Kada sadnju rajčice, krastavci i papar u otvoreno tlo: uvjeti i odredbe

Anonim

Kada sadnju rajčice, krastavci i papar u otvoreno tlo: uvjeti i odredbe

Na kalendar proljeća i izvan prozorskog mraza i nalazi na koljeno. Naši djedovi u vrtlarstvu nikada nisu bili vođeni kalendarom. Vrijeme sadnje povrća u zemlju određeno je znakovima prirode - narodnim znakovima.

Nažalost, njihova opažanja nisu relevantna u promjenjivoj klimi, a novi znakovi nisu nitko.

Ako su datumi kalendara loš orijentir, a narodni znakovi "ne rade", koliko kako odrediti optimalni rok za iskrcavanje sadnica u otvorenom tlu? Proučavanje biologije kulture i popraviti meteoparametre.

Postoje državne vremenske stanice koje se sjećaju parametara za nekoliko dana u dinamici i izdaju kratkoročnu vremensku prognozu. Prema dobivenim podacima, moguće je izračunati prosječnu dnevnu i srednju temperaturu.

Optimalni uvjeti za slijetanje rajčice

Rajčice su vrlo izdržljiva kultura povrća. Biljke odraslih mogu preživjeti noćno smanjenje temperature do 5-6 ° C bez usporavanja rasta i poremećaja plodonosaka. Međutim, kao i sve termalne biljke, oni umiru čak i sa laganim mrazom kada temperatura padne na nulu.

Kada sadnju rajčice, krastavci i papar u otvoreno tlo: uvjeti i odredbe

Da bi se procijenila spremnost sadnica do sletanja u otvorenom terenu, sljedeći čimbenici analiziraju:

  • Stanje sadnica: Dob sadnica ranih razreda ne smije prelaziti 60 dana; Visokokvalitetni sadni materijal ima debelu visinu stabljike 20-30 cm i 1-2 cvjetne četke; Prije sadnje sadnica nalazi se 2-tjedni otvrdnjavanje s izlaganjem na svježem zraku pod izravnom sunčevom svjetlu i posljednjih dana ostavljenih preko noći na otvorenoj terasi ili balkonu;
  • Način temperature: prosječna dnevna temperatura zraka 14-15 ° C, tlo - 10-12 ° C;
  • Sposobnost stvaranja dodatne zaštite u slučaju smanjenja noćne temperature ili jakog hlađenja: za zaštitu slijetanja, koristi se film ili bijeli materijal za pokrivanje.

Savjet! Ako se razvije sadnice, a vrijeme ne dopušta slijetanje na tlo, onda se mora uzeti u hladno mjesto noću temperature 10-6 ⁰c i pružiti dobru rasvjetu.

Približan kalendarski vremenski raspored tomatov u otvorenom tlu U srednjoj traci i moskovskoj regiji: posljednji tjedan svibnja prvi je tjedan u lipnju; U zapadnom Sibiru: od 10. do 15. lipnja; U južnim regijama: početkom svibnja.

Kada sadnju rajčice, krastavci i papar u otvoreno tlo: uvjeti i odredbe

Povoljna temperatura za rast rajčice smatra se 22-25 ⁰c. Periodično kratkoročno smanjenje dnevnih temperatura do 15 i noć do 6-8 ° C ne uzrokuje usporavanje i kašnjenje voća. Za rane ocjene, noćni pad na 3-4 ⁰c je gnijezd. Na temperaturama iznad 35 ° C, promatra se povećanje rasta, plodovi prestaju biti veže.

Članak o temi: Pozadine u malom cvijetu: vrste pozadine, izbor stila, značajke aplikacije, upute, fotografija, video

Uvjeti i rokovi za sadnju sadnica

Paprike, za razliku od rajčica, osjetljivija su na temperaturni režim. Ovo je nježna tropska biljka. Za normalan rast, prosječna dnevna temperatura je u rasponu od 20-25 ° C. Usporavanje razvoja promatra se na 15 ⁰c, a na 13 ⁰c-rast zaustavlja. U isto vrijeme, papar ne tolerira suhe i traži na rasvjetu (u sjeni za resetiranje rana).

Kada sadnju rajčice, krastavci i papar u otvoreno tlo: uvjeti i odredbe

Sadnji se uzgaja bez ronjenja, a dodatni prijenos u staklenik nije poželjan za to. Da bi se dobile visokokvalitetne sadnice, sjeme se sije u pojedinačni kapacitet dovoljan volumen i stvaraju optimalne uvjete.

