Kako odabrati presjek kabela

Anonim

Prilikom polaganja ožičenja trebate znati, kabel s onim od kojica koji ćete morati ležati. Odabir poprečnog presjeka kabela može se izvršiti ili po potrošnju energije ili konzumiranom strujom. Također razmotrite duljinu kabela i metode polaganja.

Odaberite presjek kabela

Možete odabrati odjeljak žice u napajanju uređaja koji će biti spojeni. Ovi uređaji se nazivaju opterećenje i metoda se još uvijek može nazvati "na opterećenju". Suština se ne mijenja.

Kako odabrati presjek kabela

Odabir poprečnog presjeka kabela ovisi o snazi ​​i snazi ​​struje

Prikupljamo podatke

Za početak, nalazimo se u podacima o putovnicama kućanskih aparata konzumirane snage, zapisujući ga na letku. Ako je tako lakše, možete pogledati natpisne ploče - metalne ploče ili naljepnice pričvršćene na tijelu opreme i opreme. Postoje osnovne informacije i, najčešće, moć je prisutna. Identificiranje olakšavanja mjernih jedinica. Ako je proizvod proizveden u Rusiji, Bjelorusija, Ukrajina je obično vrijedna oznaka W ili KW, na opremi iz Europe, Azije ili Amerike, to je obično engleska oznaka Watts - W, a potrošnja energije (potrebno je ) označeno je smanjenjem "tot" ili tot max.

Kako odabrati presjek kabela

Primjer natpisna pločica s osnovnim tehničkim informacijama. Nešto slično je na bilo kojoj tehnici

Ako ovaj izvor nije dostupan (na primjer, informacije su izgubljene ili samo planirate steći opremu, ali još niste određeni s modelom), možete uzeti prosječne podatke. Za praktičnost su svedeni na stol.

Kako odabrati presjek kabela

Tablica konzumira različitih električnih aparata

Pronađite tehniku ​​koju namjeravate staviti, napisati snagu. Ponekad se daje s velikim raspršivanjem, pa je ponekad teško razumjeti što je shvatio. U ovom slučaju, bolje je uzeti maksimum. Kao rezultat toga, tijekom izračuna imat ćete nešto precijenjenu snagu opreme i bit će potreban veći kabel. Ali za izračun presjeka kabela je dobar. Samo kabeli spaljuju s manjim presjekom nego što je potrebno. Tragovi s velikim poprečnim presjekom rade dugo vremena, jer se manje topli.

Bit metode

Da biste odabrali presjek opterećenja na teretu, preklopite snagu instrumenata koji će biti spojeni na ovaj vodič. Važno je da se svi kapaciteti izraženi u istim mjernim jedinicama - ili u Wattsu (W) ili u kilovatima (kW). Ako postoje različita značenja, dovedite ih na jedan rezultat. Za prijevod, kilovat se pomnožava s 1000, a dobivene su vati. Na primjer, 1,5 kW će se prenijeti na Watta. To će biti 1,5 kW * 1000 = 1500 W.

Članak o toj temi: Kako ukrasiti vrt, kućanstvo, vikendica (50 fotografija)

Ako je potrebno, možete preokrenuti pretvorbu - Watts Prevedi na Kilowatts. Za to je lik u vatima podijeljena s 1000, dobivamo kW. Na primjer, 500 w / 1000 = 0,5 kW.

Nadalje, počinje odabir presjeka kabela. Sve je vrlo jednostavno - koristimo stol.

Kabelski presjek, mm2Promjer vodiča, mmBakrene žiceAluminijska žica
Razgovor, A.moć, kwtRazgovor, A.moć, kwt
220 B.380 B.220 B.380 B.
0,5 mm20,80 mm6 A.1,3 kW2,3 kW
0,75 mm20,98 mm10 A.2,2 kW3,8 kW
1,0 mm21,13 mm14.3.1 kW5.3 kW
1,5 mm21,38 mm15.3,3 kW5,7 kW10 A.2,2 kW3,8 kW
2,0 mm2.1,60 mm19.4,2 kW7,2 kW14.3.1 kW5.3 kW
2,5 mm21,78 mm21 A.4,6 kW8,0 kW16.3,5 kW6,1 kW
4,0 mm22,26 mm27 A.5,9 kW10,3 kW21 A.4,6 kW8,0 kW
6,0 mm22,76 mm34 A.7,5 kW12,9 kW26 A.5,7 kW9,9 kW
10,0 mm2.3,57 mm50.11,0 kW19,0 kW38 A.8,4 kW14,4 kW
16,0 mm2.4,51 mm80 A.17,6 kW30,4 kW55 A.12,1 kW20,9 kW
25,0 mm2.5,64 mm100.22,0 kW38,0 kW65 A.14,3 kW24,7 kW

Da biste pronašli željeni presjek kabela u odgovarajućem stupcu - 220 V ili 380 V - nalazimo znamenku koja je jednaka ili nešto više od prethodno izračunata moć. Kolona se bira na temelju koliko faza na vašoj mreži. Jednofazni - 220 V, tri faza 380 V.

U pronađenoj liniji gledamo u prvi stupac. To će biti željeni kabelski presjek za ovo opterećenje (potrošnja energije instrumenata). Kabel s venama takvog dijela i morat će pogledati.

