Steair-ljestvice: kriteriji za odabir vrste i drugih parametara

Anonim

Stepladder je obvezni atribut bilo kojeg građevinskog rada. Također je korisno u svakodnevnom životu: uz njegovu pomoć možete objesiti luster, zavijati žarulju, dobiti stvari s polukalom. U područjima seoskih područja, takav model stubišta je jednostavno neophodan - bez njega nećete moći žetve, stabla obrezivati ​​i izolirati staklenike. Ladder-ljestve može se napraviti vlastitim rukama ili kupnju u specijaliziranoj trgovini. Sada tržište predstavlja širok izbor ovog proizvoda i nije uvijek lako odrediti izbor. U ovom članku ćemo reći kako odabrati miješalicu i što da obratiti pozornost pri kupnji.

Ljestve

Glavni kriteriji za izbor stepladder

Stepladder je sklopivo stubište koje se sastoji od dva kruta okvira i spoja šarki. Također može biti opremljen platformom, dodatnim dodatnim opremom i elementom osiguranja.

Odabir stepladder, treba uzeti u obzir sljedeće kriterije za ovu vrstu konstrukcije:

  • Pouzdanost montaže (vrsta građevinske i materijalne proizvodnje);
  • Stabilnost izgradnje i jednostavnost korištenja;
  • dimenzije, težina i jednostavnost montaže;
  • Sigurnosno stubište;
  • Kvaliteta koraka (prisutnost površine protiv klizanja);
  • Prisutnost dodatne dodatke (dielektrične tepihe, kuke).

Važno! Prilikom odabira stepladder, posebnu pozornost treba posvetiti integritetu strukture - nepoželjna je prisutnost oštrih kutova, čipova, pukotina, nepravilnosti, Burr.

Kako odabrati ljestvicu stubišta

Ako planirate napraviti stubište vlastitim rukama, pobrinite se za kvalitetu materijala i točno slijedite sigurnosna pravila. Dakle, vrhovi (iznad jednog i pol metara od poda) moraju biti zaštićeni i ugrađuju rukohvate.

Za neovisnu proizvodnju, ova je opcija prikladna kao prijenosna stepenice s platformom stabla. Glavna stvar je ispravno sastaviti shemu i držati ga u svim fazama rada. Dakle, da je kretanje bilo ugodno, korak od koraka ne bi trebao biti više od dvjesto pedeset milimetara. Donji krajevi regala preporuča se dodavanje posebnih elemenata za podršku iz gume.

Drvena vatrogasac

Također je vrijedno napomenuti da će za zemlje najbolje rješenje biti aluminijski transformatorski niz. Zatim smatramo značajke ove vrste gradnje.

Članak o temi: Proizvodnja armiranobetonskog stubišta: Izračun, oplata, lijevanje betona vlastitim rukama

Po vrsti gradnje

Prvi, od onoga što bi trebalo odbiti pri odabiru stepladder, to je njegova svrha. Prije kupnje odlučite zašto vam je potrebno mobilno stubište, pod kojim će se uvjetima koristiti. Razlikuju se dvije glavne vrste stepladdera: kućanstvo i profesionalni (ovisno o vrsti dizajna i maksimalnog opterećenja).

Kućanske ljestve su manje dimenzionalni i nisu dizajnirani za rad na velikoj nadmorskoj visini.

Kućni stubište

Na videu: Stepladders - od profesionalnog stubišta razlikuje od kućanstva.

Osim toga, proizvodi se klasificiraju proizvodnom materijalom, na radnoj visini, na visini mjesta i mnogim drugim parametrima. Svaki od ovih kriterija utječe na izbor određenog modela.

Danas se lansiranje željeza smatraju najpouzdanijim. Oni su podijeljeni u dvije kategorije:

  • Jednostrano. Prikladno za uporabu u zemlji, to su takozvani vrtni modeli, razlikuju se u malim dimenzijama i mobilnosti).

Jednostrani stubište stubišta

  • Dvostran. Češće se koristi u proizvodnji, ali će se uklopiti za česte uporabu kod kuće. Glavna značajka je da dvije osobe mogu raditi u isto vrijeme).

Stubište s dvostranim stubištem

Također izolirani suspendirani, sklopivi, zastojni, klizni, m-oblik opcije. Međutim, najoptimalnija opcija su transformatori. Takvi modeli imaju male dimenzije, vrlo praktične i lako za rukovanje. Bez obzira na to koji materijal napravljen (drvo, čelik, metal, aluminij), to je višenamjenski, kompaktan i izdržljiv stubište.

Transformator stubišta
Transformator na stubištu u različitim položajima

Po marku

Prijenosno stubište je korisno za vas da ispunite bilo koji građevinski rad, a također će postati izvrstan pomoćnik u vrtu iu privatnoj kući. Domaće stubište je najmodavniji opcija od svih mogućih. Međutim, ne mogu svatko samostalno napraviti kvalitetan proizvod. Sada u trgovinama možete pronaći razne proizvode od drva, metala i kombiniranih materijala, ali kako odabrati model koji odgovara?

Stručnjaci preporučuju proizvodnju takvih brandova kao "Eifel", "Krause" i "Bison". Proizvodi tih marki karakteriziraju idealan omjer "cijena kvalitete".

Aluminijske epiterije Krause

Na visini mjesta

Pod visinom stranice shvaća se kao udaljenost od temelja do gornjeg reda koraka. Ovaj parametar može biti raznolik, ovisno o modelu metalnog stepladdera. Važno je napomenuti da je nedavno postao popularan kako bi napravio korake od drugog materijala (umjesto podrške).

