Ispis stubišta s vlastitim rukama: izračun, dizajn i montaža

Anonim

Stubište je sastavni dio zemlje, omogućuje vam da se sigurno krećete između podova i soba, a također obavlja estetsku funkciju. Zbog toga bi stubište trebalo biti moderno, praktično i višenamjensko, bez obzira na model koji ste odabrali.

Spiralno stubište od drva, izrađena vlastitim rukama, postat će izvrstan dodatak unutarnjim prostorijama ili hodniku. Sa samostalnošću ovog proizvoda posebno je važno uzeti u obzir sve sigurnosne zahtjeve, tipične izračune i značajke soba.

Posebnost spiralnog stubišta je lakoća i kompaktnost. U usporedbi s rutom, ima širok raspon oblika i veličina, kao i mogućnost kombiniranja materijala. U ovom članku ćemo pogledati glavne faze izgradnje vijčanog stubišta, naime kako to učiniti mjerenja za napraviti, provoditi instalaciju i ugradnju potpore. Sukladnost s tim stavkama omogućit će vam da izbjegnete pogreške i uštedite novac na izazovu profesionalne brigade.

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Proizvodne značajke

Spiralno stubište se odlikuje malim dimenzijama i zamršenom obliku, u vezi s kojom proizvođač ima niz značajki. Prije svega, treba odrediti da je to smatra element unutarnjih poslova. Od gore navedenog baze stubišta podsjeća na neobičnu laticu s blago zaobljenim kutkom.

Zahvaljujući svojim jedinstvenim parametrima, dizajn traje barem mjesto u kući (može uzeti samo jedan četvornih metara).

Privatno stubište

Ako planirate izgraditi vijčani prijelaz s stabla ili metala vlastitim rukama, onda morate unaprijed napraviti detaljan crtež. To će vam omogućiti da obavite instalacijski rad mnogo brže i spremat će od katastrofalnih pogrešaka, jer pogrešno završena mjerenja mogu uzrokovati arbitragraranje gotovog proizvoda.

Ova vrsta instalacijskog rada također uključuje proučavanje tehnologije i karakteristike procesa, pripremu potrebnih materijala i uređaja. Datum, strukture stubišta izrađene su od različitih vrsta drva (javor, hrast i Belanca najpopularniji su s najpopularnijim limovim limom.

Vijak stubišta iz drva i metala

Takve strukture štede slobodan prostor u kući zbog njihove male veličine. Dakle, uz širinu koraka u jednom metru, promjer ljestvice ne prelazi dva i pol metara. S druge strane, proizvod ima kut nagiba u četrdeset i pet stupnjeva, što je optimalno rješenje za ovaj oblik.

Bilješka! Vijčani stubišta imaju prilično uskim koracima, tako da stanari kuće moraju biti izuzetno oprezni kada se kreće (posebno to je relevantno za obitelji s malom djecom i starijim osobama).

Značajke vijčanih stepenica
Kada se spustiš na tako stubište, moraš biti oprezan

Većina dizajnera približava mišljenje da nije potrebno instalirati vijčane stubice u prostorijama s intenzivnim pokretom. Oni su mnogo bolji pogodni za dvoetažni apartmani ili male seoske kuće.

Prednosti i nedostaci vijčanih stepenica

U proizvodnji takvog pređenog unutarnjeg elementa, kao stubište, vrijedi razmotriti tehničke i operativne značajke odabranog modela. Kao i svaki dizajn, spiralno stubište ima prednosti i mane uporabe.

Prednosti takvih proizvoda uključuju sljedeće važne aspekte:

  • Male veličine (zahvaljujući tome možete vizualno podići nizak strop, kao i zonat malu sobu).
  • Budući da prijelazi vijka ne zauzimaju puno prostora na prvom katu, formiranje velikog otvora na stropu nije potrebno (što štedi područje između podova).
  • Spiralno stubište može se koristiti kao dodatno kao unutarnji i vanjski dizajn kuće.
  • Trošak proizvodnje vijčanog stubišta je nekoliko puta manje od izgradnje dizajna ožujka.
  • Značajka vijčanog stubišta je neobičan oblik, koji daje ekskluzivnost u unutrašnjost kuće i čini sobu vrlo elegantnim i spektakularnim.

