Sheme luminiscentne lamine

Anonim

Uz povećanje cijena električne energije, potrebno je razmisliti o ekonomičnim svjetiljkama. Neke od tih uređaja za osvjetljenje dnevnog svjetla. Dijagram povezivanja fluorescentnih svjetiljki nije previše kompliciran, pa čak i bez posebnog znanja o elektrotehniku ​​može se razvrstati.

Sheme luminiscentne lamine

Dobra osvjetljenja i linearne dimenzije - prednosti dnevnog svjetla

Načelo fluorescentne svjetiljke

U dnevnim svjetlima, sposobnost žive pare emitira infracrvene valove pod utjecajem električne energije. U video vidljivi za naše oči, ovo zračenje prevodi fonofore.

Stoga je uobičajena fluorescentna svjetiljka staklena tikvica, čiji su zidovi prekriveni lunoforom. Unutra postoji i neki živ. Postoje dva volfram elektroda koja pružaju emisije elektrona i grijanja (uparavanje) žive. Tikvica je ispunjena inertnim plinom, najčešće - argon. Sjaj počinje u prisutnosti žive pare, prethodno zagrijan na određenu temperaturu.

Sheme luminiscentne lamine

Temeljna svjetlost svjetla

Ali za isparavanje žive uobičajenog napona mreže nije dovoljno. Za početak rada, paralelno s elektrodama uključuje uređaje za punjenje (skraćeno PRA). Njihov zadatak je stvoriti kratkotrajni skok napona koji je potreban za početak sjaja, a zatim ograničite radnu struju bez dopuštanja njegovog nekontroliranog povećanja. Ovi uređaji su PRA - postoje dvije vrste - elektromagnetska i elektronska. Prema tome, sheme se razlikuju.

Sheme s starterom

Pojavili su se sheme s početnicima i gasom. To su bili (u nekim izvedbama) dva odvojena uređaja, od kojih je svaki imao vlastitu utičnicu. Također u shemi postoje dva kondenzatora: jedan je uključen paralelno (za stabilizaciju napona), drugi je u starterskom kućištu (povećava trajanje startnog impulsa). Zove se sve to "ekonomija" - elektromagnetski balast. Dijagram luminiscentnog svjetla s starterom i prigušivanjem - na fotografiji ispod.

Članak o temi: Dekorativni kamen u hodniku - Styling Secrets

Sheme luminiscentne lamine

Dijagram veze fluorescentnih svjetiljki s starterom

Evo kako radi:

  • Kada je struja uključena, struja teče kroz gas, pada na prvu spiralu volframa. Zatim, kroz starter ulazi u drugu spiralu i prolazi kroz nulti vodič. U isto vrijeme, volfram niti se postupno valjaju kao startni kontakti.
  • Starter se sastoji od dva kontakta. Jedan fiksni, drugi pokretni bimetalni. Obično se otvaraju. Kada struje prolazi, biometalni kontakt se zagrijava, što dovodi do činjenice da se savija. Savijanje, povezuje se s fiksnim kontaktom.
  • Čim su kontakti povezani, struja u lancu odmah raste (2-3 puta). Ograničava samo gušenje.
  • Zbog oštrog skoka, elektrode se vrlo brzo zagrijavaju.
  • Bimetalna starter ploča hladi i prekida kontakt.
  • U vrijeme prekida kontakta nalazi se oštar skok napona na gas (samo-indukcija). Ovaj napon je dovoljan da se osigura da elektroni razbiju medij argona. Rajigue se pojavljuje i postupno žaruljica odlazi u način rada. On dolazi nakon što je sva živa uparena.

Radni napon u žarulji je ispod mreže na koji je dizajniran početničar. Stoga, nakon paljenja, to ne radi. U radnoj svjetiljci, njegovi su kontakti otvoreni i ne sudjeluje u svom radu.

Ova shema se također naziva elektromagnetski balast (AB), a shema rada je elektromagnetski uređaj za podešavanje porta - Empre. Često se ovaj uređaj naziva samo gužva.

