Stubište u podrumu: izbor materijala, izračun i montažu vlastitim rukama

Anonim

Podrum - soba nije preporučljiva, ali za jednostavnost korištenja zahtijeva prisutnost stubišta. Mora imati dva kriterija: biti udobna i pouzdana. Najčešće u podrumu organizira jednosatnu konstrukciju. Materijal je odabran drugačiji. Neka takva stubište u podrumu neće biti teško. Morate početi od projekta i odabrati materijal.

Spremni stepenice do podruma

Stubište u podrumu može se montirati neovisno, ali ne uvijek postoji vrijeme. Tom prigodom nije potrebno biti uznemireno, jer u gotovo svakom građevinskom supermarketu možete vidjeti gotove strukture koje su predstavili različiti proizvođači.

Modularno stubište u podrumu
Kompaktno modularno stubište - velika mogućnost za podrum

Različiti materijali i zanimljiva dizajnerska rješenja omogućit će potrošaču da pronađe željene opcije za stepenice u podrum. Za one koji su zauzeti, nema vremena za odlazak u trgovine, postoji još jedan izlaz - internet će doći do spašavanja. Možete pronaći mnoge profesionalne gradilišta na kojima postoji veliki izbor stepenica.

Drvo stubište - ekonomično rješenje

Posebne i sklopive ljestve u podrumu i potkrovlje se posebno koriste u potražnji. Potonji može biti opremljen poklopcem.

Sklopive stubište u podrumu s otvorom

Jedini trenutak koji kaže da nije u korist gotovih dizajna prikladan je samo za standardni podrum. Ako postoje neke nijanse, morat ćete sami izgraditi dizajn ili uz sudjelovanje majstora.

Odabir materijala

Materijal za proizvodnju ljestava igra važnu ulogu. Izbor ovisi o složenosti rada, financijskih mogućnosti, kao i koliko trajan, pouzdan i izdržljivi treba biti stubište.

Glavne opcije su:

  • Drvo. Karakterizira se jednostavnost u preradi i dostupnosti. No, drveno stubište u podrumu zahtijeva pažljivu obradu i zaštitu od vlage, plijesni i gljivica. Podrum mikroklima nije prilično povoljna za drvo. Stoga, osim samog materijala, morate potrošiti na zaštitne tvari.

Stubište stabala u podrumu

  • Profil metala. Metalno stubište je vrlo pouzdan i izdržljiv dizajn. U isto vrijeme povećava se cijena njegovog uređaja. Zahtijeva obradu i zaštitu od vlage. Potrebno je ukloniti hrđu i pokriti materijal za boje u nekoliko slojeva.

Metalno stubište za podrum

  • Betonski. Jedan od njihovih najtrajnijih materijala. Ali prikladan je samo za prostrane podrume. Sam betonski dizajn je glomazan i zauzima više prostora od drvenog ili metala. Unatoč snazi ​​betona, on također treba zaštitu. Da biste to učinili, završite korake s bojama, pločicama, gumenom premazom.

Betonski stubište u podrumu

U slučaju odabira drva ili metala, možete konstruirati i instalirati tip vijka stubišta. Prednost ove vrste proizvoda je kompaktan.

Vijak stubište u podrumu

Izračun Gabariti

Izgradnja stubišta u podrumu kuće počinje s izračunima i sastavljajući crtež. Optimalni pokazatelji veličine stubišta su:

  • Širina Marsham. Parametri 0,9-1 m su prikladni za standardnu ​​opciju. Ako prostor sobe dopušta, možete proširiti malo ožujka.

Standardna širina stubišta

  • Lumen. Visina je od položaja koraka do preklapanja podruma. Ovaj se parametar temelji na operaciji. Korisnik ne smije dodirivati ​​stropnu glavu. Na maksimalnom uskom mjestu, razmak bi trebao biti jednak prosječnom ljudskom rastu plus 10-20 cm.

Članak o toj temi: Značajke krivotvorene stepenice: vrste, prednosti i tehnologija za proizvodnju | +55 fotografija

Udaljenost od stepenica do stropa

  • Strmina. Najveća pristranost u strukturi zupčanika 75. Ako je uvjerljivo stacionarno stubište, onda će manje biti cool, lakše će se kretati na njemu tijekom spuštanja ili dizanja. Ali to je potrebno više prostora. Optimalna opcija je 26-32.

Strmina stepenica u stupnjevima

  • Dubina faze. Ova vrijednost je obično ne više od 30 cm. U konvencionalnim situacijama, dubina pozornice pokušava u skladu s veličinom noge osobe. Za podrum, ovaj uvjet nije nužno, jer dodavanje u parametrima povećava duljinu cijelog dizajna i stoga je potrebno više prostora.

