Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Anonim

Jedan od načina otvorenog polaganja žica u apartmanima i kućama - kabelski kanali. Oni se koriste u slučajevima kada je skrivena brtva iz nekog razloga nemoguća ili nepoželjna.

Definicija, zgrada, svrha

Kabelska kanala su plastične ili metalne kutije za skriveni ili otvoreni oblikovanje žica i kabela. Može se koristiti i na ulici i u zatvorenom prostoru. Nazovite ih više kabelskih pladnjeva i kutija, ponekad dodajte riječ "Eletter"

Sastoji se od stanovanja i poklopca. Presjek je uglavnom pravokutan i kvadrat, ali postoje i drugi, specifičniji (o njima će se također dalje raspravljati). Kućište može biti čvrsto, možda perforiran. Perforirana kućišta rijetko su potrebne za bolju ventilaciju i brže hlađenje.

Poklopac i kabel kanala kućišta spojen pomoću zaključavanja - Snap. Ove kabelske pladnjeve su prikladne - možete otvoriti u bilo kojem trenutku, provjeriti, otvoriti novu ili ukloniti nepotrebnu žicu. Kada kupujete, obratite pozornost na strukturu i kvalitetu vrijednosti brave - udobnost korištenja ovisi o njima. Najbolje, u ovoj fazi, smatra se dvostrukim dvorcem. Pruža dovoljnu fiksaciju i omogućuje vam da opetovano otvoriti / zatvoriti poklopac.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Neke vrste kabelskih kanala mogu se podijeliti unutar particija

Unutarnji prostor kabelskih kanala može se odvojiti particijama. To je učinjeno kako bi se mogli podijeliti snagu (ožičenje) i manji (televizijski, internet, telefon, itd) kabele. Poželjno je postaviti ih odvojeno tako da ne ometaju jedni druge. Neke tvrtke razvile su dizajn tako da se particije mogu instalirati samostalno. Oni se prodaju odvojeno i nose se na izbočinama na unutarnjem zidu trupa (primjer takvih izbočina na fotografiji s desne strane).

Materijal - metal ili plastika. Ako odaberete plastične kabelske kanale, imajte na umu da bi trebala biti nezapaljiva ili ne-podrška za spaljivanje (čitanje u opisu). U idealnom slučaju, ako još uvijek nije dovoljno da daju dim - samo u slučaju.

Pregledi i veličine

Vrste kabela kanala razlikuju se međusobno u glavnom obliku, samo neki koriste posebni materijali - na primjer, prozirnu plastiku ili aluminij i njegove legure.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Postoje različiti modeli za različite slučajeve.

Kabelski kanalini

Ako želite sakriti kabele i ne pobijediti zidove u isto vrijeme - pogledajte kabelske kanale s postoljem. To su osebujni plastični postolje, u unutarnjim šupljinama čiji su žice složene. Postoje na različitim mjestima, pogodna za dizajn u različitim stilovima.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Plastični kabelski kanalini Plinth Tip

Proizvođači Cijeli sustavi kabelskih kanala s plinth osim dugih ladica proizvode brojne dodatne uređaje koji omogućuju dizajn bilo kojeg oblika. To su vanjski i unutarnji kutovi, različiti oblici. Slavine, čepovi, sklop i višestruke kutije za modul, za koje možete instalirati prekidače i utičnice.

Tu je i opcija s postavljanjem utičnica na razini postolja. Za starije osobe, ova opcija nije najbolja, ali za mlade osobe niske staze nisu problem. Ali ne privlači pozornost.

Članak na temu: Kako napraviti palete drvene vlastitim rukama?

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Rosette se može instalirati točno na razini postolja

Ova vrsta kabela kanala dostupan je u različitim varijacijama boja - od bijele, sive i crno do boje oponašanja drva i metalne površine. Nedostatak je prilično visoka cijena, iako se ne uspoređuje s plaćanjem za moždani udar zidova.

Dostupni SL Hager proizvodi - 20 * 50 mm, 20 * 70 mm, 15 * 100 mm, 25 * 100 mm. LEGRAND (LEGRAND) ima dvije serije: mini veličina - 20 * 12,5 mm, 32 * 12,5 mm, 40 * 12,5 mm, 32 * 16 mm, 40 x 16 mm, 60 * 60 mm, 60 x 20 mm, 75 x 20 mm , Druga serija - DPL ima sljedeće dimenzije: 35 * 80 mm, 35 x 105 mm, 50 x 80 mm, 50 x 105 mm, 50 x 150 mm, 65 x 150 mm.

Više videozapisa o drugom sustavu kabelskih kanala s plinth.

