Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Anonim

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče
Čini se da takva teška može biti u polaganju ploča preklapanja, ali i ovdje, kao i praktički u bilo kojoj tehnologiji, postoje značajke za koje pozornost treba platiti. Ako nikada niste naišli na instalaciju preklapanja, bolje je upoznati se s tim značajkama unaprijed, tako da nema pogrešaka u procesu izgradnje.

Polaganje (instalacija) ploča preklapanja to učiniti sami

Dakle, što trebate znati ispravno instalirati ploče preklapanja?

Ovdje je popis tih radnji koje pružaju pouzdanu i izdržljivu instalaciju:

  • Zapravo, ugradnja ploča;
  • kompetentno hrđanje;
  • Popunjavanje malih praznina između ploča;
  • Zatvaranje krajeva ploča kako bi se zaštitili od smrzavanja;
  • Udaranje hatcha ili lazij u ploči ulazak u potkrovlje;
  • dobivanje željene veličine ploče rezanjem;
  • Sigurna uporaba u izgradnji napuknutih ploča i prevenciju pukotina.

Za početak, razmotriti teoriju. Različiti strukturni elementi mogu se koristiti kao preklapanje u domovima:

  • Višestruki paneli;
  • rebraste unaprijed naglašene ploče standardnih veličina;
  • Šatorske ploče koje imaju rebra koja se nalaze oko perimetra. Obično se takvi paneli potpuno preklapaju cijelu sobu;
  • slojevite čvrste ploče;
  • Monolitno preklapanje.

Svaka opcija preklapanja ima svoje prednosti i mane. Na primjer, monolitno preklapanje zahtijeva puno vremena za montažu i prilično je skupo. Rebraste ploče, koje imaju standardne dimenzije, nisu uvijek prikladne za preklapanje soba, čije dimenzije ih ne rotiraju.

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

U privatnoj konstrukciji, najčešći preklapanja izrađeni su od armirano betonskih okruglih ploča. Pražnice u njima mogu imati različite oblike: od ovalnog do pogrešnog.

Njihova popularnost objašnjava se brojnim prednostima u usporedbi s drugim vrstama preklapanja:

  • Zbog praznine ispunjene zrakom, takve ploče savršeno zadržavaju toplinu, su toplinske izolatore, a također značajno povećavaju zvučnu izolaciju;
  • U usporedbi s drugim pločama, postoji mnogo manja težina, smanjujući opterećenje na potporne konstrukcije.

Kako skratiti šuplju ploču?

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Postojeće ploče su proizvedeni naručivanjem bilo koje veličine, ali postoje slučajevi kada postoji potreba za smanjenjem njihove duljine ili širine, izrežite željeni oblik, na primjer, za erker ili napravite rupu u pločama za ulazak u potkrovlje. U takvim slučajevima, ploča mora biti usitnjena primjenom brusilica, otpadnog i cam. Unatoč dovoljno visoke karakteristike tanjura ploče, lako se smanjuje - dovoljno 40 minuta za odrezivanje dodatnih centimetara ploče s širinom od 1,2 m.

Kako to učiniti? Razmotrite opcije za rezanje ploče preko i zajedno. Rezati tanjur preko, treba biti smještena vodoravno, stavljajući podvoz ispod njega i nanošenje linija na njega za koje će skratiti. Podstava mora biti točno pod crtom označavanja, a ne oko rubova. Na primjer, morate odrezati štednjak HALFER. Da biste to učinili, na udaljenosti od 500 mm od ruba, linija se provodi na površini ploče, a obloge je instalirana ispod njega. Ako obloga neće biti pod oznakom, a blizu, s rezanjem, površina betona će biti, što se zove "podmazivanje".

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Prema označenoj liniji, štednjak je rezan brodom s diskom na betonu. Nakon toga, morate kucati cam na prazninu u blizini reze. Kod šake trebaju imati točno praznine, a ne na rebra. Tipično, peć se razbija s 3-4 udara šoka. Te se radnje ponavljaju preko cijele širine ploče. Uništiti rebra, na njima postoje šokovi s istim kamerom, već samo na strani, a ne na vrhu. Nepotrebno komad ploče, lišen potpore od dna, bit će spremljen ispod težine njegove težine, koji će ubrzati i olakšati proces rezanja. Zatim, uz pomoć otpada, donji zid cijevi je napravljen, pod kojim se ventil nalazi. Površina armature temeljito se čisti od betona, nakon čega se reže pomoću mlin za metalni disk.

