Kako odrediti presjek kabela (žice) promjerom

Anonim

U teoriji, promjer vodiča mora biti u skladu s deklariranim parametrima. Na primjer, ako je naznačeno na označavanju da je kabel 3 x 2.5, tada se presjek vodiča trebao bi biti 2,5 mm2. U stvari, ispostavilo se da se različite veličine može razlikovati za 20-30%, a ponekad i više. Što to prijeti? Pregrijavanje ili postavljanje izolacije sa svim posljedicama koje slijede. Stoga, prije kupnje, to je poželjno saznati veličinu žice za određivanje poprečnog presjeka. Kako točno razmotriti poprečni presjek žice u promjeru i naći će dalje.

Kako i kako izmjeriti promjer žice (žice)

Za mjerenje promjera žice, prikladan je čeljust ili mikrometar bilo kojeg tipa (mehanička ili elektronička). Lakše je raditi s elektroničkim, ali nisu svi. Potrebno je izmjeriti živog bunara bez izolacije, stoga ga premješta ili ukloni mali komad. To se može učiniti ako je prodavatelj dopušten. Ako ne, kupite mali komad za testiranje i provodite mjerenja na njemu. Na izolaciji, vodič mjeri promjer, nakon čega je moguće odrediti stvarni poprečni presjek žice na veličinama.

Kako odrediti presjek kabela (žice) promjerom

Mjerenja promjera žičanog mikrometra više su točniji od mehaničke čeljusti

Što je mjerni uređaj u ovom slučaju bolje? Ako govorimo o mehaničkim modelima, onda mikrometar. To je točnost gore navedenih mjerenja. Ako govorimo o elektronskim opcijama, onda za naše svrhe oni oboje daju prilično pouzdane rezultate.

Ako ne postoji ni čeliča, ni mikrometar, uhvatite odvijač i ravnalo. Moramo očistiti prilično pristojan komad dirigenta, tako da bez kupnje testnog uzorka ovog vremena teško je otežano. Dakle, uklonite izolaciju iz komada žica 5-10 cm. Operite žicu na cilindrični dio odvijača. Zavojnice su postavljene blizu jedan na drugi, bez odobrenja. Svi okreti moraju biti potpuni, to jest, "repovi" žica moraju se šivati ​​u jednom smjeru - gore ili dolje, na primjer.

Članak na temu: Kako napraviti na zidu kutije za suhozida?

Kako odrediti presjek kabela (žice) promjerom

Određivanje promjera žice pomoću ravnala

Broj okreta nije važan - oko 10. Moguće je više ili manje, samo da bi se lakše podijelilo. Bacanje okreta, a zatim nanesite nastaju namotu na vladar, poravnavajući početak prvog skretanja s nultom oznakom (kao na fotografiji). Izmjerite duljinu područja zauzimaju žicu, a zatim ga dijeli na broj okretaja. Nabavite promjer žice. To je tako jednostavno.

Na primjer, smatramo koliko je veličina žice prikazane na gornjoj fotografiji. Broj skretanja u ovom slučaju je 11, zauzimaju 7,5 mm. Mi dijelimo 7.5 do 11, dobivamo 0,68 mm. To će biti promjer ove žice. Zatim možete potražiti dio ovog dirigenta.

Tražimo žičanu sekciju u promjeru: formula

Žice u kabelu imaju krug u poprečnom presjeku. Stoga, u izračunima koristimo formulu površine kruga. Može se naći pomoću radijusa (pola izmjerenog promjera) ili promjera (vidi formulu).

Kako odrediti presjek kabela (žice) promjerom

Odredite poprečni presjek žice u promjeru: formula

Na primjer, izračunavamo područje poprečnog presjeka dirigent (žice) u veličini izračunatih ranije: 0,68 mm. Prvo koristimo formulu s radijusom. Prvo nalazimo radijus: Dijelimo promjer za dva. 0,68 mm / 2 = 0,34 mm. Sljedeći ovaj broj zamjenjujemo u formuli

S = π * R2 = 3,14 * 0,342 = 0,36 mm2

Potrebno je uračunati na ovaj način: prvo ćemo biti podignuti na kvadrat 0,34, a zatim pomnožite vrijednost dobivenu s 3.14. Primio je poprečni presjek ove žice 0,36 kvadratnih milimetara. Ovo je vrlo tanka žica, koja se ne koristi u elektroenergetskim mrežama.

Recimo izračunavanje presjeka kabela promjera pomoću drugog dijela formule. Trebalo bi biti potpuno isto značenje. Razlika može biti u tisućama dionica zbog različitih zaokruživanja.

