Monolitne stepenice: vrste konstrukcija, armatura i instalacija

Anonim

Stubište je sastavni dio zemlje, uz pomoć uspješno rješava problem povećanja broja podova i soba u zgradi. Ovaj dizajn ne bi trebao biti ne samo atraktivan i prišao interijeru sobe, već i da zadovolji osnovne sigurnosne zahtjeve i karakteristike snage.

Danas, monolitne stepenice ostaju najpopularnije, koje se odlikuju visokom pouzdanošću i raznovrsnim oblicima i veličinama. U ovom članku, mi ćemo razmotriti značajke ove vrste struktura, kao i proces pojačanja kao jedan od glavnih faza izgradnje monolitno stubište.

Prednosti monolitnih stepenica

Unatoč popularnoj drvenim i željeznim stubištima, najčešće u privatnim vikendicama možete pronaći točno monolitne okvire. To je zbog velikog broja prednosti ove vrste proizvoda u usporedbi s proizvodnom procesu i naknadnom uporabom ljestvica od drva ili metala.

Stručnjaci dodjeljuju sljedeće prednosti monolitnih stepenica:

  • Dugi servisni vijek trajanja i proizvode visoke čvrstoće omogućuju vam da uštedite na popravku i posebnom održavanju;
  • Zbog svoje jedinstvene strukture i ispravnog odabranog materijala, monolitni okviri su dobro preneseni na visoku vlažnost, toplinu i ekstremno niske temperature;
  • To su vatrootporni proizvodi, što je posebno važno, uzimajući u obzir povećanu ulogu električne energije i kućanskih aparata u našim životima;
  • Monolitni okvir može se koristiti kao baza za stepenice različitih oblika i veličina, ovisno o dizajnerskoj ideji.

Monolitno betonsko stubište za drugi kat

Još jedna nesumnjiva prednost monolitnih stubišta je da ova vrsta proizvoda može u načelu ne može škripati. Također zadovoljava prisutnost impregnoričnog prostora koji se može koristiti za pohranu stvari ili za druge potrebe kućanstva.

Glavna prednost takvih stepenica je širok opseg primjene (na ulici iu kući). Različiti oblici i veličine omogućuju vam da ih implementirate u bilo kojoj unutrašnjosti sobe.

Monolitne ojačane betonske stepenice

Važno je napomenuti da je u većini slučajeva takve parametre kao što su visina, duljina i širina koraka pojedini pojedinačno. Uz neovisnu proizvodnju ljestvice, optimalna opcija je širina od 30 cm i visina koraka 17 cm. Ako postoje mala djeca ili starije osobe u vašoj kući, onda je dizajn dizajna i definicija veličine komponenti moraju se pristupiti s posebnom odgovornošću.

Pogleda

Betona monolitne stepenice mogu biti različitih oblika i veličina, ali najčešći je izravan jedan-jedan. Prilikom podizanja takvog dizajna, standardi se uzimaju u obzir, zbog kojih se mogu koristiti u prostorijama s povećanim sigurnosnim zahtjevima (medicinske ustanove, škole, uredi i stambene zgrade).

Stubište za jednokratnu beton

Vrsta prijelaza leta ovisi o dva kriterija: metodu formiranja i postavljanja mjesta u prostoru. Prema metodi proizvodnje, razlikuju se dvije vrste stepenica - vijak i marširanje. Ovisno o vrsti instalacije (mjesto mjesta), monolitsko betonsko stubište može se nalaziti u zatvorenom prostoru i izvan. Zatim ćemo detaljnije analizirati svaku od ovih vrsta.

Prema metodi proizvodnje

Ovisno o tehnologiji proizvodnje monolitnih stepenica iz betona, mogu biti marširanje ili vijci. Svaka vrsta ima svoje karakteristike rada. Dakle, stube s rotacijom od 90 i 180 stupnjeva (m-oblika i P-oblika, odnosno) omogućuju vam da uštedite slobodan prostor sobe. Zbog toga se ova vrsta dizajna često koristi u malim kućama ili dvoetažnim apartmanima.

