Stubište užeta: Kratak opis i metode proizvodnje

Anonim

Vrijeme plovidbe i piratstva dugo su se zaronili u ljeto, ali jedan od atributa tog doba ostao je i još uvijek se koristi. Ovo je stubište uže. Takav uređaj je koristan u kućanstvu - može se spustiti čak iu najdubljim i uskim grlima. Stubište ne uzima mnogo prostora u garaži ili kući. I vole se penjati djecom - to im ne samo zanimljivo, nego i vrlo korisno. Ako je to korisno, onda mladi roditelji trebaju biti utemeljeni kako se uže stubište vrši s vlastitim rukama.

kratak opis

Dizajn je fleksibilno stubište od konopca i drvnih traka kao koraka. Umjesto drvene tračnice, možete primijeniti i cijevi od metala i plastike. Užad za stepenice su uglavnom iz sintetičkih materijala, ali se nalaze prirodne stavke.

Karakteristike i značajke ljestvice užeta

Dizajn se razlikuje od drvenih ili željeznih rješenja s niskom težinom - proizvod je praktički besteživan, pa čak i malo dijete može ga lako podići. Nadalje, kompaktno stubište - u presavijeni oblik, može se pohraniti u ekonomskim prostorijama u kućici, u apartmanu, on će se uklopiti bez problema na mezaninu. Možete napraviti dizajn čak i sa svojim vlastitim rukama iz djevojke.

Stepenice takvog plana posjeduju druge kvalitete je pouzdanost, trajnost, visoka održivost.

Stubište kabela

Proizvod se temelji na pletenoj vrpci iz prirodnih ili sintetskih materijala. Promjer kabela mora biti najmanje 15 mm. Snaga kabela na prazninu treba biti najmanje 300 kg za svakih 10 mm dijelova. Ako se stubište koristi u gašenju požara i za pomoć u ekstremnim situacijama i umjetnim katastrofama, tada je kabel pokvaren nezapaljivim da bi proizvod otpor na požar.

Kabel

U inozemstvu u proizvodnji stepenica koristi metalizirani sastav za prskanje pomoću plazma-ionske metode. Kabel mora biti izrađen od posebnih vlakana. U domaćim proizvodima formalno raspršivanje ne pridaje nikakve posebne osobine na stepenice.

Duljina kabela zbog posebnosti proizvodnje je dvostruko više duljine gotovog stubišta. Između autohtonih kabela nalazi se udaljenost - može se kretati od 320 do 400 mm. Između koraka, korak je obično od 220 do 250 mm i bolje je ne prelaziti tu vrijednost.

Koraci materijala su različiti - mogu biti uže ili drveni. Drvo uglavnom odabiru čvrste stijene (bukva, pepeo, hrast).

Ljestve od užeta

Da bi se dobio otpor drva na atmosferski utjecaj, poliuretanski laka se primjenjuju na svaki od koraka. U odvojenom slučaju, nehrđajući čelik, aluminijske legure, kompozitni materijali i plastiku koriste se kao koraci.

Gdje se koriste ljestve užeta

Dugo vremena ovi proizvodi su bili važni i neophodni atribut jedrenjaka. Kako je područje ploveće opreme brodova raslo, broj užeta ljestve za servisiranje plovila raslo je. Na jedrilicama su instalirane dvije vrste stepenica - to su momci i olujne ljestve. Takve dame uže mogu se vidjeti u starim filmovima.

Momak

Dečki su bili čvrstim stubištem. Služili su ne samo da se penju na jarbole i rei za uslugom. Koristili su se za oslobođenje struktura na jarbolu i za povećanje visine jarbola. Jedna od sorti pent bila je pojedinačna stepenica.

Vantha

Oluja-ljestvica je stubište, čija je funkcija osigurala mogućnost podizanja plovila s odjela za veslanje. Značajka ovih struktura u drvenim koracima za veću stabilnost.