Članak na temu: nekoliko ideja za odabir spavaće sobe

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Rezultirajuća skraćena ploča imat će ne prilično glatkog ruba rezanja, koji se naknadno treba usitniti s otopinom s rješenjem koje ne samo nepravilnosti za kuhanje, već i jača štednjak.

Ploča se može rezati. Tehnologija je gotovo ista, ali zahtijeva manje truda i više vremena, jer je duljina širina. U tom slučaju, CAM treba podijeliti samo zid praznine šetnje uz tanjur, nakon što je prethodno učinio uzdužni rez s brusincem na namjeravanoj liniji. Donji zid cijevi se razbija na polugu. U procesu rezanja u betonskom sloju bit će glatka šipka rešetke za armaturu promjera 3-8 mm. Mogu se rezati brusilicama.

Kada rezanje spojnice potrebno je uzeti u obzir da je napeto I može držati rezni disk brusilice. Dakle, da se to ne dogodi, šipke za pojačanje neznatno ne obnavljaju do kraja, a zatim se rezultirajući rez konačno razdvoji s otpadom ili udarcem. Još jedan pouzdan način rezanja - koristeći autogen.

Usporedna lakoća s kojom se izrezao okrugli zavojnica, slijedi da nije tako robustan. Ali nije. Zapravo, ova štednjaka može izdržati opterećenje do 800 kg / m2, koji se uglavnom percipira armatura i rebra.

Kako smanjiti rupu u šupljoj ploči?

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Na isti način, ploče izrezati otvor. Budući da će njegovi rubovi biti na vidiku, bolje je odmah pokušati učiniti što je moguće glatkijim. Da biste to učinili, na navedenom konturu trebate napraviti pred-rez s brusicom.

Luke prestaje na spoju dvije ploče, ravnomjerno raspoređuje područje između njih. Veličina otvora ovisi o širini ploča i stupnju njihovog opterećenja, kao i od vrste rabljenog stubišta. Šire i manje napunjene ploče, što više možete odrezati otvor. Opterećenja s građevinskim strukturama na temelju ploča značajno smanjuju dopušteno područje otvora. Za stepenice u PELTER-u, otvor je obično 900x900 mm u pločama, čija je širina 1,2 m. U svakoj od ploča je napravljena rupa s dimenzijama 450x900 mm.

Korištenje ljepljivih stepenica nije uvijek prikladna. Oni prvo moraju instalirati, a zatim ga uzeti, a njihova fiksacija na mjestu je prilično nepouzdana, pogotovo ako su stare drvene stepenice. Prikladnije za korištenje sklopivih potkrovlje stepenice. Oni su sigurno fiksirani na poklopcu otvora i zbrajaju se kada je zatvoren, bez zauzimanja nepotrebnog područja. Dimenzije otvora za takve stepenice imaju dimenzije 600x1200 mm, 600x1300 mm, 700x1200 mm, 700x1300 mm ili 700x1400 mm. Velika strana otvora mora biti postavljena duž ploča.

Kako preklapati sobu ako malo nedostaje širina ploče?

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Kada je soba razrađena, može se pokazati da njegove dimenzije nisu obojene veličinama ploča, što dovodi do stvaranja praznina između ploča ili između peći i zida. Možete odrezati nestali dio postojećih ploča, ali je duga i neugodno. Postoje lakši načini za uklanjanje ovog problema.

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Uzmite za primjer slučaj kada ugradnja ploča između posljednjeg peći i zida ostaje jaz od pola metra. Što učiniti u ovom slučaju? Postoji nekoliko opcija. Prvo razmislite najjednostavnije. Veličina jaza - 500 mm - podijeljena je u dva dijela - 250 mm. Prva ploča je složena na udaljenosti od 250 mm od zida, zatim su sve ploče montirane u rasutom stanju. Kao rezultat toga, jaz od 250 mm između posljednje ploče i zida je. Dobivene praznine postavljaju shlakoblok twist, iz kojeg su podignute zidove. U isto vrijeme, slagoblok se pouzdano fiksira odmaranjem pločice na štednjak. Potrebno je staviti blok troske tako da su njegove rupe usmjerene na strane, a ne gore ili dolje. Podignuti vanjski zid će dodatno osvijetliti blok za šljan, pojačavajući svoj fiksiranje.

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Ovaj dizajn, iako izgleda nepouzdano, zapravo je prilično izdržljivo. Ako netko sumnja u sposobnost prijevoznika blokova šljake, možete dodatno ojačati praznine pri ispunjavanju poda estriha, instaliranjem armature ili zidane mreže na vrh njih. U isto vrijeme koriste se šipke promjera 6 mm.