Dimenzije stepenica stepenica u podrumu

  • Visina stupnja. Kreće se od 15 do 20 cm. Ovo je optimalna opcija za ugodno kretanje. Nema potrebe za visokim podizanjem nogu. Potrebno je osigurati da je visina svih koraka iste. U slučaju kada duljina ožujka nije podijeljena, dodatni su dodatni centimeter ili na prvu ili posljednju fazu.

Izračunajte broj koraka na sljedeći način: Duljina dizajna je podijeljena na procijenjenu visinu koraka. Na primjer, sa visinom stubišta od 2,5 m i pozornice, dobije se 0,15 m kao rezultat 16,6 elemenata. Budući da je brojka nije cjelina, tada se primjenjuju na sljedeći način: 2,5 m su podijeljeni u 16 i dobivaju visinu od 0,156 m ili 17, zatim visina koraka će biti 0,147 m.

Izgradnja betonskih ljestvica

Stubište od betona za podrum u rustikalnom domu je savršena opcija. Prednosti su očite:

  • ne podliježe koroziji;
  • ne savijati se;
  • Neće se tijekom vremena škripati.

Minusi uključuju činjenicu da je bolje montirati u fazi izgradnje privatne kuće. Ako se takva situacija dogodila da je ideja došla kasnije, onda je potrebno pripremiti za ovaj vremenski konzumirajući proces i, eventualno, znatne troškove.

Betonski stubište

Prije stjecanja stepenicama u podrum vlastitim rukama, potrebno je izračunati ne samo njegove parametre, već i broj potrebnog materijala:

  • cement, pijesak, drobljeni kamen;
  • pojačanje za armaturu;
  • Za oplate.

Sve nijanse se smatraju u fazi izrade crteža, kao što je dizajn monolitski i prilagođavanje neće biti moguće.

Individualni brojevi su posebno važni u slučaju vijka ili opcije s pokretanjem koraka.

Vrste betonskih stubišta

Korak broj 1 - Proizvodnja temelja

Priprema temelja za betonske stubište ovisi o tome koji je spol raspoređen u podrumu. Ako je betonska ploča prilično impresivna debljina, onda baza nije potrebna za izgradnju. Inače, na mjestu postavljanja proizvoda na pod, mjesto se nalazi s dimenzijama malo više širine ožujka.

Da bi se osiguralo temelj, uklonjen je gornji sloj dubine od 0,5 m. Povlačenje zdrobljenog kamena debljinom od 20 cm, čvrsto je naglo. Na vrhu sloja izlio je beton koji se sastoji od pijeska, cementa i ruševina.

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Korak broj 2 - Sklop okvira za armiranje i ugradnja oplate

Prije ulijevanja stubišta, oplata je nužno montirana s točnošću veličine prikazane na dijagramu. To je oplata koja daje potreban oblik gradnje. I dati snagu, izvršiti obvezno pojačanje.

Za početak, ploča su instalirani. Njihova rigidnost na jednoj strani pruža zid, a nasuprot suprotnoj ploči su instalirani. Odbori sprječavaju širenje betona i služe kao osnova za koju je pričvršćena oplata za korake.

Stubište od betona u podrumu vlastitim rukama

U sljedećoj fazi, paluba je instalirana, odnosno osnova za beton. Njezina uloga igra izdržljiv list šperploča ili osp. Njegova debljina je 18-20 mm. Na dnu je paluba fiksirana s podrškom za sprečavanje otklona pod opterećenjem. Za podršku pomoću šipki pomoću poprečnog presjeka od 50 × 50 mm ili ploče od 150 × 50 mm.

Stubište od betona u podrumu vlastitim rukama

Pružanje oplate, držite osnovna pravila:

  • Svi privici se izvode samo vijci drva, nokti nisu prihvatljivi.
  • Stabilnost i snaga oplate je ključ činjenice da neće puzati tijekom punjenja i budući dizajn će biti točan.

Članak o temi: Kako odvojiti stubište u kući: Odabir materijala za suočavanje +65 fotografija

Stubište od betona u podrumu vlastitim rukama

Nakon pripreme, temelji se odvijaju s pojačanjem. Koristi se za ojačanje monolitne armature s poprečnim presjekom od 10-12 mm. Moraju ih vezati u obliku mreže s veličinama stanica 100 × 120 mm. Snop je napravljen s posebnom mekom žicom. Mnogi stručnjaci ojačani okviri su zavareni, ali ovaj proces daje dizajn manje pouzdanosti, jer se pod opterećenim šavovima za zavarivanje mogu poremetiti.

