Point rasvjeta stropovi: Fotografije i ideje postavljanja svjetiljki

Anonim

U dizajnu interijera, rasvjeta igra veliku ulogu. Uz pomoć svjetla u bilo kojoj sobi možete napraviti mali, ali još uvijek čudo. Nadležno svjetlo omogućuje vam da gurate granice prostora i ne usredotočite se na uobičajene, skrivanje nedostataka, povećati visinu stropa, proširiti uske hodnike, a mala soba će se pretvoriti u veliku dvoranu. Uzmite ove efekte pomoći će ukazati na stropove za osvjetljenje. Razmotrite opcije za postavljanje svjetiljki i fotografija s primjerima.

Detalji o osvjetljenju točkama

Ovisno o ideji dizajna, rasvjeta na stropu omogućit će maksimalnu raspodjelu izvora svjetlosti u cijeloj sobi, dodijeliti važna područja, sakriti pojedinačne dijelove u sobi. Važno je razumjeti da korištenje tradicionalnih izvora svjetlosti, dobivanje točke svjetla neće raditi. Primijenite posebne svjetiljke za strop - one su niske snage, nazivaju se drugačije.

Reflektori

Sustav na temelju točaka rasvjetnih uređaja može biti opremljen ili u suspendiranom ili u stropovima. To može biti dizajn u obliku višeslojne granice tanjura od gipsanih ploča, MDF, aluminijskih ploča. Izvrsna izgleda ova svjetla u stropu od plastike.

Point rasvjeta strop

U slučaju modernih stropnih struktura, objesiti tradicionalni luster nije pravi pristup. Vanjsko svjetlo ulazi u prošlost. Na način, unutarnje točke svjetla.

Strop reflektor u unutrašnjosti

Glavne značajke

Glavna značajka bilo koje točke svjetiljke je mali kut disperzije svjetlosti. Dakle, kut je 30 stupnjeva. Svjetla samo mali dio sobe. S obzirom na tu činjenicu, mjesto svjetiljki treba biti vrlo guste. Još jedna značajka je da svjetlosna struja ima konusni oblik.

Svjetlosna struja točke točke

Kako bi se osigurala ujednačena i, što je najvažnije, visokokvalitetna rasvjeta potrebno je staviti svjetiljke tako da se češeri svjetlog fluksa presijecaju na razini svih predmeta u prostoriji.

Dot rasvjeta u unutrašnjosti

Za i protiv

Ova vrsta rasvjete ima i za i protiv, ali prvo dodijelite glavne prednosti:

  • Svjetlost točke omogućuje samo djelomično laganu ili drugu sobu. Mnogi ljudi imaju potrebu za osvjetljavanjem samo nekoliko stavki. Nepotrebne zone ne bi smjele biti pokrivene.
  • Svjetiljke se mogu smjestiti u bilo kojim dijelovima sobe i zbog toga dobiti najviše osvijetljenu sobu. Često snažni lusteri nisu načini za osvjetljavanje udaljenih uglova i mjesta.
  • Još jedna važna prednost je potpuni nedostatak sjene. U bilo kojem trenutku u sobi, protok se stvara izravno iznad glave, što značajno smanjuje sjenu. U ovom slučaju, svjetlo se također poslužuje iz drugih dijelova sobe.
  • Moguće je dodijeliti ekonomiju. Jedna stropna svjetiljka za rad troši manju količinu električne energije od velikih lustera koji pokrivaju cijelu sobu.
  • Point žaruljica raspršuje struje protoka ispod malih kutova, ispostavilo se da pružaju objekte s pozadinskim osvjetljenjem odozdo. Vrlo je profitabilan u smislu dizajna. Kvaliteta svjetlosti je mnogo veća - to je svjetlija.
  • U usporedbi s tradicionalnim izazovom, razdoblje rada točkastih svjetiljki je duže, što štedi sredstva na njihovu kupnju.
  • Često, za organizaciju takvog rješenja, potrebno je dostaviti napon s naponom od 12 V. To je nekoliko puta poboljšanje sigurnosti, a također štedi resurse.
  • S tim svjetiljkama možete dobiti višebojni sjaj - to vam omogućuje da igrate i isprobate nove. Dakle, ljepota interijera se intenzivira.
  • Ovi sustavi su značajno jeftiniji u smislu troškova rasvjete. Veliki i moćan luster za taj novac ne kupuje.

