Odabir nominalne zaštite

Anonim

Prikupljanje električnih ploča ili povezivanje novih velikih kućanskih aparata, domaći majstor nužno će se susresti s takvim problemom kao što je potrebno odabrati prekidače. Oni pružaju elektro i protupožarne sigurnosti, jer je pravi izbor stroja je sigurnosni polog, obitelj i imovinu.

Što je stroj

U krugu napajanja stroj je postavljen kako bi se spriječilo pregrijavanje ožičenja. Bilo koji ožičenje je dizajnirano da prođe određenu struju. Ako trenutna struja premašuje tu vrijednost, dirigent se počinje zagrijavati previše. Ako se takva situacija nastavi dovoljnom vremenskom razdoblju, ožičenje počinje topiti, što dovodi do kratkog spoja. Stroj za zaštitu se sprečava ova situacija.

Odabir nominalne zaštite

Paket ili automatska zaštita trebaju spriječiti pregrijavanje vodiča i isključivanja u slučaju KZ-a

Drugi zadatak zaštite automat - kada dođe do struje kratkog spoja (Kz), isključite snagu. Prilikom zatvaranja, struje u lancu više puta povećavaju i mogu doći do tisuća pojačala. Dakle, oni ne uništavaju ožičenje i nisu oštetili opremu uključena u liniju, stroj za zaštitu mora isključiti snagu što je brže moguće - čim struja prelazi određenu granicu.

Za zaštitni prekidač za ispunjenje njegovih funkcija potrebno je pravilno napraviti izbor automata u svim parametrima. Oni nisu toliko - samo tri, ali svatko bi trebao razumjeti.

Što su strojevi za zaštitu

Da bi se zaštitili vodiči jedne faze mreže od 220V, postoje uređaji za odvajanje jednopolnog i bipolara. Samo jedan dirigent je spojen na jednu počnu, fazu, na dvopalnu i fazu i nulu. Sjedinjeni strojevi stavljeni na krug 220 u unutarnjem rasvjetu, na utičnicama u prostorijama s normalnim radnim uvjetima. Također se stavljaju na neke vrste opterećenja u trofaznim mrežama, povezujući jednu od faza.

Za trofazne mreže (380 V) postoje tri i četiri stupa. To su ti strojevi za zaštitu (točan naziv prekidača) stavljen na trofazno opterećenje (pećnica, kuhanje i druga oprema koja radi od mreže 380 V).

U sobama s visokom vlagom (kupaonica, sauna, bazen, itd.) Stavite dvopazni prekidač. Oni se također preporučuju instalirati na moćne tehnike - na pranje i perilice posuđa, kotlovima, mjedenim ormarićima, itd.

Jednostavno u izvanrednim situacijama - s kratkim zatvaranjem ili testom izolacije - fazni napon može doći do nulte žice. Ako je na jednom polni stroj instaliran na energetsku liniju, isključit će se faznu žicu, a nula s opasnim naponom ostaje spojena. Dakle, ostaje vjerojatnost oštećenja struje kada se dotakne. To jest, izbor stroja je jednostavan - jedan polni prekidači se stavljaju na neke od linija, dio je dvopolni. Određeni iznos ovisi o stanju mreže.

Odabir nominalne zaštite

Strojevi za jednofaznu mrežu

Za trofaznu mrežu postoje tri polni prekidači. Takav automatski se nalazi na ulazu i na potrošače, na koje su sve tri faze montirane - električni štednjak, trofazna ploča za kuhanje, pećnica itd. Za ostale potrošače stavljaju se dvofazni strojevi za zaštitu. Moraju nužno isključiti fazu i neutralno.

Članak o toj temi: bolje je pokriti papirnu pozadinu tako da ne zagađuju

Odabir nominalne zaštite

Primjer dvofaznog rasporeda mreže - vrste strojeva za zaštitu

Izbor nominalne zaštite automat iz broja žica spojenih na njega ne ovisi.

Određeni smo s par

Zapravo, iz funkcija zaštitnog stroja i slijedi pravilo određivanja nominalne zaštitne stroj: trebalo bi se aktivirati dok struja ne prelazi mogućnost ožičenja. A to znači da trenutna ocjena stroja mora biti manja od maksimalne struje koja označava ožičenje.