Članak o toj temi: Izrada metalnog stubišta s vlastitim rukama (Vodič za montažu)

Spiralno stubište ima određene nedostatke operacije, od čega je glasovanje niska razina sigurnosti prilikom podizanja ili spuštanja. Još jedna negativna točka može se smatrati nemogućnošću prijevoza velikih proizvoda (namještaj, tehničari) na drugi kat.

Koristite stubište vijaka je bolji kao dodatni prijelaz na potkrovlje ili potkrovlje, glavna struktura mora biti model ožujka.

Drveno stubište spiralno na potkrovlju

Da biste zaštitili sebe i svoje voljene osobe, stručnjaci preporučuju odlučuju o vrsti proizvoda u prvim fazama izgradnje kuće. Dakle, ako odlučite o vijčanom stubištu, bolje je postaviti spavaću sobu na drugi kat ili druge prostorije ne česte uporabe.

Što trebate znati prije početka rada?

Postoji nekoliko vrsta vijčanih stubišta, izbor ovisi o vašim osobnim preferencijama, mjestima instalacije i značajkama sobe. Da biste odabrali najbolju opciju, pogledajte fotografiju u nastavku, gdje su prikazane sheme glavnih četiriju struktura, od kojih je svaki od njih karakteriziran metodom pričvršćivanja.

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija
Glavne vrste vijčanih stepenica

Međutim, vrijedi napomenuti da je u svim vrstama uspoziranja (ako su prisutne) i koraci su priključeni na takav način da je rezultat nešto poput niti standardnog vijka. Kada razmatrate gotov proizvod odozgo, oblik raspona postaje jasan. Ovisno o smjeru navoja konvencionalnog vijka, stubište će ili u obliku kruga ili u obliku poligona.

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija
Okrugli i poligonalni (kvadratni) stubište

Poligonalna verzija stubišta postaje sve popularnija, ovaj dizajn je instaliran na zidu i daje sobu potpuni izgled.

Poligonalni vijak stubišta

Prije početka instalacijskog rada preporučujemo pažnju na savjet profesionalnih graditelja specijaliziranih za izgradnju stubišta:

  • Za ugodno kretanje između prvog i drugog kata, minimalna širina stubišta mora biti jedan metar.
  • Najviše proračuna i optimalna opcija je konstrukcija vijka, čiji su koraci pričvršćeni na vijčane naloge s balusterima i istovremeno učvršćene na nosač nosač.
  • Najpouzdanija je vijčana konstrukcija s ubrizganim rukohvatima, koji su vezani za korake i uzdržavanje (ne postoji središnja potpora).

Koji materijali mogu biti potrebni?

Snaga i trajnost stubišta primarno utječu glavni materijal. Dakle, sve više i češće u proizvodnji vijčanog stubišta, koristi se asbetička ili metalna cijev. Element nosača od takvog materijala omogućuje vam da povećate život proizvoda i spriječite negativne učinke mehaničkog učinka.

Vijak stubište na metalni okvir

Koraci koji se, pak, mogu biti izrađeni od potpuno različitih materijala (drva, kamena ili betona) pričvršćeni su na metalnu cijev s zavarivanjem. Za željeznicu, krute tvari od punog drva su izvrsne, kombinirane opcije posebno učinkovito izgledaju (kada je plemenito drvo će biti ukrasni stakleni elementi).

Drveno spiralno stubište sa staklenom ogradom

Odabir materijala za proizvodnju vijčanog stubišta, ne zaboravite na značajke unutrašnjosti sobe. Za seosku kuću u klasičnom stilu prikladni su drveni modeli, a za modernu dnevnu sobu - metalne proizvode, ali s kamenim koracima.

Vijak stubište s kamenim koracima

Projektiranje stepenica

Izrađenjem crteža, morate odlučiti unaprijed kako ćete koristiti slobodan prostor. Ako ćete samostalno obaviti sva mjerenja i izračune vijčanog stubišta, prije izrade plana, morate uzeti u obzir glavne značajke dizajna tog elementa interijera. U nastavku je tipična verzija vijčanog stubišta.

Članak o toj temi: Značajke stepenica od nehrđajućeg čelika: vrste i prednosti [potrebne komponente]

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Za privatnu kuću s malom djecom i starijim osobama, također slijedi:

  • Opremite stubište za dodatnu zaštitu (udobne ručke, anti-kliznu stazu);
  • Uklonite ili smanjite količinu opasnih elemenata;
  • Povećajte sigurnost dizajna, ispravno branje materijala i čine plan.