P;

Vanjski

Ova vrsta kabelskih kutija je različita i obrazac s metodom ugradnje. Instaliran je na podu, jer s jedne strane ima zaobljeni oblik, a time ne ometa kretanje. Dostupno od otporne na udarce ili aluminij. U isto vrijeme je isti.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Kanili kabela ne miješaju se

Podne pladnjevi za kabele koriste se kao dio sustava - kada trebate objaviti ožičenje na tablicu ili uređaj za rasvjetu, koji je daleko od zidova. Uspješno zamjenjuje nošenje i produžne kabele.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Kako su veličine kanala podnih kabela

Možete pronaći sljedeće veličine na prodaju:

  • 50 * 12 mm;
  • 75 * 17 mm;
  • 92 * 20 mm;
  • 160 * 65 mm;

Shema boja se ne razlikuje s različitim: obično je siva, bijela i crna. Spojevi dva bendova, kutovi i skretanja mogu se izdati pomoću oblikovanih proizvoda odgovarajuće veličine. Prvo, donji dio je montiran, vodiči su složeni, nakon čega je poklopac pukao.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Ugradnja pravila podne kabelske kanale LEGRAND

Tada su dodaci instalirani na pravim mjestima - kutovi, zglobovi. Oni su napravljeni na takav način da se jednostavno pukaju pružanjem pouzdane fiksacije. Čak i sprema stupanj zaštite (obično IP40).

Para

Kabelski kanali od parapeta (nazvali su ih još prtljažnik) na strukturi slični su postolju. Malo drugačiji oblik, ali uglavnom činjenica da su postavljeni iznad razine poda. Također se sastoje od različitih elemenata koji vam omogućuju prikupljanje bilo koje konfiguracije.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Parapete plastične posude za kabel

Koristi se uglavnom u uredima ili poduzećima. Ako postoje slični dizajni u privatnim kućama ili apartmanima, pokušajte odabrati u boji zidnih dekoracija. Obično zatvorene rute spajaju vanjske i unutarnje blokove klima uređaja.

Dimenzije mogu biti:

  • širina 80 mm, 100 mm, 120 mm, 150 mm;
  • Visina 40 mm, 55 mm, 60 mm.

Svaka vrsta odjeljka je skup oblikovanih elemenata - vanjski i unutarnji kutovi, čepovi, razdjelnici itd. Možda postoji nekoliko boja, ali glavno je bijelo i mlijeko. Ostatak je prilično teško.

Mini

Smanjena verzija kanala parapeta u kojima se mogu popločavati neki dirigenti - televizija, telefon, za internet.

Članak o temi: Koristimo kel za slikanje zidova

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Takve opcije u apartmanima i domovima češće se koriste.

Kada koristite ovaj proizvod, kutovi nisu načinjeni ne-posebnim priključcima, već privez kutije na željenom kutu (obično 45 ° uzimajući u obzir samo unutarnje ili vanjsko).

Dimenzije mogu biti:

  • Širina 10 mm, 12 mm, 16 mm, 20 mm, 25 mm, 40 mm, 60 mm, 80 mm, 100 mm.
  • Visina - 10 mm, 12 mm, 16 mm, 20 mm, 25 mm, 40 mm, 60 mm.

Kombinacije ovih veličina daju veliki broj opcija. Postoji široka i niska, postoje uska i visoka, tako da postoji izbor i možete pokupiti.

Kutak

Kutni kabeli zbog njihovog dizajna mogu se instalirati na zid zida i strop ili umjesto postolja. Uz pažljivo pogubljenje kutova (oni također trebaju biti odrezani s hakepom pod željenim kutom) izgledaju kao dekorativni element.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Ova vrsta kabelskih kanala montirana su u kutove - na visini stropa i zida

Nedostatak nije toliko prostora u njima kao u plinth, a zidovi su tanji, tako da vjerojatnost oštećenja prilikom polaganja ispod. Najčešće veličine su 40 * 40 mm, tako da mnogi kabeli ne stavljaju u njih.

Za LED trake

Ovo je vrsta kutne verzije kabelskih ladica. Oni se razlikuju u činjenici da je poklopac izrađen od prozirne ili prozirne plastike.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Neke vrste ladica za LED vrpce

Montiran ispod stropa u kutovima, na donjem ploču kuhinjskih ormara ili u samim ormarićima i ormarićima. Ožičenje ne raščlanjuje u njima, jer je organizacija unutarnjeg prostora potpuno drugačiji - čine platformu za koju je prikladno montirati vrpcu iz LED-ova. Njezin je položaj izabran na temelju potrebnog smjera svjetlosti.

