Kako se držati curenja u radijatoru?

Anonim

Kako se držati curenja u radijatoru?

S početkom mrazeva može doći do problema s curenjem grijaćih radijatora. Vrlo često se taj problem događa neočekivano i teško je kretati se nego da se radijator. Postoje mnoge situacije kada se protok u potpunosti pokazao među noći, u najneočeljenijem trenutku.

Kako se držati curenja u radijatoru?

Fazni škakljanje curenja u radijatoru.

Uzroci curenja radijatora

Kako se držati curenja u radijatoru?

Shema propuštanja radijatora.

Vrlo često uzrok stvaranja propuštanja u sustavu grijanja je korozijski procesi koji utječu na metal (naravno, ako radijator nije plastična). Prema tome, metalne cijevi na unutarnjoj strani utječu na tekućinu, koja stalno cirkulira u sustavu. Teško ga je nazvati vodom, budući da je vrlo često za poboljšanje svojstava rashladnog sredstva do njega dodaje različite kemijske spojeve nepoznatog podrijetla. Izvana, materijal je zahvaćen vlagom i temperaturnim fluktuacijama. Ti su čimbenici zajedno i dovode do korozije i, kao rezultat toga, curenja.

Postupci korozije ne podliježu plastičnim cijevima, ali imaju svoje nedostatke. Prema tome, polipropilenske ili polietilenske cijevi mogu propuštati ako je instalacija nepravilno napravljena ili nepravilno odabrana potrošna materijala. Uobičajena pogreška je akutna želja za uštedom materijala. Cijevi dizajnirane za hladnu vodu mnogo su jeftinije, a mnogi ih pogrešno koriste za sustave grijanja. Vruća voda djeluje na njih destruktivna: pod njegovim izlaganjem mogu se rasprsnuti, nabreknuti ili deformirati.

Spremi na cijevima za grijanje neće biti moguće: potreba za čestim zamjenom će koštati mnogo skuplje od jednokratne kupnje visokokvalitetnog radijatora.

Metalni plastični radijatori su osjetljivi na protok: to može biti posljedica nesukladnosti s radijusom savijanja ili lošeg kvalitetnog rada. Instaliranjem sustava grijanja trebate se kretati želite li da se radijator ovisi o materijalu iz kojeg je napravljen i od mjesta protoka.

Propuštanje se može pojaviti u najneočekivanijem trenutku bilo gdje - na glatku dijelu radijatora, na mjestima priključka ili pričvršćivanja pričvršćivanja, na mjestu pristajanja dijelova radijatora.

Popravak radijatora ovisno o mjestu protoka

Kako se držati curenja u radijatoru?

Popravak radijatora od curenja s gumom.

Ako se razmak pojavio na ravnom mjestu, možete koristiti gumu za izolaciju. Mjesto protoka treba biti omotana mekom gumenom kabelskom svežbom i zategnite stezaljke kako bi bili čvrsto ili žice. Glavna stvar je da je gumeni kabelski svežanj nešto širi od oštećenog područja i čvrsto ga zatvorio. Da bi rupa bila ugrađena što je moguće bliže, možete koristiti poseban vodovod dizajniran za cijevi. Takve mjere omogućit će iskorištavanje oštećenog radijatora do kraja sezone grijanja. Uz prvu priliku, poželjno je uzeti rupu ili zamijeniti radijator novom.

Ako brzina curenja vode omogućuje da odete u trgovinu za instrumente, možete kupiti tvornički zavoj opremljen slojem brtvene gume. Trebali biste dobiti stezaljku za stezanje.

Malo teže je situacija kada je curenje nastalo na mjestu gdje su cijevi povezane. Ako je širina cijevi veća od parametara tvorničkih benda, možete zamijeniti brtveni sloj na komadu konvencionalne gume. Rane na oštećenom mjestu na takav način da se kompengira razlika u parametrima. U budućnosti se guma treba pritisnuti pomoću posebne stezaljke. Unatoč činjenici da se stezaljka ne može utvrditi točno, to neće utjecati na snagu omotavanja problematičnog područja radijatora.

