Zid obloge gipsa u kupaonici s police i niše

Anonim

Prije početka instalacije potrebno je pažljivo ispitati površinu. Za sobu s visokom vlagom, odabrani su posebni GKK otporni na vlagu i odgovarajućim zatvaračima. Ovisno o zidnoj površini u kupaonici, suspendirani zatvarač je montiran u zid pomoću vijka ili začepljenog kostila.

Zid obloge gipsa u kupaonici s police i niše

Prije početka instalacije potrebno je pažljivo ispitati površinu. Za sobu s visokom vlagom, odabrani su posebni GKK otporni na vlagu i odgovarajućim zatvaračima.

Instalacija profila i radnog slijeda

Kako bi se proizveli suspendirani zatvarači na zidu u kupaonici, trebate sljedeće alate:
  • odvijač;
  • hidroelektrana ili laserska razina;
  • Škare za metal;
  • avion;
  • rulet;
  • Corolninic;
  • čekić;
  • Nož dizajniran za rezanje suhozida;
  • šok perforator;
  • aluminijska razina različitih veličina;
  • kreda ili olovka;
  • Pravilo;
  • tragač.

Za ovu sobu postoji posebna ploča otporna na vlagu. Ako je materijal u kupaonici montiran na beton ili zid od opeke, morate koristiti dowel.

Ako govorimo o drvenom premazu, odgovarat će se posebni vijci za samozaštit. Kada su zidovi suhozida u kupaonici obrezani, trebat će vam dodatno uzdužne veze za profil, "rakova" (za jednu razinu), vijci i vijci za metal.

Poštivanje slijeda rada

Zid obloge gipsa u kupaonici s police i niše

Prije pričvršćivanja suhozida na zidovima u kupaonici morate instalirati okvir.

Fased tijek rada, koji osigurava gipsanu ploču otpornu na vlagu tijekom instalacije:

  1. Priprema površine u kupaonici. To uključuje bevel žbuke, skidanje.
  2. Označavanje zida, uključujući police, ako je planirano, oznake za pričvršćivanje profila vodiča (PPN), koji će ići oko perimetra. Ova vrsta rada osigurava korištenje grubih vijaka ili noktiju.
  3. Označavanje fiksiranja izravne suspenzije, profila regala. Označavanje mjesta na kojima se planiraju police.
  4. Pričvršćivači profila regala na profile vodiča (police, niše su osigurane), kompletna fiksacija na izravnim suspenzijama.
  5. Materijal zidnog omotača. Materijal otporan na vlagu je pričvršćen pomoću vijaka za samo-tapkanje.
  6. Prajmer i kit u kupaonici.
  7. Završna faza na završnu obradu šavova i mjesta udubljenja za vijke uz pomoć materijala za šiljak.

Članak na temu: Kako napraviti rtu na kauču to učiniti sami

Ugradnja potporne strukture, uzimajući u obzir police i niše

Instalacijski rad u kupaonici izrađen je od označavanja. Prije svega, uz pomoć za slikanje kabela, nanosi se oznaka na podu. Linije su jasno i zašto će se montirati profili vodiča (ppn). Zatim je ista linija točno kopirana na oblogu stropa. Da biste ispravno proveli ovaj postupak, suspenzija je najbolja.

Zid obloge gipsa u kupaonici s police i niše

Shema instalacije gipsane ploče na zidu pomoću okvira.

Instalacija profila vodiča u kupaonici se optimalno proizvodi s asistentom. Jedna osoba drži profile vodiča strogo na planiranoj liniji i druge rupe za bušenje u njima ispod tiple. Korak između rupa trebao bi biti od 60 do 100 cm. Na jednom profilu vodiča kreće se od 3 do 5 i više noktiju, ali ne manje, kako bi se dizajnirao pouzdanost.

Danas, ugrađene niše, razne dekorativne police izrađene od gipsane ploče u zidnu ravninu koriste se vrlo često. Također, niše se koriste za skrivanje raznih cijevi i komunikacija. Prvo se preporučuje crtanje crteža s odgovarajućim dimenzijama. Ugrađena niša, bez obzira na veličinu, također počinje s instalacijom profila vodiča koji stvaraju perimetar samog police. Slično tome, niše su napravljene rupama u PPN-ovima za nokat za zujanje.

Zatim, nakon izvođenja posla, potrebno je ponovno označiti oznaku za vertikalne profile PP i točnih mjesta za zatvarače. Udaljenost između vertikalnih profila će odrediti gipsanu ploču otpornu na vlagu (širinu samog lista). Tipično, udaljenost se kreće od 40 do 60 cm.

