Izračun toplog poda

Anonim

Svaka faza projekta trebala bi biti kompetentno razvijena uzimajući u obzir sva pravila, pravila i nijanse. Prije izračunavanja vodenog poda, trebali biste se upoznati s značajkama njegove instalacije. To je opravdano činjenicom da će se greške koje će nastati tijekom operacije biti fiksne neće biti moguće.

Prije nego što počnete organizirati topli kat, trebali biste znati osnovu i načelo rada. Prvi korak je izraditi opće shemu polaganja cijevi, dok se posebna pozornost treba posvetiti korisnom području sobe, također smjestiti namještaj. Uzimajući u obzir veličinu prostorije, formira se crtež na koji treba primijeniti samo točna mjerenja.

Topli podvod

Izračun duljine cijevi tople vode temelji se na čimbeniku da maksimalna duljina bilo kojeg mjesta ne može biti veća od 80-100 m.

Izračun toplog poda

Shema toplih podova i potrebne izračune

Nemojte izgubiti pozornost i duljinu polaganja. U prosjeku je 150 mm, ali može i smanjuje se na 100 mm, što je tipično za hladnije uvjete. Sama cijev treba postaviti na udaljenosti od 150-250 mm od zidova sobe.

Izračun toplog poda

Topla tablica potrošnje Paula

Da biste izračunali ukupno trajanje cijevi namijenjene za poseban krug, koristi se sljedeća formula:

L = S / n * 1.1,

Gdje S. - područje koje treba biti pokriveno ovim krugom, N. - duljina stadija, 1.1 - omjer koeficijenta koji prikazuje zalihe potrebne na zavojima.

Također, ova vrijednost bi trebala dodati parametre duljine cijevi koje su potrebne za montažu dovodne linije, kao i za stvaranje obrnute grane na kolektora.

Izračun toplog poda

Stavljanje cijevi na topli kat

Također će biti potrebni sljedeći materijali za stvaranje podova za grijanje vode:

  • Valjana hidroizolacija - Količina ovog materijala određuje se izračunavanjem površine s rezervom od 10%, što će biti potrebno za preklapanje zglobova;
  • izolacija U obliku polistirena - koristi se 5% za ugradnju i obrezivanje;
  • Traka - složeno oko perimetra prostorije, kao i u zglobovima zgloba;
  • Mesh armatura - količina mreže jednaka je području prostorije, koja se povećava za 1,4 puta;
  • beton - ovisi o procijenjenoj debljini estriha.

Da biste izračunali maksimalnu točnost, trebali biste potražiti pomoć od jednog posebnog programa pod nazivom Valtec.prg. Dizajniran je za izračunavanje osnovnih parametara različitih inženjerskih sustava.

Izračun toplog poda

Automatizacija procesa izračuna sustava toplog poda

Toplinska snaga vode

Načelo djelovanja topline vode vrlo je različito od tradicionalne metode zagrijavanja kod kuće, tako da za konvencionalnu metodu zagrijavanja, temperaturne razlike su karakteristične. Kao rezultat takve fenomene, aktivnost konvekcijskih tokova se povećava. Nedostatak ovog pristupa grijanju prostora je velika vjerojatnost ozljede. To je uzrokovano pregrijavanjem elemenata uređaja za grijanje, što može dovesti do sušenja kože i formiranje opeklina.

Članak o temi: Kako napraviti izračun materijala na sjenicu za vikendicu

U središtu metode grijanja prostora pomoću vode za grijanje vode, načelo uporabe nije vruće, ali topla voda.

Izračun toplog poda

Termostat teške kate

U prosjeku, njegova vrijednost može biti u rasponu od 35 do 45 stupnjeva, ali u isto vrijeme njegov maksimalni pokazatelj je 50 stupnjeva Celzija. Prema tome, za učinkovitu robnu grijanje, voda se koristi niska temperatura, koja će postići ne samo optimalni rezultat, već i smanjiti vjerojatnost ozljede na nulu.

Zahvaljujući sustavu grijanja u obliku vode za grijanje vode, moguće je stvoriti povoljne temperaturne uvjete, koristeći samo 40-150 W po kvadratnom metru. Unatoč činjenici da je ovaj pokazatelj relativno mali, ali dovoljno je postići cilj. Ujednačena raspodjela protoka vode u perimeru prostorije omogućuje smanjenje snage uređaja za grijanje.

Potrebni izračuni

Količina električne energije koja je potrebna za grijanje 1 kV. m., temeljni je faktor. Zahvaljujući njemu moguće je odrediti vrstu zagrijavanja prostorije, odnosno glavni ili dodatni izgled. U isto vrijeme, treba se obraditi iz tih čimbenika da je prostor koji je izložen aktivnom grijanju neznatno prelazi pola ukupne površine ove sobe. Često ovaj pokazatelj ima vrijednost od 60-70%. Ako se voda grijani pod karakterizira kao jedini izvor topline, tada se indikator od 150 W / m² uzima vrijednost termalnog filma.

