Kako napraviti sušilicu za povrće i voće vlastitim rukama

Anonim

Kako napraviti sušilicu za povrće i voće vlastitim rukama

Sušeno voće i povrće su skladište vitamina i pektina. Dakle, ako ih radimo u ljetnim mjesecima, možete uživati ​​u zimi sve te darove prirode. Naravno, možete kupiti svježe povrće i voće u trgovini, danas to nije problem, ali veliki broj dacms pokušava njihov usjev do zime, konzervirati ili sušiti. Dakle, razmotrimo nekoliko opcija dizajna u kojima možete se osušiti. Usput, dodajemo da je sušilica za povrće i voće s vlastitim rukama je stvarnost.

Kako napraviti sušilicu za povrće i voće vlastitim rukama

Uređaj za opće uređaje

Treba napomenuti da danas tacms koriste tri vrste sušača, koje se temelje na različitim načelima sušenja.

  • Pomoću kretanja protoka zraka. U načelu, uređaj ovog uređaja je kutija, unutar kojih su se rešetke složene iznad druge, stavljaju se narezane plodove ili povrće. Uz bočnu stranu kutije, jedna ili dvije rupe su izrađene u kojima su navijači umetnuti. Uz njihovu pomoć i puše.
  • Koristeći sunce. Ovo je okvir u obliku kutije, instaliran pod kutom, tako da sunčeve zrake uvijek padaju u palete gdje su slaganje voća i povrća. Dio lica uređaja je često zatvoren sa staklom ili mrežom. Stručnjaci preporučuju metalni slučaj u ovom obliku sušilica ne koristiti. Snažno se zagrijava pod djelovanjem sunčeve svjetlosti i sama počne pokazivati ​​veću toplinsku energiju, što negativno utječe na kvalitetu suhog voća.
  • Sušilo s infracrvenim grijaćim elementom. U načelu, to je sve isto kao solarna sorta. Samo umjesto sunčeve svjetlosti postoje ultraljubičaste zrake, koje naglašava, na primjer, poseban film povezan s transformatorom. Vrlo učinkovit dizajn koji se brzo i učinkovito suši. Ali iz svih gore opisanih, to je najviše troškova. Istina, prednosti uključuju činjenicu da se dizajn same sušilice može pojednostaviti na minimum. Ne zahtijeva kutiju ili kameru, samo stavite police za mrežu i pošaljite UV zrake iz grijaćeg elementa na njih.

Članak na temu: stol za prijenosno računalo u krevetu: faze rada

Kako napraviti sušilicu za povrće i voće vlastitim rukama

Koristiti za sušenje protoka zraka

Pravila proizvodnje

Napravite sušenje voćem vlastitim rukama. Za to je prikladan svaki dizajn koji podsjeća na kutiju. Na primjer, to može biti ormar iz kuhinjske slušalice ili element ormara, možete ga napraviti od hladnjaka ili ploče za kuhanje, ili radije, iz njegove pećnice. I možete sastaviti kutiju djevojke: šperploča, iverice, vlaknasti ploču i tako dalje.

Pogledajmo domaću sušilicu. To će zahtijevati četiri identična ploča, na primjer, šperploča, drvene tračnice s poprečnim presjekom od 30x30 i 20x20 mm, vijcima za samozaštimanje, komarki mreže.

  • Prije svega, prikuplja se okvir kutije, za koji je potrebno kombinirati donosi 30x30 mm u dizajnu, koji će izgled biti sličan kutiji.
  • Zatim, s tri strane, okvir je obrezan s pločama šperploča, koji su unaprijed obrezani ispod veličina okvira. Na jednom od njih potrebno je napraviti rupe (jedan iznad drugog u vertikalnoj ravnini), u kojoj će se morati instalirati navijači. Instalacija se može obaviti odmah ili nakon sastavljanja cijelog dizajna.
  • Na četvrtoj strani, četvrti list je obješen, u kojem je unaprijed napravljen veliki broj rupa promjera 8-10 mm. Što veće, to bolje. Zrak će se prikazati kroz njih, koji voze obožavatelji. Usput, zid s navijačima je instaliran nasuprot vratima sušilice.
  • Sada trebate napraviti police. Napravljeni su od 20x20 mm regala, moraju biti pravokutni i širine malo manje od širine opreme za sušenje. Ovaj okvir je ometan mrežom za komarce koristeći trapanje i zagrade, također se može koristiti sastav ljepila. Broj polica određuje se visinom jedinice za sušenje. Između njih treba ostati udaljenost od 10-15 cm.
  • Stoga, s obzirom na tu udaljenost, unutar uređaja (preko), instalirani su vodiči izrađeni od istih ploča 20x20 cm. Police su slaganje.
  • Treba napomenuti da u ovom dizajnu nema potrebe postaviti dno i strop. Zrak iz navijača treba ispuštati ne samo kroz perforirana vrata. Usput, potonji je obješen na petlju i stvoriti svoju gustu susjedno kutiji kutije nema smisla.
  • Sada trebate instalirati ventilatore, spojiti ih na AC mrežu, instalirati police, pred-polaganjem narezanog povrća i voća na njima.
  • Sve je spremno, možete uključiti navijače i pričekati kada se laits plodove razbolje.