Nedavno se okretanja stepenica sve više koriste u stambenoj izgradnji. Ovaj dizajn može ukrasiti bilo koju višestruku sobu, a također pruža gladak uspon na drugi kat. U tom slučaju, skretanje se postiže kroz proizvodnju koraka za trčanje (u usporedbi s uobičajenim, unutarnja strana je već više od vanjskog).

Članak o toj temi: Kako napraviti ljestve s pokretanjem koraka: detaljne upute o samostalnošću

Vijak

Takav model stubišta može se koristiti unutar i izvan prostorije. Posebnost dizajna je njegova kompaktnost i neobičan izgled. Međutim, nedostatak se može smatrati složenošću izgradnje i armature betonske ljestvice ovog tipa. U većini slučajeva, stubište vijaka je instaliran uz potporu za najbliži zid ili od njega.

Stubište betona

Poteškoće u provedbi takvog dizajna povezane su s potrebom da se formiraju figura s glatkim krugovima i ravninama, ali s savijenim površinama.

Stubište betona

Film

Ova varijanta monolitnog stubišta je klasična. Movie stubišta su najudobniji i sigurniji u radu. Oni su lakši za proizvodnju, ali uzeti mnogo više prostora od vijaka modela.

Stubište s filmovima na drugom katu

Ova vrsta među-kata prijelaza podijeljena je na jednosmjerne ravne, dvostruke kutove s platformom i zakretnim dizajnom s pokretanjem koraka.

Vrste monolitnih stepenica za marširanje

Za samozaposljetku najbolje odgovara za dizajne, pijenje u bočnim zidovima (izgradnja se izrađuje pomoću oplate i pojačanja, koja su pričvršćena na podnožju zida). Preklapanje na drugom katu se također može koristiti, međutim, ova metoda zahtijeva dodatne potpore prilikom instaliranja oplate. Ako planirate stvoriti stubište od dva sata, to će biti najrazumnije za montiranje koraka (artikuliranih u odabrani kut s platformom) uz podršku na zidu.

Pomoću vrste ugradnje

Monolitni okvir jedan je od najtrajnijih i najpouzdanijih strukturnih elemenata. Uz odgovarajuću proizvodnju, ispunjava sve sigurnosne zahtjeve i odlikuje se nenadmašnim tehničkim i operativnim karakteristikama. Postoji nekoliko vrsta struktura, ali betonski modeli su najčešći. Ovisno o vrsti instalacije (instalacija), oni su podijeljeni u unutarnje i vanjske.

Vanjski

Mogućnost instaliranja vanjskih stepenika za marširanje postoji samo u prisutnosti visokog temelja zgrade. U većini slučajeva ovaj strukturni element se koristi za odlazak na drugi kat ili potkrovlje. Ako govorimo o vijčanim stepenicama, onda je vrijedno spomenuti poseban način montaže dizajna - uz podršku za fasadu ili samo na gornje preklapanje.

Vanjsko monolitno stubište

Unutrašnji

Osobitost takvih dizajna instaliranih u zatvorenom prostoru je mogućnost preraspodjele tereta s temeljem zgrade na zidovima. Uz nedostatak slobodnog prostora preporučujemo pažnju na kutne spiralne stepenice. Oni izgledaju elegantni i odgovoriti na sve sigurnosne standarde.

Vijčane stepenice od betona

Bez obzira na opciju koju odaberete (vanjski ili unutarnji, vijak ili marš), zasigurno će vam trebati arjatura monolitno stubište.

Jačanje ljestava od betona

Ojačanje je jedna od glavnih faza izgradnje stubišta armiranog betona. To je ta vrsta posla koji vam omogućuje postizanje maksimalne strukturne čvrstoće zbog jedinstvene raspodjele betona. U nastavku donje fotografije prikazuje primjer armature stubišta ožujka.

