsto uklopiti u zid.

U kupaonici morate instalirati ožičenje samo skrivene vrste Dvostruka izolacija

Kako dati grožđicu?

Ako želite napraviti svoju kupku posebnu i donijeti neka nova rješenja za pitanje rasvjete kupaonice, pokušajte nabaviti LED svijeće. Ovo je izvrsna alternativa pravim svijećama, oni će također stvoriti udobnost i romantični stav, ali u isto vrijeme s njima mnogo manje od desne strane.

Možete pokušati igrati sa svjetlom, kupnjom stražnjeg svjetla s uskim snopom svjetlosti i slanjem je na neki određeni predmet unutrašnjosti, sudopera itd.

Također vrlo zgodan i istovremeno spektakularno gleda je pozadinsko osvjetljenje police za toaletne potrepštine.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Ostali izvori svjetla

Ne zaboravite na prirodnu rasvjetu kupaonice. Ako imate priliku imati prozor u kupaonici - učiniti ga velikim. Mali ventilacijski prozori nisu relevantan. Prozor će vam pomoći uštedjeti ne samo u računima za struju, a to će vam biti mnogo lakše za provjetravanje sobe. Za kupaonicu je posebno relevantna zbog visoke vlažnosti. Pogled s prozora dodatno će pomoći da se opustite.

Rasvjeta u kupaonici - Mogućnosti i značajke ožičenja

Kupaonica je savršena za staklo koje se izvodi pomoću najnovije tehnologije "Smart staklo" ili Smart PDLC filma , Zahvaljujući takvoj tehnologiji, jednim klikom na gumb, gumb se može okretati od apsolutno transparentnog u mat-bijeloj boji i obrnuto. Ova se tehnologija još uvijek često koristi u sobama za sastanke.

Čitaj više