Kako bi se poboljšali korake i spriječili greške, njihovi rubovi provode poprečno pojačanje elemenata. U završnoj fazi, prije punjenja uspostavlja se premčelje koji služe kao oplata za korake.

Glavno pravilo tijekom armature: ventil bi trebao biti smješten tako da se naknadno prekriva betonom najmanje 4 cm.

Stubište od betona u podrumu vlastitim rukama

Na videu: nijanse okvira za betonske stubište.

Stupanj 3 - Stepenice za lijevanje

Ispuniti oplatu s betonskom smjesom u isto vrijeme. Stoga se priprema dovoljna količina materijala. U suprotnom, monoliti strukture može patiti i pojavi se vjerojatnost pukotina.

Ulijte betonsko stubište s otopinom iz donje faze. Kretanje se provodi na rubovima oplate. Smjesa se izlije u svaki korak, ravnomjerno se distribuira i temeljito tramva. Površina je izravnana lopaticom.

Stubište od betona u podrumu vlastitim rukama

Nakon što beton stvara malo, u mjestima vezanja ograde u betonu, mali drveni cilindri su uronjeni. Na rubovima koraka, metalni kutovi se pritisne kako bi se spriječili otvori u budućnosti.

Nakon dana, oplata je rastavljena, a površina je prekrivena celofom. To će osigurati ravnomjerno sušenje monolita.

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Faza br. 4 - završna obrada

Dekoracija betonskog stubišta u podrumu kuće uključuje uređaj željezničke i dekoracije koraka. Ograde se mogu izraditi od drva ili metala. Iako u podrumu u mnogim slučajevima, ograda se ne može instalirati. Površina stuba je prvo temeljito polirana. Zatim, na zahtjev stanara, mogu se hraniti keramičkim pločicama ili instalirati drvene korake.

Betonsko stablo stubišta

Ugradnja metalnih stepenica

Stubište od metalne profilne cijevi u podu podruma može se montirati mnogo lakše od betona. Po težini, mnogo je lakše. No, podrum mikroklima može negativno utjecati na metal, tako da provode punu zaštitu dizajna iz pojave korozije.

Za uređaj od metalnog stubišta u podrumu, trebat će vam:

  • Schawler broj 10;
  • Armatura;
  • Metalni kutovi s dimenzijama od 50 × 50 mm;
  • Uređaji za zavarivanje;
  • Bugarski;
  • čelični limovi;
  • Razina izgradnje.

Korak broj 1 - Priprema temelja

Priprema temelja pod željeznim stubištem u prizemlju privatne strukture može se izvesti na dva načina. Oba počinju s rasporedom depresije 1 × 0,4 m i dubine od 0,5 m. Na dnu jama, sloj ruševine se izlije. Daljnji proces je drugačiji.

U prvom slučaju, beton se izlije, ne dopire do ruba udubljenja 15 cm. U potpunosti napuni nakon instalacije dizajna u bazu. U drugom slučaju, beton se u potpunosti izli, ali hipoteke su unaprijed određene. Njihova uloga igra pribor s poprečnim presjekom od 12 mm. Kraj treba nastupiti iznad razine poda za 25 cm.

Faza №2 - Ugradnja stepenica

Schwellers će djelovati kao podrška na kojoj su koraci fiksirani. Oni su pričvršćeni na gornje preklapanje s vijcima na udaljenosti od 0,9 m od drugih. Njihovi donji ciljevi su instalirani na temelju i zavarivanja na hipoteku.

Metalni stubište u podrumu vlastitim rukama

Ako trebate izgraditi dvokatni metalni stubište u podrum, tada se stranica prikuplja. Trg je zavaren iz kanala na takav način da ispadni rubovi ostaju sa svih strana. Oni će omogućiti radni komad na zidovima podruma.

Članak o temi: Optimalne dimenzije stepenica: Dizajn siguran i udoban dizajn

Metalni stubište u podrumu vlastitim rukama

Da biste dobili punopravne cOSOM-ove na prethodno instalirane, kapele moraju biti zavareni metalni uglovi. Pričvršćivanje se provodi iznutra. Kao rezultat toga, to bi trebalo biti ono što je fotografija ispod.

