Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Anonim

Električna energija koja se dostavlja našim domovima ne razlikuje se u stabilnosti. Ako je frekvencija još više ili manje stabilna, napon "hoda" u značajnom rasponu. Jedina stvar koju možete učiniti je da stavite stabilizator stresa za kuće, apartmane, vikendice. Zatim u vašem, individualno uzeti "komad" mrežu sve će biti u redu (ako je električni stabilizator ispravno odabran).

Izbor tehničkih specifikacija

Da biste odabrali stabilizator, prvo odlučite hoćete li ga staviti na cijelu kuću / apartman ili za određeni uređaj (grupa uređaja). U teoriji, ako postoje problemi na naponu, bolje je staviti stabilizator napona za kuću na ulazu, tako da su svi uređaji dobili zajamčeni normalni napon. Ali takva oprema košta prilično solidan novac - najmanje 500 dolara. Tako da su troškovi znatni. Ovaj pristup je opravdan ako su bacanja značajna, to je najbolji izlaz, jer tehnika može propasti.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Lokalni i opći stabilizatori - prvi koji će odlučiti

Ako napon "hoda" u malim granicama i većina opreme radi normalno, a postoje samo problemi s nekom vrstom osjetljive opreme, ima smisla staviti lokalne stabilizatore - na određene linije ili odvojene uređaje.

Po broju faza

Hrana u kući može biti jednofazna i trofazna. S jednim fazom (220 V) sve je jasno: potreban je jednofazni stabilizator. Ako u kući / apartman postoje tri faze, postoje opcije:

  • Ako postoji instrument koji se povezuje odmah na tri faze, tada je stabilizator napona potreban trofazni.

    Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

    Dijagram spajanja stabilizatora do lanca jednofaznog lanca

  • Ako je oprema spojena samo na jednu od faza, jednofazne stabilizatore su potrebne za svaku od faza. Štoviše, njihova moć ne mora biti ista, jer je opterećenje obično distribuirano neujednačeno.

    Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

    Trofazni lanci mogu se staviti tri jednofazne

Odaberite Stabilizator napona za dom ili vikendicu na ovom principu je jednostavno. Ali potrebno je odrediti.

Odabir snage

Da biste odabrali stabilizator napona za kuću, najprije je potrebno izračunati njezinu snagu. Najlakše je odrediti na stroju koji stoji na kući ili retku. Na primjer, ulazni automat za unos 40 A. izračunavanje snage: 40 A * 220 V = 8,8 kVA. Tako da jedinica ne radi na granici mogućnosti, preuzmite rezervu za snagu 20-30%. Za ovaj slučaj, to će biti 10-11 kVA.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Izbor snage stabilizatora ovisi o ukupnoj snazi ​​mreže ili instrumenata povezanim s njom.

Također je izračunala moć lokalnog stabilizatora, koja stavlja na poseban uređaj. Ali ovdje uzimamo maksimalnu konzumiranu struju (postoji u karakteristikama). Na primjer, to je 2,5 A. Sljedeće, smatramo gore opisanim algoritmom. Ali ako postoji motor u opremi (na primjer, hladnjak), onda morate razmotriti početne struje koje se ponekad prelaze normative. U tom slučaju izračunati parametri se množe s 2 ili 3.

Prilikom odabira napajanja nemojte brkati kW. Ako je kratko, zatim 10 kVA u prisutnosti spremnika i induktiva (to jest, za prave mreže gotovo uvijek) nije jednaka 10 kW. Znamenka realnog opterećenja je manja i koliko manje ovisi o koeficijentu induktivnosti (može biti i karakteristike). Pod određenim uređajem lako je izračunati sve - morate se pomnožiti po koeficijentu, ali sve je komplicirano za mrežu. Samo ako vidite broj u Kvi, preuzmite narudžbu od oko 15-20%. Približno takve reaktivne komponente u prosjeku.

