Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Anonim

Struja je područje u kojem trebate učiniti sve ispravno i temeljito. U tom smislu, mnogi radije razumiju sve sami, a ne vjeruju neovlaštenim ljudima. Jedna od ključnih točaka je povezivanje žica u spojnoj kutiji. Kvaliteta rada ovisi o prvoj, ispravnost rada sustava, a drugo - sigurnost je električna i vatra.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Jedan od vrsta distribucije (raspodjele, cijepanje)

Što je spojna kutija

Od električnog štita, žice se diverziraju u kući ili stanu. U svakoj sobi, u pravilu, ne jedna točka veze: nekoliko utičnica i prekidač je točan. Da biste standardizirali metode spajanja žica i prikupljajte ih na jednom mjestu, koristite spojne kutije (oni se ponekad nazivaju grananjem ili točenjem). Oni su uzgojni kabeli iz svih povezanih uređaja, od kojih se spoj pojavljuje unutar šupljeg tijela.

Dakle, u procesu sljedećeg popravka ne traži ožičenje, popločava se prema određenim pravilima koja su napisana u pue - pravila uređaja električnih instalacija.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Uvjeti pravila za električnu ožičenje

Jedna od preporuka je izvršiti sve veze i grane žica u spojnoj kutiji. Stoga su žice dopuštene na vrhu zida, na udaljenosti od 15 cm iz razine stropa. Nakon što je stigao do mjesta podružnice, kabel se spušta okomito dolje. U mjestu podružnice instaliran je spojna kutija. U njemu postoji veza svih žica u skladu s željenom shemom.

Prema vrsti instalacije, bregastice su unutarnje (za skriveno uređivanje) i vanjske. Pod interijerom u zidu napravite rupu u kojoj je kutija ugrađena. S ovom instalacijom poklopac je na istoj razini s završnim materijalom. Ponekad je u procesu popravka zatvoren s završnim materijalima. Međutim, ova instalacija nije uvijek moguće: debljina zida ili završne obrade ne dopušta. Zatim se kutija koristi za vanjsku instalaciju, koja je pričvršćena izravno na površinu zida.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Neke distribucijske kutije

U obliku bregastog vratila može biti okrugla ili pravokutna. Zaključci su obično četiri, ali možda i više. Zaključci imaju nit ili prikladnu, što je prikladno za montiranje valovitog. Uostalom, to je u valovitoj liniji ili plastičnu cijev za označavanje žica. U tom slučaju, zamijenite oštećeni kabel će biti vrlo jednostavan. Prvo, odspojite ga u spojnoj kutiji, zatim iz potrošača (utičnice ili prekidača), povucite i izvucite. U njegovom mjestu zategnite novu. Ako stavite na stari način - u moždani udar, koji se zatim obloži s žbukom - za zamjenu kabela morat će čekati zid. Dakle, ovo je preporuka pauze, na koju se jasno vrijedi slušati.

Što čini kutije za spajanje općenito:

  • Povećana održivost sustava napajanja. Budući da su dostupne sve veze, lako je odrediti područje oštećenja. Ako su vodiči položeni u kabelske kanale (navojnice ili cijevi), lako će zamijeniti oštećeno područje.
  • Većina električnih problema javlja se u spojevima, au ovoj izvedbi mogu se povremeno pregledati.
  • Instalacija spojnih kutija povećava razinu sigurnosti od požara: sva potencijalno opasna mjesta nalaze se na određenim mjestima.
  • Zahtijeva manje troškove novca i rada od kabela polaganja svakom od utičnice.

Članak na temu: Prebacivanje "Tuš na kupanje" - sorte i popravak

Metode povezivanja žice

U kutiji se vodič može povezati na različite načine. Neki od njih su teže, implementiraju se, drugi su lakši, ali s pravim izvršenjem, oni svi osiguravaju potrebnu pouzdanost.

Uviti

Najpopularnija metoda narodnih obrtnika, ali najrazumljiviji. Ne preporučuje se za korištenje, jer ne pruža odgovarajući kontakt, što može dovesti do pregrijavanja i pojave požara. Ova metoda se može koristiti kao privremena, na primjer, provjeriti izvedbu prikupljene sheme, uz obveznu naknadnu zamjenu za pouzdanije.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Pravilan zaokret električnih žica

Čak i ako je veza privremena, morate učiniti sve u skladu s pravilima. Metode uvrtanja višestrukih i jednosobnih vodiča su slične, ali imaju neke razlike.

Kada je trzanje nasukanih žica, redoslijed djelovanja je:

  • Izolacija je inspirirana 4 cm;
  • Vodiči se vrte na 2 cm (poz. 1 na fotografiji);
  • spojeni na zglob neotkrivenih vodiča (PO2);
  • Vene su stisnute prstima (PO 3);
  • Twist je zategnut kliještima ili prolaskom (POS 4 na fotografiji);
  • Izolira se (traka ili pouzdana za povezivanje toplinske sripke).