Ljestve

Dok je ere plovidbene flote, stubište uže nije izgubio relevantnost. U vrijeme vitezova, te se strukture koriste kao kompaktna i mala sredstva za prevladavanje različitih vertikalnih prepreka. Koristili smo stubište užeta i kako bismo uvalili dame - čovjek je trebao napraviti mnogo podviga za svoju damu.

Članak o toj temi: Značajke krivotvorene stepenice: vrste, prednosti i tehnologija za proizvodnju | +55 fotografija

Da biste ušli u mračan dan vašem ljubavniku, vitez je koristio džepne uže, ili radije, svileno stubište za udaranje kuće ili dvorca. A onda je stubište uže postalo popularno u Rusiji - proizvedena je i kupljena za potrebe vatrogasnih timova.

Neka određene funkcije i uspjeli ući u prošlost, ali stube užeta koriste se za različite potrebe:

  • To je nezamjenjiva adaptacija na brodovima, gdje nužno su olujne ljestve za hitno slijetanje putnika u brodu.

Opseg ljestvice užeta

  • Bez samopoštovanja penjač će ići u osvojiti Elbrus ili Kazbek bez takve ljestve.

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

  • Trebamo proizvode i kao spašavanje - već su već dugo usvojili usluge Ministarstva vanjskih situacija za evakuaciju ljudi u slučaju bilo kakve katastrofe.

Stubište za spašavanje

  • Gdje nije moguće primijeniti ljestve, a to je situacija kada trebate spustiti u dubok i skučen dobro, uže ljestve dolaze do spašavanja.

Gdje koristite stubište užeta

  • Ako postoje djeca u obitelji, dječje stubište ovjesa postat će zanimljiva igračka i izvrstan sportski simulator.

Stubište za djecu

  • Ljenice uže ostaju i neophodni za osobe s invaliditetom. Proizvodi pomažu mi da idem iz ležanja u sjedeći.

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

I neka takve stepenice nisu namijenjene za uporabu "za svaki dan", jer ne mogu zamijeniti strukture marširanja, već brojne nesumnjive prednosti, sudeći po područjima uporabe koju imaju. To je mala težina, kompaktnost, multifunkcionalnost, mogućnost proizvodnje vlastitim rukama.

Gotova stepenice

Na modernom tržištu, izbor gotovih proizvoda je mali - pretežno posebne stepenice za spašavanje, turističke i dječje mogućnosti. Industrija je odavno svladala proizvodnju širokog raspona stubišta užeta kako bi riješila razne zadatke. A stube imaju različite karakteristike, jedna od glavnih stvari je duljina.

Najpopularniji i najpopularniji modeli imaju duljinu od 4, 5, 6, 10, 12 metara. Ova rješenja preklapaju se osnovni raspon visine. No, modeli su također predstavljeni s duljinom od 15, 18, 20, 30 metara. Tridesetomjerni stepeni se koriste prvenstveno za evakuaciju u Ministarstvu izvanrednih situacija.

Možete istaknuti glavne vrste proizvoda proizvedenih od strane moderne industrije:

  • LAN je stubište za spašavanje uže. Opremljen je torbom za spremanje i transport proizvoda. Duljina je od 6 do 30 m. Ponude se različiti proizvođači za stjecanje gotovih modela s dugim, višestrukim mjeračem.

Ljestve za spašavanje LAN

  • LANS je također spas stubište, ali opremljen lancem. Komplet također ima torbu. Duljina je od 6 do 30 m. Na duljini od 100-120 cm, gornji dio strukture je opremljen lancem lanca visokog podmazanog čvrstoće. Ova vrsta stepenica je vrlo popularna u industrijskoj planinarici.

Lans ljestve za spašavanje

Koji materijal napravi stubište

Ako se odluči da napravite stubište vlastitim rukama, onda biste trebali biti svjesni odabira materijala. Većina uputa ukazuje na to da postoji dovoljno čvrstog užeta. Međutim, stručnjaci preporučuju sintetički najlon, capron, loveno. To su izdržljivi i izdržljivi, kao i praktični materijali.

