Barchand Fabric: Opis, proizvodnja i primjena (fotografija)

Anonim

Izvrsna teška brodada, transfuziju zlatnim i srebrnim uzorcima, odavno je careva odjeća. Šio je ogrtačima za svečane vjerske ceremonije i sudskih listića, legendarne filmske zvijezde pohvaljene su u brokadanskim haljinama. Za njegovu tisućljetnu povijest, ta se tkanina promijenila i postala pristupačnija, ali i dalje ostaje kraljica elegantne i ekskluzivne odjeće.

Što je brokata?

Barchand Fabric: Opis, proizvodnja i primjena (fotografija)

Iako ime "Parcha" dolazi od perzijske riječi koja označava tkaninu, njegova domovina je Kina. Već u stoljeću (i prema povjesničarima, mnogo ranije), svilene stvari su napravljene s uzorcima zlata i srebra, koji se koristi za carske haljine. U pravilu, briljantni ukrasi su stvoreni pomoću metalnog niza patke i svilene osnove, ponekad, za složenije ukrase, korištena je dodatna rafinacija svile. Materijal je stvoren vrlo sporo, jedna odjeća je trajala do 13 godina rada, a tajne majstora su pažljivo čuvane.

Ipak, majstor braće Choi je uspio pobjeći iz Kine u Indiju i postaviti proizvodnju ove tkanine pod nazivom Tancoy. Indija je postala jedan od centara za proizvodnju dragocjenog materijala, a odatle se proširio na druge zemlje , Ovaj jedinstveni tekstil zauzeo je posebno mjesto pod carskom dvorištem Bizanta, gdje se ne koriste samo plemeniti metali za njegovu proizvodnju, nego i dragulje i vezenje. Tehnologija proizvodnje carske haljine bila je vrlo strogo čuvana, što je nije spriječila da prodire u srednjovjekovnu Europu, gdje je uspostavljena proizvodnja stroja.

Barchand Fabric: Opis, proizvodnja i primjena (fotografija)

Umjesto metalnih niti, majstori su počeli koristiti pamučne vlakna, umotane u najljepši metalni restoran. U Rusiji, odlomak je počeo proizvoditi u XVIII stoljeću, a pod imenom "oka" ona je dobila vrlo široko rasprostranjena. Prekrasna briljantna tkanina korištena je za mušku i žensku svečanu odjeću, u crkvenim ceremonijama, ukras bogatih interijera, pa čak i za svečane narodne nošnje.

Članak o temi: Tuchkirt - Nova generacija pamuka: sastav i svojstva tkanine

Uz izum umjetne vlakana, par je postao jeftiniji.

Sredinom prošlog stoljeća ova tkanina je doživjela pravi bum, jer je bio idealan za dva najpopularnija silueta tog vremena - fascinantna i voluminoznih suknji.

Izum larex napravio je ovaj materijal još pristupačnijim i praktičnijim, a on se savršeno uklapa u šezdesete. Nakon toga, sintetička vlakna počela je dodati materijalu, a s dolaskom Elastana, parchal je izgubio svoju krutost i gustoću.

Moderne vrste brokata

Trenutno se ova tkanina proizvodi u tradicionalnom i modernim tehnologijama. Najvredniji je tkani priručnik za nanjing, pripisuje se kulturnoj baštini Kine. Drevne metode ručnog tkanja sačuvani su iu Indiji, a indijski parch Yamdanija dolazi u vrijednosti nakon nanjing tkanine. Proizvodi se pojedinačnim narudžbama, obično za skupe vjenčanice.

Barchand Fabric: Opis, proizvodnja i primjena (fotografija)

Indijski kinhab prirodne svile s metalnim nitima uživa velika slava, što karakteriziraju elegantni cvjetni ornamenti. Što se tiče moderne masovne proizvodnje, materijali brokade su uobičajeni za klasificiranje sastava vlakana, naime:

  1. Svilena tkanina, koja se dobiva jacquard tkati ili emproridera. Takva brodada je vrlo kruta, dobro održava volumen i draperion, ima izvrsne termostatske osobine i praktički nije zgnječen.
  2. Materijal viskoza također nema elastičnost, dobro čuva oblik i nije sklon kralježnici. Obično se viskoz brokata proizvede uz dodatak larex niti.
  3. Lycra-papiri - mješavi tkivo s aditivnim elastičnim vlaknima.

Ponekad se dodaju u modernim vrstama pamuka, pamuka i vune, što povećava njihovu higijenu i svojstva izolacije topline. Unatoč niskim troškovima, ovi materijali i dalje ostaju luksuzni simboli, pridaju kraljevski pogled na bilo koju ženu.

Članak o temi: Primjena "Voće na ploči": predlošci za djecu od mlađih do viših skupina

Svojstva i primjena

Pjenusna tkanina uzorkovane široko se koristi za elegantnu i koncertnu odjeću, povijesne i kazališne kostime, kao i šešire, elegantne cipele i pribor. Kina proizvodi svilenu kućnu kuglicu koja su u potražnji kao ekskluzivna kućna odjeća. Tradicionalno je i korištenje brokade u crkvenom izvoru.

Kada se šivate Parhy jedinica, treba uzeti u obzir svojstva i značajke ovog tekstila:

  • visoka gustoća i visoka težina;
  • ukočenost i neuspjeh;
  • Fancy i prilično veliki uzorak, sjajna površina.

Sve to, s jedne strane, privlači pozornost, s druge strane, doprinosi vizualnom povećanju volumena.

Barchand Fabric: Opis, proizvodnja i primjena (fotografija)

Stoga, kada šivanje proizvoda iz ovog materijala zahtijeva točan rez i pažljivo odabir modela, a njegov vlasnik treba pažljivo odabrati dodatke kako ne bi izgledati vulgarno.

Duga haljina iz brokade je savršena za vjenčanje ili novogodišnji balet, kratku i lakoničnu koktel haljinu ili dvostruki kostim će vas učiniti kraljicom bilo kakvog svečanog događaja. U svečanoj atmosferi, braching jakna, torbu, cipele uvijek će biti prikladne. Takve stvari nisu suzite, tako zahtijevaju odgovarajuću skrb.

Briga

Kupnjom proizvoda s briljantnim ukrasom, potrebno je pažljivo ispitati njegov sastav. Ako brokata sadrži metalne niti, ne smije se isperiti, već da se dobije suho čišćenje.

Svila, lurex, viskoza, sintetička vlakna dobro se podnose delikatno pranje u toploj vodi.

Nije potrebno željezo željeznih opeka, iako se s vremena na vrijeme preporučuje da iznutra je glačalo njihove šavove.

Čitaj više