Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Anonim

Uključite rasvjetu u nekim sobama ili na ulici za cijelo tamno razdoblje je nerazumno. Za spaljivanje svjetla samo kada vam je potrebno, senzor pokreta stavlja se u lanac napajanja. U "normalnom" stanju razbija napajanje. Kada se pojavi ne-pokretni predmet u svojoj zoni, kontakti su zatvoreni, osvjetljenje se uključuje. Nakon što objekt nestane iz akcijske zone, svjetlo se isključuje. Takav algoritam rada koji se obavlja savršeno u uličnom rasvjetu, u osvjetljenju komunalnih soba, koridora, podruma, ulazima i stepenicama. Općenito, na onim mjestima gdje se ljudi pojavljuju samo povremeno. Dakle, za štednju i praktičnost, bolje je staviti senzor pokreta da upali svjetlo.

Vrste i sorte

Senzori pokreta za uključivanje svjetla mogu biti različiti tipovi, namijenjeni su za različite uvjete rada. Prije svega, potrebno je gledati gdje se uređaj može instalirati.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Potreban je senzor pokreta za uključivanje svjetla ne samo na ulici

Street pokreta senzori imaju visok stupanj zaštite tijela. Za normalan rad na otvorenom, senzori s IP-om nisu niži od 55, ali bolje - gore. Da biste instalirali u kuću, možete uzeti IP 22 i više.

Tip snage

Zatim je potrebno uzeti u obzir, iz kojeg se izvora napaja svjetlosni senzor. Postoje sljedeće opcije:

  • Žičani senzori s 220 V.
  • Bežični, napajani baterijama ili baterijama.

    Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

    Senzori pokreta su žičani i bežični

Najbrojniju skupinu žičana je povezati se na 220 V. Bežično manje, ali su također dovoljne. Oni su dobri ako trebate uključiti rasvjetu, radi iz niskonaponskih izvora struje - baterije ili solarnih panela, na primjer.

Metoda određivanja prisutnosti kretanja

Senzor pokreta za uključivanje svjetla može odrediti pokretne objekte koristeći razne princip detekcije:

  • Infracrveni senzori pokreta. Reagirati na toplinu koja se oslobađa u tijelu toplokrvnih stvorenja. Pripadaju pasivnim uređajima, jer ne proizvode ništa, samo registrira zračenje. Ovi senzori reagiraju na kretanje životinja, uključujući, tako da mogu postojati lažni odgovori.
  • Akustični senzori pokreta (buka). Također pripadaju pasivnoj skupini opreme. Oni reagiraju na buku, mogu biti uključeni iz pamuka, zvuka otvorena vrata. Mogu se koristiti u podrumima privatnih kuća, gdje se pojavljuje buka samo tamo. Na drugim mjestima, koristite je ograničen.

    Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

    Rad infracrvenih senzora pokretanja temelji se na toplinskom praćenju, istaknutom osobom.

  • Mikrovalni senzori pokreta. Upućivanje na skupinu aktivnih uređaja. Oni sami proizvode valove u mikrovalnom asortimanu i pratiti povratak. U prisutnosti pokretnog objekta kontakti su zatvoreni / odvijanja (postoji drugačiji tip). Postoje osjetljivi modeli koji "vide" čak i kroz particije ili zidove. Obično se koristi u sigurnosnim sustavima.
  • Ultrazvuk. Načelo djelovanja je isto kao i mikrovalna, razlikuje se rasponu emitiranih valova. Ova vrsta uređaja se rijetko koriste, budući da životinje mogu reagirati na ultrazvuk i dugoročni utjecaj na osobu (uređaji koji stalno stvaraju zračenje) neće se koristiti.

    Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

    Razno izvršenje, ali boja, uglavnom bijela i crna

  • Kombinirani (dvojni). Kombinirajte nekoliko načina za otkrivanje kretanja. Oni su pouzdaniji, imaju manje lažne pozitivne, ali i skuplje.

Najčešće se senzori infracrvenog pokreta koriste za uključivanje ulice ili kod kuće. Imaju nisku cijenu, veliki radijus djelovanja, veliki broj prilagodbi koji će vam pomoći da ga konfigurirate. Na stubama i dugim hodnicima bolje je staviti senzor ultrazvukom ili mikrovalnom pećnicom. Oni su u mogućnosti omogućiti rasvjetu čak i ako ste još daleko od izvora svjetlosti. U sigurnosnim sustavima preporučuju se za ugradnju mikrovalova - oni otkrivaju kretanje čak i iza particija.