Članak o temi: Organizacija rasvjete na balkonu: Svježe ideje, priprema i instalacija

Point rasvjeta strop
Point rasvjeta je lijepa, sigurna i ekonomski

Sada o nedostacima, naravno, daleko je od idealnog unatoč svim prednostima:

  • U procesu projektiranja i organizacije osvjetljenja postoje određene poteškoće. Sustav je veliki broj uređaja, tako da će stvaranje projekta zahtijevati velika ulaganja od razvoja zajedničkih sustava rasvjete.
  • Neke vrste uređaja za rasvjetu mogu zahtijevati strop od posebnog dizajna, na primjer, suspendiran, a nije prikladan za male prostorije s preklapanjem s niskim stropom.
  • Ako planirate instalirati svjetiljke za 12 V, onda će biti transformatori za njih ili pojedinačne napajanja.
Ugradnja svjetla točka
Ako imate nizak strop, onda iz ove vrste rasvjete bolje je odbiti

Postavljanje svjetiljki

U dizajnu višestrukih i rastegnutih stropova, točke točaka omogućuju vam stvaranje jedinstvenih interijera. Soba stječe posebnu arhitekturu i atmosferu. Glavna stvar ovdje je postavljanje svjetiljki. Nedovoljna količina i netočna lokacija lako će dovesti do kaosa.

Razmotrite uspješne mogućnosti smještaja:

  • Paralelno mjesto. Svjetiljke na stropu nalaze se u dva ili više reda - to je dobra opcija koja je pogodna za uske, kao i duge prostore.

Paralelna lokacija točkastih svjetiljki

  • Pravokutna lokacija. S ovom stropnom rasvjetom možete vizualno proširiti prostor. Ali ovdje postoji nijansu - također se preporučuje uspostaviti središnji izvor na stropu. Ova je opcija savršeno u kombinaciji s lusterima.

Pravokutna lokacija točnih svjetiljki

  • Mjesto osvjetljenja točaka na stropu u obliku luka. Ovo je prilično nekonvencionalna opcija. S ovom shemom možete se usredotočiti određeni dio interijera.

Mjesto točaka u obliku luka

  • Možete koristiti križnu shemu. Ovo je najbolja opcija za male interijere kada trebate učiniti bez masovnih lustera ili skočenja.

Mjesto u obrt

  • Svjetiljke u redoslijedu kontrole. Idealna opcija za organiziranje rasvjete u kuhinji, kao i drugih prostora, gdje je važno osvijetliti središnju zonu i uglove.

Šahov položaj točkastih svjetiljki

  • Kružnu lokaciju svjetiljki bez lustera na stropu. Prikladniji za kupaonicu ili hodnika malih veličina.

Kružni položaj točaka svjetiljke

Još uvijek postoje mnoge mogućnosti za postavljanje točkastih svjetiljki. Sve ovisi o području prostorije, visine stropa i dizajna u cjelini. Primjeri shema možete pogledati na fotografiju ispod.

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Kako izračunati broj svjetiljki

Prije nego što odaberete prikladnu lokaciju svjetiljki, morate izračunati njihovu potrebnu količinu. Treba razmotriti na temelju standarda. Za različite prostorije, ti se standardi značajno razlikuju. U nerezidencijalnim prostorijama, svjetlo ne bi trebalo biti svijetlo kao u stambenim sobama. Postojeći standardi mogu se naći u odgovarajućim svjetlima.

Norme osvjetljenja u stambenim i nerezidencijalnim prostorijama
Lagane norme prikazane su u apartmavima za 1m²

Izračunajte broj svjetiljki za rasvjetu na sljedeći način:

  • Morate umnožiti područje prostorije na norma svjetla prema standardu iz gornje tablice. Kao rezultat toga, dobit će se ukupni kapacitet osvjetljenja (primjer: 16 m² * 150 = 2400 LC).
  • Zatim odredite snagu izvora svjetlosti i njihove vrste. Trebali biste znati njihov svjetlosni potok (recimo ovu vrijednost 200).
  • Tada se ishodska snaga mora podijeliti na snagu jedne svjetiljke. Tako možete izračunati broj svjetiljki (2400: 200lk = 12 kom).

Svjetlosna struja različitih svjetiljki u tablici

To se događa da su norme navedene na dnu podrazumijeva previše svijetlo svjetlo. Ali ponekad želim mekše osvjetljenje. To se mora uzeti u obzir pri odabiru načina za osvjetljavanje stropa po točkama svjetiljke. Bolje je učiniti sve tako da možete imati različite opcije. Za to su rasvjetni uređaji podijeljeni u skupine.