Na videu: Pogreške dizajna ljestvice u drvenoj kući.

Značajke izračuna (proizvodnja crtanja)

Ovaj dimenzijski unutarnji element zahtijeva detaljnu shemu. Možete izvesti crtež vlastitim rukama ili koristiti usluge stručnjaka (to će izbjeći mnogo pogrešaka, nositi se s kojom početni majstor nije pod napajanjem).

Stručnjaci preporučuju pokretanje prve faze rada iz projekta na prvom katu. U ovom dokumentu trebate navesti gdje će instalacija biti instalirana, kao i točne dimenzije (duljina, širina, nagib) stubišta, prema instaliranoj mjeri.

Plan-projekt vijčanog stubišta

Potrebno je izračunati i opisati kako promijeniti oblik koraka kada koristite zakretne. Potrebno je točno promatrati sve parametre, u kontekstu, svi elementi dizajna moraju se međusobno kombinirati. Također biste trebali sastaviti zasebnu shemu u kojoj će se prikazati kružnim kutovima lift leta.

Proračun dizajna

Kada mjerenja budućeg proizvoda posebno je važno u skladu s uputama korak po korak i unaprijed stvoreni dijagram. Da biste izbjegli tipične pogreške, obratite pozornost na ova pravila:

  • Za prikladan prolaz osobe, širina stubišta ožujka trebala bi biti najmanje 900-1000 mm - za vijsku konstrukciju, veliki pokazatelji su dopušteni samo u slučaju konvencionalnih (ravnih) stepenica.

Širina stupanja u ožujku

  • Optimalni kut nagiba proizvoda je 45 stupnjeva. Što je ta brojka manja, to će mjesto zauzeti stubište.

Kutak vijčanog stubišta

  • Optimalna udaljenost između rukohvat i ruba otvora nije manji od 100 mm.

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Izračun koraka

Prilikom izrade projekta budućeg proizvoda potrebno je razmotriti parametre gotovih elemenata i njihovog broja. Dakle, debljina koraka treba biti najmanje pet centimetara sa standardnim veličinama stubišta. Da biste odredili potreban broj koraka, morate naučiti visinu budućeg stubišta (H = udaljenost od poda do stropa + debljina među-kata preklapanja).

Pretpostavimo visinu budućeg stubišta (h) - 3 m. Preporučena visina svakog koraka je 18-22 cm. Uzmite prosječnu vrijednost - 20 cm (tj. S = 0,2 m). Da biste odredili broj koraka, visina stepenica podijeljena je na visinu koraka, H: S = 3: 0,2 = 15. Kao rezultat toga, ispostavilo se da trebamo 15 koraka.

Veličine svakog lijepljenja za vijčano stubište izračunavaju se pomoću posebne formule (pogledajte fotografiju ispod).

Izračun vijčanog stubišta

Crteži vijčanih drvenih stepenica

Kružno stubište od stabla je u čvrstoj potražnji zbog minimalne troškove i kompaktnosti dizajna. Proizvodi od drva daju prostoriju čvrstoću i karakteriziraju se povećanom sigurnošću (u usporedbi s metalnim modelima). Gospodar početnik moći će napraviti drveno stubište, glavna stvar je ispravno stvoriti crtež ili koristiti gotove primjere. Očekujemo da će vam predložene opcije pomoći u vašem radu.

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Crteži stepenica za vijke

Vijčani (ili okrugli) stubište metalnog stubišta ima brojne prednosti. Prije svega, to je otpornost na požar dizajna, kao i jednostavnost instalacije i dugog vijeka trajanja. Razlikovne značajke takvih kružnih proizvoda su moderan dizajn i mogućnost kombiniranja raznih materijala.

Izvana, crtež vijaka od metala se ne razlikuje mnogo od prethodnog primjera, međutim, ovdje postoje nijanse. Dakle, moguće je pravilno napraviti takav dizajn samo ako se primijete upute korak-po-korak i posebnu tehnologiju. Sklop sustava podrazumijeva ugradnju središnjeg stakala, pričvršćivanje čahura, podloga i koraka.

