Studija drvenih sjenila

Anonim

Unatoč prilično velikom odabiru raznih vrsta sjenila na modernom tržištu, mnogi domaći majstori su zainteresirani za pitanje - je li moguće napraviti drvene rolete vlastitim rukama. To je zbog činjenice da trgovina ne može uvijek odabrati odgovarajuću opciju u smislu dizajna interijera. S druge strane, cijena takvog modnog dodatka za prozore od prirodnog drva može biti prilično visok. Pogotovo ako ćete naručiti proizvodnju stabala u specijaliziranoj radionici na individualnom projektu.

Vrste i značajke drvenih konstrukcija

Studija drvenih sjenila

U posljednjih nekoliko godina, niske strukture od plastike i tkanine su jako raspoređene. Međutim, drvene rolete i dalje su popularne kao atribut ekskluzivnog dizajna. Uz njihovu pomoć, možete dati unutarnju uglednost i čvrstoću. Uz ovaj dodatak, ukras bilo kojeg prostora će se činiti mnogo skuplje, tako da ih dizajneri interijera često koriste u svojim djelima.

Zahvaljujući ogromnom izboru slike boja i teksture, roleti iz stabla mogu se uspješno unijeti u dizajn bilo koje sobe - stvoriti mirnu ugodnu atmosferu u stambenoj sobi ili organizirati uredski ili administrativnu sobu u strogom poslovnom stilu.

Studija drvenih sjenila

Danas postoje tri glavne vrste drvenih zavjesa:

  1. Okomita. Lamela (ravne daske) u njima su okomito. Uz pomoć kabela za podešavanje, oni se mogu okretati oko svoje osi 180 stupnjeva, podešavajući količine svjetla koje ulaze u sobu.
  2. Horizontalna. Lamele u njima nalaze se paralelno međusobno u horizontalnom smjeru. Razina osvjetljenja sobe podešava se okretanjem stalci za 90 stupnjeva.
  3. "Rimska zavjesa". Posebna izmjena zavjesa, koja se sastoji od uskih tračnica u horizontalnom smjeru. Kada se otvaraju, rimske zavjese se čiste, pretvaraju se u valjak.

Članak o toj temi: krevet dječje dječje ruke na načelu groove šipi

Dizajn drvenih zavjesa

Studija drvenih sjenila

Strukturno, sve te vrste drvenih zavjesa sastoje se od tri glavna elementa:

  • Lamaderi - ravne daske od drva, kut nagiba koji je reguliran protokom prirodne rasvjete unutar sobe.
  • Rotacijski mehanizam - sustav čvora za kontrolu lamela.
  • Knjizni spoj je osnova za koju su svi elementi dizajna priključeni.

Za lamele vertikalnih i horizontalnih sjenila, preporuča se koristiti drvo šume drva: hrast, bukva, bor, cedar. Otporniji je na vlagu, sunčevo zračenje i pad sezonske temperature.

Osim toga, takve stijene imaju prekrasnu teksturu drva. U rimskim zavjesama, u pravilu, oni se koriste na bambusovim daske. Bambus, razdvojen na tanke tračnice, zadržava dovoljnu snagu i elastičnost. Stoga se zavjese iz nje također razlikuju u trajnosti.

Pripremni rad

Studija drvenih sjenila

Vrste pričvršćivanja drvenih sjenila

Prije nastavka s proizvodnjom roleta, trebali biste izraditi crtež budućeg dizajna. Da biste to učinili, uklonite veličinu prozora: širinu i visinu. Vertikalne sorte zavjesa pričvršćene su uglavnom na zid ili strop iznad prozora. Njihova širina i duljina trebaju biti 5 - 10 cm više od veličine bloka prozora. Horizontalne rolete su instalirane, u pravilu, u prozoru za otvaranje. U isto vrijeme, širina lamela mora biti nekoliko centimetara manje od širine samog bloka prozora i nešto šire stakla.

Studija drvenih sjenila

Za rad, trebat će vam sljedeće alate:

  • Bušili s skupom valjane.
  • Škare.
  • Friptings - stezaljke, zagrade i kuke.
  • Univerzalno ljepilo.

Nakon što ste uklonili mjerenja i napravili crteže vlastitim rukama, možete nastaviti s proizvodnjom roleta.