Ojačanje betonskih stubišta

Potrebno je ojačati betonsko stubište bez obzira na odabrani model. Posebnost ovog procesa je da svaki korak i drugi strukturni elementi jasno postavljaju parametre. Izračuni se moraju izvršiti na temelju dobivenih podataka.

Pomiješajte tri faze pojačanja:

1. Instalacija oplate.

Stvaranje monolitno stubište

2. Ugradnja rešetke za pojačanje.

Stvaranje monolitno stubište

3. Priprema i popunjavanje betona.

Stvaranje monolitno stubište

Također imamo i kada instalirate metalni nadstrešnica na trijemu, možda ćete morati dodatno postaviti posebne ploče na ispunu betona. Ploče su izrađene od metalnih listova, a za njihovo spojice s betonom, a armatura se koristi 10-15 cm ("brkovi" zavare se u bazu).

Temeljna pravila

Stubište za dugoročnu operaciju podvrgava se ozbiljnim mehaničkim opterećenjima i negativnim utjecajem čimbenika okoliša. Monolitne strukture Osim svoje težine iskustva opterećenja, a to su mase ljudi koji koriste stubište za prijelaz s jednog kata u drugo. Sve to dovodi do istezanja donjih slojeva materijala, kao i na ubrzanu kompresiju gornjeg sloja. Takve deformacije postaju uzrok uništenja.

Da bi se izbjegli problemi u budućnosti, potrebno je ponovno instalirati stubište u skladu s utvrđenim pravilima:

  • Radovi počinju nakon postavljanja oplate, jer to koristi armaturu promjerom od 10 mm. Reže se u skladu s parametrima stubišta ožujka i povezani su u neku vrstu mreže.
  • Na vrhu glavne rešetke za armaturu je drugi. Udaljenost između njih treba biti unutar 12 cm, u kojem slučaju su pričvršćivači u zidu ležaja
  • Zaštitni sloj okvira za pojačanje mora biti najmanje 25 mm od ruba betona, a optimalni korak mreže je 100 na 100 mm.
  • Dizajn bi trebao biti formiran na takav način da se mreža ne leži na bazi, prostor ispod njega (oko 3 cm) može biti ispunjen posebnim plastičnim kaputima ili ciglem za čvrstoću.
  • Također, preduvjet je prisutnost oslobađanja (dužina do 4 cm) tijekom paketa koji bi trebao ići s poda ili ploče preklapanja.

Članak na temu: Kako napraviti stubište na drugi kat u zemlji: izračun parametara i instalacija (+80 fotografija)

Priprema materijala i alata

Kao iu većini građevinskih radova, prva faza je najteža. Formiranje oplate zahtijeva posebna znanja i vještine, kao i pažljivost od majstora. Međutim, ovaj proces je presudan, jer ispravno ojačani dizajni imaju visoku tehničku rigidnost i trajnost.

Za armaturu, stubište zahtijeva standardni skup materijala i uređaja. Prije svega trebate:

  1. Fiksori iz izdržljive plastike.
  2. Armatura odgovarajućeg dijela.
  3. Konvencionalne šinke.
  4. žice za pletenje.
  5. Quad Millimeter Grid.
Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije
Potrebne materijale

Nakon što ste dobili sve potrebne materijale i alate, trebali biste izraditi detaljan crtež ojačanja. Također ne zaboravite da se stroj za zavarivanje i električni odvijač mogu uzeti za rad. U fazi projektiranja potrebno je odrediti maksimalnu moguću udaljenost između komponenti armature, budući da se metalne šipke moraju jasno instalirati u skladu s planom.

