Dimenzije ljestvice: optimalne vrijednosti i opći zahtjevi

Anonim

Do danas je stubište sastavni dio privatne kuće, to je višenamjenski element unutarnjih poslova. Zračne strukture mogu se naći ne samo u stambenim, već i javnim i industrijskim zgradama. Da bi proizvod bio siguran i ugodan u uporabi, posebnu pozornost treba posvetiti širini stepenica, visine i dubine njegovih koraka, kao i drugih važnih parametara. U ovom članku, mi ćemo pogledati koje vrste postoje stepenice, a koje su optimalne dimenzije.

Strukture stubišta

Ako samo planirate izgradnju stepenica u privatnoj kući, prvobitno se odlučuje o dizajnu i vrsti dizajna. Postoji veliki broj vrsta stepenica na drugi kat, najčešći su modeli marširanja i vijaka.

Vrste stepenica na drugi kat

Ovisno o raznolikosti stepenicama do njegovih parametara prikazani su posebni zahtjevi (može postojati rukohvat ili uzgoj). Nedavno, sklopivi kompaktni stepenice su posebno popularne u stambenim prostorijama, lako su instalirati i zauzimati vrlo malo prostora.

Dimenzije dizajna također ovise o odabranom materijalu - može biti drvo, beton, aluminij, kao i njihova kombinacija. Prilikom dizajniranja stepenica, pobrinite se da je prolaz dovoljno za stanovnike kod kuće, a također ne zaboravite na udobnost kretanja.

Ako postoji više od četiri koraka, preporuča se instalirati ogradu s udobnim rukohvatima ili ogradama.

Drveno stubište s ogradama

Film

Najoptimalnija opcija i dalje ostaje drveni stubište za marširanje na drugi kat. Prema utvrđenim zahtjevima, širina takvog stubišta je prosječna jednaka 100 cm, a nagib proizvoda može varirati od 32 do 38 stupnjeva. Gore navedeni parametri omogućuju vam da postignete ispravan omjer širine i visine koraka.

Kut nagiba stuba

Ako se dizajn sastoji od nekoliko marševa, gradilište je obvezno.

Stepenice Marsey na drugom katu

Vijak

Za male kuće i dvokrevetne apartmane, instalacija spiralnog stubišta bit će izvrsno rješenje. Korištenje takvih struktura štedi slobodan prostor i čini unutrašnjost prostorije s elegantnim i udobnim. Minimalna širina proizvoda je 80 cm za stambene zgrade i 70-60 cm za proizvodne zgrade.

U usporedbi s modelima marširanja imaju manju širinu, zbog nedostatka dovoljnog područja za kretanje (zbog malih dimenzija i kuta dizajna nagiba).

Spiralne stepenice

Sklopivi kompaktni

Kako bi se osiguralo udoban porast u potkrovlju, stručnjaci preporučuju korištenje kompaktnih stepenica. Takvo rješenje je optimalno, jer ako je potrebno, možete brzo preklopiti proizvod i ukloniti ga u zaseban odjeljak. Dizajn takvog stubišta je križ između modela marširanja i dame za povlačenje.

Sklopno stubište u potkrovlju

Povećanjem kuta nagiba postaje moguće smanjiti duljinu i širinu proizvoda. Optimalne dimenzije prikazane su na fotografiji ispod.

Veličine kompaktnog stubišta u potkrovlju

Treba napomenuti da takvo stubište može poslužiti kao neku vrstu zamjene stepladder i koristi se za potrebe kućanstva. Kada pričvrstite dizajn sklopivog, trebali biste se sjetiti da bi trebalo ostati u slobodnom položaju. Da bi se to postigao, područje otvora (gdje je u prilogu stubišta) treba biti najmanje jedan četvorni metar.

Članak o toj temi: Značajke stepenica iz borove i nijanse samo-slikanje

Na videu: Pogreške dizajna ljestvice u drvenoj kući.

Ograda

Za privatnu kuću u klasičnom stilu, drveno stubište s neobičnim ogradama bit će veliko rješenje. Prekrasna ograda može transformirati staro stubište i učiniti se kretanjem između podova sigurnijim. U slučaju vijčanih modela, korištenje ograda je obavezno.