Članak o temi: Optimalne dimenzije stepenica: Dizajn siguran i udoban dizajn

Visina mjesta određuje se svrhom proizvoda. Dakle, ako namjeravate koristiti stubište u stanu za izgradnju, tada je maksimalni pokazatelj dva metra. Za izgradnju iste kuće u kućici, visina mjesta trebala bi biti najmanje tri metra.

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Duž duljine stepenica

Kućanski aluminijski stepladers (za popravak stanova, za vrtni rad) imaju četiri koraka. Takva visina je dovoljna za obavljanje kućanskih problema. Profesionalne stepenice su više izdržljiviji, izdržljiviji, ali teški. Najčešće je to dvostrani model ili takozvani transformatori. Takve stubišta se sastoje od nekoliko dijelova i imaju pet ili više koraka. Pod duljinom proizvoda shvaća se kao visina od potpore do stropa i minus jedan metar.

Po broju odjeljaka

Kao što smo već govorili, transformatori se sastoje od nekoliko dijelova. Najčešće je izrađen od metalnih proizvoda za profesionalnu uporabu. Odlikuju se dugom servisnim životom, snagom, jednostavnom montažom. S druge strane, aluminijske stepenice su kompaktnije, zbog čega imaju širok opseg primjene.

Mi istaknuti tri varijante stepladder:

  • Jedan dio. Najčešće su to pokorni modeli stepenica i stepladder bez funkcije transformacije.
  • Dva dijela. Posebno popularna i kombinirajte priliku da se pretvori u redovno stubište ili u udoban stepladder.
  • Tri odjeljka. Takvi metalni proizvodi imaju niz dodatnih funkcija, njihova ključna značajka je maksimalna radna visina i trajnost.

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Po broju koraka

Vrtne stepladderi se razlikuju u nekoliko kriterija - vrstu proizvoda, proizvodnog materijala, svrhe, visine i duljine stubišta, broj koraka. Sklopivi modeli su optimalno rješenje za sezonski rad. Važno je napomenuti da se koraci na sklopivim ljestvicama mogu biti smješteni i s jedne i s obje strane.

Klasifikacija po broju koraka:

  • Dva ili tri koraka. To su male drvene ili metalne stepladers za potrebe kućanstva, najčešće domaće proizvode u obliku stolice.

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

  • Četiri do sedam koraka. To su drvene ili čelične prijenosne modele koji su prikladni za rad u sobama s visokim stropovima.

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

  • Osam i više koraka. To su profesionalni proizvodi koji se koriste za rad na otvorenom.

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Prema većini profesionalaca, ne uštedite na kupnju stepladder. Stearace čeliča je najsigurnija, pouzdanija i trajna opcija. Ako vam je potrebna samo jednom godišnje ili u vrijeme popravka, pogledajte jeftini modeli - drveni ili aluminij.

Članak o temi: Instalacija stepenica na coSosters: Sheme i izračun [preporučene vrijednosti]

Na maksimalnom opterećenju

Pod maksimalnom radnom opterećenju shvaća se kao najveća težina, koja može izdržati gornji korak proizvoda, ostaje stabilan. Ovaj parametar u velikoj mjeri ovisi o karakteristikama određenog modela stubišta (prisutnost kotača, brtve na nosačima). Prijenosna stepenice su dizajnirane za prosječnu težinu osobe oko osamdeset kilograma. Proizvodi od tri sekcije mogu izdržati do sto pedeset kilograma.

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Po materijalu

Materijal proizvodnje utječe na mobilnost, jednostavnost korištenja, životni vijek, opseg primjene stubišta. Najpopularniji su čelični, aluminijski i drveni modeli. Također na tržištu možete pronaći proizvode iz duralumina. Neki proizvođači, pokušavajući dati proizvode neobičan izgled, napraviti korake od jednog materijala, a ostatak dijelova su od drugih.

Aluminijski koračni

Možete napraviti ljestve i vlastite ruke, za ovo morate odlučiti na popisu alata, napraviti crteže i odabrati materijal. Ako imate vještine za rad s strojem za zavarivanje, nećete biti teško napraviti aluminijsko jednokusno stubište.

Najčešća opcija za samozaposlenost je drvena dvodijelna stubište.

Stubište od drvenog dvoglasa

Radnom visinom

Kućanstvo i neki profesionalni proizvodi imaju radnu visinu od pet ili šest metara. Stepenice-stolice su kompaktnije, njihova visina je oko dva metra. Što se tiče transformatora, radna visina od njih može varirati od tri do sedam metara. Tri dijela stezlekli iz aluminija imaju deset metara radne visine, što ga čini jednostavnim za obavljanje popravka.

U zemlji proizvodnje

Stručnjaci bilježe pouzdanost i sigurnost njemačkih proizvoda, kao i praktičnost i širok raspon korištenja ruskih modela. Izbor stubišta ovisi o skupu parametara. I zapamtite da to nije uvijek skupo inozemno stubište bolje samoizrađeno. Vodeće pozicije na tržištu takve robe zauzimaju takve tvrtke kao "Elkop", "Tarko", "Alumet", "Krause" i "vrh".

Stubište s tri dijela vatrogasaca Krause

Prilikom odabira stubišta, možete se zbuniti u različitim modelima, jer je neprofesionalno teško razumjeti što se odlikuje kvalitetnim proizvodom od uobičajenog lažnog po visokoj cijeni. Kupnja stepladder, obratite pozornost na snagu strukture, na njegovom izgledu i odsutnosti pukotina.

Najbolje stubište za rad i za dom (1 video)

Različiti uzorci stepladder (42 fotografije)

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Kako odabrati ljestve-ljestvice: razne opcije i savjete stručnjaka

Čitaj više