Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Anonim

Nedavno je utičnica u kupaonici, kao i ugradnja električnog ožičenja, bila je zapravo nemoguća zbog velike prijetnje pojave kratkog spoja, vatre, itd. Osim toga, potreba za korištenjem utičnice u ovoj sobi nije se često pojavila, jer Ranije u sobama bilo je standardnih kupki od lijevanog željeza i klasične odjeće koja nije trebala električnu energiju.

Ali u današnje vrijeme utičnice u kupaonici su preduvjet. Prije 10 godina, njihova je instalacija bila neprihvatljiva, jer Vlasnici su se bojali izlaza iz vode, koji će uzrokovati kratki spoj. Osim toga, nije se uočeno u prisutnosti električne utičnice u kupaonici, jer su u to vrijeme vlasnici stanova i kuća koristili klasični vodovod, neovisni o električnoj energiji.

Kupaonica utičnica: Što je potrebno za što

Danas se kupaonica bez napajanja smatrat će ne udobna, jer Utičnica će biti potrebna za:

  • funkcionirajući stroj za pranje;
  • funkcije jacuzzija;
  • Uključite sušilo za kosu, epilatora, britve;
  • opskrba grijanjem vodenog tkiva;
  • funkcioniranje sušenja za ručnike i ruke;
  • rad na crtanje;
  • Montaža ogledala s pozadinskim osvjetljenjem.

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Ugradnja utičnice u kupaonicu s vlastitim rukama

Svaki od ovih električnih aparata može pogoditi struju, zbog toga, instalacija napajanja i utičnicu treba kompetentni pristup, jer govorimo o električnoj sigurnosti sobe.

Ugradnja utičnice u kupaonici treba provesti, promatranje određenih uvjeta. Kada će utičnica biti nepravilno smeđa, tada je mogući tragični ishod.

Pravila o instalaciji

  1. Najvažnije stanje za instaliranje utičnice u kupaonicu (vidi kompetentnu instalacijsku fotografiju ispod) je da se treba postaviti na udaljenosti od 60 cm od sudopera, kade ili tuš kabine.
  2. Svaki utičnica treba biti uzemljenje.
  3. Poželjno je da se ožičenje skriva za stvaranje dodatne sigurnosti, u slučaju da se kondenzat formira na žicama ili kapi će pasti na njega.
  4. Kako ne bi akumulirali kondenzata, utičnice se ne smiju staviti na vanjske strane zidova.
  5. Najveća udaljenost za pronalaženje izlaza iz kupke (okomito) - 1 metar.
  6. Svako mjesto gdje je ožičenje pričvršćeno za marljivo.
  7. Za kupaonicu koristi posebne utičnice zaštićene od vlage s oznakom IP44. U ovom proizvodu postoje krila i pečat, stvarajući dodatnu otpornost na vlagu i uzemljenje.
Članak o toj temi: Kako produljiti zavjese s vlastitim rukama - 6 načina

Električna ožičenja u kupaonici

Norme vezane uz instalaciju električnih utičnica u uvjetima visoke vlažnosti navedene su u GOST R-50571.11. Posebna literatura "Pue" (Poglavlje 7.1.). Treba napomenuti da su pravila koja su podnesena na električnu opremu u kupaonicama, kupkama, tušem, kupaonicama često povezana s radnim električnim uređajima: utičnica za perilicu rublja u kupaonici mora biti u skladu s jednim zahtjevima i napajanje za kosu Sušilo je odgovoriti s drugim standardima.

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Ugradite utičnice u kupaonici

Zavarivanje u vlažnoj sobi, naravno, skriven, jer U kupaonici, sadržaj vlage je uvijek vrlo visok, što može dovesti do izravne interakcije električne energije s vlagom. A to je razumljivo neprihvatljivo.

U pravilu, zahtjev stavka 7.1.40 pauza često se ne radi pogrešno, pogrešno vjerujući da je u kupaonicama potrebno napraviti zatvoreni ožičenje. Zapravo, takva je pravila opcionalna, ali je poželjno, tj. Kabel se može označiti vani, ali ne koristite rukave i cijevi od metala.