Parametri ovog unutarnjeg elementa izračunavaju se u posljednjim fazama konstrukcije, u velikoj mjeri se određuju širinama stuba, duljinom stubišta ožujka, kao i dimenzije strukture.

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Nezavisna proizvodnja stepenica podrazumijeva usklađenost s građevinskim tehnologijama, kao i rad na pojedinačnom projektu. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, bolje je povjeriti dizajn stubišta stručnjaka. Uostalom, sigurnost i pouzdanost dizajna ovisi o ispravnim izračunima, njegovoj ergonomiji i funkcionalnosti.

Koraci

Stubište međuestoreta ne bi trebala biti ne samo zgodna, već i zadovoljiti sve sigurnosne zahtjeve. Da bi kretanje između podova nije bilo problema, u fazi dizajna dizajna, potrebno je sastaviti detaljan plan rada u skladu s posebnim standardima. Također je važno uzeti u obzir građevinske standarde za stambene i javne prostore i jasno promatrati redoslijed rada. Koraci su jedan od najvažnijih dijelova stubišta i posebni zahtjevi im je predstavljen.

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Primarni zahtjevi

Standardne dimenzije koraka izračunavaju se prema standardima GOST-a i Snip. Međutim, u izračunima se moraju promatrati sljedeće nijanse:
  • Dimenzije uspona mogu varirati od 15 do 18 cm;
  • Apartman bi trebao biti širok 30 cm, moguće je odstupiti na velikoj ili manjoj strani za 1-2 cm (ovisno o dizajnerskim značajkama);
  • Optimalna duljina koraka je jedan metar za stambene zgrade, za javne zgrade - 120-130 cm.

Važno je napomenuti da se pod debljinom pozornice razumije da se odlaže ili dio stubišta na koje osoba stavlja nogu u proces pokreta između podova. Idealni parametri leže unutar 27-35 cm, lijepljenjem i 10-18 cm na visini pozornice.

Značajke dizajna

Stepenice stubišta sastoje se od dva dijela - horizontalne referentne i vertikalne uspone. U fazi pripreme projekta budućeg proizvoda posebno je važno ispravno izračunati širinu dolaska i povećanja, udobnosti i trajnosti stubišta ožujka ovisi o tome.

Članak o temi: Vrste i značajke modularnih stepenica [Sustav Izgradite opcije s vlastitim rukama]

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Važno je napomenuti da su nedavno u ne-stambenim zgradama koriste modele bez uspona, takve strukture su različite jeftine i jednostavne instalacije. Međutim, oni su manje sigurni od klasičnih modela.

Stubište bez pristupa

Norma

Kao što je spomenuto, osnovni zahtjevi za veličinu koraka među-kata struktura navedeni su u GOST i Snip. Podložno tim normama postiže se savršen omjer parametara proizvoda.

Glavni standardi drvenih stepenica uključuju sljedeće parametre:

  • Koraci moraju biti iste veličine, maksimalno odstupanje je 5 mm. Standardni parametri: visina - 15-20 cm, dubina lijepljenja je 23-34 cm, SVE - 2-3 cm.
  • Udaljenost od vrata do izgradnje najmanje jednog metra. Širina samog vrata je važna (udaljenost mora biti veća od širine vrata).
  • Kada koristite Pretištice, morate biti oprezni. Glavni pokazatelji za ovu vrstu proizvoda: uski dio je 10 cm, šasija - 25 cm, najširi dio - 40 cm.

To su osnovna pravila koja se moraju promatrati pri projektiranju stubišta, bez obzira na model koji ste odabrali. Kvaliteta gotovog proizvoda uvelike ovisi o odabranom materijalu. Za stambene prostore preporučujemo da se koriste skupe drva ili betonske pasmine.

Širina

Standardne karakteristike stubišta je širina 900-1000 mm, kut nagiba od 40 stupnjeva. Dakle, da se spuštanje i uspon dostavljaju čovjeku samo utjehu, vrijedi izbjegavati pretjerano uske usta. U slučaju evakuacije u slučaju nužde, pokret na stubama bit će teško, što može dovesti do negativnih posljedica. Ako je nagib manji od 40 stupnjeva, onda se povećava vjerojatnost ozljeda i padova.

