Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Anonim

Formwork je dizajn štitova, podupirača i zaustavljanja, koji služi za davanje betonskih i armiranobetonskih proizvoda. Ako govorimo o izgradnji, tada je taj sustav potreban prilikom popunjavanja temelja bilo koje vrste, ali najveći dizajni su potrebni kada je instaliran konstruktivan monolitni temelj. Primijeni obračun i prilikom stvaranja pojačanih pojaseva u zidovima zidova iz građevnih blokova. U istim zgradama, pojačani pojas je često potreban za stvaranje čvrste baze za pričvršćivanje krovnog sustava. Ona se formira uz pomoć oplate. Trebamo ovaj dizajn i kada lijevi betonske staze ili betoniranje scene, s nekim drugim vrstama rada.

Uklonjivi i ne-uklonjivi

Prema načelu uporabe, oplata se može ukloniti (sklopivi) i ne može se ukloniti. Budući da je jasno iz imena, prijenosno razumije konkretne dobitke iznad kritične (oko 50%). Stoga se može koristiti nekoliko puta. Ovisno o materijalu, isti komplet može izdržati od 3 do 8 popunjavanja, industrijske opcije mogu koristiti nekoliko desetaka, a neke - stotine puta.

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Prijenosna oplata demontirana nakon betona postigla je 50% snage

Oplata neuspjeha postaje naseljeban dio temelja. Takvi su sustavi počeli koristiti relativno nedavno. Učinite ih uglavnom iz ekstrudirane polistirenske pjene. Izrađeni su blokovi različitih konfiguracija, koji su povezani uz pomoć brave i metalnih klinova. Od blokova, kao i iz dizajnera, potrebno je regrutirati potreban oblik.

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Oplata neuspjeha postaje dio temelja - to je i nevrijedni izolator

Nesposobni polistirenska oplata ne samo da daje obliku, već i istodobno je toplinska hidro izolacija, također ima zvučne izolacijska svojstva. Vrijedno je puno, ali odmah rješava mnogo problema, a vrijeme provedeno na temeljnom uređaju značajno se smanjuje.

Postoji još jedan tip ne-uklonjivih oplata - šupljih betonskih blokova. Oni također imaju različite konfiguracije - zid, kutni, s radijusom itd. Sastoji se od dva ili tri zida i nekoliko skakača, držeći zidove u određenom položaju. U usporedbi s drugima s brave, ojačani šipkama.

Zahtjevi za oplate

Budući da je cijeli sustav stvoren kako bi se dobio oblik betonskih i armiranobetonskih proizvoda, mora biti dovoljno izdržljiva i elastična da se odupre pritisku mase tekućeg betona. Budući da su materijali za oplate prikazane vrlo ozbiljne zahtjeve za dio snage. Osim toga, prikupljeni štitovi moraju imati glatku i glatku unutarnju površinu: formira zidove temelja, a hidro i / ili toplinski izolacijski materijali su zatim pričvršćeni na njih. Popravite ih lakše glatke (najmanje relativno) površine.

Materijali za uklanjanje dizajna

U građevnim organizacijama postoje metalne strukture prikupljene na klinovima i vijcima. U privatnoj izgradnji, oplatni štitovi čine od ploča, šperploča otpornu na vlagu i osp. Drvene šipke koriste se kao zaustavljanja i razmaknica. Nitko ne smeta da napravite metalni dizajn, ali je vrlo skupo iu jednokratnoj uporabi je neprofitabilan.

Tijekom izgradnje vikendice ili seoske kuće, najčešće se koriste odbori od ploča. Pasmina može koristiti bilo koji, i crnogorični i listopadni. Bolje je uzimati oštre: rješenje ne bi trebalo biti pokriveno kroz oplatu, a to je nemoguće postići s neobrađenom odborom.