Stabilizacija točnosti

Točnost stabilizacije pokazuje koliko će glatko biti izlazni napon. Prihvatljivo se smatra + -5%. S takvom tolerancijom, domaća oprema radi normalno, ali za uvezeno je potrebno bolje stabilizirani stres. Dakle, svi stabilizatori koji imaju točnost manje + -5% su divne, sve je još bolje ne kupiti.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Točnost stabilizacije je jedan od prvih parametara koji treba obratiti pozornost na

Ulazni napon: granica i radnik

U karakteristikama postoje dvije retka: granični raspon ulaznog napona i rada. To su dvije različite karakteristike koje prikazuju različite parametre uređaja. Raspon granica je onaj u kojem će uređaj barem nekako podesiti napon. Neće ga uvijek povući do norme, ali barem ne bi se isključilo.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Granični raspon ne ukazuje uvijek, ali postoji radnika

Radni raspon ulaznog napona je, samo u pokretanju, u kojem uređaj mora izdati tražene parametre (s najtočnijom stabilizacijom).

Opterećenje i preopterećenje

Vrlo važna karakteristika za koju trebate obratiti pozornost na. Sposobnost učitavanja pokazuje što opterećenje može "povući" stabilizator napona za kuću pri radu na donjoj granici. Postoje takve modele koji daju deklariranu sposobnost za 220 V. to jest, kada uopće nije potrebno. No, na donjoj granici od 160 V može raditi samo s pola opterećenja. Rezultat - Rad pod smanjenim naponom može se prevladati. Čak i ako ste ga uzeli s rezervom snage.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Opterećenje i prelazak treba dodatno zatražiti. Obično ne postoji tehnička obilježja.

Kapacitet preopterećenja nije manje važan. Pokazuje koliko dugo može raditi s viškom opterećenja. Parametar je važan čak i ako je oprema koju ste uzeli s dobrom snagom na vlasti. Za ovaj parametar moguće je neizravno odrediti kvalitetu dijelova i kvalitetu sklopa. Što je veći kapacitet preopterećenja, pouzdanija oprema.

Vrste, profesionalci, kontra

Stabilizatori napona Postoje različite vrste, čine ih komponente različitih vrsta - elektromehanički, elektronički. Neki od njih imaju električnu kontrolu, dijele elektroničke. Da biste ispravno pokupili opremu, morate imati ideju o zaslugama i nedostacima.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Vrste i vrste naponskih stabilizatora za domaće ....

Elektronski (SIMSTORN)

Prikupljeni na sitestorima ili termoristorima. Imajte nekoliko koraka za podešavanje koje su povezane / odspojene ovisno o ulaznom naponu. Uključivanje se može pojaviti pomoću elektroničkog ključa (radovi tiho, ali to je skuplji model) ili elektronički relej (postoji zvuk kada je zvuk).

Pluse elektroničkih stabilizatora uključuju visoku brzinu reakcije (vrijeme uključivanja jedne faze od oko 20 ms). Elektronske tipke se brzo aktiviraju, povezujući željeni broj koraka za korekciju ili ga isključite. Drugi pozitivan trenutak je miran posao. Ovdje ne postoji ništa za buku - elektronika djeluje.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Usporedba glavnih vrsta stabilizatora

Također postoji. Prva je niska točnost stabilizacije. U ovoj kategoriji nećete pronaći modele koji daju stres s pogreškom manje od 2-3%. Jednostavno je nemoguće, jer je podešavanje koraka i pogreška je prilično visoka. Drugi nedostatak je visoka cijena. Sitistori su mnogo koštali, a postoji i koliko koliko koraka. To jest, više koraka i naše točnost prilagodbe, to će biti skuplja oprema.

Elektromehanički

Prikupljeni na temelju elektromagnetske zavojnice, koji vodi klizač. Položaj trkača varira s motorom ili relejem. Plus elektromehanički stabilizator - niska cijena i visoka točnost stabilizacije. Nedostatak - niska brzina - parametri polako se mijenjaju. Drugi minus je prilično glasan posao.