Instalacija oplate

U prvoj fazi izgradnje bilo kojeg građevinskog objekta instaliran je oplata. Mnogi novaci graditelji nisu ozbiljno prikladni za ovu fazu rada, ali to ovisi o tome koliko ćete brzo moći okupiti okvir budućeg proizvoda. Instalacija oplate tijekom ojačanog betona stubišta se provodi pomoću ploča, šperpločanih listova, kao i drvenih šipka za potpore. Kao zaštitni sloj, oplata je prekrivena polietilenom ili vrećicom.

Oplata za monolitne stepenice

Da biste priložili pojedinačne elemente, možete koristiti konvencionalne samoizvlače ili vijke (to će vam omogućiti da brzo rastavite dizajn ako je potrebno).

Brunka veza između sebe je napravljena na dva načina: pletenje žice ili za zavarivanje točke. Za veliku količinu posla, druga opcija je najbolje prikladna, međutim, korištenje opreme za zavarivanje zahtijeva posebne vještine.

Ako se odlučite iskoristiti žicu za pletenje, onda za parenje trebat će vam trebati žarenje čelične žice proizvoda s promjerom od 1 mm.

Kletanje žice za spojnice

Priprema trupa za pojačanje

U okviru armature, stručnjaci razumiju posebnu vrstu građevine koja se sastoji od spojnih šipki (mogu se napraviti i osnovnim crtežima i na gradilištu u obrascu). Postoje dvije glavne vrste rešetki za pojačanje - ravne i volumetrijske. Također, takav okvir može se podijeliti na modele, prilikom stvaranja načela zavarivanja i dizajna pomoću žice za pletenje.

Armatura pletenje pod monolitnim stubama
Primjer volumetrijske raznovrsne mreže s viskoznim

Sveprisutna uporaba okvira za pojačanje ne iznenađuje, budući da je kao rezultat ovog postupka, jačina, pouzdanost, fleksibilnost i održivost budućeg dizajna značajno povećava.

Govoreći o pripremi okvira pojačanja, vrijedi se naučiti glavne metode žičane žičane čvorove, raspoređuju:

  • Križ;
  • dvostruko;
  • kutni tip;
  • Stvaranje brojila čvora.

Vrste žičanih čvorova pri uvlačenju

Postoji jedna metoda kako pojednostaviti parenje - za to trebate instalirati odvijač za kuku ili provoditi ta djela pomoću konvencionalnih tijela. Načelo pojačanja stepenica podrazumijeva pričvršćivanje dvaju grančica među sobom, kombiniraju se.

Imajte na umu da se duljina takvog spoja izračunava proizvodnjom armaturnog poprečnog presjeka. Nakon toga su svi elementi međusobno povezani na tri mjesta s čeličnom žicom.

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Prikupiti profil i instalacija okvira

S pojačanjem stepenica potrebno je koristiti okvir s modifikacije A-400 ili A-500, čiji je presjek između 1 do 4 cm. Izvrsna alternativa ovom elementu će biti Euromatura, njegova značajka je prisutnost poprečnih rebara s dvije strane. To vam omogućuje povećanje snage strukture, što je posebno važno u ponovljenim opterećenjima.

Članak o toj temi: Stolica s transformacijom u stepenicama: vrste struktura i značajke neovisne proizvodnje

Korištenje profila s rebrima je daleko od najbolje opcije u ovom slučaju, budući da ima manji stupanj adhezije s betonskom otopinom (četverostrani europanti mogu poslužiti kao zamjena).

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Na videu: proizvodnja okvira monolitnog stubišta.

Sheme ojačanja

Najčešća opcija je pojačanje stubišta je mjesto okvira ispod i odozgo. Prije toga, rešetka je izrađena od pojedinačnih elemenata vezanjem ili zavarivanjem (ponekad se koriste posebni zadržati, što vam omogućuje da postavite određenu udaljenost). Donja i gornja rešetka se međusobno kombiniraju, mogu se kupiti u bilo kojoj građevinskoj trgovini.

Izravno ugradnja elemenata provodi se na uzdužnim šipkama u redoslijedu kontrole (za ujednačenu raspodjelu betona).