Tehnički podaci

Nakon što je odlučeno kakav se senzor pokreta uključi svjetlo koje ćete staviti, morate odabrati njegove specifikacije.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

U tehničkim karakteristikama bežičnih modela ima više frekvencija na kojima djeluju i vrsti baterija

Kutak

Senzor pokreta za uključivanje svjetla može imati različit kut gledanja u horizontalnoj ravnini - od 90 ° do 360 °. Ako se objekt može pristupiti iz bilo kojeg smjera, stavljaju senzore s radijusom od 180-360 ° - ovisno o njegovom mjestu. Ako je uređaj fiksiran na zid, 150 ° je dovoljno ako je 360 ​​° već na stupcu. U sobama možete koristiti one koje prati kretanje u uskom sektoru.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Ovisno o mjestu instalacije i željenoj zoni detekcije, odabran je radijus pregleda

Ako su vrata jedan (na primjer, utičnica), može postojati dovoljno uski senzor. Ako uđete u sobu s dvije ili tri strane, model bi trebao biti u mogućnosti vidjeti najmanje 180 ° i bolje - u svim smjerovima. Širi "pokrivenost", to je bolje, ali trošak širokokutnih modela značajno je veći, pa je vrijedno od načela razumne dostatnosti.

Postoji i kut gledanja okomito. U običnim jeftinim modelima, to je 15-20 °, ali postoje modeli koji mogu pokriti do 180 °. Detektori širokog kuta obično se stavljaju u sigurnosne sustave, a ne u sustavima rasvjete, budući da je njihova vrijednost čvrsta. U tom smislu, vrijedi ispravno odabrati visinu instalacije uređaja: do "mrtve zone" u kojoj detektor jednostavno ne vidi ništa, nije bilo na mjestu gdje je pokret najintenzivniji.

Raspon

I ovdje je vrijedno odabire, uzimajući u obzir da će senzor pokreta biti instaliran u prostoriju kako bi se uključio svjetlo ili na ulici. Za prostorije radijusa djelovanja od 5-7 metara dovoljno je s vašim glavom.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Nazovite asortiman s rezervom

Za ulicu poželjna je instalacija više "dugog dometa". Ali i ovdje, vidi: s velikim radijusom pokrivenosti, lažni odgovori mogu biti vrlo česti. Tako previše područja pokrivenosti može biti čak i nepovoljan položaj.

Snaga spojenih svjetiljki

Svaki senzor pokreta za uključivanje svjetla je dizajniran za povezivanje određenog opterećenja - može proći kroz sebe aktualnu nominalnu. Stoga, pri odabiru, morate znati, ukupnu snagu svjetiljki koje će se uređaj povezati.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Snaga plug-in svjetiljki je kritična ako postoji skupina svjetiljki ili jedan moćan

Kako ne bi preplaćeni za povećanu propusnost senzora pokreta, a također uštedjeti na računima za električnu energiju, koristite žarulje bez sa žarnom niti i ekonomičnije - plinsko pražnjenje, luminiscent ili LED.

Mjesto i instalacija

Osim eksplicitnog podjele na ulici i "dom" postoji još jedna vrsta podjele na mjestu ugradnje pokreta senzora:

  • Modeli ormarića. Mala kutija koja se može montirati na nosač. Nosač se može popraviti:
    • na stropu;
    • na zidu.

      Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

      Pogled na senzor pokreta u izgledu neće odrediti, možete razumjeti samo strop koji je instaliran ili na zidu

  • Ugrađeni modeli za skrivenu instalaciju. Minijaturni modeli koji se mogu ugraditi u posebne udubljenja na nevidljivom mjestu.

Ako je rasvjeta uključena samo za poboljšanje udobnosti, odaberite modele tijela, jer su oni jeftiniji s jednakim karakteristikama. Ugrađeni su sigurnosni sustavi. Oni su minijaturni, ali skuplji.