S = π / 4 * D2 = 3,14 / 4 * 0,682 = 0,785 * 0,4624 = 0,36 mm2

U tom slučaju podijelimo broj 3.14 do četiri, a zatim ćemo biti podignuti na kvadrat, dvije brojke dobivene s varijantom. Dobivamo sličnu vrijednost, kao što bi trebalo biti. Sada znate kako saznati presjek kabela u promjeru. Koja je od ovih formula prikladnijih za vas, to i korištenje. Nema razlike.

Članak o temi: Oslikan pod: kako i kako slikati, bez uklanjanja stare boje

Tablica koja odgovara promjerima žica i njihovom području poprečnog presjeka

Provoditi naselja u trgovini ili na tržištu ne žele uvijek ili imati priliku. Da ne bi proveo vrijeme na izračunima ili ne pogriješili, možete koristiti tablicu sukladnosti promjera i dijelova žica u kojima postoje najčešće (regulatorne) dimenzije. Može se prepisati, ispisati i snimiti s vama.

Promjer vodičaDio vodiča
0,8 mm0,5 mm2
0,98 mm0,75 mm2
1,13 mm1 mm2.
1,38 mm1,5 mm2
1,6 mm2,0 mm2.
1,78 mm2,5 mm2
2,26 mm4,0 mm2
2,76 mm6,0 mm2
3,57 mm10,0 mm2.
4,51 mm16,0 mm2.
5,64 mm25,0 mm2.

Kako raditi s ovim tablicom? U pravilu, na kabelima postoji oznaka ili oznaka na kojoj su prikazani njegovi parametri. Postoji oznaka kabela, količina življenja i njihovog presjeka. Na primjer, trčanje 2x4. Zainteresirani smo za parametre vena. A to su brojevi koji stoje nakon znaka "X". U tom slučaju, navodi se da postoje dva dirigenta koji imaju poprečni presjek od 4 mm2. Tako ćemo provjeriti jesu li te informacije istinite.

Da biste provjerili, izmjerite promjer bilo koje od opisanih metoda, a zatim pogledajte tablicu. To ukazuje da s takvim dijelom u četiri kvadratna milimetra, veličina žice mora biti 2,26 mm. Ako imate iste ili vrlo bliske mjerenja (postoji pogreška mjerenja, kao ne-ideal instrumenti), sve je u redu, možete kupiti ovaj kabel.

Kako odrediti presjek kabela (žice) promjerom

Navedene dimenzije su daleko od uvijek odgovaraju stvarnom.

Ali mnogo češće stvarni promjer vodiča znatno je manji od navedenog. Tada imate dva načina: potražite žicu drugog proizvođača ili uzmite veći presjek. Za njega, naravno, morat ćete preplatiti, ali prva opcija će zahtijevati prilično veliko vremensko razdoblje, a ne činjenicu da ćete moći pronaći odgovarajući imost kabel.

Članak o temi: pristupačna i praktična atraktivnost: kuhinje IKEA u unutrašnjosti vašeg doma (36 fotografija)

Druga opcija će zahtijevati više novca, jer cijena značajno ovisi o deklariranom odjeljku. Iako, ne činjenica - dobar kabel napravljen u svim standardima može biti još skuplji. To je razumljivo - troškovi bakra, a često i izolacija, dok je usklađenost s tehnologijom i standardima, mnogo je veća. Stoga, proizvođači i chitryat, smanjujući promjer žica - za smanjenje cijene. Ali takve uštede mogu se pretvoriti u nevolje. Zato budite sigurni da izmjerite prije kupnje. Čak i dokazani dobavljači.

I također: pregledajte i bubrenje izolacije. Trebala bi biti gusta, čvrsta, imati istu debljinu. Ako, osim mijenjanja promjera, problem je također izolacijom - potražite kabel drugog proizvođača. Općenito, preporučljivo je pronaći proizvode koji zadovoljavaju zahtjeve najveće i nisu učinili na tome. U tom slučaju, postoji nada da će kabel ili žica duže vrijeme poslužiti i bez problema. Danas to nije lako učiniti, ali ako razvedete ožičenje u kući ili spojiti električnu energiju s mjesta, kvaliteta je vrlo važna. Stoga je vjerojatno da će pretraživati.

Kako odrediti poprečni presjek nasučene žice

Ponekad se dirigenti koriste nasukane - koji se sastoji od mnogih identičnih tankih žica. Kako izračunati poprečni presjek žice u promjeru u ovom slučaju? Da, također. Izvršite mjerenja / izračune za jednu žicu, razmislite o njihovom broju u snopu, a zatim pomnožite na tom broju. Ovdje ćete naučiti područje presjeka nasukane žice.

Kako odrediti presjek kabela (žice) promjerom

Presjek presijecane žice smatra se sličnim

Čitaj više