Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Anonim

Rad povezan s električnom energijom zahtijeva pažnju, usklađenost s pravilima i točnosti. A ožičenje u drvenoj kući s vlastitim rukama zahtijeva još više pozornosti: materijal je vrlo vatreni. Stoga, prilikom planiranja i instalacije obratite pozornost na zahtjeve i preporuke regulatornih dokumenata. Ako vaše iskustvo nije dovoljno, vrlo je poželjno prije povezivanja, pa čak i bolje prije početka instalacije, pozovite kompetentnog električara. Moći će vam reći o nedostacima i pogrešnim pogreškama.

Shema ožičenja u kući

Prema trenutnim standardima, pri spajanju električne energije bez transformatora, potrošnja energije za privatnu kuću ne smije prelaziti 15 kW. Nalazi se preklapanjem snage svih električnih aparata koji se mogu istovremeno uključiti. Ako je pronađena slika manja od 15 kW, uvodni automat stavljen na 25. Ako je snaga veća, još uvijek postoji transformator. Njezini parametri će biti prikazani u projektu, kao u ovom slučaju, bez da to ne može učiniti.

Nedavno, predstavnici opskrbe energijom organizacija zahtijevaju mjerač (i uvodni automat, respektivno) na ulici. To se radi kako bi se mogla kontrolirati potrošnju čak i ako vlasnici nisu kod kuće. Ali ovaj zahtjev nije ojačan, a ako želite, možete instalirati sve u kuću. No, češće se ne prihvaćaju s kontrolerima, provodi se zahtjevi i instalirali stroj i mjerač na ulici.

Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Mogućnost izgradnje sheme napajanja kuće

Da biste instalirali na ulicu, stroj za zaštitu (AZ) i mjerač treba biti u zatvorenom slučaju, zaštićen od prašine, prljavštine i vlage. Klasa zaštite za ugradnju ne smije biti niža od IP-55. Radi lakšeg testiranja čitanja u kutiji boksa za električni metar, mora postojati prozor. Da biste instalirali u drvenoj kući, zahtjevi su nešto niže: IP-44, ali slučaj mora biti metalik.

Nakon uvodnog automat, električni brojač je postavljen, onda je još postavljen na rco - na hitnu snagu s napajanjem u prisutnosti kratkog spoja, a zatim se kabel pokreće na električnoj ploči unutar kuće. Nominalni stroj unutar kuće trebao bi biti jedan korak niži od izvana. U tom slučaju, ako postoje problemi, prvi stroj će raditi u kući i ne morate se jacati svaki put na zid na uvodni instaliran tamo.

U instaliranom štitu instaliran jednopolni automati, koji su spojeni na žice koje su divergentne. Oni su pričvršćeni na DIN tračnicu, njihova količina se regrutira ovisno o tome koliko će biti potrebne odabrane "grane" napajanja. Da biste saznali koliko strojeva treba stajati u vašem štitu, razmislite o broju potrebnih skupina, dodaju se dva do tri slobodna vozila "za razvoj". Prema rezultirajućoj količini odaberite električnu zaštitu.

Članak o temi: zavjese za jednu stranu za kuhinju i spavaće sobe - savršeno rješenje

Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Dijagram ožičenja u drvenoj kući s jednom fazom spojenog (220 V)

Prilikom planiranja sheme ožičenja u drvenoj kući, sve točke povezivanja razbije se u zasebne skupine (često se nazivaju skupinama potrošnje). Na primjer, sve utičnice na prvom katu su ohlađeni s jednog stroja, zasebni uređaj staviti na rasvjetne naprave u kući, još jedan - za osvjetljenje ulice. Ako se koristi neka moćna električna oprema - kotler, električni kotler, električni štednjak itd. - Preporučljivo je da zadrže odvojene grane napajanja i uspostaviti osobne automat. Odvojeni automati su instalirani i za napajanje gospodarskih zgrada (ako ne želite povući pojedinačne unose na njih i instalirati zasebno mjerilo, ali samo pod uvjetom da snaga svih električnih uređaja ne prelazi 15 kW).

