Savjeti za ispravne melodije

Anonim

Savjeti za ispravne melodije

Za početak, da postoji "ispravna postavka". Ako ste barem jednom u elektroničkoj trgovini, vjerojatno ste primijetili da se svi prikazuju svi televizori prikazani su drugačije. S onim što je povezano? Koji je bolji? Shvatimo.

Mislim da ćete se složiti da TV ne bi trebao samo pokazati neku vrstu slike, nego i što je moguće manje izobličenja u izvornom sadržaju. Sadržaj se uvijek stvara s kreditom standardima i preporukama industrije, a glavni cilj bilo kojeg televizora je prenijeti na vas upravo sliku koju ste željeli pokazati. Ovdje je sve važno: i nijansu kože od glumca i boju neba na zalasku sunca i koje bi pojedinosti slike trebale biti vidljive, a koje su skrivene. Postoje međunarodni standardi koji opisuju što bi slika trebala biti na zaslonu televizora. Svi ste vi, sigurno, upoznali s kratica, NTSC ili HDTV, ovdje su iza tih slova i svojstva video signala i raznih parametara slike su skriveni. S dolaskom HDTV u našim životima, većina standarda je odmah zastarjela, a zapravo je standard REC709 sada najvažniji, koji se koristi u televiziji za visoku razlučivosti (HD) iu Blu-rayu.

Opći parametri ispravne slike su sljedeći:

- Temperatura boje 6500K (D65)

- Gamma linearna, preporučena vrijednost 2.22, za zamračenu sobu 2.4

- Preporučena svjetlina ~ 120 CD / m2

- Boja pokrivenost REC709 (slično SRGB pokrivenosti).

Nažalost, moderni TV proizvođači postavili su svoje proizvode iskreno loše, jer oni nisu zainteresirani za njihove prikaze odgovaraju postojećim standardima boja, te u povećanju prodaje tih vrlo zaslona. U želji da prodate više televizora, proizvođači neprestano pokušavaju predstaviti više "svijetlo plave" i "žive crvene" boje od svojih konkurenata. Oni posebno poboljšavaju svjetlinu nekih boja tako da proizvodi izgledaju zavodljiviji na policama trgovina u usporedbi s analozima drugih tvrtki. Na policama s vanjskim identičnim proizvodom, kupac će odabrati najsjajnije televiziju ili onu koja se boje izgledaju dublje. Ako su proizvođači dali dovoljno pozornosti na ispravnu konfiguraciju svojih proizvoda, onda će svi televizori staviti na pult pokazati vrlo sličnu sliku.

Članak na temu: Modesna pozadina: Fotografija u apartmanu, kombinirane opcije

Jedini ispravan način dobivanja prave slike na TV zaslonu je kalibracija hardvera. To je da se referentne slike poslužuju na televizijskom ulazu, a mjerenja se uklanjaju s zaslona. Zatim se postavke televizora podešavaju dok parametri slike nisu što bliže standardu. Ali ova postavka je prilično dugotrajna, zahtijeva znanje, i iznad svega opreme.

Je li moguće napraviti sliku na zaslonu televizora točnije bez pribjegavanja postavljanju hardvera? Dat ću nekoliko savjeta na temelju mog iskustva u postavljanju različitih televizora.

Odabir načina slike (standardno / dinamično / kino)?

Na apsolutnoj većini televizora, način filma / kina je najosnovniji. Nemojte koristiti "dinamički" način rada: zbog nelinearne gama, slika u njoj je uvijek pogrešna, a zbog visoko precijenjene svjetline, ovaj način rada nastoji oči, pogotovo ako gledate televiziju s prigušenim svjetlom ili u mraku.

Koji je način rada u boji odabrati (hladno / standardno / toplo)?

Na apsolutnoj većini televizora koji su najbliži standardnim temperaturama boja (6500k) tople. Ako postoji toplo krvi 1 / toplo2 (na TVS TV-a), odredite koji je bolji. Obično je toplo2, ali mogu postojati iznimke.

Koje se postavke preporuča isključivanje da biste dobili najbolju sliku?

Morate onemogućiti sve postavke koje podešavaju svjetlinu / kontrast diskreciji televizora. To jest, trebali biste onemogućiti "dinamički kontrast", "način uštede energije", "rasvjeta senzor", "dinamičko pozadinsko osvjetljenje" i ne koristite "dinamički" način slike.

Kako instalirati ispravan parametar "kontrasta"?

U stvari, ovaj parametar je netočan za pozivanje "kontrast", budući da je kontrast omjer maksimalne svjetline bijelog polja (razina bijelog) na razinu crne (razina minimalne ploče svjetlosti). Dakle, parametar "kontrast" u TV izborniku mijenja bijelu razinu, to jest, razina maksimalne svjetline slike.

Članak na temu: Kako lako možete napraviti prekrasnu svjetiljku od banke s vlastitim rukama?