Izračun toplog poda

Određivanje snage toplog spola s posebnim programima

Ako se ova metoda grijanja koristi kao dodatak glavnom, tada je određeni pokazatelj napajanja 110-120 w / m².

Kako bi se spremili trošak plaćanja električne energije, koji se koristi pomoću uređaja za grijanje, preporučuje se spojiti termostat na mrežu infracrvenog toplog poda. Kao rezultat toga, to omogućuje ne samo uspostaviti kontrolu nad djelovanjem električnih komponenti, već i smanjiti troškove od 35%. Dakle, može se tvrditi da električni rashladno sredstvo troši samo 65% početno planirane snage.

Na temelju gore navedenih podataka moguće je lako izračunati potrebnu količinu energije za grijanje površine od 18 četvornih metara. m. 1 sat.

18 m² x 0.7 x (150 W / m² X0.65) = 1229 W / h,

gdje je 0,7 koeficijent čija vrijednost pokazuje udio područja koji je uključen u rasporedu infracrvenog grijača,

0,65 - indikator koji specificira postotak elemenata pod uvjetom korištenja termostata.

Ako je cijena od 1 kW električne energije 3,58 p., Onda je cijena za 1 sat:

1229 x 3,58/1000 = 4,40 p., I 7 sati rada za cijeli dan: 7 x 4,40 = 30,8 p.

Izvođenje izračuna ovog tipa nosi važne informacije koje su potrebne za organizaciju cjevovoda za topli kat. Rezultati izračuna bit će vrlo korisni u razvoju dizajna uređaja za grijanje.

Izračun toplog poda

Izgled dizajna toplog poda

Indikator temperature od poda površine za kupaonice s ovom metodom zagrijavanja može doseći različite vrijednosti, od kojih je maksimum fiksiran za 33 stupnja.

Članak o toj temi: Kako napraviti granu od žice

Dakle, kako bi se izračunali trajanje vode toplog podnog plinovoda, treba se voditi takve vrijednosti, odnosno gubitak topline, udio površine prostorije, koji se pokreće pod grijanjem, a pokazatelj Regulatorna temperatura.

Vrijednost određene snage ovisno o vrsti grijanih soba

Ovisno o vrsti prostorije, koja će se zagrijati, dodijeliti različite zahtjeve za pojedine sobe.

Izračun toplog poda

Izračun snage i tablice potrošnje topline različitih dijelova zgrade

Takva sekcija javlja zbog funkcionalne svrhe razmatranog područja. Ako usporedimo spavaću sobu i glaziranu loggiju, onda za drugu opciju trebate mnogo više snage nego za prvi. Sljedeći podaci smatraju se standardnim pokazateljima: Kuhinja - 110-150 W / m², Kupaonica - 140-150 W / m², Loggia pod staklenim premazom - 140-180 W / m².

Vrijednosti specifične moći također prikladne za označavanje s nekim rezervom. Takva se odluka vrši na temelju činjenice da je zaliha nastala za 30% za sustav koji radi u načinu 70%.

Vrijednost snage potrebna za četvornog metra za grijanje

Glavni pokazatelj na kojem je osoba usmjerena pri odabiru metode grijanja je izračun vode toplog poda po kvadratnom metru. Ako je topli kat jedini izvor grijanja, njegova specifična moć treba karakterizirati takve vrijednosti - 150-180 W / m² , Ako ova metoda grijanja djeluje kao dodatna, vrijednost snage je jednaka 110-140 w / m².

Izračun vode za grijanje vode i njegov kapacitet omogućuje dizajniranje sustava grijanja s maksimalnom učinkovitošću, što će na kraju utjecati na trajanje korisne uporabe.

Izračun toplog poda

Polaganje toplog poda vode

Budući da se vrijeme mijenja i potreba za grijanjem prostora mijenja, regulatori trebaju se koristiti. Razlikovati svoj priručnik i automatski tip.

Vrsta topline priključka u kupaonici - od grijanog ručnika

Prilikom formiranja zagrijanog strujnog kruga, posebnu pozornost treba posvetiti izbor načina njegove veze. Kao mjesto za povezivanje s uobičajenim sustavom, radijator, tunk cijev, grijani ručnik tračnica može biti.

Izračun toplog poda

Grijana pruga za ručniku za spajanje toplog poda

Prilikom formiranja sustava grijanja potrebno je uzeti u obzir faktor koji koristi crpku za crpnu tekućinu na sustav u kupaonici nije nužno. To je opravdano činjenicom da će većina tih prostora nema veliko područje i prirodna cirkulacija će biti dovoljna. Prije nego što postavite topli kat vode, izračunavanje cijevi treba pažljivo napraviti i dobro pripremiti površinu, naime, ukloniti stari premaz.