Otvoreno tlo zasađeno sadnice u dobi od 50-55 dana. U to vrijeme biljke bi trebale imati 8-10 pravih listova, visinu od 20-25 cm i neprihvatljivih pupoljaka. Tlo se mora zagrijati do 15 ° C. Kako bi ubrzali zagrijavanje, grebeni unaprijed i prekriveni su crnim filmom. U srednjoj traci Rusije, papar u otvoreni prajmer preporučuje slijetanje 1. do 10. lipnja.

Kada posaditi krastavce?

Krastavci su vrlo osjetljivi na temperaturne fluktuacije. Tijekom vegetacije, noćne temperature ispod 18 ⁰c izazivaju razvoj trulež korijena, a kada se hladi ispod 16 ° C usporava rast žica i smanjuje prinos. U hladnom tlu, korijenski sustav povećava i umire.

Kada sadnju rajčice, krastavci i papar u otvoreno tlo: uvjeti i odredbe

Otvoreno tlo je zasađeno s 35-dnevnim sadnicima. Pod uvjetima uzgoja sadnica, on se okreće na horenist, s kratkim intersteksima. Iskrcavanje se proizvodi kada se konstantna temperatura uspostavi 18-20 ° C i prijetnju mrazeva. Prvi tjedan nakon sadnje biljke su skriveni preko noći.

Sjemeće sjeme krastavca u otvoreno tlo provodi se nakon što se tlo zagrijava do 12-13 ° C, a prosječna dnevna temperatura zraka će ići na 15 ° C. U predgrađu krajem svibnja sijedaju krajem svibnja.

Članak o temi: septička tver: Opis, Nedostaci, negativni pregledi

Kada sadnju rajčice, krastavci i papar u otvoreno tlo: uvjeti i odredbe

U zapadnom Sibiru, vrijeme sjetve se izračunava tako da izbojci ne spadaju u zamrzavanje, obično nakon 10. lipnja. Ne vrijedi se žuriti s sjetvom s jakim hlađenjem: u hladnom mokro tlo, sjeme neće dati klice i može se savijati. S krastavcem, nije zastrašujuće propustiti rok i dobiti kasni usjev.

Za tvoju informaciju! Za narodne znakove, krastavac bi trebao biti prevrnut u otvorenom tlu kada je cvjetanje lila i bagrema. Sadnice rajčice i papar su hrabro zasađeni kad je ruža ruža i hrast lišće će cvjetati. Takvi znakovi su dobar orijentir, jer je razvoj divljih biljaka također podređen temperaturni režim i trajanje dnevnog svjetla.

Kako postati veliki i osvojiti zabavu za vrijeme?

Znanstvene preporuke i razumijevanje zahtjeva postrojenja još nisu jamstvo uspješnog rastućeg povrća. Vrijeme je često iznenađeno neočekivanim iznenađenjima u obliku lipanjske zemlje, hladne sjaje, uragana i kasnih povratnih mraza. Ali što ako sadnice zahtijevaju iskrcavanje, i iza kiša prozora i hlađenja: biljka ili čekanja?

Kada sadnju rajčice, krastavci i papar u otvoreno tlo: uvjeti i odredbe

Napomena! U 2019. godini u VOLGA regiji početkom lipnja stajao je hladno i kišno vrijeme. Mnogi vrtlari izvukli su sadnice u zemlju, bojeći se noćne mrazeve i tuče. Kao rezultat toga, obrasla i zamrznuta sadnice rajčice i papra sletjele su samo sredinom lipnja. Naravno, žetva iz takvih grmlja bila je vrlo oskudna ili uopće nije bila. Osvojio one koji su riskirali i sletjeli sadnice na kraju svibnja. Plodovi su se formirali malo i dozrijevaju dugo vremena, ali usjev je bio.

Usredotočujući se na vremenske uvjete, ne možete zaboraviti na razdoblje kulture vegetacije. Na papar od izbojka prije pojave ploda tehničke zrelosti trebala bi proći najmanje 95-100 dana. Tomitografi, zreli plodovi mogu se odvojiti od 100-105 dana nakon klijanja. Ovo vrijeme pod povoljnim uvjetima rasta. Smanjenje temperature, transplantacije, disperzije u zalijevanju usporavaju razvoj i odgodite početak plodonosaka.

Članak na temu: Barbs za zavjese rade sami iz perli i diskova

Kao rezultat toga, ispostavilo se da je naoružano svim preporukama, vrt mora procijeniti rizike i odlučiti. Tijekom godina se proizvodi agronom ili intuicija, ili sposobnost promatranja prirode - koji je bliži.

Čitaj više