Proizvodnja i montaža horizontalnih sjenila

Nažalost, učinite sve elemente kod kuće neće raditi. Stoga će ih kupiti morat će biti u građevinskom supermarketu. To je vijenac s okretnim mehanizmom, kao i razne male spojnice - kuke, stezaljke, stezaljke. O tome kako se taj proces pojavljuje u proizvodnji, pogledajte ovaj videozapis:

Članak na temu: Fleksibilan laminat: gume i meka, ljepila vinil, što je pod, toplo gumirano podne obloge

Razmotrite glavne faze proizvodnje horizontalnih roleta s drvenim letvicama. Nakon postupka na proizvodnju lamela - tanke drvene ploče. Širina njih trebala bi biti ista i u rasponu od 5 do 10 cm. Nakon proizvodnje grebena željene duljine i širine, nastavimo s emery papirom, obloženom žalošću i lakom. Upravo u sredini svake daske izbušite rupu - kuke za pričvršćivanje zavjesa u bazu umetnute u njih. U isto vrijeme, kuke bi trebale biti bliže prednjim ili stražnjem rubu željeznice, tako da prilikom zatezanja rake kabela okrenula se oko njegove osi. Tada su iste rupe bušene uz rubove lamele. Kroz podešavanje kabela će se propustiti, stoga moraju biti promjer nekoliko milimetara šireg promjera kabela. O osnovnim principima proizvodnje drvenih lamela, vidi ovaj videozapis:

Uzmite kuhani kabel i izrežite ga u tri dijela: jedan, središnji mora biti dvostruko duže od visine prozora, a dvije ekstremne žice duže su 20 -25 cm, visina cijelog dizajna. Dva ekstremna rezova kabela se hrani u strehe i voze lamele na njima, čineći nodule između njih tako da se lamele nalaze na kabelu ravnomjerno.

Udaljenost između čvorova ne smije prelaziti ½ širine lamele, inače će praznine biti vidljive između traka.

U rupi donje daske, držač je osiguran u kojem su vezani krajevi kabela.

Studija drvenih sjenila

Najduža kabel preklopi na pola i preskočite kroz središnje rupe, ojačali ga u kuke ugrađene tamo. Središnji kabel prolazi kroz prsten, fiksiran u središtu strehe. Ovaj kabel izvodi regulatornu funkciju - ako ga povučete, letvice se okreću oko svoje osi, otvaraju ili zatvaraju pristup suncu. Da bi se daske da se vrate u svoj izvorni položaj, na dnu sjenila, određena protuteža može se konsolidirati na središnjem kabelu. Kada slabite kabel za podešavanje, traka u ovom slučaju bit će automatski zatvorena. Da biste ih držali na otvorenom položaju, slobodni kraj središnje kabela može se preskočiti kroz isječak koji će držati tračnice na otvorenom položaju.

Članak o toj temi: Kako je instalacija rogova?

Rimske zavjese i vertikalne dizajne

Studija drvenih sjenila

Reiki u rimskim zavjesama također se nalaze u horizontalnom položaju. Razlika se sastoji samo u metodi njihove fiksacije - svaka uska daska je čvrsto pričvršćena na kabele pomoću nodula. Dakle, ako povučete središnji kabel, tračnice se neće okretati oko svoje osi i ići gore, pretvarajući se u rolu. Ostatak instalacije i ugradnja horizontalne verzije i rimskih zavjesa su slični.

Studija drvenih sjenila

Vertikalna verzija drvenih sjenila za napraviti kod kuće je također vrlo jednostavna. Istina, u ovom slučaju tvornički elementi će se igrati mnogo veća uloga - vijenac s okretnim mehanizmom. Svojim vlastitim rukama, u ovom slučaju možete napraviti samo vertikalne trake, dajući im potrebnu veličinu i izgled. Nakon izrade lamela, oni su povezani s rotacijskim mehanizmom strehe, s kojima ih kontroliraju. Ostaje samo da čvrsto ojača cijeli dizajn iznad prozora pomoću vijaka ili noktiju.

Kao što možete vidjeti, stvorite drvene rolete svojim vlastitim rukama nije tako teško, pogotovo ako imate priliku kupiti potrebne tvorničke strukturne elemente. Glavna stvar ovdje je da posjedujete potreban trud, umjetnički okus i možete ukrasiti svoj dom ekskluzivnim drvenim sjenilama stvorenim vlastitim rukama.

Čitaj više