Članak o toj temi: Značajke krivotvorene stepenice: vrste, prednosti i tehnologija za proizvodnju | +55 fotografija

Navijanje metalnog stubišta crtanje

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Montage Vodič

Sada u trgovinama možete pronaći gotove strukture vijaka, čiji sklop ne predstavlja posebnu složenost. U tom slučaju, novak majstor treba slijediti samo korak-po-korak upute priključene na proizvod i provjeriti pouzdanost pričvršćivanja komponenti (koraka, potpora, ograda). Također je moguće koristiti uzorke drvenih koraka - mogu se instalirati s bilo kojim parametrima proizvoda. Međutim, ne zaboravite pažljivo ubadati sve rubove na kraju posla.

Instaliranje podrške

Podržavajući vijčani stubište mogu biti betonski, čelični, drvene ili opeke. Svaki od elemenata je međusobno povezan s vijcima i povremeno spojnicama. Kao rezultat toga, treba dobiti takav referentni stalak, što može izdržati težinu gotovog proizvoda i čovjeka.

Stupac za podršku, iz kojeg je napravljen materijal, povezan je s donjim i gornjim dijelom stepenica u isto vrijeme. Dimenzije ovog elementa mogu varirati, ovisno o raznolikosti. Promjer betonskih i drvenih regala je 15-20 cm, promjer metalne potpore nije više od 10 cm.

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Govoreći o proizvodnji i ugradnji taisle vlastitim rukama, morate uzeti u obzir složenost procesa davanja drvenih detalja savijenog oblika. U tu svrhu koristi se posebna tehnologija koja uključuje ispiranje stabla, formiranje potrebnih omjera i sušenja.

Optimalna opcija u neovisnoj proizvodnji vijčanog stubišta je spoj nekoliko dijelova u jedan od učitelja.

Vijak stubište na ruke

Instalacija koraka

Za ugodno kretanje između podova, važno je ispravno urediti osovinu. Prilikom odabira metalnog stubišta, okvir potrebnog oblika montiran je pomoću metalnih uglova. Potonji su zavareni na potporni post u obliku izravnih ploča. Također se možete boriti protiv tri metalni profila među sobom, nakon toga bi trebao biti neobičan postolje za korak.

Metalni vijčani stubište s vlastitim rukama

Što se tiče cijelog drvenog stubišta, lakše je napraviti korake u obliku klina s rupom u uskom dijelu i voziti ih na nosač. Također možete kupiti gotove komponente za montažu modularnog stubišta.

Drvo spiralno stubište s vlastitim rukama

Drvo spiralno stubište s vlastitim rukama

Ograde i ograde

Pretpovoljna faza izgradnje vijčanog stubišta uključuje ugradnju ograde. U slučaju vijaka modela služi kao dodatna zaštita, a također obavlja dekorativnu funkciju. Najčešće je ograda izrađena od metalnih cijevi ili kovanih predmeta, što izgleda vrlo spektakularno i čini unutrašnjost kuće stilski.

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Ako planirate izgraditi drveno vijčano stubište, obratite pozornost na balustere i ogradu od skupih vrsta drva. Međutim, instalacija zaobljenog ograda vrlo je teško provesti - za to morate upiti unaprijed i osušiti stavke. Zato stručnjaci savjetuju da koriste imitaciju za drvo (PVC proizvodi).

Balaasini i drvna ograda za vijak stubište

Konačni rad

U slučaju drvenog stubišta vijaka, završna faza je slika. Ako koristite bukva kao glavni materijal, ovaj proces zahtijeva posebnu skrb (za spremanje prirodne teksture). Prije svega, detalji moraju biti očišćeni s brusnim papirom, trošenjem i premazom furnira. Dalje, trebate nanijeti dva sloja parketa, to će izbjeći abraziju površine.

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Proizvodnja spiralnog stubišta je prilično dug i odgovoran proces. Međutim, to se može učiniti čak i od strane novaka. Usklađenost s tehničkim normama, sigurnosna pravila i točne upute za okupljanje i instaliranje strukture omogućit će postići izvrsnu rezultatu. Ako sumnjate ili nemate dovoljno iskustva u građevinskom sektoru, bolje je potražiti pomoć od stručnjaka.

Primjeri sklopa vijčanog stubišta s drvenim koracima (2 video)

Lijepi i neobični modeli stepenica (46 fotografija)

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Kako napraviti vijak stubište vlastitim rukama: priprema, dizajn i instalacija

Čitaj više