Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Anonim

Unatoč brzom razvoju Interneta, televizija ostaje glavni izvor informacija za većinu stanovništva. Ali kako bi vaš televizor bio kvalitetna slika, potrebna vam je dobra antena. Nije potrebno kupiti televizijsku antenu u trgovini, jer se može napraviti vlastitim rukama i ući u isto vrijeme.

Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Kako napraviti kvalitetne antene za različite raspone emitiranja i koji materijali za korištenje, možete saznati naš članak.

Vrste antena

Postoje mnoge vrste i oblici televizijskih antena, ispod su ih glavni:

    Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Antene za recepciju "valnog kanala".
  • Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Antene koje primaju "trčanje val".
  • Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Antene okvira.
  • Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Zigzag antene.
  • Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Logoperiodične antene.
  • Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

    Stopa antene

  • Antene.

Antene za primanje digitalne televizije

Cijeli svijet, uključujući i našu zemlju, prebacio se s analognog emitiranja na digitalni. Stoga, stvaranje antene vlastitim rukama ili ga kupite u trgovini, morate znati koja je antena bolje pogodna za primanje DVB-T2 formata:

    Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Soba antena - pogodna za prihvat signala u DVB-T2 formatu samo na udaljenosti od 10 kilometara od repetitora. U načelu, na toj udaljenosti, signal je sposoban usvojiti čak i uobičajenu golu žicu umetnutu u antenski priključak televizora i usmjeren na željenu stranu, ali za stabilniji i stabilniji signal, bolje je koristiti sobu antenu ,
  • Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Antena "Crow" je sposobna primiti digitalni signal na udaljenosti od 30 kilometara. Ova vrsta antene instalirana je izvan stana i ne zahtijeva jasan fokus na repetitor. No, u slučajevima kada je udaljenost od izvora signala više od 30 kilometara ili nema generatora smetnji, preporučljivo je usmjeriti antenu na TV.
  • Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Dipol 19 / 21-69 antena - prima signal na udaljenosti od 50 kilometara. Zahtijeva instalaciju na visini od 8-10 metara i jasan smjer do izvora signala. U snopu s pojačalom, to je sposobno primiti digitalni signal na udaljenosti od 80-100 kilometara. Izvrsne karakteristike ove antene, čine ga jednom od najboljih opcija za primanje signala u DVB-T2 formatu na daljinskoj udaljenosti od repetitora.

Ako ne živite daleko od računala, možete jednostavno učiniti najjednostavniju antenu za primanje signala u DVB-T2 formatu s vlastitim rukama:

  1. Mjera 15 centimetara antenskog kabela iz priključka.
  2. Izvadite iz obrezanog ruba 13 centimetara vanjske izolacije i flastera, ostavite samo bakrenu šipku.
  3. Provjerite na slici televizora, postavite šipku u pravom smjeru.

Sva antena je spremna! Treba napomenuti da takva primitivna antena ne može pružiti visokokvalitetan i stabilan signal na daljinu daljinski upravljač od računala i na mjestima s izvorima smetnji.

Antene to čine sami

Razmotrimo nekoliko opcija za televizijske antene koje se mogu izvršiti samostalno, od primarnih materijala:

Antena

Antena iz limenki piva može se doslovno napraviti pola sata, iz vaše ruke. Naravno, super stabilni signal takva antena neće pružiti, ali za privremenu uporabu u zemlji ili u prijenosnom stanu je prilično dobro.

Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Antena

Da biste napravili antenu trebate:

  • Dvije aluminijske limenke iz piva ili drugog pića.
  • Metara pet televizijskih kabela.
  • Utikač.
  • Dva vijka.
  • Drvena ili plastična baza na kojima će se pričvrstiti banke (mnogi koriste drvenu vješalicu ili krpe).
  • Nož, kliješta, odvijač, izolacijska traka.

Osigurati da su sve gore navedene stavke dostupne:

  1. Očistite jedan kraj kabela i pričvrstite utikač na njega.
  2. Uzmite drugi kraj kabela i uklonite izolaciju s njom duljine 10 centimetara.
  3. Razbijte groznicu i okrenite ga u kabel.
  4. Uklonite plastični sloj je izolacijski kabelska šipka na udaljenosti od jednog centimetra.
  5. Uzmite banke i okrenite vijke u središte ili pokrijte ih.
  6. Pričvrstite šipku na jednu banku i na drugi kabel dugača kabela, uvijajući ih na vijke.
  7. Pričvrstite banke na bazu uz pomoć vrpce.
  8. Pričvrstite kabel na bazi.
  9. Umetnite utikač u TV prijemnik.
  10. Kretanje prostorije, odrediti mjesto najboljeg signala prijema i osigurati tamo antena.