Članak na temu: dizajn spavaće sobe 2 na 2

Popravak s hladnim zavarivanjem

Kada postoji mala šteta, nema boljeg sredstva nego da se radijator uz pomoć hladnog ljepila. Prije uporabe potrebno je provjeriti datum isteka: obično je 2 godine od datuma proizvodnje.

Potrebni materijali:

  • Ljepilo za hladno zavarivanje;
  • rukavice;
  • aceton ili benzin;
  • šmirgl papir.

Kako se držati curenja u radijatoru?

Ljepljivu smjesu treba pažljivo primijeniti na mjesto curenja radijatora i pričekajte potpuno sušenje, oko 60 minuta.

Ako je moguće, preporučljivo je iscrpiti vodu iz sustava: to će vam omogućiti da odmaste površinu odmašćivanja na mjestu curenja. Treba imati na umu da je ljepilo dvokomponentna sredstva, a njegovi sastojci u odnosu na drugo prije miješanja su inertna svojstva. Izvana, to je bijela ljuska i smeđa jezgra.

Obrađena površina treba pažljivo odmasati, čisti od prljavštine. Trebali biste koristiti brusni papir za skidanje dijelova u položaju kvačila.

Zatim je potrebno uzeti malu količinu ljepljivog smjese i lagano miješati njegove komponente mokrim rukama (nužno bi trebale biti u rukavicama). Spreman za jelo je masa homogene boje, ljepljive i plastike na dodir. Brzi pokreti trebaju se primijeniti ljepljivu smjesu u spremnik ili radijator (ovisno o tome gdje je došlo do curenja). Ako je potrebno, morate popraviti površine koje su podvrgnute lijepljenju s kabelskim svežnjem za 15-20 minuta.

Do potpunog stvrdnjavanja ljepljivog smjese potrebno je pričekati oko 60 minuta. Nakon tog razdoblja, sastav se može obojiti, podnesen različitim vrstama obrade. Maksimalna čvrstoća smjese će se postići u dvadeset četiri sata. Ispada, tek nakon dana bit će moguće izložiti radijator značajnim opterećenjima.

Prije držanja stezaljke, potrebno je pažljivo blokirati dizalice i početi raditi samo kada će voda zaustaviti na mjestu curenja. Ako ne postoji mogućnost da se potpuno ispraznite iz sustava grijanja, voda se može koristiti pola koordinatne dizalice iz bronce. Takve su dizalice instalirane na radijatorima grijanja i često se isporučuju s američkim orasima. Ovaj dizajn omogućuje čvrsto zatvoriti slavine i rastavljati radijator bez ispuštanja vode iz sustava.

Kada slabite maticu, možete napraviti malu drenažu vode kako biste provjerili funkcioniranje sustava. U tom slučaju možete koristiti uobičajeni vodovod podesiv ključ. Poželjno je da se površina na kojoj će se primijeniti ljepilo.

Možete poboljšati kvalitetu lijepljenja i brzine smrznute, koristeći sušilo za kosu.

Uklanjanje velikog jaza

Kada je curenje prejaka i nema opcija nego da se radijator, trebate odmah izazvati hitnu službu. Ako, zbog velikog protoka, kipuće vode nije dostupno za pristup bateriji, može se prekriti pomoću guste pokrivača. To neće smanjiti protok vode, ali će se omogućiti približavanje radijatoru i pregledajte detalje nesreće.

Kako se držati curenja u radijatoru?

Možete privremeno smanjiti radijator s gumenom trakom, dok očekujete hitnu službu.

Članak o temi: Odvodnja podruma. Kako je voda u podrumu?