Članak o toj temi: Franjorske gljivice u privatnoj kući: Kako se riješiti

Drugi način preklapanja jaza je raspodjela njegove veličine između ploča. Na primjer, postoji dodatnih pola metra i deset ploča preklapanja, između koje svakih devet praznina od 55 mm. Zašto točno 55 mm? Ukupna vrijednost 500 mm podijeljena je na broj zglobova - 9. Rezultat je 55 mm.

Prva ploča je složena na zidu. Drugi je uvlači od prvih do 55 mm itd. Potonja ploča treba biti uplašena do zida.

Pod svakim razmakom vezan je u ploči koja svira ulogu oplate. Armatura je položena u rezultirajuću oplatu, a betonski mort se izlije.

Rasprsnuti preklapanje ploče. Što učiniti i zašto se to događa?

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Ponekad u procesu izgradnje ispada da se ploča ploča napuknula prije uređivanja. Koji je razlog? Obično se pojavljuju pukotine s pogrešnim uvjetima pohrane ili prijevozom. Što se tiče skladištenja, ploča treba pohraniti na određeni način s poštivanjem nekoliko uvjeta.

Ploče bi trebale stati u stog tako da ne dodiruju tlo. Pod donjoj ploči morate staviti pouzdanu bazu koja ne koprima i ne trune, inače će vlaga pasti na štednjak, koji će uzrokovati pukotine.

Baza bi trebala biti izdržljiva i dovoljno visoka. Budući da će se nekoliko ploča osloniti na njega, može se postaviti, ali čak i kada je poslana, donja ploča ne smije dodirivati ​​tlo. Ako, prilikom slanja baze tla, usred donje ploče utjecat će, pukotine će se pojaviti ne samo na njemu, već i na tim pećima koje se nalaze iznad.

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Ploče su bolje pohranjene u horizontalnom položaju.

Brtve su instalirane između ploča - drvene tračnice. Kada su instalirani, trebate uzeti u obzir:

  • debljina tračnica koje bi trebale spriječiti dodir susjednih ploča;
  • Položaj tračnica koji bi trebao biti strogo jedan iznad drugog;
  • Udaljenost od tračnica do ruba ploče treba biti 0,2-0,4 m.

Pod svim uvjetima i prisutnošću dovoljno jake baze, stog se može sastojati od 8-10 redova ploča, što je do 2,5 m od visine. Mnogo značajno u visini je neprihvatljivo.

Što učiniti s pukotinama? Mogu li preklapati njezinu kuću?

Ali što učiniti ako je peć već napuknuta, i je li to moguće koristiti u budućnosti?

Zapravo, graditelji često koriste napuknute ploče za preklapanje, pa ako su pukotine male, moguće je daljnji rad ploča. Glavna stvar ne smije ih mnogo učitati i dodatno popraviti.

Evo nekoliko primjera, gdje je bolje instalirati napukne ploče:

  • Purp vanjski ili nosač na 0,1-0,15 m. U isto vrijeme, peći će se osloniti na tri zida ne samo s kratkim rubovima, već i dugo. Dodatna montaža ploče osigurava viši zidovi koji se pouzdano pritisne. Ova se tehnika obično koristi za ploče s dovoljno velikim pukotinama;
  • Stavite ploču na mjesto instaliranja cigle particije, koja će ga naknadno podržati;
  • Montirajte ploču za prasak između dvaju cijelih brojeva. Postoje korezi između ploča tijekom instalacije, koji se zatim temeljito zapečaće s otopinom, stvarajući gotovo monolitno preklapanje;
  • Stavite ploču na mjesto s minimalnim opterećenjima. Može se koristiti za potkrovlje preklapanje, gdje su opterećenja praktički odsutna, glavna stvar je da strukturni elementi krova ne oslobađaju;
  • Uz značajnu štetu na površini ploče, kada je pukotina velika (oko 4-10 mm) ili nekoliko njih, možete ga koristiti samo dio, odrezati oštećene.

Ako ne inspirirate samopouzdanje, možete ojačati njegovu snagu povećanjem pojačanja poda estriha na gornjem katu. Ojačani betonski estrih ravnomjerno raspoređuje opterećenje između svih ploča i ojačat će dizajn.

Brtvene spojeve između ploča

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

U dotično pitanje je ulazak žarunja. Rust je mjesto za pristajanje dugačkih strana susjednih ploča. Za kruto i kruto preklapanje, sve žarulje moraju biti pokreće otopinom. Okrugli ploče imaju brave na strani strana u obliku okruglih udubljenja. Kada slijeva žarulje, te se udubljenja napuni betonom, pružajući pouzdanu spojku ploče. Takva prikupljanje prikupljanja radi praktički kao monolit.