Metalne ladice za polaganje kabela

Ova vrsta proizvoda u privatnim kućama se uglavnom koristi za postavljanje ožičenja u zapaljivim zidovima - tijekom izgradnje kućica ili ploča. Unutar zida i stropnih preklapanja postoje pladnjevi, rastežu kabele na pravim mjestima, uklanja se kroz zidove zidova ili stropa.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Primjeri metalnih ladica: krutina, perforirana, žica

Također, neke vrste (žičani kabel kanali) koriste se kada se koristi napetost ili suspendirani uređaj za rasvjetu stropa. Uz njihovu uporabu, vrijeme je oštro smanjeno instalacijom, jer umjesto ugradnje velike količine finih pričvršćivača, morate priložiti nekoliko suspenzija za pladnjeve, a zatim staviti sve kabele u njih.

Veličine metalnih kabelskih kabela:

  • Širina od 50 mm, 80 mm, 100 mm, 150 mm, 200 mm i dalje do 600 mm u koracima od 100 mm;
  • visina - 50 mm, 80 mm, 100 mm;
  • Duljina jednog komada je 3m.

Ispada da pokupi bilo koji broj dirigenata.

Pravila Montaja

Nalog za instalaciju ovisi o tome da li će se koristiti oblikovani proizvodi - kutovi, grananje i čepovi. Ako su oni, proizvođač daje jasne preporuke o tome koliko udaljenost treba ostaviti za pravilnu instalaciju. Treba ih održati s točnom točnosti milimetra. Onda sve izgleda uredno. O osnovnim pravilima instalacijskih kabelskih kanala konvencionalne vrste razgovora u nastavku detaljnije.

Članak o toj temi: Strop iz GLK-a na dvije razine

Kako odabrati veličinu

Ako odlučite uzgajati žice u kabelske kanale, najprije trebate odlučiti o tome koja im je potrebna. Dimenzije se biraju na temelju broja i veličine vodiča koji moraju biti popločani i dodati neke rezerve u budućnost - tako da ako je potrebno, mogu se položiti jedna ili dvije žice.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Prilikom odabira veličine potrebno je uzeti u obzir broj kabela koji će se morati položiti

Broj vodiča na kabelski kanal nije normaliziran. Glavna stvar je biti u mogućnosti zatvoriti poklopac bez problema. Ograničenje može biti potreba za odvojenim plasmanom moći i manjim kabelima. U tom slučaju odaberite odjeljak tako da postoji barem mala udaljenost između skupina kablova.

Naručite i značajke instalacije

Prema pravilima, ožičenje je slagano vodoravno i okomito, nagnuto ugradnja je dopuštena samo na stubama. U drugim slučajevima, pravila se ne povlače s otvorenim ožičenjem. Da biste dobili ravnu krišku prilikom instaliranja plastičnih kabelskih kanala s tankim snopovima, koristite škare za metal ili druge, ali rezanje mora biti akutno. Aluminijske i metalne ladice odsječeni su metalom s metalom. Debela plastika također se može izrezati na isti alat - bit će glatki rub i profil neće biti prepun.

Ako vam je potreban segment određene duljine - za uklanjanje utičnice, na primjer, potrebno je izrezati u tom redoslijedu: zapušiti poklopac, poravnati rub, primijeniti oznake na poklopac i slučaj u isto vrijeme. Nakon što možete odrezati odvojeno. S ovom narudžbom, duljina oba proizvoda bit će isto.

Napomena, kada se prolazi kut, poklopac se ne izreže na dva dijela, već samo izrezati bočne zidove - tako da se može saviti. Ne zaboravite da kada oko vanjskog kuta, poklopac bi trebao biti duži od ladice u ovom slučaju, bolje je postaviti mjesta rezova nakon što je kabel tijela fiksiran.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Pravila za ugradnju plastičnih kabela

Nijedan drveni kabelski kanal je montiran na nokte sa širokim šeširima (vijke možete koristiti), na žbuku ili zidovima suhozida - na vijku. Za montažu na zidove od opeke ili betona zahtijevaju ugradnju na dowel. Korak pričvršćivanja je oko 60-70 cm, u području kraja profila, a zglobovi spojeva spojnice postavljeni su na udaljenosti od 3-5 cm od ruba.

Ako se pridruže dva komada kabela kanala, poklopac mora biti postavljen tako da se zglobovi kućišta i poklopac ne podudaraju. U suprotnom, spoj će biti previše vidljiv i nepravilnosti može se formirati, što će naglasiti mjesto spoja.

Što su kabelski kanali (kutija, pladnjevi)

Naručite polaganje žica

U montiranim kućištima stavljamo vodiče. Za zidove kanala kanala nisu se odupirali, instalirajte potporne skakače s nekim korakom, nakon čega ugrabite poklopce. Na ovoj ožičenoj brtvi u kabelskim kanalima može se smatrati.

Čitaj više