Članak na temu: Kako instalirati plastični prozor: Od mjerenja prije montaže

Kako napraviti sušilicu za povrće i voće vlastitim rukama

Shema za proizvodnju sušača

Sastavljanje solarnog sušilice

Sušilica za solarne plodove je energetski ekonomična opcija. Ovdje se ne koristi struja ili druga vrsta goriva. Ali postoji jedna točka u ovom dizajnu, na kojoj ovisi učinkovitost proizvedenog procesa. Ovo je kut sklonosti cijele instalacije u vezi sunca. To jest, sunčeve zrake trebaju maksimizirati volumen u kojem se nalaze povrće ili voće.

Stoga se uobičajena kutija prvo prikuplja. Ovo je sve isti drveni okvir, ukrašen šperploča ili drugih listova. Sada ova kutija mora biti instalirana ispod nagiba, stavljajući ga na noge izrađene od iste trake kao i okvir sušilice. Dakle, razumijete o čemu govorimo, pogledamo fotografiju ispod.

Kako napraviti sušilicu za povrće i voće vlastitim rukama

Sada moramo napraviti police. Napravljeni su na isti način kao u slučaju modela ventilatora. Glavna stvar je ispravno uspostaviti vodilice u kutiji. Reiki mora biti pokrivena vodoravno.

U načelu, sve je spremno. Možete instalirati police u sušilicu i položiti narezane darove na njih.

Nekoliko nijansi okupljaju solarne sušilice.

  • Na krajevima kutije, rupe su nužno napravljene tako da je zrak prolazio kroz njih. Ovo je vrsta ventilacije. Rupe su nužno zatvorene s mrežom za komarce tako da kukci nisu ušli u instalaciju.
  • Dno uređaja je najbolje zatvoriti metalni lim. To će zagrijati i emitirati svoju toplinsku energiju, koja će povećati učinkovitost samog procesa sušenja.
  • Svi unutarnji ravnini uređaja moraju biti obojani u crnoj boji. Jasno je da privlači sunčeve zrake, a bijelo ih gura.
  • Prednji dio sušilice mora biti zatvoren staklom, može biti polikarbonat. Glavna stvar je da se materijal koristi transparentan.

Kako napraviti sušilicu za povrće i voće vlastitim rukama

Koristan savjet

  • Povrće i voće moraju se izrezati na male i ne jako debele komade.
  • Ako se koristi sušilica ventilatora, onda nije potrebno uključiti zrak u zrak. Potrebno je da rezanje ležao u sušilici 2-3 dana.
  • Režim temperature - Ovdje je glavni kriterij ispravnog procesa sušenja. 40-50C je optimalna temperatura u kojoj će maksimum vitamina i blagotvornih tvari ostati u suhim proizvodima. Stoga, neki tokovi pokrivaju unutarnje površine sušilice s toplinskim izolacijskim materijalom. To je osobito istinito ako je uređaj izrađen od starog hladnjaka.
  • Police bi trebale biti samo mreža. Samo u unutarnjem prostoru stalno treba cirkulirati zrak.

Članak na temu: Bicikl pozadinsko osvjetljenje LED vrpca radi sami

Kao što možete vidjeti, čine vlastiti sušilica za sušenje za sušenje povrća i voća nije tako teško. Koristi se uglavnom građevinski materijali, tako da je trošak proizvodnje mala.

Čitaj više