Sa stajališta sigurnosti, bolje je napraviti onoliko zasebnih grana napajanja. To će povećati broj automati, ali će smanjiti broj potencijalno opasnih priključaka. U području uklanjanja vodiča koji se najčešće pojavljuju: kontakti se oksidiraju, zagrijavaju, a zatim početi govoriti. Stoga je bolje napraviti broj priključaka što je moguće manje.

I na posljednjoj fazi, poželjno je na plan kuće za crtanje sheme ožičenja električne energije prostorima. Potrošačke skupine lakše su privući različite boje. Tako možete više u potpunosti zamisliti kako će shema ožičenja u drvenoj kući izgledati, to će biti lakše učiniti s vlastitim rukama. Na primjer, sve može izgledati kao fotografija.

Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Primjer u smislu dijagrama ožičenja u drvenoj kući

Vrste ožičenja u drvenoj kući

Nakon instalacije štita i montažu svih potrebnih strojeva, možete pokrenuti ožičenje električnih kabela u kući. U drvenoj kući postoje tri načina za uprovod elektrocabela:

  • Otvoreno ili vanjsko ožičenje - na posebnim izolatorima. Ova metoda bila je vrlo popularna početkom prošlog stoljeća, a danas je u modi u prostorijama uređenim u retro stilu.

    Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

    Otvorite ožičenje na izolatorima ponovno postaje popularan u retro interijerima

  • Ožičenje u kabelskim kanalima ili posebnim žicama. Zapravo, to je također otvoreno ožičenje - dostupna je u bilo koje vrijeme, samo žice su položene s posebnim ladicama. Jedna od sorti ove vrste ožičenja je u plinths.

    Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

    Ožičenje u kabelskim kanalima

  • Zatvoreno (skriveno) ožičenje. U drvenoj kući moguće je ako su predviđeni zidovi zida ili stropa. U tom slučaju kabeli su složeni u valovitom metalnom rukavu (ne plastiku) ili u metalnim cijevima, a u ovom obliku se uzgajaju kuća. Štoviše, kutovi savijanja trebali bi biti 90 °, 120 ° ili 135 °: to je način na koji se osigurava mogućnost hazi - zamjena oštećenih dijelova kabela bez uništenja cilja. Zatim se cijelo ožičenje skriva u završnim materijalima.

    Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

    Skriveno ožičenje treba položiti u cijevi ili metalne valove

Značajke zatvorenog ožičenja u drvenoj kući

Kao što ste razumjeli, zatvoreno ožičenje može se obaviti u fazi gradnje ili remonta. Štoviše, kada je polaganje, postoje značajke: Svi čvorovi veza moraju se montirati u posebne metalne kutije, što bi trebao biti slobodan pristup. Oni ne mogu biti skriveni pod trim, jer su njihovi poklopci odabrani u tonu i / ili pokušavaju organizirati mjesta koja ne privlače pozornost.

Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Uz uređaj skrivenog ožičenja u drvenoj kući, sve veze se izrađuju u metalnim kutijama za montažu.

Ako skriveno ožičenje u drvenoj kući ne provodi kabel, ali izolirane žice, regulirana je debljina zidova metalnih cijevi:

  • Za bakrenu žicu s poprečnim presjekom do 2,5 mm2, debljina zidova može biti bilo koji;
  • S dijelom do 4 mm2, debljina metalnog zida mora biti najmanje 2,8 mm;
  • Tijekom dijela od 4,5 do 10 mm2, cijev mora imati zid od najmanje 3,2 mm;
  • S dijelom od 10,2 do 16 mm2, zid ne smije biti tanji od 3,5 mm.

Prilikom polaganja električnih kabela zahtjeva za debljinu zidova metalne cijevi ne postoji, jer dopušteni kabeli (imaju dvostruku i trostruku izolaciju) kako bi ležali u metalnoj valovima ili, kao što kažu, u obradi metala. Mnogo je prikladnije i brže.

Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Kabel polaganje u valovitom metalnom crijevu (obradu metala) je mnogo prikladnije i zahtijeva manje vremena i novca

Ali u svakom slučaju, budući da će žice biti skrivene, pristup im je izuzetno ograničen. Napravite promjene postojeće mreže - problematične i skupe. Stoga, prije nego što nastavite s instalacijom zatvorenog ožičenja u drvenoj kući, pažljivo provjerite dijagram i učinite sve vrlo pažljivo i skrupulozno.

