Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

Anonim

Pouzdan temelj žele imati sve bez iznimki. I jedan od najpouzdanijih i predvidljivi je pojas. No, zaklada monolitnih pojasa je izgrađena dugo: samo na montaži oplate od tri dana, i još uvijek na pleteni spojnice, zatim betoni i pričekajte nekoliko dana dok ne dobije barem polovicu snage. Trebat će najmanje dva ili tri tjedna. Pa, ako postoji takva rezervata vremena, a ako nije? Postoji izlaz: pametni ljudi su došli do dijela rada za prijenos na poduzeće - postoje konkretni blokovi - FBS. Od njih se zaklada regrutira, koja se zove - pojas. Zaklada FBS-a je lako napraviti sami.

Kada koristite takvu tehnologiju, temelj se skuplja iz armiranobetonskih blokova različitih vrsta i veličina. Stoga se često naziva blok ili tim. Sve je to isti tip.

Prednosti i nedostatci

Najvažnija plus zaklada za prikupljanje remena iz FBS je mali resurs vremena koji je potreban za njegovu proizvodnju. Skupština traje samo nekoliko dana.

Glavni nedostatak: Nije monolitan, stoga ga je moguće staviti svugdje, a ne uvijek. Normalno postoje montažne vrpce iz blokova na suhom, a ne nagibne mučnim tlima. Pod drugim uvjetima, izračun je potreban i bolje - profesionalni.

Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

Zaklada za blok uređaja

Treba napomenuti da montažni temelji moraju nužno biti pažljivo oprezno hidroiziraju i izolirani. Također je potrebno napraviti zagrijanu pauzu. To su potrebni uvjeti za njihovo normalno djelovanje.

Ako usporedimo monolitni i blok temelj, tada se identificira takva slika:

  • Monolitski je izgrađen dugo, blok - brzo.
  • Monolitna vrpca može se napraviti bez iznajmljivanja posebne opreme (iako je teško bez reda betona). Da biste prikupili temelje od FB-a vlastitim rukama, morat ćete iznajmiti dizalicu ili barem vitlo.
  • Ako sami radite monolitni temelj, to košta jeftinije od bloka. Ako unajmljeni radnici ili tvrtka rade, to će koštati, radije, skuplje: volumen rada je više, a to su značajni dodatni troškovi.
  • Monolith je više izdržljiviji od reprezentacije. Snaga je oko 20-30% više. To mu omogućuje da koristi monolitnu vrpcu na neljubalu i glini.

U mnogim aspektima, monolitna traka pobjeđuje. Ali ako njegova snaga i pouzdanost neće biti u potražnji, njegova je proizvodnja samo u uzaludnom gubitku vremena. Pri radu izvođačima, to je također gubitak novca. Budući da tala imaju normalan nosivost, a podzemna voda nije bliža od 2 metra od potrebne dubine temelja, ima smisla staviti kuću na Nacionalni temelj.

Zakladni blokovi: vrste, dimenzije, označavanje

U privatnoj izgradnji primjenjuje se nekoliko vrsta blokova. Za uređaj za utemeljenje vrpce najčešće koristi samo dvije vrste:

  • FBS je temeljna jedinica. Građevinska krutina. Kada govore o takvom bloku bloka, podrazumijeva se, ojačani beton (s armirajućim) elementom bez šupljina. To su pravokutni blokovi različitih veličina, koji imaju montažne čelične petlje na gornjoj površini. Ponekad na strani strana, vertikalni kanali su oblikovani, koji su poplavljeni otopinom. Od tih blokova, temeljna vrpca je presavijena.
  • Blokovi za jastuke. Imati vrstu trapeza. Ostanite na pripremljenom tlu i poslužite za povećanje nosivosti temelja.

    Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

    Vrste temeljnih blokova koji će biti potrebni za zbirku zaklade remena

Prilikom podizanja temelj remena, potrebno je osigurati pjesme za polaganje i sumiranje inženjerskih sustava: vodoopskrbu, kanalizaciju, struju, grijanje. Ne smijete zaboraviti na ventilacijski sustav i ostaviti rupe ispod proizvoda za provjetravanje podzemnog prostora ili podruma. Za to, blokovi s kanalom za polaganje komunikacija može biti korisno: FBB.

Dimenzije i vrste blokova uređeni su GOST 13579-78. Za privatni programer, veličine i operativne karakteristike su važne. Fotografija u nastavku prikazuje dio standarda u kojem se određuju vrste i blok veličine.

Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

Izloženost od najveće energije, normalizirajući veličinu temeljnih blokova

Označavanje prema GOST-u

Kako bi se olakšalo kretanjem specifikacije, u imenima blokova isti najveći dio ima informacije o njihovoj veličini i vrsti.

Prvi razgovori. Sljedeće - brojke koje opisuju geometriju u decimetrima;.

