Kako oprati kotla iz ljestvice

Anonim

Kako oprati kotla iz ljestvice

U procesu dugoročnog rada bilo koje instalacije kotla, kotao i izmjenjivač topline stalno se u dodiru s vodom sadrži veliku količinu otopljenih tvari. Ove tvari - soli željeza i drugih - naseliti na vrućim površinama dijelova, što može dovesti do stvaranja neželjenog ljestvice.

Kako oprati kotla iz ljestvice

Postoje tri metode za pranje kotla: hidrodinamički, mehanički, složeni.

Skala primjetno smanjuje toplinsku vodljivost cijelog sustava, što dovodi do povećanja troškova električne energije, na kršenje pravilne cirkulacije rashladnog sredstva kroz kotla.

Zbog toga je pranje kotlova iz razmjera vrlo važan postupak koji se periodično treba provesti.

Glavne vrste ispiranja kotla

Kako oprati kotla iz ljestvice

Shema čišćenja kotla.

Pod ispiranjem kotlova, potrebno je razumjeti čitav niz događanja, tijekom kojih, uz pomoć fizičkih ili kemijskih metoda iz kotla, aksijalna skala je potpuno uklonjena. Danas se razlikuju dvije glavne vrste: popravak i redovito. S redovitim ispiranjem kotlova s ​​dijelovima cijele instalacije kotla uklanja se mala količina podignutog opsega. Rad popravka se izrađuje mnogo rjeđe, to jest, u slučajevima kada redovito ispiranje više ne pomaže.

Uz redovito ispiranje nema potrebe za rastavljanjem sustava. Sva operacija se provodi pomoću posebne opreme. Zahvaljujući ovoj metodi moguće je spriječiti pojavu velikih količina ljestvice. Tako da možete spriječiti hitne situacije. Redoviti kotlovi za ispiranje Važno je provesti mehanička oštećenja, povezana s povećanjem tlaka unutar sustava zbog blokade. Redovito ispiranje treba provoditi svakih nekoliko godina, ali pod uvjetima stalnog rada sustava grijanja, to se preporučuje da se smanjuje. Ova se operacija može izvesti na licu mjesta, što značajno smanjuje troškove kotlova servisiranja.

Kada popravljate pranje, morate u potpunosti rastaviti sustav. Ovaj postupak se provodi ako se daljnji rad sustava procjenjuje kao nesiguran. Takva se operacija obično proizvodi fizičkom metodom, ali je moguća upotreba kemijskog pranja.

Članak o toj temi: Je li moguće zalijepiti pozadinu na montažnoj boji: slikati pozadinu, video, kako se držati, hoće li vodootporni palica, fotografije

Posebne instalacije koriste se za kotlove za ispiranje ili takozvanih pojačala. Ova instalacija je sveobuhvatan sustav koji se sastoji od dva bloka. Rad takvih pojačala koji imaju jednostavan dizajn je prilično složen i zahtijeva obračun mnogih manjih čimbenika. Takvi čimbenici trebaju uključivati ​​značajke dizajna same instalacije kotla, kao i sposobnost prilagođavanja takvih parametara kao temperature i tlaka otopina za čišćenje u samom sustavu.

Načelo pranja pomoću pojačala

Kako oprati kotla iz ljestvice

Shema uređaja kotla.

Princip ispiranja pomoću pojačala je kako slijedi: Posebno sredstvo za čišćenje za pranje kotlova se izlije u instalacijski spremnik. Zatim, pojačivač kroz postojeće ispusne rupe spoje se na ugradnju kotla, a zatim crpka počinje raditi, što razlikuje alat za ispiranje u kotla. Ova otopina cirkulira duž cijelog sustava gdje se otapa. Nadalje, cjelokupno se otopina uklanja ugradnjom, sve se ispere s vodom. To jest, može se tvrditi da je glavni funkcionalni blok povisice upravo crpka koja obavlja veću količinu svih radova na pranje kotlova. Osim toga, drugi elementi također igraju važnu ulogu: spremnik za reagens, grijaće elemente (deset).

Spremnik za povišenje je hermetički spremnik koji se izrađuje pomoću materijala otpornih na kemikalije. To je nužan uvjet za korištenje spremnika, jer kontejner ima dugi kontakt s agresivnim medijima. Booster bi trebao izdržati visoke temperature. Često je grijaći element ugrađen u spremnik, cjevasti električni grijač. Njegova funkcija leži u zagrijavanju otopine za ispiranje kotlova na određenu temperaturu. Takvi sustavi s ugrađenim tani koji imaju najveću učinkovitost i brzinu rada.

Glavni dio ove instalacije je crpka. Pruža sljedeći rad: Hranjenje otopine za čišćenje iz spremnika samog postrojenja u sustav, visokokvalitetno podešavanje tlaka u sustavu, uklanjajući njegov fluid koji je proveo fluid i završnu fazu - ispiranje kotla vodom.