Malo o bakrenoj žici ili aluminiju. U većini slučajeva, kada se koriste ožičenje u kući ili stanu, kabeli s bakrenim kabelima. Takvi kabeli su skuplji aluminij, ali su fleksibilniji, imaju manji presjek, s njima lakše raditi. No, bakreni kabeli s velikim presjekom, nema fleksibilnijeg od aluminija. I na velikim opterećenjima - u ulasku u kuću, u stanu s velikom planiranom snagom (od 10 kW i više), to je prikladnije koristiti kabel s aluminijskim vodičima - možete uštedjeti malo.

Članak: Igralište: Ideje i projekti

Kako izračunati trenutni presjek kabela

Možete odabrati presjek kabela. U tom slučaju, obavljamo isti posao - prikupljamo podatke o opterećenju plug-in, ali tražimo maksimalnu struju konzumirane u karakteristikama. Prikupili su sve vrijednosti, sumirali ih. Tada koristimo isti stol. Samo tražimo najbližu veću vrijednost u stupcu potpisan od strane "struje". U istoj liniji gledamo poprečni presjek žice.

Na primjer, morate spojiti ploču za kuhanje s maksimalnom potrošnjom struje od 16 A. Mi ćemo postaviti bakreni kabel, jer gledamo u odgovarajući stupac - treći lijevo. Budući da ne postoji vrijednost točno 16 a, gledamo na liniju 19 A je najbliže više. Prikladan dio 2,0 mm2. To će biti minimalni presjek kabela za ovaj slučaj.

Kako odabrati presjek kabela

Prilikom povezivanja moćnih kućanskih električnih aparata iz poklopca izvlači se zasebna energetska linija. U tom slučaju, odabir poprečnog presjeka kabela nešto je lakše - potrebna je samo jedna vrijednost snage ili struja.

Ne možete obratiti pozornost na nešto manju vrijednost. U tom slučaju, na maksimalnom opterećenju, vodič će se srdačno zagrijati, što može dovesti do toga što se izolacija topi. Što bi moglo biti sljedeće? Može raditi automatsku zaštitu ako je instalirana. Ovo je najpovoljnija opcija. Mogu postojati kućanski aparati ili požar. Stoga odabir presjeka kabela uvijek čini veću vrijednost. U tom slučaju, bit će moguće instalirati opremu čak i malo više na struju ili konzumiranu struju bez prepisivanja.

Izračun napajanja kabela i duljine

Ako je energetska linija duga - nekoliko desetaka ili čak stotina metara - osim opterećenja ili struje konzumirane, potrebno je uzeti u obzir gubitke u samom kabelu. Tipično, velike udaljenosti vodove pri ulasku u električnu energiju s mjesta u kući. Iako svi podaci moraju biti navedeni u projektu, možete se reosigurati i provjeriti. Da biste to učinili, morate znati posvećenu moć do kuće i udaljenost od mjesta do kuće. Zatim, na stolu možete odabrati poprečni presjek žice, uzimajući u obzir gubitke na duljinu.

Članak na temu: Kako napraviti znakove na vratima ureda

Kako odabrati presjek kabela

Tablica određivanja poprečnog presjeka kabela za energiju i duljinu

Općenito, prilikom polaganja ožičenja, bolje je uvijek uzeti neku maržu na poprečnom presjeku žica. Prvo, s većim presjekom, vodič će biti topao, što znači izolaciju. Drugo, sve više i više uređaja koji djeluju iz električne energije pojavljuju se u našem životu. I nitko ne može dati jamstva da u nekoliko godina ne morate staviti nekoliko novih uređaja uz stare. Ako zaliha postoji, mogu se jednostavno uključiti. Ako nije, morat ćete mudro - ili promijeniti ožičenje (opet) ili osigurati da ne postoje snažan električni aparati istovremeno.

Otvorena i zatvorena žica

Kako svi znamo, kada prolazimo struja na vodiču, zagrijava se. Što je struja veća, to je više dodijeljena toplina. No, prilikom prolaska iste struje, prema dirigentima, s različitim presjekom, količina ispuštenih toplinskih promjena: što je manji presjek, to više topline.

U tom smislu, otvaranje otvorenih vodiča, njegov poprečni presjek može biti manje - to se brže hladi, jer se toplina prenosi. U isto vrijeme, dirigent se brže hladi, izolacija neće pogoršati. S zatvorenim polaganjem situacija je lošija - topla je sporija hvala. Stoga, za zatvorenu brtvu - u kabelu kanala, cijevi, u zidu - preporučuju kabel većeg poprečnog presjeka.

Odabir presjeka kabela, uzimajući u obzir vrstu njegove brtve, također se može provesti pomoću tablice. Načelo je ranije opisano, ništa se ne mijenja. Samo uzima u obzir drugi faktor.

Kako odabrati presjek kabela

Odaberite presjek kabela ovisno o napajanju i vrsti brtve

I konačno, nekoliko praktičnih savjeta. Odlazak na tržište iza kabela, uzmite kaliper s vama. Prečesto se deklarirani poprečni presjek ne podudara s stvarnosti. Razlika može biti u 30-40%, a to je puno. Što to prijeti? Spaljivanjem ožičenja sa svim posljedicama koje slijede. Stoga je bolje provjeriti je li ovaj kabel doista potrebna jezgra (promjeri i odgovarajući presjeci kabela u gornjoj tablici). Pročitajte više o definiciji odjeljka Kabel za promjer se može čitati ovdje.

Čitaj više