Zipske gipsane zidove od do z za početnike

Anonim

Usklađivanje zidova s ​​gipsanom žbukom je najvažniji proces završne obrade. Iz koliko će ispravno biti dovršen, izgled popravka ovisi. Da biste postigli kvalitetu, morate znati ne samo tehnologiju primjene takve završne obrade, već i pravila za odabir najboljih materijala. Sve važne točke u radnom procesu opisat će se u ovom članku.

Odabir materijala i priprema otopine

Gips žbuka je izvrstan završni materijal. Može se koristiti pri popravljanju različitih stambenih prostora. Danas je gipsana žbuka za zidove predstavljeno sljedećim asortimanom:

  • Jeftine mješavine žbuke. Oni sadrže u malim količinama polimera. Karakteriziraju manje adhezije s završnom površinom. Stoga prije primjene zahtijeva obradu zidova temelja. Otopina se primjenjuje na gipsanu ploču ili aeriranog betona;
  • Drage mješavine. Oni sadrže mnogo više polimernih aditiva. Stoga je lakše raditi s njima, a rezultat je bolji. Zbog toga, ako je moguće, bolje je kupiti takav materijal;
  • Mješavine namijenjene za primjenu s posebnom opremom. Karakterizira velika plastičnost;
  • Mješavine u kojima su dodani posebna punila (perlit, pjenasti mrvica) kako bi se poboljšale karakteristike toplinske i zvučne izolacije.

Morate napraviti svoj izbor na temelju financijskih mogućnosti, potreba i postojeće opreme.

Prije početka rada kupljenog materijala priprema se rješenje. Da bi se dobila visokokvalitetna mješavina, takve radnje treba izvršiti:

  • Čista voda izlije u duboke spremnike. Po 1 kg praha treba uzeti u obzir 500-700 ml vode;
  • Suhi prah se izlije u kantu s vodom i dobivena otopina se pomiješa s bušilice ili konstrukcijskog miješalice. MIX trebate pažljivo;
  • Mješana smjesa je ostavljena 5 minuta. Onda se ponovno miješa.

Članak o toj temi: Izgradite balkon s vlastitim rukama: tehnologija, značajke, raspored

Rezultirajuća otopina se može primijeniti na površinu zidova. Ispuštanje će početi za 30 minuta. Stoga ne morate previše kuhati.

Zipske gipsane zidove od do z za početnike

Pripremni rad

Tako je žbukanje prošlo što je moguće visoke kvalitete, prije početka rada, potrebno je pravilno pripremiti zidove. Priprema uključuje sljedeće radnje:

  • demontiranje stare završne obrade;
  • Povlačenjem kukaca i nepravilnosti. Takvo usklađivanje će pojednostaviti primjenu smjese gipsa;
  • Uklanjanje onečišćenja i kalupa s površine zidova. Najbolje je koristiti stroj za pjeskarenje za to;
  • radna površina prajmera s dubokom penetracijom.

Ako zidovi nisu jako izdržljivi, oni bi trebali biti ojačani pomoću metalne gipsane mreže (više od 20 mm). Također možete postaviti Beacons (željeznicu). Ako je volumen posla neznatan, onda možete gipsano "na oku".

U fazi pripreme, morate prikupiti sve potrebne alate za rad: lopaticu, stepladder, polustan i grater, žbuka konstrukcije (drveni ili metalni štit, koji se koristi kao ladica za otopinu gipsa), pravilo.

Zipske gipsane zidove od do z za početnike

Uputa korak po korak

Prije nego što počnete nanositi žbuku na zidove, njihova površina mora biti obilno navlažena vodom s razmakom ili četkom. Tehnologija primjene tog završnog materijala podrazumijeva korak-po-korak provedbu takvih radnji:

  • Između regala instaliranih u fazi pripreme, debeli sloj smjese baca se u zid tako da je malo obješen s površine. Ne bi trebao srušiti;

    Zipske gipsane zidove od do z za početnike

  • Prekomjerna otopina se uklanjaju pravilom. Ruka s pravilom trebala bi ići glatko i cik-cak, tako da ne formira nepravilnosti;

    Zipske gipsane zidove od do z za početnike

  • Formirane šupljine ispunjene su žbukom, a njegov višak se uklanja u pravilu.

    Zipske gipsane zidove od do z za početnike

Akcije se moraju ponoviti dok zid ne postane glatka i glatka. Nakon toga, svjetioni su uklonjeni, a pojave cipele su uredno ispunjene gipsanim žbukom. Svjetionici se ne mogu ukloniti ako pločica će biti položena na vrh završne obrade.

Uz veliku nepravilnost baze, crpljenje i izglađivanje smjese provodi se u nekoliko ciljeva. Svaki sloj se mora dobro osušiti. Nakon sušenja, završna površina zidova se bruše i priprema za nanošenje konačne završne obrade: slikanje, kolače s pozadinama, pločice za polaganje itd.

Članak na temu: svijetli tepih u unutrašnjosti: kako je lako donijeti boje u vaš apartman (37 fotografija)

Zipske gipsane zidove od do z za početnike

Kako primjenjivati ​​gipsanu žbuku možete pogledati na videozapisu za učenje.

Video "Rad s gipsom gipsa"

Sve faze rada s gipsanom žbukom. Tajne vještine.

Za i protiv

Prednosti ovog završnog materijala uključuju:

  • upotreba ekološki prihvatljivih sirovina za proizvodnju smjese;
  • Izvrsna svojstva za poništavanje buke i toplinske izolacije;
  • Perepecilnost površine nakon sušenja;
  • manji crtež pravilnog završetka;
  • visoka brzina sušenja;
  • Jednostavnost korištenja.

Kada se pridržavaju tehnologije primjene, površina se dobiva glatka i glatka. Zbog toga će naknadno slikanje ili lijepljenje pozadina biti savršena.

Prednosti materijala treba pripisati i činjenici da bi otopina trebala formirati tanki sloj. Kao rezultat toga, cilj nije toliko materijalni kao kada koristite druge opcije. Gypsum, kao prirodne sirovine, ne uzrokuje alergijske reakcije, a također nema neugodan miris. Možete koristiti takvu mješavinu za poravnanje zidova ne samo u stambenim, već iu nestambenim prostorijama (frizeri, uredi, banke, itd.).

Od očiglednih nedostataka žbuke žbuke, vrijedi spomenuti svoju visoku higroskopnost. Zbog ove značajke, ovaj cilj ne može se koristiti u sobama gdje postoji visoka vlažnost (kuhinja, kupaonica). Također, žbuka nije prikladna za rad na otvorenom. Ne preporučuje se koristiti ovaj materijal za popravak negrijanih prostora (na primjer, garaže, šupe itd.).

Prilikom izvođenja gore opisanih recepata, možete brzo i visokokvalitetno žbukanje bilo koje površine gipsanom žbukom, čineći prekrasan i dugoročni završetak.

Čitaj više