Vrlo je lako nositi se sa situacijom kada se protok dogodio na mjestu gdje je baterija pričvršćena na cijev. U ovom slučaju, prije hitne službe, možete koristiti žicu i komad gume, pokrivajući ih rupu. U prisutnosti metalne stezaljke možete potpuno ukloniti struju.

Kada je propuštanje nastalo na mjestu priključnih dijelova, možete koristiti neobičnu metodu. Dakle, rupa može biti čvrsto zaklana s trakama tkiva, prethodno testirana u toplinskom ljepilo otpornom na vlagu. Kada je ljepila smjesa potpuno suha, propuštanje radijatora će biti čvrsto zatvoreno.

Još jedan dobar alat nego da se radijator, su različiti polimerni i praškasti brtveni pripravci. Oni su u stanju eliminirati protok neko vrijeme prije dolaska radnika u hitnim slučajevima. Načelo rada tih sredstava za brtvljenje je trenutna polimerizacija tijekom dodira s zrakom. Brtve je u stanju izdržati učinak visoke temperature, a ne nagib isparavanja, može dugo spriječiti propuštanje curenja.

Ako postoji stroj za zavarivanje, možete eliminirati curenje u čeličnim cijevima. Prije popravljanja posla moraju biti pušteni iz vode. Ako je jaz izazvao pojavu rupe velike veličine, trebali biste koristiti dodatni čelični sloj od materijala lima. Budite sigurni da održavate stroj za zavarivanje tijekom popravka rada.

Ripkanje radijatora s epoksidnom smolom

Potrebni materijali:

Kako se držati curenja u radijatoru?

Epoksidna smola je potrebna pri vožnji radijatora.

  • kamperiji ili zavoji;
  • epoksidna smola;
  • čelični konopac;
  • Cink bleel;
  • Metalna stezaljka s vijcima.

Često, krpe vrpce navlažene u raznim otopinama koriste se za uklanjanje curenja radijatora. Dakle, prije zatvaranja krpenog oklop do mjesta, poželjno je očistiti oštećenu površinu prema metalu uz pomoć čeličanog kabela. Prati krpu je potrebno u nekoliko slojeva.

Kao otopina za fiksiranje, koja može zatvoriti rupu radijatora, preporuča se primijeniti smjesu koja se sastoji od brončane boje (brončanog praha) i epoksidne smole. Takva svojstva imaju kombinaciju aluminijskog praha s epoksidnim ljepilom. U odsutnosti spomenutih komponenti možete uzeti rupu s vrpcima tkiva navlaženim na cink bleel. U tom slučaju, preporučljivo je koristiti najmanje 4-5 slojeva tkanine. Nakon što je na ranu na radijatorskoj vrpci s pripravkom za fiksiranje, trebali biste nanijeti metalnu stezaljku na sloj tkiva, koji je čvrsto stegnut vijcima.

Kako se držati curenja u radijatoru?

Maska se primjenjuje na metalnu stezaljku s vijcima, koji će držati protok u cijevi.

Kada koristite mrlje željeza, možete učiniti bez trake. U ovom slučaju, trebali biste točno znati gdje se radijator teče. Putt se primjenjuje izravno na stezaljku. Ako metalna stezaljka nije moguća, u ovom slučaju, sloj tkiva navlažite u otopinu željezne utikače, na kojem treba obložiti sloj izolacijske trake. Cijeli dizajn treba biti pržen oko rubova pomoću nekoliko žičara. Ako morate dugo koristiti takve brtve, prije početka sezone grijanja, trebate zamijeniti stare slojeve namota za nove. Prije spajanja grijanja tkanina bi se trebala dobro osušiti.

Kada se navijanje koristi za dugo vremena, taljenje u njemu može biti zamagljen pod utjecajem tople vode. Prilikom zamjene starog sloja u novo poželjno problem području, isperite benzinom ili acetonom: tako će se stvoriti optimalni uvjeti za pouzdaniju fiksaciju.

Članak o temi: gdje se transparentne zavjese koriste iz PVC-a

Ripkanje radijatora s cementom

Popis bitnih materijala:

  • zavoji;
  • cement;
  • voda;
  • azbest.