Shema ojačanja monolitnih stepenica

Upotreba takvog postupka omogućuje postizanje pravilne instalacije okvira u monolit od budućeg ojačanog betona proizvoda. Većina iskusni graditelji se slažu da je jaz između gornjeg i donjeg dijela u idealnoj verziji trebao biti 3 cm. Također je vrijedno spomenuti ispravan redoslijed rada - ojačanje je bolji za početak ispod, jer je većina opterećenja usmjerena odozgo.

Odabir sheme pojačanja

Kao što smo već izgovorili, pojačanje stepenica se provodi pomoću šipki, posebno je karakteristično za jednostavne strukture. Da biste povećali snagu, neki čarobnjaci postavljaju okvir za pojačanje u obliku u obliku posebnih izazivača smještenih na boka. Također, za to se mogu koristiti grede ili kutovi (za dodatnu zaštitu koraka od mehaničke izloženosti).

Dakle, novak majstor može odabrati shemu ojačanja, koja će biti prilično jednostavna u provedbi, a istovremeno neće poremetiti integritet planiranog sastava. Treba napomenuti da je optimalna udaljenost između poprečnog pojačanja 35-40 cm.

Oplata pod monolitnim stepenicama

Kada pojačate iste korake, potrebno je unaprijed definirati te parametre uz pomoć posebne formule. Datimo približan izračun: dužina - 2 m, minimalna visina stubišta je 10 cm, maksimalna udaljenost između šipki je 19 cm, zatim promjer armature treba biti 1 cm.

Ako ćete samo izgraditi stubište od betona u seoskoj kući, možete koristiti sljedeće parametre (ako to dopušta područje prostorije).

Ojačanje betonskih stubišta

Osnovne jedinice ojačanja

Ojačanje stubišta može se izvesti vlastitim rukama, ali morate posvetiti posebnu pozornost na raspored glavnih čvorova (koji će se dati u nastavku). Jednostavan primjer: monolitni jastučić treba ojačati i odozgo i ispod, a gornje ojačanje treba postaviti tako da se djelomično nastavi u stubama. Gornji dio okvira odabran je sličan nižoj armaturi.

Armatura na betonu

Kada radite s dvosadnim stubištem, posebno je važno sigurno osigurati platforme, pričvršćene su na zid koristeći jedan od čvorova - armirana betona kruna od 20 na 20 cm. Moguće je izvršiti glavnu montažnu platformu, Na internetu, na metodama superstrukture potpora od opeke, veliki broj video materijala. Kako bi se povećala krutost stubišta, web-lokacija mora biti instalirana u okviru za armiranje donjeg i gornjeg pojačanja.

Izračun priključaka

Ako planirate neovisnu erekciju stepenica, zasigurno ćete trebati temeljit izračun armature ove vrste gradnje. Da bi se izračunao broj šipki uzdužnog pojačanja, koristi se sljedeća metoda: duljina stepenica podijeljena je u korak vratila, nakon čega se dobivena vrijednost pomnoženo s duljinom uzdužnih šipki. Ova metoda se primjenjuje i pri radu s unakrsnim vezama. A budući da se okvir za pojačanje sastoji od dvije šipke, tada se rezultat izračuna mora umnožiti dvaput.

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Stubište je složena arhitektonska struktura, čiji je glavni zadatak siguran prijelaz s jednog kata u drugi. Zato bi takav proizvod trebao biti prvenstveno jak. Ukupno, željezne ili drvene konstrukcije mogu se naći u stambenim zgradama, ali malo je vjerojatno da će prisiliti monolitni monolitski, jer se posljednje razlikuju visokom pouzdanošću i dugom servisnim životom.

Specijalističke preporuke (1 video)

Betonske stepenice u unutrašnjosti (38 fotografija)

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Značajke monolitnih stepenica: njihove vrste, pravila ojačanja i instalacije

Čitaj više