Kada bojler može eksplodirati

Anonim

Kada bojler može eksplodirati

Grijači vode za vodu

Grijači vode su rašireni kućanski uređaji dizajnirani za zagrijavanje vode u kući ili u apartmanu. Prema vrsti goriva, grijači vode podijeljeni su u plin, električno, kruto gorivo, tekućinu. Zbog nekih značajki funkcioniranja vodoopskrbe (česti nema tople vode u dizalici, ne postoji visoka temperatura isporučene vode) u apartmanima mnogih višenamjenskih kuća s stanarima instaliranim električnim grijačima vode nazvanim kotao. Sveprisutna raspodjela dobila je akumulativne grijače vode (one u kojima se voda regrutira u spremnik i zagrijava tijekom nekoliko sati). Oni troše značajno manje energije, za razliku od protočnih uređaja. Instalacija grijača vode Rezident apartmana može se proizvesti, ali u isto vrijeme potrebno je znati neke značajke uređaja i sustav rada kako bi se spriječilo nesreću (situacija u kojoj je eksplodirao grijač vode ili se razbio komunikacijski spoj ).

Električni krug kotla kotla.

Grijač vode uključuje spremnik (spremnik u kojem se javlja grijanje) i posluživanje uređaja. Dva isključenih ventila nalaze se kako slijedi: jedan - na ulazu hladne vode, drugi - na izlazu vrućeg.

Termostat je uređaj koji blokira zagrijavanje bojlera iznad navedene temperature.

Obrnut sigurnosni ventil - instaliran na dolaznoj hladnoj cijevi i sastoji se od dva ventila. Prvi (obrnuto) ne daje vodu iz spremnika za povratak na sustav opskrbe hladnom vodom (kada je voda privremeno odsutna u dovodu hladne vode). Drugi (sigurnost) mora se otvoriti i spustiti vodu tijekom nadprema u sustavu. Sigurnosni ventil počinje voziti kroz poseban ispusni otvor kada tlak sustava prelazi 6 atmosfera.

Kada bojler može eksplodirati

Dijagram uređaja za grijanje vode.

Potrebno je znati da se miješanje može dogoditi ne samo u izvanrednim situacijama. Radno spuštanje viška vode može se pojaviti kada se grijač vode zagrijava. Povećanje temperature vode popraćeno je njegovom ekspanzijom, kada se zagrijava do 90 ° C, volumen vode povećava za 3%. To znači da se u 100-litru kotlu može pojaviti 3 "dodatne" litre vode. U visokokvalitetnim grijačima vode, u spremniku se nalazi prostor za ekspanziju, tako da višak vode može zauzeti ovaj dodatni volumen pri zagrijavanju. Kada dodatni volumen nije dovoljan, dođe do podrijetla vode (izvanredno) kroz sigurnosni ventil. Za praktičnost spuštanja do ventila, cijev za odvod u odvodu ili je supstituiran ispod spremnika.

Članak na temu: Zašto je zabranjeno otvoriti prozore prilikom lijepljenja pozadine

Reduktor tlaka je instaliran na ulazu kako bi se podesio tlak (obično je dizajn kotla dizajniran za tlak vodu na ulazu do kotla do 3 atmosfere).

Ispusni sustav može se ugraditi u spremnik kako bi ispraznio spremnik ako je potrebno.

U sustavu potpore kotlu osigurana su dva važna uređaja za zaštitu od moguće nesreće.

Ovo je ventil za termostat i sigurnosni ventil. Nesreća u radu bojlera (cijev za otpremanje ili eksplozija) nastaje kada su i preventivni uređaji neispravni. Ako se zagrijava na određenu temperaturu ne isključi grijač na termostat, voda u spremniku povećava i tlak se diže. Višak pritiska koji se ne ispušta sigurnosni ventil može kopirati cijevi za opskrbu (izlaz) iz bojlera ili razbiti samu bojler.

Hitne situacije u radu grijača vode

Razbijanje komunikacijskih cijevi

Kada bojler može eksplodirati

Vezani krug bojlera do komunikacijskih cijevi.