Kako se držati curenja u radijatoru?

Radijator se može zatvoriti s zavodnama i cementom.

Prije početka popravka rada, preklapanje vode u sustavu. Zatim je potrebno u zasebnom spremniku za pripremu vodene otopine cementa (smjesa treba biti tekuća konzistencija). Medicinski zavoj treba izrezati na trake ove veličine tako da možete dvaput omotati oštećenu cijev. Rezultirajuće trake moraju biti natopljene u cementnom žbuku tako da su dobro natopljene. Problemski prostor je omotan komadići zavoja prije formiranja debelog sloja. Nakon toga, rezultirajuća čahura je potrebna na vrhu za prevare s cementnim mortom i ostaviti do potpunog sušenja. Ako je potrebno, ovaj brtveni sloj može biti obojen ispod boje radijatora. Ako je rad ispravno izveden, ne bi trebalo biti više cijevi. No, ova metoda se ne može izvesti ako je nemoguće blokirati vodu: tekućina brzo zamagljuje cement, a mješavina jednostavno neće imati vremena za stvrdnjavanje. U tom slučaju, ispred sloja zavoja impregniranih cementom, trebali biste stvoriti alabaster sloj: neće dati vodu za curenje. Namotati cementa se ne preporučuje da se koristi u takvim sustavima grijanja, gdje je voda pod stalnim jakim tlakom.

Uklanjanje unutarnjeg propuštanja

Vlasnici sustava centralnog grijanja mogu se naići na ne-standardni problem - unutarnje propuštanje radijatora. Može se pojaviti spremnik, kotlov ili druga komponenta sustava. Dakle, propuštanje se može pojaviti ako tlak pada u kombiniranom kotlu bilo u bilo kojem drugom zatvorenom sustavu. Kako napraviti radijator u ovom slučaju? Iskoristite posebne brtvene pripravke, možete uzeti bilo kakvo unutarnje propuštanje. Tipično, jedan pakiranje običnog brtvila je dovoljan za ispiranje o desetak pojedinačnih radijatora ili kapaciteta od 100 litara.

Kako se držati curenja u radijatoru?

Shema instaliranja sustava zaštite od curenja vode.

Prilikom popravka sustava otvorenog tipa potrebno je prethodno odvoditi 5-10 litara vode kroz odvodnu dizalicu. Morate uliti u spremnik za proširenje u spremnik za proširenje: bit će moguće ne brinuti o gubitku pročišćene vode. Potrebno je ponoviti postupak nekoliko puta dok se brtvilo potpuno apsorbira.

Ako je grijanje sustav zatvorenog tipa, moguće je pokrenuti propuštanje kako slijedi: Ulijte posebno sredstvo za brtvljenje u uređaj za sušenje ručnika. Nakon uključivanja cirkulacijske pumpe, trebali biste povećati temperaturu u sustavu i lagano zagrijati. To će osigurati jedinstvene apsorpcijske fondove. Možete napraviti brtvljenje za ubrizgavanje izravno na zahvaćeni radijator.

Sličan alat se može koristiti za uklanjanje vanjskog curenja. Posebna sredstva se primjenjuju na oštećeno mjesto (površina treba biti osušena), a vrpca za fiksiranje je namotana na vrhu ili bilo kojoj drugoj vrsti pričvršćivanja. Traka treba gledati na takav način da su njegovi rubovi dalje od područja protoka. Nakon toga treba primijeniti dodatni sloj brtvljenog agensa.

Koristeći bilo koju od gore navedenih metoda, možete privremeno zauzeti radijator i osigurati svoj stan i susjedne moguće poplave i tiho čekati hitne službe. Mnoge metode mogu eliminirati propuštanje samo neko vrijeme, a na prvoj prilici, radijator bi trebao biti prevrtanja ili njegova zamjena.

Čitaj više