Dodatne funkcije

Neki detektori pokreta imaju dodatne značajke. Neki od njih su eksplicitni višak, drugi, u određenim situacijama, mogu biti korisni.

  • Ugrađeni svjetlosni senzor. Ako je senzor pokreta za uključivanje svjetla instaliran na ulici ili u zatvorenom prostoru s prozorom, uključite svjetlo u dnevnom danu nema potrebe - osvjetljenje je dovoljna. U ovom slučaju, koristi se ili u lancu ugrađen fotoorele, ili se koristi detektor pokreta s ugrađenom fotoelelom (u jednom slučaju).
  • Zaštita životinja. Korisna značajka, ako postoje mačke, psi. S takvom funkcijom lažnih pozitiva je mnogo manje. Ako veliki pas, čak i ova opcija neće uštedjeti. Ali s mačkama i malim psima dobro radi.

    Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

    Za mnoge korisne značajke bit će zaštite od pokretanja kada se životinje pojavljuju

  • Kašnjenje svjetlosne isključene veze. Postoje uređaji koji isključuju svjetlo odmah nakon što objekt napusti radnju zone. U većini slučajeva to je nezgodno: svjetlo je još uvijek potrebno. Stoga postoje prikladni modeli s kašnjenjem, a još prikladniji za one koji omogućuju to kašnjenje regulirati.

To su sve funkcije koje mogu biti korisne. Posebno obratite pozornost na zaštitu životinja i odgađanje kašnjenja. Ovo su stvarno korisne opcije.

Gdje poslati

Ugradite senzor pokreta da biste uključili rasvjetu mora biti ispravno - ispravno raditi, držite se određenih pravila:

  • U blizini se ne smije rasvjeti uređaja. Svjetlo ometa ispravan rad.
  • U blizini se ne smije grijati uređaji ili klima uređaji. Detektori kretanja bilo kojeg tipa reagiraju na protoke zraka.

    Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

    Uz povećanje visine ugradnje povećava se zona detekcije, ali se osjetljivost smanjuje.

  • Ne bi trebalo biti velikih objekata. Oni treperi opsežne zone.

U velikim prostorijama uređaj je bolje instaliran na stropu. Njezin radijus gledanja mora biti 360 °. Ako bi senzor trebao uključivati ​​osvjetljenje iz bilo kojeg pokreta u prostoriji, ugrađuje se u sredini, ako se prate samo neki dio, udaljenost je odabran tako da je "mrtva zona" minimalna.

Senzor pokreta za svjetlo u: Sheme instalacije

U najjednostavnijem slučaju, senzor pokreta je spojen na prazninu fazne žice koja ide u svjetiljku. Ako govorimo o tamnoj sobi bez prozora, takva shema je operativna i optimalna.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Shema uključivanja senzora pokreta za uključivanje svjetla u tamnoj sobi

Ako govorimo posebno o povezivanju žica, onda se faza i nula pokreću za ulazak u senzor pokreta (obično potpisan L za fazu i n za neutralnu). Od izlaza faznog senzora, dovodi se na svjetiljku i uzimaju nulu i zemlju s štita ili s najbližom spojnom kutijom.

Ako govorimo o uličnom rasvjetu ili uključivanju svjetla u sobi s prozorima, morat ćete ili staviti svjetlosni senzor (Photowork) ili instalirati prekidač na liniji. Oba uređaja sprečavaju rasvjetu u danu. Samo jedan (fotoeleklen) radi u automatskom načinu rada, a drugi je uključen nasilno čovjek.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Povezivanje senzora pokreta na ulici ili u zatvorenom prostoru sa sustavom Windows. Na stranicama prekidača može biti fotoogrele

Također se stavljaju u jaz faze žice. Samo kada koristite svjetlosni senzor, mora se postaviti prije releja kretanja. U tom slučaju, to će biti napajanje tek nakon hemmeme i neće raditi "uplašeni" tijekom dana. Budući da je bilo koji električni aparat dizajniran za određeni broj aktiviranih, produžit će se život senzora pokreta.

