Kako napraviti pretvarače (pretvarači) 12-220 v

Anonim

Da biste se povezali s električnim sustavom automobila, kućanski uređaji zahtijevaju pretvarač, koji može povećati napon od 12 V do 220 V. na policama trgovina su u dovoljnim količinama, ali ne udovoljavaju njihovu cijenu. Za one koji su malo upoznati s elektrotehnikom, postoji mogućnost okupljanja konvertera napona 12.220 volti s vlastitim rukama. Dvije jednostavne sheme koje ćemo analizirati.

Pretvarači i njihove vrste

Postoje tri vrste pretvarača 12-220 V. Prvo - od 12 V 220 V. Takvi pretvarači su popularni kod vozača: Standardni uređaji mogu biti spojeni kroz njih - televizore, usisavači itd. Obrnuta transformacija - od 220 V 12 - potrebno je rijetko potrebno, obično u prostorijama s teškim radnim uvjetima (povećana vlažnost) kako bi se osigurala električna sigurnost. Na primjer, u parilotima, bazenima ili kupaonicama. Da ne bi rizik, standardni napon u 220b je spušten na 12 pomoću odgovarajuće opreme.

Kako napraviti pretvarače (pretvarači) 12-220 v

Konverteri napona su u dovoljnim količinama u trgovinama

Treća opcija je prilično stabilizator na temelju dva pretvarača. Prvo, standard 220 V se pretvara u 12 V, zatim natrag na 220 V. Takva dvostruka transformacija omogućuje vam da imate idealan sinusoid na izlazu. Takvi uređaji su potrebni za normalan rad većine kućanskih aparata s elektroničkom kontrolom. U svakom slučaju, prilikom instaliranja plinskog kotla, preporučuje se da ga napaja kroz takav pretvarač - njezina elektronika je vrlo osjetljiva na kvalitetu prehrane, a upravljanje upravljačkom brodom je otprilike kao pola kotla.

Pulse Converter 12-220v 300 W

Ova shema je jednostavna, dostupni su detalji, većina ih se može ukloniti iz napajanja za računalo ili kupiti u bilo kojoj radiotehničkoj trgovini. Prednost sheme je jednostavnost implementacije, nedostatak je neidealni sinusoid na izlazu i frekvencija iznad standardnog 50 Hz. To jest, nemoguće je povezati uređaje koji su zahtjevni napajanje ovog pretvarača. Možete izravno povezati ne-povijesne uređaje na izlazne žarulje, željezo, lemljenje željeza, punjenja s telefona itd.

Članak o toj temi: Priprema žbuke na bazi limeta

Dijagram prikazan u normalnom načinu daje 1,5 A ili povlači opterećenje od 300 W, maksimalno 2,5 A, ali u ovom načinu rada tranzistori će biti opipljivi.

Kako napraviti pretvarače (pretvarači) 12-220 v

Konverter napona 12 220 V: Schm-Controller-controller currenter currenter

Shema je izgrađena na popularnom kontroleru Plide TLT494. Teljni tranzistori Q1 Q2 treba staviti na radijatore, poželjno - odvojeno. Prilikom instaliranja na jedan radijator, ispod tranzistora da polože izolacijsku brtvu. Umjesto IRFZ244 navedenog na IRFZ244 shemi, možete koristiti sljedeće IRFZ46 ili RFZ48.

Frekvencija u ovom pretvaraču 12 V do 220 V postavlja se otpornikom R1 i kondenzator C2. Ocjene se mogu malo razlikovati na shemi. Ako imate staro neradni čitač za računalo, au njemu je radni izlazni transformator, možete ga staviti u shemu. Ako transformator ne radi, uklonite feritni prsten iz njega i vjetra namotaja s bakrenom žicom promjera 0,6 mm. Prvo, primarno namotavanje je namotavanje - 10 okreta s izlazom iz sredine, zatim na vrhu - 80 okreta sekundarnog.