Kabel kabela kabela Kapron

Ako trebate napraviti "švedski" zid, onda je užad bolje pokupiti vrstu X \ b. Ako je dječja soba u morskom stilu, ovdje je potreban prirodni materijal - lanac ili kanabis.

Kabel kabela pamuka

Ovisno o opsegu primjene i odabiru materijala. Rescue proizvodi za vatrogasce izrađeni su od ne-zapaljivih sirovina. Modeli za penjače moraju biti izdržljivi i kompaktni. Može se napraviti dječji model, ovisno o osobnim preferencijama i što je na zalihi.

Koraci se mogu izraditi od drva, metalne plastike. Možete primijeniti čak i stabljiku s lopate. Ponekad na ljestvici i nemaju nikakve korake, već umjesto njih čvorovima ili petlje.

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Metode proizvodnje [korak-po-korak instrukcija]

Pokušajmo izgraditi univerzalni dizajn koji će biti koristan za rješavanje svih zadataka. Da biste prikupili proizvod vlastitim rukama, trebat će vam dva polipropilenska ili najlon užad - 20 metara svakog komada. Polipropilen je izdržljiv, nije rastegnut, ne gubi svojstva tijekom vlaženja.

Članak o toj temi: Vrste i prednosti drvenih stepenica [Faza Mogućnosti izvedbe]

Kako napraviti stubište užeta s vlastitim rukama

Uže u promjeru ne smije biti previše tanak, inače će proizvod smanjiti ruke, a snaga će se smanjiti. Optimalna veličina je 8 mm i više. Duljina je odabrana, s obzirom na metodu pričvršćivanja koraka. Duljina gotovog proizvoda bit će pola, a ponekad i četvrtina početne duljine užeta.

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Pretpaka se može izraditi reznice iz lopate. Oni se prodaju u svim trgovinama i vrlo su jednostavni za kupnju. Promjer reznice je oko 3 cm, a duljina je 140 cm. Ako je dječja ljestve, onda kupite reznice iz Robellea, oni su napravljeni tanji. Ali može biti potrebno poboljšati reznice - učiniti ga oko.

Okrugle premrane

Potreban je sljedeći skup alata: hacksaw, nož, fino brusan brusni papir i gusta nit. Cijeli proces je sljedeći:

1. Prvo cut cuttings. Duljina svakog rezača treba biti oko 30 cm. Približno 25 komada. Zatim, nakon rezanja, duljina od 1 m dugo ostaje. Bit će to potrebno za pričvršćivanje dizajna na zidu ili bilo gdje. Svaki rez rezača brusi brusni papir na savršenu glatku površinu.

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

2. Tako da čvorovi ne klizi, rubovi koraka moraju imati proreze. Dubina je približno 3-5 mm, a širina je 15 mm. Za to je svaki korak označen - oni čine prstenaste šipke na udaljenosti od 1,5 cm jedan od drugoga. Tada groovi čine nož. Kako bi se povećao rok trajanja, koraci trebaju biti tretirani s različitim zaštitnim pripravcima. Ali površina ne bi trebala biti skliska.

Kako napraviti stubište užeta s vlastitim rukama

3. Sljedeće bi trebalo pripremiti uže. Rezovi željene duljine su izrezane od meke. Dakle, konopac ne prekine, kraj se rastopi. Za veću pouzdanost svaki kraj je umotan u gustu nit. Na jednoj strani svakog komada plesti petlje - njegov promjer bi trebao biti oko 6 cm. Takve petlje su potrebne da udobno objesite proizvod na bilo kojem mjestu.