Članak o temi: Kukičane zavjese: Upute i programi korak po korak

Među pločama se mogu izraditi, nepravilno napravite bočne strane s bravama. Kada su spojeni, iskopavanje je niža, dok je na vrhu ploče spojen jedni s drugima. Kao što možete lako pogoditi, prekršaj preko konkretnog tako hrđe na prvi pogled je problematičan. Ali nije sve tako zastrašujuće. Za brtvljenje neispravne hrđe, susjedne ploče nisu pridružene u principu, ali s malim razmakom oko 2-3 cm. Razmak bi trebao biti u gornjem dijelu ploča na kojima se mogu držati. Od dna duž cijele duljine hrđe, drvena ploča je vezana - oplata za ispunu betona. Otopina se izlije kroz gornju prazninu u hrđi. Prema dosljednosti, otopina ne bi trebala biti gusta, treba biti ravnomjerno raspoređena preko cijele duljine. Ali previše tekući to ne bi trebalo biti učinjeno. Nakon što je otopina zamrznuta, rub Ruste se može uzeti u obzir.

Tehnologija styling crne ploče

Što bi drugo trebalo obratiti pozornost pri instalaciji okruglih ploča? Naravno, za sigurnosnu opremu. Instalacija se provodi na visini pomoću posebne opreme, koja se mora uzeti u obzir pri radu.

Ploče se rastu i složene pomoću dizalice. Ploče su položene na otopinu, tako da se 10-20 minuta lako mogu pomicati otpaci, dok ne zauzimaju pravo mjesto. Na zidovima ležaja ploče bi se trebale temeljiti na njima za 0,12-0,15 m.

Važno je stvoriti najugodnije uvjete prilikom polaganja ploča. Na primjer, posuđe s otopinom mogu se podići na prvu instaliranu ploču da ne idu nakon nje. Rukovi su preplavljeni istom rješenjem. Takav, na prvi pogled, male stvari često uzimaju puno vremena i snage.

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Nakon završetka instalacije, moraju zatvoriti svoje ciljeve kako bi zaštitili od smrzavanja. Ako štednjak leži na vanjskom zidu, kraj kraja također će dalje spasiti toplinu u kući i neće se predati u hladnoći.

Za brtvljenje krajeva ploča možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Napunite prazninu cijevi od mineralne vune za približno 0,2-0,3 m u dubini;
  • Sipati prazninu s laganom betonskom otopinom za 0,12-0,25 m u dubini ili instalirati betonske prometne gužve;
  • Zatvorite prazninu od strane incident cigle na otopinu, a zatim zatvorite površinu otopinom; Možete umetnuti jednogodišnju stočnu opeku u rupu.

U nekim slučajevima, peć je preblizu zidanju lica. U odsutnosti izolacije između njih i ne zapečaćenih krajeva, peć će se početi zamrznuti u hladnoj sezoni, pokrivajući led u zatvorenom prostoru. Takav će štednjak biti izvor hladnoće u kući, a s uključenim grijanjem na svojoj površini formirat će "rosu" zbog oštre razlike u temperaturi. Ako su ta tablice već dostupne u gotovoj kući, razumijete slučaj, rastavljajte zidove i nitko neće zatvoriti kraj. Problem se može riješiti na manje radikalan način. Za to je perforator bušenom rupom u zamrznutim cijevima s donje strane "problematične" ploče. Cijev s padinom prema vanjskom zidu je umetnuta u dobivenu rupu, kroz koju se miješa montažna pjena. U isto vrijeme, cijev iz pjene, postavlja se u cijevi do dubine od 0,1-0,2 m. Ona će igrati ulogu toplinskog izolatora.

Polaganje (instalacija) preklapajuće ploče

Zatvori su krajevi potrebni ne samo od tih ploča koje se temelje na vanjskim zidovima, već iu onima koji se oslanjaju na unutarnje zidove. Za građevinske standarde, krajevi se zatvaraju na pločama počevši od trećeg preklapanja i ispod. Na primjer, dvoetažna kuća ima tri preklapanja: između podruma i prvog kata, između prvog i drugog kata i između drugog kata i potkrovlja. U tom slučaju zatvaraju krajeve ploča u tavanskom stropu kako bi poboljšali dizajn koji percipira značajno opterećenje odozgo. Krajevi se prelije s betonskom otopinom ili su položene od strane jedne i pola cigle. Lakše je to učiniti lakše i praktičnije prije instaliranja ploča, stavljajući ih na horizontalnu površinu.

Čitaj više