Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Anonim

Kao optimalna verzija rasvjete za apartmane s suspendiranim stropovima, mnogi stručnjaci danas preporučuju točke ugrađene u gipsanu ploču. Takve svjetiljke su ravnomjerno raspoređene po cijelom području stropa i pružaju učinkovitu rasvjetu čak iu najvećoj sobi.

Instalacija svjetiljki ovog tipa je vrlo jednostavna, ali još uvijek ima nekoliko značajki koje treba uzeti u obzir. U članku ćemo reći o tome kako povezati i instalirati svjetiljke u gipsboard.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Ugradnja svjetiljke u strop

Reflektori

Izgradnja i postavljanje točkastih svjetiljki

Žaruljica točke naziva se mali uređaj koji je pričvršćen na privjesak s suspendiranim ili rastezljivim stropom. Takva svjetiljka, u pravilu, ima kompaktne dimenzije, jer za punu rasvjetu prostorije potrebno je instalirati nekoliko svjetiljki, distribuirajući ih duž područja stropa.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Ugrađena žarulja

Standardne svjetiljke za suhozidom izrađene su s posebnim pričvršćivanjem tipa opruga (možete vidjeti dizajn pričvršćenja na fotografiji). Novica se pokreće u rupu u spuštenom stropu, gdje se ispravlja, pouzdano pritiskom na svjetiljku na stropni oblogu.

S vanjske strane svjetiljka je opremljena dekorativnim slojem skrivajući jaz između svjetiljke i ruba rupe u suspendiranom stropu. Dizajn dekorativne obloge može biti najrazličitiji, au nekim slučajevima jedan model svjetiljke može se odabrati nekoliko obloga, ovisno o stilu prostorije.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Modeli točnih svjetiljki

Sektor za označavanje većine modela je oko 300, pa je potrebno staviti takve svjetiljke u strop.

Optimalni parametri položaja su sljedeći:

  • Udaljenost između redaka integriranih svjetiljki nije više od 1 metra.
  • Udaljenost između svjetiljki u retku nije više od 1,5 m.
  • Udaljenost od svjetiljke do zida nije više od 0,6 m.

Savjet! Optimalan je postavljanje ugrađenih svjetiljki u redoslijedu kontrole, tj. S premještanjem redova - soba će biti upaljena ravnomjernija.

Osim toga, točke točke mogu biti instalirane na namještaju ili druge unutarnje dijelove. Dobro uklopiti u dizajn prostorije također smanjuje pozadinsko osvjetljenje ili usmjeravanje na radnoj površini u uredu.

Je li moguće ljepilo pozadinu na gipsanu ploču? Pročitajte mišljenje stručnjaka.

Vrste ugrađenih svjetiljki

U fazi planiranja ugrađene rasvjete, postavlja se pitanje i koje su svjetiljke za suhozidom bolje? Zapravo, odgovor ovisi o mnogim čimbenicima i na kraju birati model za vas i dalje morate biti neovisno.

Članak o temi: Kako objesiti zavjese za Beveled Windows

No, kako bismo olakšali vaš izbor, ispričat ćemo o najčešćim sortama ugrađenih svjetiljki za suspendirane stropove za žbuke.

Po dizajnu, svjetiljke su podijeljene na okretanje i ne okretanje:

  • Ne-reflektirajuće ugrađene svjetiljke imaju najjednostavniji dizajn. Lampica instalirana u takvoj svjetiljci sjaji u jednom smjeru i nećete moći preusmjeriti svjetlosni tok.
  • Rotary svjetiljke karakteriziraju složeniji dizajn. , i kao rezultat toga, instalacija svjetiljki u gipsanu ploču se dobiva više naporno. Ali ako je potrebno, možete usredotočiti svjetlo iz nekoliko svjetiljki u jednoj točki, što je ponekad vrlo korisno.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Zakretna svjetiljka

Kao izvor svjetla u svjetiljkama se može koristiti:

  • Žarulje sa žarnom niti.
  • Halogene svjetiljke.
  • Fluorescentne svjetiljke.
  • LED žarulje.