Kako napraviti stubište užeta s vlastitim rukama

4. Sljedeći postavite korake. Ako je stubište namijenjeno odrasloj osobi, tada udaljenost između koraka ne čini više od 45 cm. Ako je to proizvod za djecu, tada se udaljenost smanjuje na 30 cm. Koraci moraju biti paralelno u odnosu na jedan drugome na istoj udaljenosti između njih.

Kako napraviti stubište užeta s vlastitim rukama

5. Dovršite sklop stepenica na isti način kao što su počeli. Za to, na krajevima konopca, radimo slične petlje kao ranije. Ako je uže predugo, treba se ispraviti.

Kako napraviti stubište užeta s vlastitim rukama

Vezujuće uže oko koraka

Kako bi se stubište udobno i dovoljno snažno, a njegovi koraci su sigurno osigurani, preporuča se plestinja "konstrikta" čvor. Omogućuje vam jednostavno samostalno napraviti stubište bez potrebe za bušenje rupa u svakoj fazi za uže. Na slici ispod, detaljno se prikazuje kako povezati ovaj čvor, iako je prilično jednostavno.

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Dakle, svi koraci su povezani. Na krajevima svake petlje užeta. Ako vam ispravno plesti čvorovi, zatim 11-metar izdržljiv i pouzdan dizajn koji će lako izdržati jednu osobu.

Na videu: kako vezati "konstriktor" čvor.

Crossbar s rupama

Ovo je teže rješenje u proizvodnji. Teško je da će uže proći kroz rupe izrađene u koracima. Ne morate plesti čvorove, ali ćete morati izbušiti svaku križnu traku. Trebat će vam pravokutne šipke. Uže se može zamijeniti najlonom.

Svi se rade sastoje od sljedećih koraka:

1. Izbušite u blizini ruba na šipkama izbušenih rupa. Promjer vježbe mora biti malo više od debljine užeta. Oštri rubovi obrađuju Emery, kao i cijeli bar. Ako je potrebno, koraci su obojene boje.

Stubište s drvenim koracima Učinite to sami

2. Uže se priprema istu tehnologiju kao iu prvoj izvedbi - najprije je odsječen vrućim nožem, a zatim se završavaju i omotavaju debeli niti. Zatim se na krajevima vrši čvorovi "osam".

Stubište s drvenim koracima Učinite to sami

3. Skupština mora početi s posljednjim (donjim) fazom. Da biste to učinili, prvo preskočite kabel kabel kroz rupe na poprečnoj traci.

Stubište s drvenim koracima Učinite to sami

4. Uže je savršeno zategnut tako da je čvor sigurno fiksirao pozornicu i ojačao. Važno je da je prečka na desnom položaju s dva kraja.

Članak o temi: Kako napraviti stubište vlastitim rukama: odabir vrste konstrukcije, izračun parametara i instalacije

Stubište s drvenim koracima Učinite to sami

5. Jedan čvor koji će obaviti prepreku za razinu klizanja nije dovoljna. Prespadnica još uvijek treba biti prekrivena istom kabelom. Za to se najprije snimaju dvije petlje kao što je prikazano na fotografiji.

Stubište s drvenim koracima Učinite to sami

6. Sada ostaje da kombiniraju dvije petlje u jednom, gledajući jednu kroz drugu i povlačeći kraj kabela. Kao rezultat toga, on ispada da će se povećati radu poprečne trake, tako da će korak biti siguran.

Stubište s drvenim koracima Učinite to sami

7. S prvim korakom završio. Sada ostaje ponoviti cijeli proces s ostatkom šipki. Glavna stvar nije zaboraviti prije svake prečke da napravi "osam" čvora za pričvršćivanje koraka.

Prije početka rada tako stubište, bolje je testirati. Mora izdržati mnogo težine, pouzdano obavljati svoju funkciju, biti sigurna za dijete. Djeca u aktivnoj igri mogu dobiti ozljede ako proizvod nije dovoljan za ispunjavanje zahtjeva.