Preporučena širina stepenica

Širina koraka u velikoj mjeri određuje koliko će biti udoban dizajn će biti. Tramizam treba svesti na minimum. U tu svrhu preporučuje se opremanje stubišta s udobnim rukohvatima, a alukružci i rišci moraju biti izrađeni od visokokvalitetnih materijala. Prisutnost rukohvat je posebno važna ako postoji mala djeca ili starije osobe u kući.

Visina

Prema općeprihvaćenim standardima, visina koraka se postavlja u fazi projektiranja budućeg proizvoda. Prilikom izračunavanja potrebno je uzeti u obzir sljedeće karakteristike (zahtjevi navedeni u regulatornim dokumentima):
  • Visina pristupa vanjskog stubišta ne smije biti iznad 20 cm;
  • Karakteristika 20 cm odnosi se na vijčane modele, kao i za trčanje koraka i stepenice u više razina stanova;
  • Visina i dubini koraka (za stambene zgrade) nisu dopuštene;
  • Razlikuje se od dubine i visine stubišta stubišta na jednom ožujku (za javne i industrijske strukture) nisu dopušteni;
  • Minimalna visina pristupa je jednaka 10 cm, ali 14-15 cm je optimalna opcija za među-kata stepenice.

Članak o toj temi: Koja pločica odabrati za stepenice u kući: vrste materijala za suočavanje

Usklađenost s ovim pravilima omogućit će dizajnirati sigurnu strukturu jednostavnu za korištenje, kao i uštedjeti na građevinskim materijalima.

Dužina

Minimalna duljina kopitarina je 80 cm, međutim, optimalan je indikator po metru. Ako područje sobe dopušta, možete napraviti pozornicu duljinom od 1,5-1,7 metara. Na takvoj ljestvici marš, nekoliko ljudi se može istovremeno spustiti.

Veličine stepenica

Dubina marshaš

Optimalna širina pozornice je 30 cm, maksimalni indikator je 38-40 cm (za javne zgrade). Dakle, dubina ožujka treba biti najmanje 25 cm (za potkrovlje ili podrum - 26 cm). Prilikom izračunavanja širine ljepljivih, razmislite o značajkama dizajna i njegovoj svrsi. Odlaganje (ili debljina pozornice) treba držati noge odrasle osobe. Za vijke i vertikalne stepenice, zahtjevi su nešto različiti.

Korak

Udaljenost između koraka je jedan od najvažnijih parametara pri projektiranju stubišta. Korak stubišta u velikoj mjeri određuje praktičnost i sigurnost dizajna. Stručnjaci preporučuju biti posebno pažljivi pri izračunavanju i, ako je moguće, koristite online kalkulatore.

Ispod je formula za koju se može izračunati korak stepenica, kao i standardne dimenzije koraka.

Optimalne dimenzije stepenica

Ispravan izračun optimalne veličine koraka

Prilikom određivanja broja koraka, uzima u obzir duljinu stubišta ožujka. Dizajn se provodi u dvije glavne formule, koji određuju pouzdanost i sigurnost u ožujku (A + B = 45 cm; B - 12 cm). U ovom slučaju, "a" je visina ustaja i "b" - širina lijepljenja. Da biste postigli idealan omjer ovih parametara, upotrijebite formulu 2a + c.

Ako planirate ukrasiti svoju kuću drvenim dvodnevnim stubištem, onda ne možete učiniti bez horizontalnog elementa u ovom slučaju - mjesto. Njegove dimenzije su također regulirane posebnim regulatornim aktima.

Glavno pravilo tijekom konstrukcije sličnog dizajna je da širina web-lokacije ne može biti manja od širine koraka (minimalni parametar je 80 cm).

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Zamislite seosku kuću bez drvenog stubišta marširanja je jednostavno nemoguće. Ovaj element unutrašnjosti pričvršćuje sobu potpuni izgled i olakšava kretanje između podova i soba. Učinite takav proizvod za čak i početnik majstor, glavna stvar je ispravno napraviti izračune, odabrati prikladne materijale i promatrati savjete stručnjaka. Važno je napomenuti da kada se zabrane ljestvice nestandardnih veličina, bolje je vjerovati profesionalcima. Tako ćete dobiti izdržljiv, siguran i zgodan dizajn.

Vijeća stručnjaka (2 video)

Različiti modeli stepenica (50 fotografija)

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Optimalne stepenice: dizajn siguran i udoban dizajn

Čitaj više