Članak o temi: Kako napraviti pofrahin preko kreveta

Mogućnosti koje bi pumpa za povišenje trebala imati

Kako oprati kotla iz ljestvice

Crtanje pumpe za biljke.

Na temelju tih funkcija, pumpa za povišenje mora imati sljedeće značajke:

  1. Mogućnost funkcioniranja pri radu s agresivnim medijima. Crpka mora u potpunosti osigurati izolaciju agresivnih tekućina iz vanjskog okruženja.
  2. Sposobnost kontrole tlaka. Prilikom pranja kotla počinje se razlikovati neki volumen plinova, koji počinju povećati tlak u sustavu, tako da crpka mora imati takvu sposobnost kao smanjenje tlaka.
  3. Crpka mora imati funkciju rada u reverzibilnom točkom. Ovo obrnuto je potrebno za uklanjanje tekućine za čišćenje iz sustava kotla. Iz ovog načina izravno ovisi o funkcioniranju cijelog sustava.
  4. Crpka se mora spojiti na dovod vode. Konačna faza ispiranja sastoji se u pranje sustava s vodom iz slavine, koja bi trebala doći iz središnjeg vodovoda.

Još uvijek postoji niz potrebnih zahtjeva za opremom (pojačivači). Na primjer, instalacija ugradnje s ispusnim rupama kotlovskog sustava treba biti potpuno zatvorena. Osim toga, otopina za čišćenje treba naknadno neutralizirati prije spuštanja u kanalizaciju. Ne zaboravite na sigurnosnu tehniku. Ova se metoda smatra najučinkovitijom i ekonomičnijom opcijom za pranje kotla.

Kotlovi za ispiranje treba koristiti u rijetkim slučajevima kada mjerilo skale sprječava pravilnu cirkulaciju rashladnog sredstva u sustavu kotla. To je zbog činjenice da je sklopivo ispiranje kotlova mnogo skuplji od redovitog ispiranja, pa se koristi u posebno teškim situacijama.

Metode za pranje kotla

Danas postoje tri načina za pranje kotla:

  • hidrodinamički;
  • mehanički;
  • Sveobuhvatna.

Kako oprati kotla iz ljestvice

Shema strukture kotla.

Prva i treća metoda ima najveću učinkovitost. Ako se može napraviti redovito ispiranje neovisno, onda je popravak bolje vjerovati stručnjacima, jer postoji prilično visok rizik da oštete ovo ili onaj dio kotla.

Mehanički ispiranje kotlovskog sustava je ukloniti skalu od kontaminiranih elemenata pomoću njihove fizičke obrade pomoću posebnih alata. Metalni strugači ili četke mogu se koristiti kao takvi alati, kao i u inozemstvu s zrakom ili električnim pogonom.

Članak o temi: Kako odabrati kuhinjski klizni stakleni stol?

S ovim oblikom pranja morate posvetiti posebnu pozornost na izbor alata. To je zbog činjenice da je rizik od oštećenja samog kotla visok. To se ne može dopustiti, jer će se proces korozije metalnih dijelova kotlovskog sustava primjenjivati. Zato je potrebno strogo slijediti pravila rada odabranih alata.

Manje opasno je hidrodinamički klirens kotlova iz razmjera. U ovoj izvedbi, ljestvica se uklanja iz dijelova kotla koristeći snažan vodeni mlaz pod visokim tlakom. To je mnogo veća produktivnost ovdje nego s prvim putem. Ova metoda je ekološki prihvatljiva, kemijske i opasne tvari se ne koriste ovdje.

Postoji treća metoda - složeno ispiranje kotlova iz razmjera. Ovdje, kao što je jasno iz imena, koristi se kombinacija metoda. Na primjer, u kompleksu se koriste mehaničko i kemijsko čišćenje.

Važno je napomenuti da je kemijsko ispiranje je kako slijedi: kontaminirani dijelovi se uzimaju iz kotlovskog sustava i smješteni su u spremniku s otopinom za čišćenje nekoliko sati. Zatim se isperu pod tekućom vodom i montiraju natrag u sustav.

Osnove kemijskih reagensa

Isperite kotla s otopinama na temelju soli, sumpora, fosfornog ili dušične kiseline: imaju visoka oksidativna svojstva. Za pripremu tog načina, potrebno je razrijediti kiselinu u određenom omjeru vode.

I sklopivi, a imocija kemijskog ispiranja kotla iz mjerila se provodi u nekoliko faza. Svaki od njih će uvesti dodatne doze reagensa. To je zbog potrošnje kiseline: povećanje reakcije s tvarima koje su uključene u sastav kiseline, kiselina gubi svoje glavne oksidativna svojstva.

Čitaj više