Sheme luminiscentne lamine

Jedan od empra

Nedostaci ove sheme spajanja svjetla je dovoljna:

  • pulsirajuće svjetlo koje negativno utječe na oči i brzo se umori;
  • zvukovi pri pokretanju i rad;
  • nemogućnost trčanja na niskim temperaturama;
  • Dugi početak - od trenutka uključivanja traje oko 1-3 sekunde.

Dvije cijevi i dva gušenja

U svjetiljkama na dvije dnevne svjetiljke, dva seta su spojena uzastopno:

  • fazni žica se dovodi do ulaza u prigušenje;
  • Od izlaza prigušnice ide na jednu kontaktnu lampu 1, od drugog kontakta ide na starter 1;
  • Od startera 1 ide na drugi par kontakata iste lampe 1, a slobodni kontakt je spojen na nultu žicu (n);

Članak o toj temi: mreža s kabelskim kanalima s vlastitim rukama (20 fotografija)

Druga cijev je također povezana: Prvo gas, od njega - jedna kontaktna lampa 2, drugi kontakt iste skupine ide na drugi starter, starter izlaz je spojen na drugi par kontakata uređaja za rasvjetu 2 i Besplatni kontakt je spojen na nultu ulaznu žicu.

Sheme luminiscentne lamine

Dijagram veze za dvije dnevne svjetiljke

U videu se prikazuje isti dijagram spajanja svjetla s dvije boje dnevnog svjetla. Može biti lakše nositi se s žicama.

Dijagram veze dviju svjetiljki iz jednog prigušivanja (s dva startera)

Gotovo najskuplji u ovoj shemi - gušenje. Možete spremiti i napraviti dvostruku blok s jednom gužvom. Kako - pogledajte videozapis.

Elektronički balast

Svi nedostaci opisanog sheme stimulirali su istraživanje. Kao rezultat toga, razvijena je elektronska balastna shema. Ona koja ne služi mrežnu frekvenciju 50Hz, ali visokofrekventne oscilacije (20-60 kHz), čime se uklanja treperenje svjetla vrlo neugodnog oka.

Sheme luminiscentne lamine

Jedan od elektroničkih balasta - EPR

Elektronski balast izgleda kao mali blok s dobivenim terminalima. Unutra postoji jedna tiskana ploča, na kojoj se sakuplja cijela shema. Blok ima male dimenzije i montirane u slučaju čak i najmanjih svjetiljki. Parametri su odabrani tako da se početak pojavljuje brzo, tiho. Nema više uređaja. To je takozvana neugodna shema uključivanja.

Na svakom uređaju se nalaze na obrnutom bočnom shemi. Odmah očisti koliko se svjetiljki povezuje. Informacije se dupliciraju na natpisima. Prikazane su snagu svjetiljki i njihov broj, kao i tehničke karakteristike uređaja. Na primjer, blok na gornjoj fotografiji može poslužiti samo samo jednu svjetiljku. Krug priključka je na desnoj strani. Kao što možete vidjeti, ništa nije komplicirano. Mi uzimamo žice, spojite vodiče s navedenim kontaktima:

  • Prvi i drugi blok izlazni kontakti povezuju se na jedan par kontakata žarulje:
  • Treći i četvrti se hrani drugom paru;
  • Do ulaza se isporučuje.

Članak o temi: Dječji stol DIY: Materijali, alati

Sve. Lampica radi. Nije mnogo složenije za shemu uključivanja dviju fluorescentnih svjetiljki na EPR (vidi dijagram na fotografiji).

Sheme luminiscentne lamine

EPR za dvije dnevne svjetiljke

Prednosti elektroničkih balaspleksa opisane su u videu.

Isti uređaj je montiran u podnožju dnevnih svjetiljki sa standardnim patronama koji se nazivaju i "ekonomski adrese". Ovo je sličan uređaj za rasvjetu, samo je snažno modificiran.

Sheme luminiscentne lamine

To su također fluorescentne svjetiljke, samo je oblik različit

Čitaj više