Članak o temi: Opcije osvjetljenja u dnevnom boravku i savjete o organizaciji (+110 prekrasne fotografije)

Ako su dvije skupine povezane kroz jedan na liniju, a zatim se okreću na prekidaču s dvije tipke. Prvi red svjetiljki na stropu može biti glavni, drugi je sekundaran. Tada možete uključiti žarulje kroz jedan, i kao rezultat toga, sjaj će biti neuropirsko ili vrlo svijetlo.

Ako je potrebno, svjetiljke se mogu podijeliti u veći broj skupina, odvojiti ih odvojeno na različitim prekidačima i uključiti po potrebi.

Dijagram veze točkastih svjetiljki do dva bloka

Na videozapisu: Kako ispravno izračunati broj svjetiljki u stropu s rasteglu.

Minimalna udaljenost

Određivanje mjesta svjetiljki važno je znati da svjetiljke mogu biti vrlo vruće i utječu na okolni prostor. Stoga se ne preporučuje da stavite svjetiljke preblizu zidovima, optimalnu udaljenost od ekstremnog reda svjetiljki do zida - 20 cm. Ako visina prostorije nije viša od 2,5 m, zatim između redova Uređaji trebaju biti udaljenost od najmanje 30 cm.

Minimalna udaljenost između točaka

Point rasvjeta u različitim sobama

Važno je uzeti u obzir da u različitim prostorijama pristup organizaciji točke osvjetljenja mora biti različit. Nadalje u članku, razmotrite značajke svake sobe. Kao opcije za lokaciju svjetiljki priključenih fotografija.

Župnija

Obično se savjetuje dizajneri da koriste najjednostavnije načine za smještaj opreme za rasvjetu. Ako govorimo o značajkama strijela, onda u ovom slučaju morate koristiti drugi pristup. U uskim plovilima bit će dovoljno reda od 3-5 žarulja. Za kvadratnu sobu nalaze se dva reda četiri žarulje u svakoj.

Strop za osvjetljenje u hodniku

U bliskim prostorijama, bilo će dobro gledati na strop s sjajnim sjajem. Svjetiljke u ovom slučaju trebaju biti smještene ispod - vrijedi odabrati suspenzijske modele. No, moderni dizajneri savjetuju da skrivaju svjetiljke tako da je samo svjetlo iz njih vidljiv.

Strop za osvjetljenje u hodniku

Kuhinja

U kuhinji, svjetlo bi trebalo biti puno. Tijekom pripreme raznih jela, kao iu procesu čišćenja pultova i pranja, rasvjeta bi trebala biti vrlo svijetla. Neće se riješiti samo svjetlo, trebat će im dodatne svjetiljke.

Ulaznica u unutrašnjosti interijera

Najbolje je napraviti nekoliko svjetlosnih opcija - jedan svijetli i drugi mekani i nježni. To će omogućiti da dobije dovoljno svjetla za rad, kao i stvoriti ugodnu atmosferu u trenucima odmora u kuhinji. Blagovaonica je osvijetljena niskim visećim pločama ili lusterima. Izgledaj kao da izgleda na fotografiji.

Točka stropne rasvjete u kuhinji

Ako je kuhinja mala u tom području, moguće je instalirati rasvjetu iznad i ispod zidnih ormara, kao i na samom namještaju.

Point rasvjeta u kuhinji

Dnevna soba

Najčešće je to najveća soba u kući ili stanu. Trebala bi biti tako svjetlost što je više moguće. Stropovi su uvijek ukrašeni lusterima, a izvori slabe moći nalaze se na svim stranama prostorije. Ako je luster isključen, svjetiljke će dati meko prigušeno svjetlo.

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Izgleda dobro, kada je rasvjeta instalirana samo na jednoj strani stropova. Tako možete dobiti meko svjetlo i sumrak. Od središnjeg lustera uopće je moguće odbiti, ali biste trebali povećati broj ugrađenih svjetiljki.

Strop za osvjetljenje u dnevnom boravku

Spavaća soba

Ovdje se obično razmatraju ugrađene LED svjetiljke u stropu s rasteglu. Luster nije potreban. Svjetiljke će dati potreban mekani sjaj, koji će biti dovoljno. Ako je soba mala, onda će se uređaji zatvoreni s letvicama i vijencima u stropu biti savršeno.

Takvo pozadinsko osvjetljenje ne samo da će pomoći u osvjetljavanju prostorije, već i proširiti prostor. Ako to nije dovoljno, Butters se može koristiti kao dodatak u spavaćoj sobi.