Kao što je već govorio, takav konverter napona 12-220 u može raditi samo s opterećenjem, neosjetljiv na kvalitetu prehrane. Da biste imali mogućnost povezivanja više zahtjevnih uređaja, ispravljač je instaliran na izlaz, na izlazu od kojih je napon blizu normalnog (dijagram ispod).

Kako napraviti pretvarače (pretvarači) 12-220 v

Da biste poboljšali izlazne karakteristike, dodajte ispravljač

Dijagram pokazuje visoke frekvencije HER307 tipa diode, ali se mogu zamijeniti s FR207 ili FR107 serije. Kapaciteti Poželjno je odabrati određenu vrijednost.

Pretvarač na mikrokemu

Ovaj konverter napona 12220 V je sklopljen na temelju specijaliziranog čip KR1211Eu1. To je impulsni generator koji se uklanja iz izlaza 6 i 4. antifaznih impulsa, između njih mali vremenski interval - kako bi se uklonio istodobno otvor obje tipke. On se hrani stresnim čipom od 9,5 sati, koji je određen parametarskim stabilizatorom na stabilizaciji D814B.

Članak na temu: Kako napraviti kauč s vlastitim rukama? Nacrti. Fotografija.

Također u dijagramu postoje dva terenska tranzistora visoke snage - IRL2505 (VT1 i VT2). Imaju vrlo nizak otpor otvorenog izlaznog kanala - oko 0.008 ohma, koji je usporediv s otporom mehaničkog ključa. Dopuštena konstantna struja - do 104 A, pulsirana - do 360 A. Slične karakteristike zapravo omogućuju dobivanje 220 V s opterećenjem do 400 W. Instaliranje tranzistora potrebno je za radijatore (s napajanjem do 200 W, to može biti bez njih).

Kako napraviti pretvarače (pretvarači) 12-220 v

Brzi konverter napona 12-220 u

Frekvencija impulsa ovisi o parametrima otpornik R1 i C1 kondenzatora, C6 kondenzator je instaliran na izlaz kako bi se suzbila visokofrekventne emisije.

Transformator je bolji za spremanje. U dijagramu se okreće na suprotno - niskonaponski sekundarni namota služi kao primarni, a napon se uklanja iz visokonaponske sekundarne.

Moguće zamjene u bazi elemenata:

  • Stabilitron D814V naveden u shemi može se zamijeniti bilo kojim, izvanrednim 8-10 V. na primjer, COP 182, COP 191, CS 210.
  • Ako ne postoje C4 i C5 kondenzatori K50-35 tipa na 1000 μF, možete uzeti četiri 5000 μF ili 4700 μF i pretvoriti ih paralelno,
  • Umjesto uvoza C3 220m kondenzator, možete staviti domaću vrstu za 100-500 μF i napon koji nije niži od 10 V.
  • Transformator - bilo koji s snagom od 10 W do 1000 W, ali njegova snaga mora biti najmanje dvostruko više planirano opterećenje.

Prilikom instaliranja spojnih krugova transformatora, tranzistora i spajanja na izvor 12 V, potrebno je koristiti veliku presjek žice - struja ovdje može doseći visoke vrijednosti (s kapacitetom od 400 W do 40 a).

Inverter s čistim sinom i utičnicom

Dijagrami pretvarača su složeni čak i za iskusne radio amatere, tako da ih nije lako napraviti vlastitim rukama. Primjer najjednostavnijeg sheme ispod.

Članak na temu: LILALL WALLPAPERS: Koje zavjese pokupe

Kako napraviti pretvarače (pretvarači) 12-220 v

12 200 inverter sheme s čistim izlaznom sinom

U ovom slučaju lakše je prikupiti sličan pretvarač iz gotovih ploča. Kako - pogledajte videozapis.

U sljedećem videozapisu, ispričano je kako prikupiti 220 voltni pretvarač s čistom sinom. Samo ulazni napon nije 12 V i 24 V.

I u ovom videu upravo je opisao kako možete promijeniti ulazni napon, ali da biste dobili potrebnu 220 V.

Čitaj više