Uvjeti postavljanja utičnice u kupaonici

Zbog činjenice da je kupaonica najmokretna mjesta u stanu, instalacija utičnice mora se provesti u skladu s strogim uvjetima, ovisno o električnim uređajima koji će biti uključeni u kupaonicu s rozetom:
  1. Ako slijedite sve sigurnosne standarde, utičnice u kupaonici svakako trebaju temeljiti, što nije dostupno u većini kuća starog uzorka. Prema tome, za napajanje uređaja s niskom snagom (epilator, britva) je bolje koristiti transformatore za odvajanje.
  2. Svi električni sigurnosni standardi moraju se pratiti na obavezno: mora se uzeti u obzir visoka vlažnost, tako da se ožičenje mora biti skriveno, a svako mjesto kombiniranja žice treba dobro izvršiti.
  3. Na hladnim površinama na kojima se pojavljuje kondenzat, zabranjeno je staviti utičnicu. I umivaonik udaljenosti do utičnice i kupke, odnosno, s pue, dužan je biti najmanje 60 cm.
  4. Osim toga, preporuča se primjenjivati ​​posebne vodoneproputnice za kupaonicu, čija je cijena prirodno viša od troškova standardnih proizvoda. Međutim, takva će se ulaganja opravdati pokrivačima i pečatom koji ne čine samo jednu šansu za prodor u električnu strukturu.
  5. Ako tehnika ima veću snagu, tada se priključak i zaštita od oštećenja struje moraju provoditi pomoću RCD-a, drugim riječima, zaštitnim mehanizmom za zatvaranje. Najčešće, pravila o instalaciji napisana su u uputama vezanim za tehniku, na primjer, jacuzzi. Za povezivanje tih električnih uređaja nanesite utičnice s 3-pin i tri kabelske žice. No, strojevi za pranje se ne preporučuju za dodavanje produžnih kabela.
  6. Osim toga, za povezivanje, oni trebaju poseban zaštićeni UZO (struja curenja 10 mA). Još uvijek morate napraviti automatsko prekidač od strane proizvođača.
  7. Naravno, rad takvog plana moraju obavljati profesionalci.

Članak na temu: WC uređaja

Metode instalacije

Kupaonica utičnica je instalirana po 2 metode: promjene ožičenja i ugradnja novih utičnica se mijenja, au drugom slučaju, samo je staro ožičenje ne zamjenjuje novom.

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Utičnice u kupaonici iz izvora vode

Kako instalirati nove utičnice u kupaonicu

  1. Jeste li konfigurirani za promjenu ožičenja i stavite nove utičnice u kupaonicu? Zatim imajte na umu da se električno ožičenje u ovom slučaju prikazuje u zasebnoj skupini, a zatim se ispiranje se vrši pomoću električne cijevi.
  2. Za spremanje električnog ožičenja postavite zasebnu zaštitu automatski.
  3. Zaštita od lezije pojavljuje se u slučaju oštećene izolacije kabelskih kabela se provodi montiranjem zaštitnog mehanizma za zatvaranje. Nakon ovog aparata slijedi stroj, dok se nominalni mehanizmi moraju međusobno uskladiti.

Korisni savjet: Shutdown Trenutno UDDO ne smije prelaziti 10 mlm.

  1. Minimalna visina utičnica u prostorijama s visokom vlagom trebala bi biti najmanje 60 cm od visine kade ili tuša. Ovaj parametar je dopušten ako je električni krug zaštićen s RCM ili odvajanjem transformatorom.
  2. Električno ožičenje kupaonice napravljeno je pomoću trojezgrene žice, koja ima dvostruku izolaciju, a također je potrebno osigurati zaštitni vodič.
  3. Važno je da je utičnica maksimalno uzemljena.
  4. Potrebno je da se poslužitelji napajanja smješteni u blizini kabine ili kupke bili su pola hermetik, tj. Preporučuje se za zatvaranje.

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Ugradnja u kupaonici sami

Kako instalirati dodatnu utičnicu u kupaonicu

  1. Ako je napajanje zakazano zakazano u prostoriji u kojoj se koristi popravak je zaštićen u skladu s RCD ili autonomnom automatskom zaštitom.

Važno: Različiti zaštitni strojevi imaju funkcije RCD-a, kao i za.

  1. Čak i dodatni električni plovilo je nužno ne manje od 60 cm od rubova kupke. Mora biti polu-hermetik i bolje, tako da posjeduje zaštitni poklopac.
  2. Kada soba ima vrlo veliko područje, na primjer, (to je moguće u dvorci, u području zemlje) u drvenoj strukturi dopušteno je staviti propusne utičnice. Međutim, udaljenost od mjesta kupke treba biti najmanje 2,5 m i više. Utičnica se nalazi u sobi s velikom vlagom mora nužno biti uzemljena, a također se povezuje s zaštitnim odašiljačem.

Treba pamtiti: ugradnja metalnih konstrukcija i cijevi u svrhu uzemljenja kategorički je zabranjena.

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Izrađujemo rozetu u kupaonici

Članak o temi: Kako sipati podove u kuću

Ako razmišljate o tome kako sami napraviti utičnicu u kupaonici, znajte da se taj proces može provesti bez pomoći električara. Ali važno je da se svaka tehnička sigurnosna pravila strogo poštuje. Zapamtite da svatko tko ne misli u električar nije bolji ne dopustiti takvu vrstu posla. Uostalom, nepismene akcije amatera mogu stvoriti uvjete koji ugrožavaju zdravlje, pa čak i život.

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Pričvršćivanje utičnice u kupaonici

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Izrađujemo rozetu u kupaonici

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Ugradnja utičnice u kupaonicu s vlastitim rukama

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Ugradite utičnice u kupaonici

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Ugradnja utičnice u kupaonicu

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Kupaonica utičnica

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Ugradnja u kupaonici sami

Utičnica u kupaonici: Značajke odabira i montaže

Utičnice u kupaonici iz izvora vode

Čitaj više