Postoje i druge varijacije ove antene, s četiri i čak osam banaka, ali izričiti učinak broja limenki na kvalitetu signala nije otkrivena.

Kako napraviti antenu iz limenki piva Također možete naučiti iz videozapisa:

Zigzag antena Kharchenko

Antena je 1961. godine primila ime 1961. godine, po imenu svog izumitelja Kharchenka K. P., koji je predložio korištenje telecast antene cik-cak forme za recepciju. Ova antena je vrlo prikladna za primanje digitalnog signala.

Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Antena Kharchenko

Za proizvodnju cik-cak antene trebate:

  • Bakrena žica promjerom od 3-5 mm.
  • Televizijski kabel 3-5 metara.
  • Lem.
  • Lemilica.
  • Utikač.
  • Izolacijska traka.
  • Komad plastike ili šperploče za bazu.
  • Vijci čvora.

Prvo trebate napraviti antenski okvir. Da bismo to učinili, uzimamo žicu i odrezali komad od 109 centimetara. Zatim savijte žicu tako da imamo okvir dvaju paralelnih rombova, svaka strana romb bi trebala biti 13,5 centimetra, od preostalog centimetra, napravite petlju za pričvršćivanje žice. Korištenje lemljenja željeza i lemljenja spojite krajeve žice i zatvorite okvir.

Uzmite kabel i očistite ga na takav način da možete imati sposobnost lemljenje štapa i zaslona kabela do okvira. Zatim lemnite štap i zaslon kabela u središtu okvira. Imajte na umu da zaslon i šipka ne smiju dodirnuti.

Ugradite okvir na bazu. Udaljenost između kutova okvira na mjestu vezivanja s kabelom mora biti dva centimetra. Veličina osnove čine oko 10 na 10 centimetara.

Očistite drugi kraj kabela i ugradite utikač.

Ako trebate pričvrstiti bazu antene na stalak, za daljnju instalaciju na krov.

Detaljnije upute za proizvodnju antene Harchenko možete vidjeti u videu:

Koaksijalna antena kabela

Za proizvodnju antene trebat će vam 75-ohm koaksijalni kabel standardnog priključka. Da biste izračunali duljinu kabela kabela, morate znati učestalost digitalnog emitiranja i podijeliti ga u Megahertz na 7500, a rezultirajuća količina je zaokružena.

Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Antena iz kabela

Nakon primitka duljine kabela učinite sljedeće:

  1. Očistite kabel s jedne strane i umetnite antenu u priključak.
  2. Vratite dva centimetra s ruba konektora i napravite oznaku iz kojeg ćete izmjeriti duljinu antene.
  3. Mjerenje željene duljine, ugriz dodatne kliješta.
  4. U području oznake uklonite izolaciju i kabelsku temperaturu, ostavite samo unutarnju izolaciju.
  5. Generirajte pročišćeni dio pod kutom od 90 stupnjeva.
  6. Podesite TV prijemnik s novom antenom.

Vizualno konsolidirajte informacije koje možete gledati:

Satelitska antena

Potrebno je odmah rezervirati da su tuner i posebna konzola potrebna za prijem satelitskog signala. Stoga, ako nemate ovu opremu, stvaranje satelitske antene neće biti moguće, jer možete napraviti samo parabolički reflektor:

    Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

  • Parabola iz pleksiglasa - proizvodi se grijanjem. Pleksiglas se stavlja na oblik odbijanja disk od paraboličkog reflektora i smješten je u visokotemperaturnoj komori. Nakon omekšavanja pleksiglasa, potrebno je oblik prazne. Nakon hlađenja pleksiglasa, ona se izvuče iz oblika i folije ljepila. Minus ove proizvodnje domaće parabole je da troškovi njezine proizvodnje premašuju tržišnu vrijednost tvorničkog reflektora.
  • Reflektor metalne listi je izrađen od pocinčanog željeza, veličine brojila po metru. List je pričvršćen za okrugli oblik i rezovi su izrađeni od ruba latica do centra. Nakon toga, list se stavlja na zakrivljeni uzorak reflektora i "latice" se pričvršćuje s točkom zavarivanja ili valovi.
  • Reflektor mreže izrađen je od okvira i mreže. Prvo, od kojih se parametri izračunavaju formulom. Predložak čini radijalne parabole od bakrene žice. Odjeljak žice je odabran na temelju promjera antene. Na primjer, za antenu s promjerom od 1,5 metara uzima se žica promjerom od 4-5 mm. Također je potrebno napraviti kružne pojaseve. Promjer pojaseva mijenja se u koracima od 10-30 cm. Nakon okvira okvira, zategnut je finom bakrenom mrežom.

Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Sve gore navedene metode mogu se smatrati ozbiljno od sportskog interesa, budući da je proizvodnja paraboličnog reflektora u ručno, proces je vrlo naporan i skup. Osim toga, da biste proizveli točne izračune parametara satelitske antene kod kuće, vrlo je teško. Stoga, savjetujemo vam da ne potječu i kupite satelitsku antenu u cijelosti.

Antena

Ako je na mjestu gdje živite slab televizijski signal, a uobičajena antena ne može pružiti kvalitetnu sliku na vašem TV-u, a zatim antenski pojačalo može pomoći u ovoj situaciji. Učinite ga vlastitim rukama, možete ako malo shvatite u elektroniku i znate kako lemiti.

Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Pojačala treba instalirati što bliže anteni. Pojačalo snage je bolje provesti koaksijalni kabel kroz spoj.

Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Dijagram raskrižja snage

Junction je postavljen na dnu televizora i na njemu od adaptera se napaja za 12 volti. Dvostruki stupanj pojačala konzumiraju ne više od 50 milliampera, iz tog razloga snaga napajanja ne smije prelaziti 10 vata.

Svi priključci antenskog pojačala na jarbolu moraju se izvesti pomoću lemljenja, budući da će instalacija mehaničkih spojeva dovesti do korozije i rupture, uz daljnji rad u uvjetima agresivnog vanjskog okruženja.

Postoje slučajevi kada morate primati i poboljšati slab signal u prisutnosti moćnih signala iz drugih izvora. U ovom slučaju, slabi i jaki signali padaju na ulazno unos. To dovodi do blokiranja rada pojačala ili prijevoda u nelinearni način koji spaja oba signala, što se izražava na slici s jednom kanalu na drugi. Popravite situaciju pomoći će smanjiti napon napajanja pojačala.

Imajte na umu da su pojačala decimatera vrlo snažno pogođena signalima u rasponu brojila. Da biste ublažili utjecaj mjernih signala, PMW pojačalo stavi gornji frekvencijski filtar, koji blokira valove brojila i preskače signale samo raspona decimetara.

U nastavku je dijagram pojačala antene brojila:

    Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

    Shema antenskog pojačala raspona mjerača

  • Dobitak je 25 dB. na naponu od 12,6 volti.
  • Trenutna struja ne više od 20 Milliama.
  • Kontra-paralelno uključivanje dioda D1 i D2 štiti tranzistor od neuspjeha kada munja udara.
  • Kaskade imaju zajednički emiter.
  • C6 kondenzator osigurava korekciju stalne karakterizacije pojačala u području visokih frekvencija.
  • Da bi stabilizirali način rada tranzistora, pojačalo je pokriveno negativnim povratnim informacijama iz emitera drugog tranzistora do prve baze.
  • Kako bi se izbjeglo samopovređanje pojačala, koristi se oslobađanje filtra R4 C1.

Također nudimo i upoznavanje s shemom pojačala decimetra:

    Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

    Shema decimetra pojačala

  • Antena pojačalo decimetra od 470-790 megahertz.
  • Omjer popravka od 30 dB. na naponu od 12 volti.
  • Trenutna potrošnja 12 Milliammeter.
  • Kaskade imaju zajednički emiter i mikrovalne tranzistore s niskom razinom vlastite buke.
  • Otpornici R1 i R3 osiguraju temperaturu kompenzaciju tranzistora.
  • Pojačalo snage pokreće koaksijalni kabel.

Uz načelo pojačala antene, možete pročitati videozapis:

Sada, upoznavanje s shemama i naoružanim lemljenjem željeza, možete sigurno početi izraditi antenski pojačalo.

Nadamo se da je naš članak o televizijskim antenama pokazao da bude koristan za vas!

Članak na temu: Kako napraviti stolić za kavu iz breze traka s vlastitim rukama: master klasa s uputama i fotografijama

Čitaj više