Tkanina Škotska - vrste i značajke materijalnog tartana

Anonim

Tkanina u ćeliju ne dolazi iz mode duže od dva stoljeća. Od raznolikosti materijala, tkanina je posebno istaknuta tkivom Škotske, čije ime izravno ukazuje na zemlju njegovog podrijetla. Drugi i točniji naziv ovog materijala - Tartan - odmah nas upućuje na eru povijesnih romana i filmova, kada je stanica određenih vrsta i boja bila neka vrsta putovnice svakog stanovnika Škotske.

Tkanina Škotska - vrste i značajke materijalnog tartana

Tartan i njegova priča

Utvrđeno je da je metoda proizvodnje korecirane tkanine od vune poznata po Škotima prije više od dvije tisuće godina. Podrijetlo riječi "Tartan" povjesničari objašnjeni su na različite načine, proizvodeći ga iz stadofranzuz "tkanine", kao i gaalian "boju područja" ili "križne poprečne". Potonji naziv je objašnjeno činjenicom da je Škotska proizvedena na način sanjastih tkanja od unaprijed oslikanih niti, koji se nalazi poprečno.

Boje i složenost uzorka izravno su pokazali status osobe. Najsiromašniji je nosio samo jednu fotonsku tamnu odjeću, kraljevski tartan sadržavao je sedam boja. U pravilu, ovčja vuna je bila obojana prirodnim sredstvima, a njihov je izbor ukazao na mjesto, odakle je došao Tartana i njegov vlasnik. Svijetlo plava, zelena, a posebno crvene boje bile su pribor najviše klase. Osim toga, svijetle nijanse su karakteristične za svečanu i borbenu odjeću, a korištena je tamnija stanica (i korištena) za lovske kostime.

Tijekom vremena, Tartan ima određene boje postala je znak pribora za određeni klan. Istina, to je u pitanju samo muškarci koji su nosili teški i topli covered poplun, koji je do XVIII stoljeća bio kombinacija omotana oko pojasa ljuljačke suknje u preklop i zadebljano na ramenima kišnog ogrtača. Žene, u pravilu, odjevene u monofoniju tkaninu svijetlih ili svijetlih tonova. Tijekom vremena, osim klana Tartanov, pojavio se:

  • Osobne pripadnosti vođe klanova;
  • haljine imaju svijetlu pozadinu i namijenjene ženama;
  • tugovanje;
  • Vojska, itd.

Članak o temi: Folija za utiskivanje vlastitim rukama na papiru i na koži: Tehnologija i materijali

U sredini XVIII stoljeća, nakon suzbijanja Yakobitskog pobune, Tartan je pao pod zabranom. Iznimka je donesena samo za zaposlenike patrolnih kraljevskih trupa, nazvanih "crnom stražom". Uzorak njihovih uboja do sadašnjosti odnosi se na jedan od najčešćih.

Tkanina Škotska - vrste i značajke materijalnog tartana

Oživljavanje škotskih tradicija dogodilo se na početku XIX stoljeća i povezan je sa sastankom u Edinburghu King Eduard IV i Walter Scott Writeru. Za kraljevsku kuću, na crvenoj pozadini stvoren je poseban kavez, a Tartan je kao simbol romantike i slobode i slobode, širio diljem Europe. Kaid se može vidjeti na ramenima od puški, a kraj prošlog stoljeća, hlače i prsluk u ćeliji bili su moderni priuštiti mušku garderobu. S vremenom je Škotska postala jedan od omiljenih materijala za svakodnevnu žensku i dječju odjeću, pa čak i za oblikovane haljine u gimnazijama i pansiovima.

Što je Škotska?

Klasična Škotska je vunena tkanina s karičnim uzorom. Da biste ga stvorili, takozvana mreža je formirana na stroju za tkanje, to jest, skup obojenih niti. Teme su stroge i isprepletene u ravnoj liniji, a zatim obrnutom sekvencu. Kao rezultat toga, formirana je osnovna značajka koja razlikuje tartan od drugih staničnih materijala - stanicu s dijagonalnom simetrijom, tako da Škotska izgleda vrlo dobro s kosom.

Posebno treba reći o sortama tradicionalnog ukrasa, koji je uobičajeno registrirati se u svjetskom prijemniku škotskog tartanova (sastoji se od 33.000 uzoraka i zatvoren je za obnavljanje) ili u škotskom registru Tartanova, gdje je stanica registrirana više od 6000 sorti. Osim uzorka, Tartan je također klasificiran denzijom, koja se mjeri u unci po kvadratnom dvorištu i od 8 do 16.

Što se tiče masovne proizvodnje, krpe od pamuka, umjetnih i smjesa također su pod kategorijom "Škotska". Često se proizvode metodom posteljine, koja se primjenjuje s karakterističnim ispis. Različite stanice često se primjenjuju na pleteninu, netkane i druge materijale.

Članak o toj temi: Belt Crochet: Shema i opis pribor na haljini s fotografijama i videozapisima

Moda u ćeliji

Može se tvrditi da je škotska stanica postala klasična moda. Takva tkanina je izvrsna za kapute, kostime, haljine u stilu:

  • Casual;
  • Urbani;
  • priprema;
  • ured;
  • Berba, itd

Tkanina Škotska - vrste i značajke materijalnog tartana

S vremena na vrijeme, tradicionalna stanica postaje neformalni simbol protoka - takve hlače voljele su nositi panks, a kratke stanične suknje postale su kult među mladim japanskim ženama. No, takav je materijal povezan, prije svega, s elegancijom, ograničenjem, poštovanjem. Među najrelevantnijim obrascima stanice ovog tipa:

  1. Berberry, u kojem se kombiniraju pijesak, bijeli, crni i crveni tonovi;
  2. Glnchak - crno-bijeli ili crni i sivi grafički uzorak od malih kovrča koji formiraju kvadrati i pravokutnike
  3. Blacktuch - prigušen priključak crne, plave i zelene nijanse;
  4. Royal Stewart je popularan kavez u crvenim tonovima.

Čitaj više