Odabir nominalne zaštite

Svaka linija zahtijeva ispravno odaberite stroj za zaštitu

Na temelju toga, algoritam za odabir zaštitne zaštitne stroj je jednostavan:

  • Izračunajte odjeljak ožičenja za određeno područje.
  • Pogledajte koja maksimalna struja podnosi ovaj kabel (je u tablici).
  • Zatim, od svih ocjena zaštitnih automati, odaberite najbliže manje. Nominacije za automatske su povezane s dopuštenim dugoročnim strujama opterećenja za određeni kabel - imaju malu manju nominalnu vrijednost (postoji u tablici). Izgleda kao popis denominacija kako slijedi: 16 A, 25 A, 32 A, 40 A, 63 A. ovdje je s ovog popisa i odaberite odgovarajuće. Postoje denominacije i manje, ali već se praktički ne koriste - imamo previše električnih aparata i imaju znatnu moć.

Primjer

Algoritam je vrlo jednostavan, ali radi nepogrešivo. Biti jasniji, pogledajmo primjer. U nastavku je tablica u kojoj je maksimalna dopuštena struja za vodiče, koji se koriste prilikom postavljanja ožičenja u kući i apartmanu. Postoje i preporuke u pogledu korištenja automata. Oni su dani u koloni "nominalni trenutni nomotor". Tamo smo u potrazi za nominalno - to je nešto manje od maksimalno dopuštene da je ožičenje radilo u normalnom načinu rada.
Odjeljak bakrene žiceDopuštena struja duga opterećenjaMaksimalna snaga opterećenja za jednofaznu mrežu 220 VNominalna zaštitna strujaZaštitna struja strojaPribližno opterećenje za jednofazni lanac
1,5 četvornih metara. Mm.19.4,1 kW10 A.16.Rasvjeta i alarm
2,5 četvornih metara. Mm.27 A.5,9 kW16.25.Izlazne skupine i električni topli pod
4 mq.m.38 A.8,3 kW25.32 A.Klima uređaji i grijači vode
6 m246 A.10,1 kW32 A.40 A.Električni peći i mjedeni ormarići
10 četvornih metara Mm.70 A.15,4 kW50.63 A.Uvodne linije

U tablici pronalazimo odabrani presjek žice za ovu liniju. Budimo potrebni za otvaranje kabela s poprečnim presjekom od 2,5 mm2 (najčešći prilikom polaganja instrumenata prosječne snage). Vodič s takvim poprečnim presjekom može izdržati struju na 27 A, a preporučeni nominalni model - 16.

Kako će onda onda raditi? Sve dok struja ne prelazi 25, a stroj se ne isključuje, sve radi u normalnom načinu - vodič se zagrijava, ali ne i kritične količine. Kada se struja opterećenja počne povećati i prelazi 25 a, automatski se ne isključuje neko vrijeme - moguće je da početne struje i oni su kratkotrajni. Ispada ako je dovoljno dugo da struja prelazi 25 a za 13%. U tom slučaju, ako dosegne 28.25. Tada će elektropacijat raditi, de-energiziranu granu, jer je ova struja već prijetnja vodiču i njegovoj izolaciji.

Članak o toj temi: Je li moguće ljepilo pozadinu za boju montažu vode, priprema zida

Izračun moći

Mogu li odabrati stroj za učitavanje kapaciteta? Ako je samo jedan uređaj spojen na energetsku liniju (obično veliki kućanski aparati s visokom potrošnjom energije), onda je dopušteno napraviti kapacitet ove opreme. Također, u smislu moći, možete odabrati uvodni stroj koji je instaliran na ulazu u kuću ili stan.

Ako tražimo nominalni nominalni stroj, potrebno je preklopiti snagu svih uređaja koji će biti spojeni na kućnu mrežu. Sljedeća ukupna snaga je supstituirana u formulu, je radna struja za ovo opterećenje.

Odabir nominalne zaštite

Formula za izračunavanje struje ukupne snage

Nakon pronalaženja struje, odaberite nominalnu. Može biti nešto više ili nešto manje od pronađene vrijednosti. Glavna stvar je da njezino isključivanje struje ne prelazi maksimalnu dopuštenu struju za ovu ožičenje.

Kada se ova metoda može koristiti? Ako je ožičenje položeno s velikim dionicama (nije loše, usput). Zatim, kako biste ga spremili, možete instalirati automatski prekidači koji odgovara teretu, a ne poprečni presjek vodiča. Ali još jednom skrećemo pozornost na to da dugo dopuštena struja za opterećenje treba biti veće od ograničavanja struje zaštitnog automata. Tek tada će odabir automatske zaštite biti točan.

Odaberite sposobnost odvajanja

Gore navedeno opisuje odabir paketa na maksimalnoj dopuštenoj struji. No, stroj za zaštitu od mreže također mora biti isključen kada se prekine kratki spoj iz kratkog spoja). Ova karakteristika se naziva sposobnost odvajanja. Prikazuje se u tisućama ampera - registriranim takvom narudžbom može doseći struje s kratkim spojem. Odabir sposobnosti s invaliditetom nije vrlo kompliciran.