Kabelski kanali kabelskih kanala

Kada je otvoren uređaj za ožičenje ili polaganje u kabelskim kanalima također ima svoja pravila. Oni se odnose na na kojoj udaljenosti od poda, strop, uglovi i drugi dizajn mogu se postaviti. Sve te norme su za veću vidljivost prikazane su na fotografiji.

Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Kako mogu instalirati otvoreno ožičenje na izolatore ili kabelske kanale

Odaberite presjek kabela i njezin priključak

Odjeljak jezgre kabela je odabrana ovisno o planiranom opterećenju (u KW) i materijalu vene. Nije potrebno učiniti cijelo ožičenje kabela s istim stambenim: možete odabrati odjeljak ovisno o snazi ​​instrumenata koji će biti povezani ovdje. Njihova potrošena snaga je sažeta, dodaje se oko 20% rezerve i poprečni presjek je odabran u tablici.

Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Tablica elektrokabela Ovisno o opterećenju

Da biste spojili napajanje u drvenoj kući, dodaju se više sigurnosnih sigurnosnih zahtjeva: žičana ljuska mora biti ne-zapaljiva. U takvim žicama postoje slova "ng". Kako bi se osiguralo potreban potreban stupanj zaštite, dvostruki (Vg) ili trostruki (NY) izoliranje kabela.

Da biste ožičili u drvenoj kući s vlastitim rukama, najbolje je koristiti kabele s više obojenih vena: tako da definitivno nemojte brkati nulu s fazom ili uzemljenjem. Obično se boje raspoređuju na ovaj način:

  • "Zemlja" - žuto-zelena;
  • "Nula" - plava;
  • "Faza" - smeđa.

    Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

    Jedan od opcija električnih kabela u trostrukoj izolaciji (NYM)

Ako kupite kabel europske proizvodnje, postoje različite boje:

  • "Zemlja" - žuto-zelena;
  • "Nula" - bijela;
  • "Faza" - crvena.

Odaberite Prodajna mjesta i prekidači

Kako bi se osigurala sigurnost požara u drvenoj kući, ugradite utičnice i prekidače koje imaju metalnu montažnu ploču. Prvo, montiran je na zid, zatim je instalirana vanjska ploča. Dopuštena je uporaba plastičnih ploča, ali plastika mora biti nezapaljiva i ima odgovarajući certifikat o požarnom nadzoru.

Ožičenje u drvenoj kući radi to sami

Utičnice i prekidači u drvenoj kući moraju imati ne-zapaljive montažne ploče

Štoviše, potrebne su sigurne povezanosti većine modernog hardvera, tri žičane rozete s tlo žicom. To zahtijeva uzemljenje i kada je osvjetljenje povezano, ali unutar sobe se često ne izvodi. Ali za rasvjetu na ulici, potrebno je prisustvo tla: uvjeti su mnogo složeniji.

Ožičenje u drvenoj kući s vlastitim rukama: Ugradnja pravila

U drvenoj kući potrebno je stalno zapamtiti da je materijal goriva iu ovom slučaju bolje biti sve više. Ožičenje u drvenoj kući sa svojim vlastitim rukama izrađuje se u skladu s osnovnim pravilima:

  • Cijela shema je prvo sastavljena, provjerava se izvedba svake grane (tester), a samo je napajanje spojen na ploču.
  • Instalacija električnog ožičenja u drvenu kuću provodi se samo s cijelim komadima kabela bez spojeva i preokreta.
  • Polaganje ožičenja donosi postupno, uz obavezno testiranje integriteta izolacije položenog komada kabela (jezgre i izolacije "nadimak" u odnosu na zemlju i živjeli).
  • Prilikom rezanja kabela, rezerva je ostala duga - najmanje 15-20 cm, što će vam omogućiti da poželite sve ako je potrebno.
  • Budite sigurni da slijedite boje žica.

U skladu s ovim Pravilima, ožičenje u drvenoj kući, napravio samostalno, bit će siguran i pouzdan.

Članak o temi: opis i izbor tepih za dijete puzanja

Čitaj više