Kabelska ljestvica bez crossbada

Kada ima malo vremena, nema smisla izgraditi dizajn prve dvije opcije. Da vidimo kako napraviti stubište bez užeta bez drvenih prečaca. Morate povezati uže po posebnim čvorovima. Ovaj proizvod u prisutnosti vještina pletenja bit će izdržljiv i pouzdan.

U ovom slučaju, na fotografiji su prikazane dva užad različitih boja. To će vam omogućiti da bolje razumijete kako vezati čvorove. Uputa korak po korak izgleda ovako:

1. Oba užad treba razgraditi na površini. Drugi (crveno na fotografiji) je u obliku engleskog pisma S. Važno je napustiti slobodne krajeve u jednom metru - to će biti vrh stepenica.

Kabelska ljestvica bez crossbada

2. Sada preskočite drugu užetu kroz dobivene petlje prvog kabela kao što je prikazano na fotografiji.

Kabelska ljestvica bez crossbada

3. Sada počinjemo omotati "improvizirani korak". Potrebno je to učiniti s zatezanjem tako da se uže fiksne. Nakon nekoliko skretanja, kraj kabela mora biti shunken kroz dobivenu petlju.

Kabelska ljestvica bez crossbada

4. Sada stavite uže slovo, koji je plavi i ponovite istu operaciju s crvenim. Ne zaboravite dobro držati slobodne krajeve.

Kabelska ljestvica bez crossbada

5. Na isti način morate učiniti sve korake. Duljina stubišta izravno ovisi o duljini samih užeta i broju okreta koji su učvršćeni čvorovi.

Kabelska ljestvica bez crossbada

Takozvani "burlate" petlje su posebno popularne. Njihova značajka i prednost je da rezultat nisu čvorovi, već petlje. Vrlo su prikladni za umetanje noge. Oslobodite petlju je također prikladna, kao vezana. Uže se ne pogoršava.

Pokrenite "Burlats" petlju je jednostavna. Prvo, uže je dva puta uvijena - lik od osam vrsta trebala bi se ispasti. Drugi donji dio je rastegnut, a vrh osam je rastegnut unutar kruga. Zatim je čvor zategnut.

Kako povezati rođenu petlju

Na videu: Kako povezati stubište uže.

Ograda (opremljena užetom)

To je vrlo neobično i zanimljivo rješenje koje zahtijeva kompetentni pristup u fazama razvoja projekta. Ovaj dekor neće moći koristiti za gotove stubište. Da biste stvorili ogradu iz užeta, potrebni su posebni balusteri - odlikuju se prisutnošću rupa za uže. Čvrsto rastegnuta užad ne samo da će biti dobra podrška, već i originalni interijer ukras.

Stubište s užadima užeta

Dobar način ukrašavanja je završiti svaki baluster s užetom. Posebna tekstura i sličnost s nautičkom temom pomoći će u stvaranju zanimljive jedinstvene atmosfere.

Balaasini umotane uže

Tradicionalna rukohvat može se zamijeniti rasteženim užetom. Da biste uspjeli uspješno, morate postaviti zatvarač. Dovoljno je instalirati nekoliko elemenata za pričvršćivanje tako da uže nije uvjerenje. U tom slučaju, čvor neće snositi bilo koje funkcionalno opterećenje i obavit će dekorativnu funkciju.

Rukohvat za stepenice iz užeta

S ovim člankom svatko sada može saznati kako napraviti stepenice s vlastitim rukama. To će pomoći da se aktivna djeca privuče na sport i vježbanje, stubište je neophodno u kućanstvu. Možda se mogu ispasti i potpuni primjerak metoda proizvodnje i njihovih zanimljivih projekata.

Primjeri proizvodnje ljestvica užeta iz majstora (3 videa)

Različite opcije za stepenice na užetu (40 fotografija)

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Kako napraviti stubište užeta: metode proizvodnje s vlastitim rukama [+40 primjeri na fotografiji]

Čitaj više