Izračun toplog poda

Izvođenje projekta tople vode

Ako je izbor metode povezivanja s sustavom grijanja napravljen u korist grijane pruge ručnika, onda je obvezno biti opremljen dizalicom, naime, Maevsky ili uobičajenim tipom. Zahvaljujući takvim elementima moguće je ukloniti zrak iz sustava.

Kada se voda grijani pod u kupaonici iz grijanog ručnika radi, hermoostatički RTL ventil treba instalirati na obrnutom položaju. Zahvaljujući ovom uređaju, ne samo prilagodba vodoopskrbe, već i temperaturni način će se provoditi. Obrnuto u ovom slučaju preporučuje se povezivanje s glavnim sustavom.

Članak o temi: zbrinjavanje vode u blizini kuće

Za sigurnost i praktičnost, naknadna služba ne bi trebala konkretati spojnog čvora. Inače, pristup će biti isključen, što nije jako dobro. Često, prostor ispod kupaonice ili niša u zidu odabiru kao mjesto njegove instalacije u zidu. Uz drugu izvedbu, obično je skrivena ispod dekorativnih vrata ili pločica koje se lako uklanja.

Prioritet rada

Da bi se koristi prijenos topline topline do maksimuma, koristi se toplinska izolacija. Materijal se uzima ekstrudirani polistiren pjenu od 50 mm debljine i gustoće od 35 kg po kocki ili foliji s pjenjenjem. Sljedeći korak je položiti refleksivni film, čija je zadaća izraziti toplinsku energiju prema gore. Za pokrivanje zidova koristi se vrpčica za ogušivač. Njezin zadatak je zaštititi estrih iz formiranja pukotina.

Onda dolazi do skretanja metalnih cijevnih cijevi.

Izračun toplog poda

Metalne plastične cijevi za dizajn toplog poda

Najčešće korištena metoda je način "puž". Za nju je karakteristično:

  • Korak između cijevi je 15 cm, u blizini vanjskih zidova - 10 cm;
  • Njihov se nosač provodi pomoću nosača i žice za pletenje, koristi se montažna mreža ili plastični distributer.

Ako se toplinska izolacija napravi zbog filma, treba se pričvrstiti na podne obloge s samoizvladi.

Stezanje cjevovoda i kravata

Kako bi se izbjeglo nevolje u budućnosti o kvaliteti polaganja toplog katu, obvezno je provjeriti na nepropusnost veze.

Izračun toplog poda

Provjera sustava za stezanje

Ovaj se postupak provodi popunjavanjem sustava vodom. Pomoću pozitivnog rezultata nastaje čep za lijevanje betona, ali sve cijevi trebaju biti napunjene tekućinom s tlakom od 2 atm. Ovaj sloj ukupno treba biti 6 cm. Nakon što je smjesa otvrdnuta, obrezivanje rubne vrpce, koja strši preko rubova i početi polagati pločicu.

Tek nakon 21-28 dana od dana ispune betonske smjese, sustav se može naručiti. Ali u isto vrijeme to treba postupno učiniti - povećati temperaturni režim s vremenom. Inače, prijeti pojavu razlike u koeficijentu ekspanzije.

Dakle, moguće je spojiti toplinu vode na bilo koji element općeg sustava, ali treba uzeti u obzir sva pravila i zahtjeve. No, ispravnost izračuna omogućuje produživanje života takvog načina zagrijavanja tijekom dugog razdoblja.

Izračun toplog poda

Shema toplih podova i potrebne izračune

Izračun toplog poda

Topla tablica potrošnje Paula

Izračun toplog poda

Stavljanje cijevi na topli kat

Izračun toplog poda

Automatizacija procesa izračuna sustava toplog poda

Izračun toplog poda

Termostat teške kate

Izračun toplog poda

Izgled dizajna toplog poda

Izračun toplog poda

Određivanje snage toplog spola s posebnim programima

Izračun toplog poda

Izračun snage i tablice potrošnje topline različitih dijelova zgrade

Izračun toplog poda

Polaganje toplog poda vode

Izračun toplog poda

Grijana pruga za ručniku za spajanje toplog poda

Izračun toplog poda

Izvođenje projekta tople vode

Izračun toplog poda

Metalne plastične cijevi za dizajn toplog poda

Izračun toplog poda

Provjera sustava za stezanje

Izračun toplog poda

Topli paul beton

Izračun toplog poda

Izračun potrebne količine materijala za montažu topli kat

Izračun toplog poda

Shema polaganje i izračunavanje cjevovoda

Čitaj više