Ne samo potrošnja energije i spektar zračenog svjetla svjetla, već i parametri strukture ovisi o vrsti izvora svjetlosti. U pravilu, modeli s žaruljima sa žarnom niti imaju veličinu od oko 12 cm, jer ih je moguće instalirati samo u strop od odgovarajućih dimenzija.

No, svjetiljke s LED ili kompaktnom fluorescentnom svjetiljkom mogu se čuvati u suspendiranom stropu s visinom od oko 6 cm, na primjer, u malom kutiji s skrivenim osvjetljenjem oko perimetra prostorije. Ali cijena takvih svjetiljki bit će nešto više nego opremljena sa žaruljima sa žarnom niti - razmotrite ga!

Savjet! Za više "toplog" i manje "oštrog" rasvjete, kao i da bi se uređaj za rasvjetu manje zagrijao, treba odabrati svjetlo žarulje s oblaganjem zrcala.

Zid s pozadinskom osvjetljenjem na licu mjesta izgleda sjajno.

Naravno, to je samo najčešća klasifikacija, jer modeli svjetiljki svake sorte ima puno. Zbog toga, rješavanje, koje su svjetiljke bolje za suhozidom, trebate pažljivo ispitati cijeli raspon - i tek tada se odrediti s konačnom opcijom.

Pročitajte i o tome koja je oprema potrebna za proizvodnju gipsanih ploča i metalnih profila.

Proces instalacije ugrađenih svjetiljki

Priprema i planiranje

Kada su odabrane svjetiljke - možete premjestiti na njihovu instalaciju.

Ako želite montirati rasvjetu vlastitim rukama, optimalna opcija će biti izvršenje svih radova paralelno s izgradnjom samog stropa - tako da imamo priliku planirati plasman svih točaka rasvjete i utrti ožičenje na taljenje okvira gipsa.

U fazi planiranja trebamo:

  • Napomena unaprijed na stropu se preklapaju postavljanje svjetiljki.
  • Stavite buduće svjetiljke na udaljenosti od najmanje 25-30 cm od elemenata metalnog okvira.
  • Avion osvjetljenje različitih razina spuštenog stropa, povlačenje svake razine na zaseban krug rasvjete.

Članak o toj temi: Kakvu jezgriranje odabrati: razlike u alatima

Također u ovoj fazi potrebno je uzeti u obzir prisutnost drugih izvora svjetlosti, kao što su suspendirani lusteri, grčevi i zidne svjetiljke. Na primjer, ako je luster instaliran u središtu prostorije, onda je dovoljno da napravite okvir iz pozadinske suhozidnosti: svjetla točka instalirana na kutiji savršeno će se nositi s rasvjetom perifernih dijelova.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Kutiju s osvjetljenjem oko perimetra sobe

Polaganje ožičenja

U fazi proizvodnje okvira gipsane ploče suspendirani strop, potrebno je otvoriti ožičenje za povezivanje ugrađene rasvjete. Da bi joj radovi lakši, najprije napravimo crtež naše buduće ožičenje, prikazujući sve elemente ugrađenog pozadinskog osvjetljenja na njemu - žice, svjetiljke, prekidače, transformatore itd.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Shema veze

Ako planirate zid s pozadinskim osvjetljenjem iz suhozida, potrebno je zasebno ožičenje na zidu. U tom slučaju, nasuprot svakom elementu pozadinskog osvjetljenja treba staviti žicu.

Odabir žice ima dva aspekta:

  • Sa stajališta pouzdanosti povezivanja na svjetiljke, najbolje je koristiti mekanu nasukanu žicu.
  • Sa stajališta pouzdanosti cijelog sustava, mekane ili tvrde bakrene žice, na primjer, SHVVP ili VG-3X1.5.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Žica vg-3x1.5

Ako ćete koristiti blokove priključaka za povezivanje svjetiljki, drugi je opcija još uvijek poželjna.

Ožičenje treba potisnuti u posebnim valovitim plastičnim cijevima - štitit će prigodu mehaničkih oštećenja i vlage iz curenja odozgo. Za dodatno osiguranje moguće je popraviti cijevi na elementima okvira pomoću plastične hometike.