Ova karakteristika pokazuje kako maksimalna vrijednost trenutne CW-a automatski štedi svoju izvedbu, to jest, ne može se isključiti samo nakon ponovnog uključivanja. Ova karakteristika ovisi o mnogim čimbenicima i za točan izbor potrebno je odrediti struje KZ-a. No, za ožičenje u kući ili stanu, takve se izračune izrađuju vrlo rijetko, ali su vođeni udaljenosti od transformatorske podstanice.

Odabir nominalne zaštite

Isključivanje automatskog zaštitnog prekidača

Ako se podstanica nalazi u blizini ulaska u vaš dom / apartman, uzmite automatski s mogućnošću odspajanja od 10.000 a, za sve ostale urbane apartmane 6.000 A. Ako se kuća nalazi u prirodi, odaberete opskrbu električnom energijom za davanje, Može biti dovoljno i odspajanje sposobnosti 4500 A. mreža ovdje je obično stara i struje KZ nisu velike. A budući da uz povećanje sposobnosti isključivanja, cijena se značajno povećava, možete primijeniti načelo razumnih ušteda.

Članak o temi: Kako odabrati zavjese na pozadinu: dizajner savjete

Je li moguće staviti vrećice s nižim mogućnostima onemogućavanja u urbanim stanovima. U načelu, to je moguće, ali nitko ne jamči da nakon prvog KZ-a ne morate promijeniti. On može imati vremena za onemogućavanje mreže, ali ispostavilo se da je neupotrebljiv. U najgori verziji, kontakti se rastopi i stroj neće imati vremena za odspajanje. Tada se ožičenje topi i može nastati.

Vrsta elektromagnetskog otpuštanja

Stroj mora pokrenuti kada se struja podigne iznad određene oznake. No, mreža povremeno pojavljuje kratkoročno preopterećenje. Obično su povezani s početnim strujama. Na primjer, takve preopterećenja mogu se uočiti kada se uključen kompresor hladnjaka, motor perilice rublja, itd. Kružni prekidač na takvim privremenim i kratkoročnim preopterećenjima ne mora se odvojiti, jer imaju određenu kašnjenje okidanja.

Ali ako je struja povećana ne zbog preopterećenja i zbog CW-a, tada u vrijeme kada je automatsko prekidač "čekanje", kontakti se rastopi. Ovdje za to i postoji elektromagnetsko automatsko otpuštanje. Pokreće se u određenoj količini struje, što više ne može preopteretiti. Ovaj indikator se također naziva cut-off struje, jer u ovom slučaju strujni prekidač smanjuje energetsku liniju. Vrijednost struje okidača može biti različita i prikazana slovima koja stoje ispred brojeva koji označavaju nominalni stroj.

Postoje tri najviše trčanja:

  • B - aktivira kada je nazivna struja premašila 3-5 puta;
  • C - ako je premašio 5-10 puta;
  • D - ako je više od 10-20 puta.

    Odabir nominalne zaštite

    Strojna klasa ili struja prekidanja

Koja je karakteristika za odabir paketa? U ovom slučaju, izbor automat zaštite također se temelji na udaljenosti vašeg vlasništva vašeg doma iz trafostanice i stanja električne mreže. Izbor zaštitne stroj se provodi puzanje jednostavna pravila:

  • S slovom "B" na kućištu su pogodni za vikendice, sela sela i sela koja se koriste kroz zrak. Također ih možete staviti u apartmane starih kuća u kojima se ne proizvodi rekonstrukcija domaće mreže. Ovi zaštitni strojevi su daleko od uvijek dostupne, to je malo skuplje kategorije C, ali se može isporučiti po narudžbi.
  • Paktniki s "C" na kućištu je najraširenija opcija. Oni se stavljaju u mreže s normalnim državom, pogodne za apartmane u novim zgradama ili nakon remonta, u privatnim kućama u blizini podstanice.
  • Klasa D staviti u poduzeća, u radionicama s opremom s visokim početnim strujama.

To je, u stvari, izbor zaštitnog stroja u ovom slučaju je jednostavan - za većinu slučajeva tipa C je prikladan. To je u trgovinama u velikom asortimanu.

Što bi proizvođači trebali vjerovati

I konačno, mi ćemo obratiti pozornost na proizvođače. Izbor stroja ne može se smatrati dovršenom ako niste razmišljali o tome kakve ćete vršnije prekidače koje ćete kupiti. Nije potrebno uzeti nepoznate tvrtke - električar nije područje gdje je moguće staviti eksperimente. Detalji o odabiru proizvođača u videozapisu.

Čitaj više