Metalni stubište u podrumu vlastitim rukama

Faza br. 3 - konačna završna obrada

Nakon što je dizajn potpuno kuhan, nastavite s njom. Počnite s metalnim mljevenjem. Prije svega, zavarivački šavovi su grupirani. Mnogi majstori obavljaju ovu striptizu u procesu zavarivanja. Zatim s pokretima svjetla s krugom za brušenje iz metalnih elemenata, rđa se uklanja. Pročišćeni dizajn je potpuno prekriven prajnim pripravkom.

Skidanje metalnog stubišta

Zatim nastavite do podrezima koraka. Za to, ili čelični list ili drvene ploče. Na stranama su zavarene ograde.

Metalno stubište s vlastitim rukama

Na videu: primjer proizvodnje jednostavnog metalnog stubišta.

Proizvodnja ljestava s drveta

Na ugradnji stubišta od drva u podrumu privatne kuće, treba se složiti s potpunim uvjerenjem da će mikroklima u njoj imati nizak stupanj vlage. U suprotnom, proizvod neće trajati više. Ali čak i na normalnoj razini vlage, sve zaštitne mjere trebaju se provoditi: impregnirati drvene komponente antiseptičkim tvarima i pokriti bojom ili lakom.

Za uređaj od drvenog stubišta potrebno je pripremiti:

  • zrake za Cososov;
  • ploče od 250 × 38 mm;
  • sidreni vijci;
  • vijak za samo-tapkanje;
  • elektrolik;
  • avion;
  • brušenje ili brušenje;
  • odvijač.

Korak broj 1 - Proizvodnja i ugradnja Cososova

Prije instaliranja pojačala treba pripremiti. Od gustog materijala (ploče / šperploča) izrežite stupanj pozornice prema crtežu. Primijenjena je na stranu grede i napravi oznaku rasporeda koraka u cijelom Kosourku.

Stubište na drva na kolestnju s vlastitim rukama

Pomoću slaganja, izrežite dodatne dijelove. Rezovi se vrte s planerom i očišćeni brusnim papirom. Kao rezultat toga, treba dobiti dva identična Kuuryer.

Proizvodnja kooowara za drveno stubište

Pripremljeni poticaji su instalirani pod potrebnim padinama. Udaljenost između njih mora odgovarati širini gotovog dizajna. Preklapanje greda su fiksirani sidrenim vijcima. Donji dio je pričvršćen za bazu s metalnim uglovima.

Stubište stabala u podrumu vlastitim rukama

Ako govorimo o dvodnevnom stubištu, web-mjesto je dodatno montirano. Tada se pojačali prvi put instaliraju s preklapanja na mjesto, a zatim s njega do poda.

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Korak broj 2 - Proizvodnja koraka

Koraci za drveno stubište čine prilično lako. Odbori su izrezani na jednakim elementima, prerađuju ih prvo po ravnini, a zatim brušenjem stroja ili emery papirom. Slično tome, pripremate vertikalne dijelove koji su ušiveni koraci.

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Faza br. 3 - Izgradite dizajn

Nakon što su ugrađeni pojačivači, pripremljeni su elementi za korake, nastavak sastavljanja cijelog dizajna. Prvo, bake su pričvršćene na grede i instaliraju ih na njima. Svi pričvršćivači provode se samo-crtanjem. Skupštinu treba provesti s konstantnim razinama razine.

Kako napraviti stubište u podrumu vlastitim rukama

U sljedećoj fazi se montira ograda. Za njih, barovi su prikladni s poprečnim presjekom od 80 × 60 mm. Kalejci su duljine 1 m. Svi se očišćuju i mljeve. Možete dati obradu slike na stroju za glodanje. Zatim su praznine pričvršćene na korake i na vrhu rukohvat.

Slika balasini ili šipke su instalirane na drvenim močvarima koji su se prevrstili u koracima oko rubova.

Ugradnja balaasine na stepenicama

U zaključku se instalira ograda. Oni su fiksni pomoću vijaka za samostakanje. U ovoj fazi, Skupština je dovršena, ostaje da se učitava sve elemente stepenica i boje.

Ugradnja ograda na drveno stubište

Stubište u podrumu seoske kuće za opremanje vlastitim rukama je jednostavno. Sve ovisi o izboru materijala. Glavna stvar je ispravno procijeniti situaciju, proučiti značajke mikroklime u podrumu. U skladu s ovim izvlačenjem zaključaka o tome koji će dizajn biti najoptimalniji.

Stubište "guski korak" - kompaktno rješenje (2 video)

Primjeri stepenica za podrum i podrum (40 fotografija)

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Kako napraviti stubište u podrumu: glavne faze proizvodnje na tri primjera

Čitaj više