Savjet! Da biste ovladali glavnim operacijama na instalaciji ožičenja i spajanje žica do svjetiljki, savjetujemo vam da pažljivo ispitate video tutoriale objavljene na našoj web stranici!

Rupe u gipsanu ploču

Prije instaliranja točke žarulje u suhozidu, u suhozidu, potrebno je napraviti rupu odgovarajućeg promjera. U pravilu, uputa na paketu svjetinije sadrži informacije o željenoj veličini rupe, ali je bolje ne biti lijen i mjeriti dimenzije sami.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Glodalice u stropu

  • Najčešće su svjetiljke ugrađene u rupe 60 i 75 mm u promjeru. Da biste to učinili, koristite bušilicu s odgovarajućim mljevenim rezačem na gipsani. Proces bušenja jasno je prikazan u videu u ovom dijelu stranice.
  • Bez obzira na to radimo li sveukupno punjenje stropa ili male kutije s pozadinskim osvjetljenjem od suhozida, najlakši način za rezanje rupa na pločama za gipsanu ploče još uvijek na stropu. Stoga smo zajamčeni da prebacimo rupu u kojoj trebamo.
  • Ako morate oblikovati rupe u već prekrivenoj stropu od gipsa, tada će doći do prethodno sastavljenog dijagrama postavljanja svjetiljki na strop.
  • Vrlo često, situacija se nalazi kada je izbušena rupa izravno nasuprot elemenatu okvira (na primjer, ako zid gipsa s pozadinskim osvjetljenjem i mljevenjem spada u poprečni profil). Kako bi se izbjegli takve situacije, preporučuju se stručnjaci prije nego bušenje otvora dovede redoviti magnet na gipsanu ploču.

Članak o temi: Standardi za instaliranje plinskog kotla

Nakon što se sve rupe su izbušene i gipsane ploče su fiksirane na strop ili zid, možete početi završiti rad. Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču je napravljena tek nakon završetka završetka.

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Strop s gotovim rupama i proširenim žicama

Instaliranje i spajanje žarulje

Nakon završetka završetka, prethodno smo položili žice u rupe. Povezat ćemo naše svjetiljke na ove žice.

Savjet! Prije početka veze, provjerite nedostatak napona u mreži! Tijekom rada strogo slijedite sigurnosnu tehniku!

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Spojivanje na blok priključka

  • Uzimamo svjetiljku za suhozid i popravite žice iz spremnika u bloku terminala.
  • S druge strane, naši blokovi priključuju žice s mreže položene ispod stropa.
  • Kada je spojen, promatramo svjetiljku na svjetiljci: PE - "tlo", l - "faza", n - "nula".

Onda moramo instalirati slučaj svjetiljke u rupu. U pravilu, u ovoj fazi nema poteškoća, ali u nekim slučajevima konfiguracija učvršćenja sprječava slobodnu instalaciju kućišta. Dakle, da još uvijek počnete pričvrstiti u rupu i istovremeno ne oštetite cilj, koristimo malo lukavosti:

Instalacija točkastih svjetiljki u gipsanu ploču: Savjeti iskusnih stručnjaka

Instaliranje svjetiljke u rupu

  • Smanjimo "brkove" pričvršćivanje zajedno i spojite ih pomoću malog komada žice. Najbolje je koristiti prilično tvrdu žicu u izolaciji - tako da minimiziramo rizik od kruga.
  • Pridruženi gori je nesmetano u rupi, nakon čega čep smanjuje žicu.
  • Pod utjecajem proljeća, postaje se učvršćuje, a kućište svjetiljke postaje na mjestu.

Kada je kućište postavljeno - umetnite lampicu svjetiljke u spremnik i nosite dekorativnu sluznicu. Ostaje samo provjeriti izvedbu sustava prikupljenih od nas.

Nadamo se da će upute dane ovdje detaljno objasniti kako se provodi ugradnja svjetiljki u suhozidu. Prilikom obavljanja svih pravila i prisutnosti određene vještine, moguće je učiniti ovaj rad vrlo brzo, što znači da će uskoro biti prekrasan strop s ugrađenim svjetlom u vašem domu!

Pročitajte i materijal "okvir trupa pod suhozidom u različitim verzijama."

Čitaj više