Točka stropna rasvjeta u spavaćoj sobi

Dječji

Za dječju sobu stručnjaci preporučuju odabir kombinirane rasvjete. Može biti luster, ali ne i težak, a ne kristal. Također dobar izbor je usmjeren oko cijelog perimetra. Svjetiljke su bolje izabrati halogen - daju svijetle, ali ne i zasljepljujuće svjetlo. Odvojeno osvijetliti radni kut djeteta.

Članak o toj temi: Organizacija rasvjete u stropovima: Instalacija i ideje za različite prostorije | +70 fotografija

Ako želite dobiti nešto posebno, možete iskoristiti brojne dizajnerske ideje. Uz pomoć rastezljivog stropa, možete stvoriti nevjerojatnu sobu za dijete, organizirati označavanje zidova.

Također je vrijedno posvetiti posebnu pozornost na svjetlo kreveta - mala zidna svjetiljka je pogodna u blizini kreveta.

Strop reflektor u djece

Kupaonica

U kupaonici uopće nema živopisne rasvjete. U osnovi dovoljno do 10 uređaja koji daju mekani sjaj. Ove će svjetiljke razjasniti elemente dekor, pločice, vodovodne uređaje. Gledajte fotografiju kupaonice - prikazane su da možete napraviti iz uobičajenog interijera uz pomoć svjetla. Kupaonica može biti udobna i nije tako teško to učiniti.

Strop za osvjetljenje u kupaonici

Mogućnosti za stropove

Ne postoji tajne o pitanju rasvjete stropova. Važno je ispravno odabrati žarulju. Svjetiljke se nalaze na isti način kao i strop od gipsanih struktura. Odaberite svjetiljke moraju se temeljiti na stropnom materijalu. Na primjer, zajedno s PVC filmom, ne biste trebali koristiti tradicionalne žarulje sa žarnom niti - oni su prevruti, moderni tkanina platno dopušta svjetiljkama, manje od 60 W, više - to je nemoguće.

Svjetiljke za reflektore
LED svjetiljke - optimalna opcija, praktički ne zagrijavaju

Ako u sobi nema središnje rasvjete, tada će biti potrebna instalacija snažnijih svjetiljki s mogućnošću rotacije. Budite skladno osvjetljenje mogu se dobiti pomoću tonskog odabira.

Zakretna točka žarulje za stropove s rastezanjem

Da biste prilagodili svjetlinu, stručnjaci savjetuju da instaliraju prigušivač. To je uređaj za podešavanje - možete stvoriti prigušeno ugodno svjetlo ili svijetli sjaj.

Princip prigušivača rada

Iznad ili na razini stropa

Ova kategorija uključuje svjetiljke za stropove. Njihova značajka je da se sjaj emitira izravno na strop. Izgleda vrlo i vrlo impresivno. Međutim, postoje nedostaci. Dakle, učinkovitost svjetla nije u potpunosti uključena, značajan dio sjaj će pasti iznad razine konstrukcije.

Zbog činjenice da ne postoji priljev svježeg zraka između baze i stropa, svjetiljka i svjetiljka se grije. Bolje je koristiti LED svjetiljke, ne zagrijavaju se do visokih temperatura.

Point Lamp iznad razine stropa

Ispod razine stropa

Ova rješenja ispod razine stropa razlikuju se u maksimalnoj disperziji. Ali postoje problemi s moći i snagom. Dakle, svjetiljka ima ograničenje kapaciteta - manje od 35 W. napona - ispod 220 V, što znači da se transformator treba koristiti.

Point žaruljica ispod razine stropa

Druge opcije

Također možete označiti iznad glave. Instalacija je složenija - površina stropa treba pripraviti. Ali izbor je mnogo više. Prednost takvih modela je u tome što instaliraju žarulje bilo koje vrste.

Žarulje iznad točke

Neobične ideje za postavljanje svjetiljki

Često se koriste potpuno nekonvencionalne metode ugradnje i postavljanje svjetiljki u prostorije. Osim ukupnog svjetla, zvjezdano nebo je napravljeno - izgleda nevjerojatno. Postoji mnogo različitih ideja, ali ih morate odabrati kompetentno. Zlatno pravilo - ove ideje trebaju se kombinirati s interijerom.

Možete označiti sliku, položiti svjetiljke u gradnju gipsane ploče od glave kreveta. Ponekad čine svjetlo na više razina. Sve to izgleda vrlo impresivno.

Neobične svjetlosne svjetiljke

Savjeti za odabir točaka (2 video)

Spotlight u unutrašnjosti (68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Point rasvjeta: Kako staviti svjetiljke na strop (+68 fotografija)

Čitaj više