Veza je lakše povezivanje žica u distribucijskom okviru s jednim stambenim s twist. Čišćenje vodiča su slomljena i uvrnuta s prstima preko cijele duljine. Zatim uzmite alat (kliješta i prolaz, na primjer). Vodiči u blizini izolacije su stezali, vodiči su drugi ubrzani uvijeni, povećavajući broj okretaja. Lokacija veze je izolirano.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Uvijati s lozinkom ili kliještima

Uvijati s montažnim kape

Još je lakše za twist s korištenjem posebnih kape. Uz njihovo korištenje, veza je pouzdano unesena, kontakt je bolji. Vanjski dio takve kapice je izbačen iz plastike koja ne podržava gori, unutar metalnog konusni dio s niti je umetnut. Ovaj umetak osigurava veliku površinu kontakta, poboljšavajući električne karakteristike veze. Ovo je sjajan način povezivanja dvjema (ili više) žica bez lemljenja.

Uvijanje žica uz pomoć kape je još lakše: izolacija se ukloni za 2 cm, žice su blago iskrivljene. Oni nose kapu, s naporom se okreće nekoliko puta, sve dok je metal unutar kapice. Sve, veza je spremna.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Žičana veza pomoću poklopca

Kape su odabrane ovisno o poprečnom presjeku i broju vodiča koji moraju biti spojeni. Ova metoda je udobnija: mjesto traje manje od uobičajenog twist, sve složeno kompaktno.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Priključak vodiča u kape za distribuciju

Lemljenje

Ako postoji željezo u kući, i znate kako ga malo kontaktirati, bolje je koristiti lemljenje. Prije nego što se razbije grančica žica: nanesite sloj kolosijeka ili lemljenje. Predgrijan lemljenje glačalo umakanje u rosinu i provedite nekoliko puta skinuti iz izolacije dijela. Čini se karakterističan žar crvenkastog.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Ubrzane žice

Nakon toga, žice su uvrnute, kao što je gore opisano (twist), zatim uzeti lim u lemljenje željezo, zagrijati twist dok rastaljeni lim ne postane struje između skretanja, omotavajući priključak i osiguravanje dobrog kontakta.

Ova metoda instalatera ne vole: potrebno je mnogo vremena, ali ako uspostavite vezu žica u spojnoj kutiji, nemojte pridržavati vremena i truda, uštedjet ćete mirno.

Žice za zavarivanje

Ako postoji stroj za zavarivanje pretvarača, možete koristiti vezu za zavarivanje. Čini preokret. Izložba na uređaju za zavarivanje struje:
  • Za dio od 1,5 mm2 oko 30 A,
  • Za dio od 2,5 mm2 - 50 A.

Članak o temi: Pozadina za WC u apartmanu: 35 fotografija interijera

Elektroda koristi grafit (to je za bakreno zavarivanje). Uzemljenje krpelja uredno se držati u gornji dio twist, na njega, oni donose elektrodu na njega, koja nakratko dodiruju, dosežući paljenje luka i uklonite. Zavarivanje se događa za djelić sekunde. Nakon hlađenja, mjesto povezivanja je izolirano. Proces žičanog zavarivanja u spojnoj kutiji pogledajte videozapis.

Terminalni blokovi

Još jedna veza žica u distribucijskoj kutiji - uz pomoć terminalnih blokova - terminalnih snimaka, kao što se također nazivaju. Postoje različite vrste jastučića: s isječcima i vijkom, ali općenito, načelo njihovog uređaja je jedan. Tu je i sustav bakrenih rukava / ploča i ožičenja. Oni su uređeni tako da umetanje dva / tri / četiri dirigenta na pravo mjesto, sigurno ih spojite. U instalaciji sve je vrlo jednostavno.

Vijčani blokovi priključaka imaju plastično kućište u kojem je fiksna kontaktna ploča. Imaju dvije vrste: s skrivenim kontaktima (novim) i otvorenim uzorkom. U bilo kojem od njih, vodič pročišćen iz izolacije je umetnut u utičnicu (duljina na 1 cm) i stezanje s vijkom i odvijačem.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Priključak žica u distribucijskom okviru s terminalnim blokovima

Njihov nedostatak je da nije baš prikladan za povezivanje velikog broja žica u njima. Kontakti se nalaze u parovima, a ako trebate povezati tri i više žica, morate biti stisnute u jednu utičnicu, što je teško. Ali oni se mogu koristiti u granama sa značajnom trenutnom potrošnjom.

Druga vrsta jastučića je vago terminala. To su jastučići za brzu instalaciju. Uglavnom koristite dvije vrste:

  • S mehanizmom bez ravnina. Također se zove jednokratna, jer se njihova uporaba ponavlja ako je moguće, zatim s značajnim pogoršanjem kvalitete kontakta. Poslovanje u unutarnjoj strukturi: U slučaju ploča s proljetnim laticama. Umetanjem vodiča (samo jedan jezgri), latica se odbacuje stezanjem žice. Pružanje kontakta, srušio se u metal. Ako je dirigent, s dužnim naporom i bit će moguće izvući, onda latica neće prihvatiti isti obrazac. Jer se ovaj tip smatra jednokratnim. Unatoč toj vezi je pouzdan, a možete ih koristiti. Još uvijek postoje posebni terminali istog oblika, ali u crnom slučaju. Sadrže električnu pastu iznutra. Ovi konektori su potrebni ako morate povezati bakar i aluminij, koji jednostavno nisu dopušteni zbog aktivnih elektrokemijskih procesa koji se javljaju između njih. Tjestenina sprječava oksidaciju, omogućujući vam da jednostavno povežete ta dva metala.

    Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

    Vago terminalski blokovi

  • Univerzalni s mehanizmom poluga. Ovo je možda najpogodniji priključak. Umetnite goli vodič (duljina je napisana na poleđini), kliknite na malu polugu. Veza je spremna. Ako je potrebno, obnovite kontakt, podignite polugu, uklonite žicu. Prikladno.

Osoba ovih terminalnih blokova je da se mogu koristiti samo na niskim strujama: do 24 A kada je dio bakrene žice 1,5 mm, i do 32 A s poprečnim presjekom od 2,5 mm. Pri povezivanju opterećenja s visokom potrošnjom struje, žičana veza u spojnoj kutiji mora se izvesti na drugi način.

Prešanje

Ova metoda je moguća u prisutnosti posebnih krpelja i metalnog rukava. Rukavica se stavlja na twist, umetnut je u krpelj i stezanje - pritisnut je. Ova metoda je samo pogodna za linije s velikim amperatom opterećenjem (kao zavarivanje ili lemljenje). Pogledajte detaljno u videozapisu. Ona čak sadrži model distribucijskog okvira tako da će biti korisno.

Osnovne odabrane sheme

Da biste znali koji način da veza žica u distribucijskoj kutiji nije sve. Potrebno je shvatiti koji vodiči za povezivanje.

Kako povezati utičnice

U pravilu, rozeta grupa ide zasebna linija. U ovom slučaju sve je jasno: imate tri kabela za tri (ili dva) dirigenta u kutiji. Bojanje može biti na fotografiji. U tom slučaju, obično je smeđa fazni žica, plava - nula (neutralna) i žuto-zeleno - uzemljenje.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Shema isključenja utičnice u spojnoj kutiji

U drugom standardu boja može biti crvena, crna i plava. U tom slučaju faza je crvena, plavo - neutralna, zelena uzemljenja. U svakom slučaju, žice se prikupljaju u bojama: sve boje u jednoj skupini.

Tada se presavijaju, protežu, odsjećuju da su iste duljine. Nemojte ukratko rezati, ostavite rezervu najmanje 10 cm tako da ako je potrebno, možete vratiti vezu. Tada su vodiči povezani s odabranom metodom.

Ako se koriste samo dvije žice (nema shomping u kućama stare zgrade), sve je samo samo, samo veze su dva: faza i neutralna. Usput, ako žice iste boje, pred-locirajte fazu (sondu ili multimetar) i označite ga, barem, namotajte komad izolacijske trake.

Povezivanje prekidača jedne boje

U prisutnosti prekidača, to je teže. Postoje i tri skupine, ali imaju još jednu vezu. tamo je

  • ulaz - iz drugog spoja ili iz štita;
  • od lustera;
  • od prekidača.

Kako funkcionira shema? Power - "Faza" - ulazi u tipku prekidača. Iz izlaza koji se poslužuje na luster. U tom slučaju, luster će izgorjeti samo kada su kontakte prekidača zatvoreni ("na" poziciji). Ova vrsta veze prikazana je na fotografiji ispod.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Povezivanje prekidača s jednom blokom u distribucijskoj jedinici

Ako pažljivo pogledate, ispada: faza je lagana žica ulazi u prekidač. Ona ide iz drugog kontakta, ali već plave (nemojte se brkati) i povezuje se s faznom žicom koja ide na luster. Neutralna (plava) i Zemlja (ako je mreža) iskrivljena izravno.

Povezivanje dvoslojnog prekidača

Povezivanje žica u spojnoj kutiji ako postoji prekidač s dva bloka, malo složenije. Osobitost ove sheme je da se moraju položiti prekidači u dvije skupine svjetiljki, kabel od tri jezgre (u krugu bez uzemljenja). Jedna žica je spojena na opći kontakt prekidača, dva - na ključne izlaze. U isto vrijeme potrebno je zapamtiti što je boja vodič povezan s općim kontaktom.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Dijagram veze Dva blok prekidača

U tom slučaju, faza koja je došla, povezuje se s uobičajenim prekidačem prekidača. Plave žice (neutralno) od ulaza i dvije svjetiljke jednostavno uvrnu sve tri zajedno. Žice ostaju - faze od svjetiljki i dvije žice iz prekidača. Stoga ih spojimo paru: jedan žica iz prekidača na fazu jedne svjetiljke, drugi izlaz je na drugu svjetiljku.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji

Shema povezivanja žice za prekidač za dva maha

Još jednom o povezivanju žica u spojnoj kutiji s prekidačem s dva bloka u video formatu.

Članak o temi: Korištenje tekućih pozadina za završetak dječje sobe

Čitaj više