Za plazmu:

- za podešavanje parametra "kontrasta" je bolji u mraku;

- prikazati sliku s bijelim prozorima (100IRE) (linkovi na kraju članka);

- staviti parametar "kontrasta" na vrijednost blizu maksimuma (90-95);

- Smanjite parametar "kontrasta", dok slika s razinom bijele (100ire) ne zaustavi "izrezati oči".

Samsung plazma televizori imaju parametar "stanične svjetlosti" (svjetla), koji ima veliki učinak na cjelokupnu svjetlinu slike. Možete ga odmah staviti na vrijednost blizu maksimuma (18-20), a zatim slijedite preporuke.

LCD televizori su postavljeni malo drugačije - oni imaju parametar "pozadinsko osvjetljenje" (ponekad nazvan "kontrast pozadinskog osvjetljenja"), koji ima najveću vrijednost za ukupnu svjetlinu slike.

Za LCD / LED:

- postavka je bolja u mraku;

- staviti parametar "kontrasta" u blizini maksimalne vrijednosti (90-95);

- prikazati sliku s bijelim prozorima (100IRE) (linkovi na kraju članka);

- staviti parametar "pozadinskog osvjetljenja" na maksimalnu ili očito veću vrijednost nego što je potrebno;

- Smanjite parametar "osvijetljene svjetline" dok slika s razinom bijele (100ire) više neće "izrezati oči".

Ne preporučujem koristeći maksimalne vrijednosti parametra "kontrasta", jer neki televizori u ugradnji maksimalne vrijednosti javljaju nelinearnost temperature boje.

Nepotrebno svijetla slika (i "kontrast" / "svjetlina pozadinskog osvjetljenja") odgovorna je za pravu svjetlinu u TV-u) i dovodi do umora očiju, zapamtite ovo kada konfigurirate te parametre.

Kako uspostaviti ispravan parametar "Brightness"?

Parametar "Brightness" određuje razinu crne boje. Da biste ga instalirali u ispravan položaj, možete koristiti posebnu sliku olovnog uzorka. Na ovoj slici, ekstremna lijeva okomita traka odgovara crnoj boji. Da biste postavili parametar "Brightness" na željeni položaj, najprije ga povećate dok ne vidite sve trake, a zatim smanjite parametar "Brightness" dok se ekstremna lijeva okomita traka ne kotrlja s pozadinom. Osim toga, možete koristiti posebne diskove za konfiguriranje, kao što je AVSHD (link na kraju članka), gdje ćete u odjeljku "Osnovne postavke" pronaći potrebne slike za konfiguriranje glavnih parametara televizora.

Članak na temu: Stvaranje interijera: Kako odabrati namještaj ispod pozadine?

Savjeti za ispravne melodije

Što je "jasnoća"? Kako ga instalirati?

"Hladnoća" (oštrina) upravo je jasnoća slika. Ovaj je parametar potreban tako da ste iz različitih udaljenosti gledanja primili istu jasnu sliku. Da biste konfigurirali ovaj parametar, možete koristiti posebnu sliku "oštrine uzorak". Metode za postavljanje "jasnoće" je kako slijedi:

- sjedite na udaljenosti gledanja s televizora;

- prikazati TV zaslon "oštrine uzorak";

- povećati parametar "jasnoće" na maksimum ili na vrijednost u kojoj će se jasno vidljivi artefakti prekomjerne "jasnoće: lagani zidovi oko objekata i zadebljanje tanke linije;

- Smanjite parametar "jasnoće" sve dok se ne nestane artefakti slika, kao što su svjetlosni zidovi oko objekata i zadebljanje tanke linije.

Savjeti za ispravne melodije

Kako instalirati parametar "Boja / zasićenja"?

Postavite istinito ovaj parametar bez mjerenja je težak. Moje preporuke - prikazati kvalitetne fotografije prirode s mnogo nijansi zelene (kao što je to najosjetljivije oko na njega, i to je to da se to događa na mnogim televizorima) i podesite parametar boja / zasićenja dok slika ne izgledaju jednako realistično. Osim toga, morate provjeriti postavke na visokokvalitetnim fotografijama ljudi, nijanse kože bi trebale biti prirodne.

Savjeti za ispravne melodije

U mom TV-u postoje postavke bijele boje i sustav upravljanja bojama (CMS), kako ih mogu konfigurirati?

Samo s hardverskim kalibracijom. Prilagodite ove parametre "na oku" je beskorisno.

U sljedećem članku, reći ću vam kako napraviti kalibraciju TV hardvera s minimalnim troškovima opreme.

Hvala vam što ste mi platili vrijeme. Konstruktivna kritika je dobrodošla.

Linkovi:

Standard REC709 - en.wikipedia.org/wiki/rec._709

Bijela razina (100ire) za konfiguriranje "kontrasta" - www.w6rz.net/irewindow100.zip

Disk za konfiguriranje AVSHD - www.avsforum.com/avos-vb/showthread.php?t=948496

Čitaj više