Razgradnja komunikacijskih cijevi nosi znatno manje štete od eksplozije kotla. Prilikom razbijanja cijevi, oni prvi mogu dati protoku, a zatim se broj vode koji teče iz kotla povećava i dalje se događa oštri lom cijevi, nakon čega slijedi izlijevanje iz kotla toplog vode i pristup vodenoj pari. Nakon oslobađanja šupljine kotla iz vruće tekućine i ventilacije zraka možete popraviti komunikacije, također saznati uzrok tekućine za grijanje vode i eliminirati ga.

U slučaju kada su cijevi pričvršćene na bojler vrlo visoke kvalitete i pouzdano, kvar se ne može dogoditi. Akumulirajući i povećani tlak razbija šupljinu vodom, a eksplozivna eksplozija dolazi do eksplozije. Kada dođe do eksplozije, njegove destruktivne posljedice su opsežne. Sam kotao je potpuno uništen (ne podliježe popravak ili oporavak). Također, eksplozija se može uništiti namještaj, pločica, vrata, vrata vode ili plinske komunikacije, a zidovi zidova mogu se uništiti.

Eksplozija vodnog grijača

Kako se zaštititi od takvog nevolja kao eksplozija grijača vode?

Članak o temi: pogodan leđa kauča s vlastitim rukama

Prvo, potrebno je promatrati rad grijača. Ispada ili ne, svjetla grijanja sjaju. Svaki uređaj je reguliran vremenom punog zagrijavanja svih vode do maksimalne temperature. Nakon tog vremena, termoelement u kotlu treba isključiti rad termostata. Ako je termostat prestao kontrolirati grijanje kotla, odmah odspojite uređaj iz grijanja tako da ne date joj eksplodirati. Ne otvarajte dizalice da povuku vruću vodu. S velikim pritiskom u bojleru, pojavljuje se točka vrenja tekućine. Otvaranje dizalice, dramatično smo smanjili pritisak, to dovodi do trenutnog kuhanja vode, koja još nije kuhala, formiranje velike količine vodene pare i eksplozije. Nakon isključivanja sustava od grijanja, kotao se ostavi da se ohladi i uzrokuje stručnjaka.

Kada bojler može eksplodirati

Shema veze termostata.

U visokokvalitetnim kotlovima, tako da se spremnik ne eksplodira, instaliraju se dva termostata. Jedan je podesiv, drugi je programiran na postrojenju na temperaturi od + 94 ° C. U slučaju kvara prvog termostata, drugi termostat će blokirati rad cijelog sustava kada se dostigne temperatura vode u kotlu 94 ° C. Da biste otključali drugi termostat, potrebno je djelomično rastaviti grijač.

Drugo, uspostaviti samo visoku kvalitetu opreme. Na primjer, ventil za zatvaranje u slučaju nužde može se osloboditi različitim proizvođačima. Nemojte žaliti novac i instalirati skupi visokokvalitetni ventil. Neki ventili možda ne rade ako je potrebno, a ne da povuku paru, kao rezultat toga, može doći do eksplozije sustava. Sigurnosni ventil podliježe provjeri i zamjenu svake dvije godine.

Da biste pratili rad sigurnosnog ventila, možete vizualno: mora se jahati malo kada se kotler zagrijava.

Treće, kada instalirate sustav za dolazne i ostavljanje mlaznica, koristite metalne plastične cijevi. Priključak plastičnih ili metalnih cijevi s kotlom obično je navojna, dovoljno jaka. S povećanjem tlaka, navojni spojevi ne burnu, u nuždi i dalje ostaje samo pogoditi što se može brže slomiti niti ili zid spremnika za grijanje. Kombinacija metalnih plastičnih cijevi provodi se kroz spojnice koje komprimiraju cijev. Takav prešani spoj ima nižu snagu razgradnje, s povećanjem tlaka, metalaska cijev prelazi iz kotla, što sprječava naknadnu eksploziju spremnika.

Članak o toj temi: Koristite u unutrašnjosti tapeta patlidžana

Četvrto, potrebno je znati da kada dogovorite eksplozivne uređaje u sobama, instalirani su jednostavno reljefni prozori. Ako dijelovi opreme za grijanje eksplodiraju, prozori će izletjeti prvo, a zidovi će biti uništeni.

Ispravna instalacija visokokvalitetne opreme, pravovremena provjera i zamjena dijelova osigurat će bezbrižan rad uređaja za grijanje vode u cijelom vremenu usluge.

Čitaj više