Strojevi s motornim radom tiše, ali se podešavanje pojavljuje polako. Prosječno vrijeme reakcije je 20 za 0,5 sekunde. S oštrim skokovima, uređaj jednostavno nema vremena za promjenu napona. Postoji još jedna problema u stabilizatorima ovog tipa - prenapon. To se događa u toj situaciji kada se prethodno pao napon vraća u normalu. Stabilizator nema vremena za reagiranje, kao rezultat, imamo skok, to se događa na 260 V, a to je štetno za tehniku. Kako bi se izbjegla slična situacija, izlaz je zaštititi napon (automatski napon), koji jednostavno isključuje snagu.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Elektro-mehanički - jeftin, pouzdan, ali pri niskoj brzini korekcije

Ako se može sklopiti stabilizator elektromehaničkog napona za kuću na temelju releja, vrijeme odziva je manje, ali za vrijeme rada su bučni, a prilagodba nije glatka i stepena. To znači da imaju nižu točnost stabilizacije. Ali nema prenapona i nema potrebe razmišljati o dodatnoj zaštiti. Da se ne mogu zbuniti, ovi uređaji pozivaju stabilizatore releja koji su opisani u većini slučajeva.

Postoji još jedan ne ugodniji trenutak u elektromehaničkim stabilizatorima stresa za dom ili stan: oni su brži od habanja, zahtijevaju redovitu prevenciju (jednom u pola godine).

Ferorezonancija

To su najsnažniji stabilizatora. Imajte malo vremena odziva, visoku pouzdanost i otpornost na smetnje. Koeficijent stabilizacije je medij (oko 3-4%), što nije loše.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Stabilizatori napona fero-rezonancije nisu previše popularni zbog velikih dimenzija i mase

No, na izlazu, napon ima iskrivljeni oblik (ne sinusoidni), rad ovisi o promjenama učestalosti u mreži, karakterizira velika masa i dimenzije. Obično se koristi kao prvi stupanj stabilizacije, ako jedan uređaj ne postigne normalan napon.

Pretvarač

To je jedan od vrsta elektroničkih uređaja, ali njegov rad i unutarnja struktura se vrlo razlikuju od gore opisanih gore, jer se ova skupina smatra odvojeno.

U stabilizatorima napona pretvarača, dvostruka konverzija se pojavljuje prvi naizmjeničnoj struji pretvara se u konstantnu, a zatim natrag na varijablu, koja se dovodi do korektora snage, gdje je stabilizacija. Kao rezultat toga, imamo idealnu sinusoidu sa stabilnim parametrima.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Blok dijagram stabilizatora napona invertera

Stabilizator napona pretvarača za dom Ovo je možda najbolji izbor danas. Ovdje su njegove prednosti:

  • Širok raspon radnog stabilizacije. Normalni indikator - od 115-290 V.
  • Malo vrijeme odziva - kašnjenje je nekoliko milisekundi.
  • Visoka točnost stabilizacije: prosjeci u razredu 0,5-1%.
  • Na izlazu, savršen sinusoid, koji je važan za neke vrste opreme (plinske kotlove, kao što su strojevi za pranje posljednje generacije).
  • Suzbijanje bilo kakvih ometanja prirode.
  • Male veličine i težinu.

Po cijeni, to nije najskuplja oprema - oni su oko kao i relej i gotovo dva puta ispod elektroničkog. U isto vrijeme, kvaliteta transformacije u jedinicama invertera mnogo je veća.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Ruski proizvođač Chang proizvodi inverter napon stabilizatora za dom i vikendice

Nedostatak ove opreme je jedan: kada radite, elementi su vrlo vrući. Za hlađenje u kućištu, navijači su ugrađeni, koji objavljuju mekani buzz. Ako je stabilizator napona izabran za stan, obično ga stavlja u hodniku, tako da se buka može čuti. U privatnim domovima mogućnosti za odabir instalacije više, tako je vrlo realno pronaći takve gdje se buka neće miješati.

Koji je stabilizator bolji

Govoriti iz činjenice da je neka vrsta stabilizatora bolja, a neki lošiji nema smisla. Svatko ima svoje prednosti i nedostatke, svaki u nekoj situaciji, pod određenim zahtjevima - najbolji izbor.

Pogledajmo tipične situacije s kojima se mnogi suočavaju:

  • Utrke Powered česti, oštri. Kapi napona, postaje viši od željenog. Za takvu situaciju potrebna je velika brzina i odsutnost prenapona. Elektronički i inverter stabilizatori posjeduju takva svojstva.
  • Napon u mreži se često smanjuje, gotovo ne doseže normu. Ovdje postoji širok radni raspon. Od jeftinih modela uklapaju se elektromehanički i relej, od skupljih svih istih pretvarača.

    Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

    Olakšati odabrati koji je stabilizator napona bolji

  • Kupio je novu tehniku, a ona ne želi raditi, daje pogrešku napajanja. Najbolja opcija ovdje je inverter jedinica. On neće samo doći do napetosti, ali sinusoid će dati savršen, a to je važno za elektroniku.

Ima zaista mnogo situacija. No, u svakom slučaju, odaberite vrstu stabilizatora napona za dom, potrebno je temeljiti svoj postojeći problem. Zatim, u odabranoj kategoriji odaberite parametre.

Odabir proizvođača i cijena

Najteže je odabrati proizvođača. Ultrazvuk treba reći da su kineske jedinice bolje ne razmotriti. Čak i kod onih koji su samo polovica (uz proizvodnju podzemnih proizvodnje i sjedište u drugoj zemlji), potrebno je biti vrlo uredan. Kvaliteta nije uvijek stabilna.

Kako odabrati naponski stabilizator za privatnu kuću i apartman

Savjeti za odabir stabilizatora

Ako niste važni vanjska komponenta, obratite pozornost na stabilizatore ruske ili bjeloruske proizvodnje. Ovo je miran i vođa. Prilično pristojni agregati, s ne vrlo dobrim dizajnom, ali sa stabilnom kvalitetom.

Ako trebate savršenu opremu, potražite talijansku Orteju. Imaju kvalitetu montaže i izgled na visini. Također dobre recenzije iz Reante. Njihova roba se procjenjuje na 4-4.5 na ljestvici od pet točaka.

Nekoliko primjera stabilizatora različitih vrsta s kapacitetom od 10-10,5 kW s karakteristikama i cijenama prikazani su u tablici. Vidite sami.

ImeTipRadni ulazni naponStabilizacija točnostiVrsta raspodjeleCijenaOcjena korisnika na ljestvici od 5 točakaBilješke
RUCECC SRWII-12000-Lrelej140-260 B.3,5%zid270 $4.0
RUCECC SRFII-12000-Lrelej140-260 B.3,5%Vanjski270 $5.0
Energetski hibridni start-10000/1hibrid144-256 B.3%Vanjski300 $4.0Na izlazu, savršen sinusoid, zaštita od kratkog spoja, od pregrijavanja, od visokog napona, od smetnji
Energija Voltron PCH-15000relej100-260 B.10%Vanjski300 $4.0
RUCECC SDWIII-12000-Lelektromehanički140-260 B.1,5%Mornarica330 $4.5
Restancija ACH-10000/1-emelektromehanički140-260 B.2%Vanjski220 $5.0
Restanta lux asn-10000n / 1-crelej140-260 B.osam%Mornarica150 $4.5sinusoidni bez izobličenja

Zaštita

iz kratkog spoja, od pregrijavanja, od visokog napona, od smetnji

Restancija ACH-10000/1-Crelej140-260 B.osam%Vanjski170 $4.0sinusoidni bez izobličenja

Zaštita

iz kratkog spoja, od pregrijavanja, od visokog napona, od smetnji

Otea Vega 10-15 / 7-20elektronički187-253 B.0,5%Vanjski1550 $5.0
Mirna r 12000.elektronički155-255 B.pet%Vanjski1030 $4.5
Mirna r 12000c.elektronički155-255 B.pet%Vanjski1140 $4.5.
Energy Classic 15000.elektronički125-254 B.pet%Mornarica830 $4.5
Energija ultra 15000.elektronički138-250 B.3%Mornarica950 $4.5
SDP-1 / 1-10-220-TElektronički pretvarač176-276 B.jedan%Vanjski1040 $petsinusoidni bez izobličenja

Pjenuša cijena je upečatljivo, ali vrste opreme se ovdje skupljaju razne - od proračunskog releja i elektromehaničkog za super pouzdani elektronički.

Članak o temi: Izgradnja bazena u zemlji području s vlastitim rukama, fotografija

Čitaj više