Sve opisane sheme imaju jedan nedostatak: rasvjeta se ne može uključiti dugo vremena. Ako trebate provesti neki posao na stepenicama navečer, morat ćete se premjestiti cijelo vrijeme, inače povremeno svjetlo će se isključiti.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Dijagram veze senzora pokreta s mogućnošću dugotrajnog osvjetljenja na senzoru)

Za mogućnost dugotrajne rasvjete, prekidač je instaliran paralelno s detektorom. Dok je isključen, senzor u radu, svjetlo se uključuje kada radi. Ako trebate dugo uključivati ​​žaruljicu, kliknite prekidač. Svjetiljka gori cijelo vrijeme dok se prekidač ne prevede u položaj "Off".

Podešavanje (postavka)

Nakon postavljanja, senzor pokreta za uključivanje svjetla mora biti konfiguriran. Da biste konfigurirali gotovo sve parametre na slučaju, postoje mali rotacijski regulatori. Mogu se rotirati umetanjem ulov u utor, ali bolje je koristiti mali odvijač. Opisujemo podešavanje senzora pokreta DD-a s ugrađenim svjetlosnim senzorom, jer se najčešće stavljaju u privatne kuće kako bi automatizirali uličnu rasvjetu.

Nagib kut

Za one senzore koji su pričvršćeni na zidovima, najprije morate postaviti kut nagiba. Oni su fiksirani na rotacijskim zagradama, s kojima se njihov položaj mijenja. Mora se odabrati tako da je kontrolirano područje najveće. Točne preporuke neće biti moguće dati, jer ovisi o kutu vertikalnog pogleda na model i na onoj visini koju ste visjeli.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Podešavanje senzora pokreta počinje odabirom kuta nagiba

Optimalna visina instalacije senzora pokreta je oko 2,4 metra. U tom slučaju, čak i oni modeli koji mogu pokriti samo 15-20 ° okomito kontrolu dovoljno prostora. Postavljanje kuta nagiba je vrlo približan naziv onoga što morate učiniti. Postupni postupno promijenimo kut nagiba, provjerite kako se senzor iz različitih mogućih ulaznih točaka pokreće u tom položaju. Bilješke, ali Mournene.

Osjetljivost

Na slučaju, ova se prilagodba potpisuje Sen (s osjetljivosti na engleskom jeziku). Položaj se može mijenjati s minimalne (min / nisko) do maksimuma (maks. / Šiba).

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

U osnovi izgledaju prilagodbe

Ovo je jedna od najsloženijih postavki, jer to ovisi o tome hoće li senzor raditi na malim životinjama (mačke i psi). Ako je pas velik, izbjegavajte lažne pozitivne neće uspjeti. S srednjim i malim životinjama je sasvim moguće. Redoslijed konfiguracije je takav: izložiti minimalnom, provjeriti, jer radi za vas iu stanovnicima manjeg rasta. Ako je potrebno, osjetljivost se postupno povećava.

Vrijeme odgode

Različiti modeli imaju razliku od kašnjenja s isključivanjem - od 3 sekunde do 15 minuta. Potrebno je sve to umetnuti - okretanjem kotača za podešavanje. Signalno potpisano vrijeme (prevedeno iz engleskog "vremena").

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Sjajno vrijeme ili vrijeme odgode - odaberite kako vam se više sviđa

Ovdje je sve relativno lako - znajući minimalni i maksimum vašeg modela, o odabiru položaja. Nakon uključivanja svjetiljke, zamrznite i provjerite vrijeme nakon čega će se isključiti. Zatim promijenite položaj regulatora na željenoj strani.

Razina svjetla

Ova prilagodba odnosi se na Photoyle, koju smo se složili, ugrađeni u naš senzor pokreta da biste uključili svjetlo. Ako nema ugrađenog fotogela, to će jednostavno biti. Ovo podešavanje potpisuje Lux, ekstremne pozicije potpisuju Min i Max.

Senzor pokreta za uključivanje rasvjete

Mogu biti na stranici lica ili stražnje strane

Kada je spojen, regulator je postavljen na maksimalni položaj. U večernjim satima, na razini razine svjetlosti, kada mislite da bi se svjetlo trebalo uključivati, polako okrenite regulator na položaj min do Caza, dok je žaruljica / svjetiljka aktivirana.

Sada možemo pretpostaviti da je relej pokreta konfiguriran.

Članak o toj temi: Zavjese za gardinu i laptop - kako se prijaviti u unutrašnjosti

Čitaj više