Nakon svih radova i rupa, vijci za nokat, pričvršćeni su ravnim vodovodom. U isto vrijeme, grafička particija je montirana, gdje će se nalazi ugrađena niša. Logično je da će udaljenost od osnovnog zida biti jednaka dubini police. Particije se izrađuju od istih profila (PNP), a zatim osnovni zid s okvirom montiran je pomoću posebnih skakača.

Članak na temu: Plastični strop s vlastitim rukama: Priprema i instalacija

Ugradnja parkirnih profila i ugradnja suhozida

Zatim se u kupaonici montiraju parkiralište ili vertikalni profili okomito na vodilice. Oni su unaprijed rezani za duljinu, koja je izjednačena s visinom prostorije za minus 10 mm. Zatim, uz pomoć razine, linije treba postaviti, gdje će se nalaziti vertikalni profil (preporučeni korak je svakih 60 cm). Duž linije su bušene rupe ispod kostila, gdje će se pričvrstiti suspenzije (božićno drvce). Ista priprema za parkiranje profile izrađuje se na mjestima gdje će se nalaziti police i niše.

Zid obloge gipsa u kupaonici s police i niše

Da bi se materijal otporan na vlagu potpuno branio od vlage, potrebno je ostaviti jaz od 10 mm između listova i podova.

Nakon postavljanja suspenzija montiraju se profili parkiranja. Montirani su u profilima vodiča odozgo i ispod. Profil parkiranja je fiksna pomoću suspenzija, uzimajući u obzir oznaku, gdje se nalazi buduća niša. Na isti način, parkiralište se istovremeno montiraju, gdje će se nalaziti buduće police i niše. Profili i suspenzije pričvršćene su s "rakovima". Dakle, zbrinjavanje konstrukcije u kupaonici je spremna. Tada se gipsana ploča otporna na vlagu montirana na potpornu strukturu.

Potrebno je osigurati da se sve električne ožičenje i komunikacije instaliraju prije postavljanja materijala. Svaka niša (ako je potrebno) također pruža pozadinsko osvjetljenje. U nekim slučajevima se koristi izolacija, nakon čega su sve police, zid, niše prolijevanje materijalom.

U ovoj fazi najteže pitanje u takvoj maloj sobi je ispravna instalacija materijala u uglovima. Za to, vertikalne regale i preklapajuće ploče treba provoditi na takav način da je jedan list materijala ležao u drugi.

Važno je zapamtiti: tako da materijal otporan na vlagu u potpunosti štiti od vlage, potrebno je ostaviti jaz od 10 mm između listova i podova. Da biste to učinili, potrebno je unaprijed pripremiti posebnu identičnu oblogu iz istog materijala ili stabla. GLC otporna na vlagu je izrezana u veličini, svaka niša u zidu zahtijeva poseban pristup i veličine.

Članak o temi: Ventilacija na podu u privatnoj drvenoj kući

Svi listovi su pričvršćeni na potpornu strukturu pomoću vijaka za samostažujući, uključujući police i niše. Površina se zatim tla, šavovi i udubljenja iz vijaka s materijalom za spacin pažljivo su zatvoreni. Svaka gotova niša i police su obojene i okrenute prema završnom materijalu.

Dekoracija gradnje gipsana bez uporabe metalnog okvira

Postoji još jedna opcija - korištenje dizajna bez okvira. Vodoslovka otporna na vlagu jednostavno je zalijepljena na zidove. Ali u isto vrijeme neke uvjete treba potisnuti:

  1. Ravnina mora biti savršeno izdržljiva i glatka, bez deformacije i pukotina.
  2. Zid se treba osušiti i prekriti pouzdanom zaštitom od vlage.
  3. Ravnina se ne smije omotati.

Ako zid odgovara ovim zahtjevima, trebat će vam lopatica, vatrena ploča otporna na vlagu i smjesu za ugradnju. Ljepilo se nanosi duž cijele duljine lista, zatim kroz ravninu. Trebalo bi postojati jaz između materijala i poda. Brtva koja je supstituirana za prazninu se uklanja samo nakon postavljanja ljepila.

Sve tehnološke rupe trebaju se pregledati unaprijed, primjenjuje se i na cijevi, kako bi se sakrila čija niša. Ako kupaonica dodatno ima dekorativne police i niše, potrebna je izvrsna ventilacija.

Čitaj više