  • prva duljina (9, 12,24);
  • Drugi (kroz crtica ili točku) je širina (3,4,5,6);
  • Treći - visina (3.6);

    Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

    Označavanje blokova zaklade betona

Ako ima bilo kakve duljine i širine, visina FBS je obično 580 mm (u naljepnici "6"). Izradite blokove visinom od 280 mm može biti ispod narudžbe.

Zatim, nakon brojke postoji abecedno označavanje vrste betona:

  • T je teška (smjesa cementa s ruševinama). Najteža jedinica visoke gustoće. Ovaj tip se koristi u izgradnji temelja.
  • P - porozan s agregatom keramitobetona. Imaju manju težinu, ali i manje snage, također više higroskopnih.
  • C - iz silikatnog betona (osnovno vezivo - vapno). Ova vrsta blokova se boji vlaženja, jer se ne koristi u izgradnji temelja.

Na primjer, FBS 24.4.6 -T se dešifrira: pravokutni blok od pojačanog betona visoke gustoće. Duljina 2380 mm, širina 400 mm, visina 580 mm. Po analogiji, možete dešifrirati druge oznake.

Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

Veličine FBS blokova prema GOST-u

Polaganje blokova FBS-a

Izbor širine bloka je zbog debljine zidova koji se nalaze gore. Odabrana je duljina blokova tako da zauzimaju, ako je moguće, cijelu traku. No, čak i iskusni graditelji u odabiru blokova su u zabludi: neki nepopunjeni područja ostaju, u kojima i najmanji elementi ne postaju (oni se nazivaju dobrim). Ove web-lokacije su obično blizu cigle na cementnom žbuku. Ako se ispadne zidarstvo neravnomjerno, onda je žbukanje: to će biti prikladnije za primjenu hidroizolacije i izolacije.

Tipično, temelj za skupljanje remena sastoji se od nekoliko redova blokova. Njihova specifična količina ovisi o traženoj visini trake. Češće se postavlja ispod dubine tla. Također uzeti u obzir potrebnu visinu baze.

Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

Zaklada bloka uređaja. Prilikom polaganja blokova-jastuka, neka područja ostaju prazna. Oni su betonirani nakon instalacije

Prilikom instaliranja betonskih blokova bilo kojeg tipa, isto pravilo se koristi kao kada je cigla polaganje: šavovi se ne smiju podudarati. Za to su postavljeni tako da se šav prethodnog reda preklapa blok tijela u sljedećem retku. Intervali (vertikalni šavovi) između stanja pored elemenata ispunjeni su cementnom otopinom.

Da bi se dobio dizajn veće snage i za ligament svih blokova u jedan sustav, priključci su složeni preko svakog reda. Ovisno o vrsti tla i težini zgrade, koristi se klasa šipke A-I - A-III. Broj šipki određuje dizajn pri projektiranju, mogu biti od 2 do 5 komada. Prilikom polaganja i povezivanja šipke, sva pravila ojačanja temelja vrpce poštuju se vezanja kutova, a jednostavnost se javlja u istoj shemi. Jedina razlika je u tome što je pojas za pojačanje jedan. Na vrhu remena za pojačanje, sloj otopine je složen, na njemu, s premještanjem šavova, postavljeni su sljedeći blokovi blokova.

Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

Da biste pronašli temelje od FB-a s vlastitim rukama, ojačana je

U skladu s ovim Pravilima, zaklada za prikupljanje remena bit će izdržljiva i pouzdana.

Izgradit ćemo temelj iz FBS-a s vlastitim rukama

Tehnologija izgradnje Nacionalne zaklade, posebno u fazi pripreme, nije mnogo drugačija od drugih vrsta: Prvo kopanje gumba. Razlika u manjem intenzitetu rada proizvodnje same trake i jest da nije potrebno napraviti oplatu.

Priprema baze ispod standarda zaklada bloka:

  • Plodni sloj zemlje je uklonjen, izvezen ili pohranjen na mjestu.
  • Zatim dolazi Markup. Ako je podrum osiguran u kući, perimetar se nalazi ako podrum nije - traka je postavljena. Obilježavanje se vrši pomoću klinova i kabela. Traka se slavi s obje strane, označava širinu zida.
  • Zatim su radovi na kopnu. Tlo uklonjeno na planiranu razinu.
  • Dno jame ili rov je poravnati i prije tramvaj.

    Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

    Prilikom montaže blokova ne zaboravite ostaviti rupe za inženjerski sustavi: razbijanje temelja je neprihvatljiva

  • Sloj pijeska ili ruševina zaspi i dobro se javlja pomoću vibroštita. Ručno naklonjenje neće dati potrebnu brtvu. Stoga je bolje koristiti vibracijske ploče. To je osobito važno ako nosivost tla nije jako visoka. Takav jednostavan rad, kao dobro zbijeni pješčani šljunak, omogućuje značajno poboljšanje.
  • Dva sloja hidroizolacije su složena na zbijenoj bazi.
  • Instalirani blokovi temelja-jastuci. Oni su postavljeni strogo horizontalno. Provjerite ispravnost postavljanja na razini izgradnje ili razine. Praznine između njih ispunjene su cementnom otopinom.
  • Ojačanje je složena, na vrhu otopine sloja od najmanje 2-3 cm.
  • FBS blokovi su instalirani s premještanjem šava. Nijedan spoj ne bi se trebao podudarati. Minimalna pomicanje je 0,4 visina bloka koji se prikazuje. Ako FBS koristi s visinom od 580 mm, tada se offset mora biti više od 240 mm.
  • Ako postoji još jedan red blokova, armopoya opet polože i rješenje na njemu.
  • Blokovi također pokazuju premještanje šavova.

Broj redova ovisi o potrebnoj visini baze i potrebnoj dubini vrpce. Obavljanje pravila za polaganje blokova s ​​obveznim. Samo tako prikupljanje temelja iz FBS s vlastitim rukama, dobit ćete pouzdanu osnovu za cijelu strukturu.

Kako položiti FBS

U bilo kojem redu, polaganje počinje kutovima. Zatim se blokovi prikazuju na mjestima uklanjanja sperme. Nazivaju se Beacon, a na njima su jednaki svi ostali. Provjerena je vertikalnost njihove izložbe, ako je potrebno, ispravke. Najčešće se blok mora ponovno podići, kretati se i staviti na mjesto.

Nakon što su Elementi Beacon izloženi, vešali su se rasteženi - žice za koje su orijentirani prilikom instaliranja sljedećih blokova. Oni zabilježeju granice zida, i tako da su FB-a stajali simetrično u odnosu na sredinu bloka FL (blok-jastuk). Maksimalno dopušteno odstupanje - 12 mm. Svi kasniji redovi blokova također su postavljeni tako da pokazuju točno iznad sredine.

Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

Prilikom polaganja blokova, potrebno je osigurati da se uklapaju jedan preko drugog bez velikog offset

Kabeli su prikladniji za rastezanje u 2-3 mm od bočnih površina svjetioničara. Bit će lakše izlagati. Međuprodukti su izloženi od najvećih: prvo stavite sve s duljinom od 2,4 metra, zatim 1.2, a zatim 0,9. Ispravnost njihove instalacije testira se u odnosu na žice žice, okomito - plumb.

Kako odabrati veličinu FBS blokova

Odredite koliko blokova trebate za vaš temelj, možete po izboru. Možete to učiniti sami na skali nacrtanoj na skali. Na planu objavljujete svaki blok na istu skalu.

Odaberite veličinu blokova za temelj iz FBS-a, na temelju jednostavnog pravila: povećati snagu dizajna, morate koristiti najveće veličine bloka. Stoga, prvo nacrtajte blokove od 2,4 metra instalirani u kutove, a zatim, ako su postavljeni, nacrtajte ih u mjesta napretka jednostavnosti. Između njih, također, stavite najveće blokove koji se mogu uklopiti tamo. Gdje više ne postaju, stavite manju veličinu. Ako neki intervali ostaju u kojem i najmanji blok (0,9 metara) ne postavlja, to nije dovoljno - te su praznine ispunjene od zidove od opeke.

Zaklada iz FBS blokova s ​​vlastitim rukama

Dvije vrste montažnih zaklada pojasa iz FBS - s jastukom i bez (fine-pasme trake)

Na isti način nacrtajte drugi red, ne zaboravljajući na pomicanje šavova. Ako je potrebno, na isti način nacrtajte treći. Tada razmotrite potreban broj blokova svake veličine. Rezultirajući plan se ne baca: bit će korisno za vas pri instalaciji Nacionalne zaklade već na web-lokaciju.

FBS Masonry Rješenje

Za polaganje blokova temelja koristi se standardni brand cement-pješčanog M-100. Može se dobiti pomoću različitih cementa maternice i količine pijeska:

  • 1. dijelom cementa M300 uzeti 2,5 dijela pijeska;
  • Na 1 dio cementa M400 pijesak je već 3 dijela;
  • Kada koristite pijesak M500, 4 dijela su pakirani.

Prvo pomiješajte suhe komponente prije primanja homogenog sastava i boje. Zatim se postupno dodaju 0,5 dijelova vode. Ako se otopina dobije previše gusta, voda se postupno miješa u malim obrocima. Konzistencija bi trebala biti poput guste kiselog vrhnja: ne kvržica, ali ne i teći.

Ne pokušavajte povećati broj cementa. To ne samo da će povećati snagu betona, kao što očekujete i bit će znatno smanjeno. Da biste postavili tvrđavu betona, potrebno je strogo definiranu količinu punila (u ovom slučaju pijeska) i vode. Uz nedostatak tog / ili drugog, njegova snaga će biti niža. U najgorem slučaju, on će ispucati i raspasti se.

Članak o temi: Zavjese za davanje vlastitim rukama - jednostavne opcije

Čitaj više