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Kako izgleda oplata za osnovu za vrpcu u kontekstu

Uz visinu temelja, do 1,5 metara, ploča za oplate trebala bi imati debljinu od najmanje 40 mm. Štitovi su pričvršćeni dijelovima od 60 * 40 mm ili 80 * 40 mm. Ako je visina temelja velika - to je duboko spust - takve rešetke neće biti dovoljno da zadrže masu betona. Uz visinu više od metra, morate koristiti bar 50 * 100 mm i više. Za montažu se koriste nokti ili vijci samo-tapkanja. Njihova duljina je 3/4 od ukupne debljine ploče i bar (za veličinu iznad 60-70 mm).

Članak o temi: Dekor starih vrata vlastitim rukama: vitražni stakleni prozor, decoupage, kreker (fotografija i video)

Napraviti oplatu i šperploča. Postoji čak i posebna oplata, laminirani papir sa sintetičkim impregnacijama. Premaz je povećan otpor na agresivni medij, koji je tekući beton. Ovaj materijal FSF je označen (pomoću formaldehid ljepila).

Debljina šperploča za oplatu - 18-21 mm. Štitovi se skupljaju na metalnom ili drvenom okviru. Drveni okvir izrađen od trake 40 * 40 mm, pričvršćivači moraju koristiti kraće - 50-55 mm. Kada koristite šperploča, bit će lakše raditi s samoizvodom: nokti su začepljeni.

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Izgradnja osnova za oplate iz šperploča i osp

OSB se koristi u tu svrhu rijetko, ali se također odvija ova opcija. Debljina je oko istog: 18-21 mm. Strukturno se ne razlikuje od štitova škrta.

Dimenzije ovih listova se biraju na temelju dimenzija potrebnih oblika štitova - tako da je otpad što je moguće manje. Od posebne površinske površine nije potrebno, stoga možete uzeti niske razrede materijala, koji se obično nazivaju "izgradnja".

Ono što čini oplatom za osnivanje odluči se odlučiti: ovisi o cijenama tih materijala u vašoj regiji. Uobičajeni pristup je ekonomski: što je jeftinije, a zatim koristiti.

Formwork za temelje vrpce s vlastitim rukama

Najviše voluminozna oplata za temelj remena. Ponavlja konture kuće i sve zidove nosača s dvije strane vrpce. Prilikom izgradnje više ili manje velike zgrade s velikim brojem particija, potrošnja za materijale za oplatu temelja bit će vrlo značajna. Osobito s dubokim vezanjem fundova.

Dizajn štitova i njihovu povezanost

Prilikom sastavljanja oplate, važno je napraviti štitove izdržljive: trebat će zadržati masu betona dok ne dođe do psovanja.

Dimenzije osnova za oblikovanje se mijenjaju i ovise o geometriji temelja. Visina je nešto viša od visine temelja, duljina svakog štita određuje se sami, ali obično je nezgodno od 1,2 do 3 m. S vrlo dugim strukturama, to je nezgodno raditi, tako da je optimalna duljina od oko 2 m , Ukupna duljina cjelokupnog oblika trebala bi biti takva da su postali točni na oznaku temelja (ne zaboravite uzeti u obzir debljinu štita).

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Kako se može instalirati oplata za osnovu za vrpcu: traka trake umrla u dimenzijama iu centru grada

U proizvodnji oplate iz ploča, izrezati nekoliko komada iste duljine, pričvrstite šipkama i noktima ili vijcima. Kada ih koristite noktiju začepljeni iz unutrašnjosti štita, savijte se na razbio. Sa samo-crtežom, lakše je raditi: ne moraju se saviti, jer pružaju guste susjedne elemente zbog niti. Oni su zategnuti iz unutrašnjosti štita (onaj koji će biti upućen na zid temelja).

Prvi i posljednji bar pričvršćeni su s ruba na udaljenosti od 15-20 cm. Između njih, na udaljenosti od 80-100 cm, stavite dodatne. Da biste instalirali oplatne štitove, bilo je prikladno, dvije ili tri bara (uz rubove i u sredini) čine 20-30 cm duže. Oni su izoštreni i kada se instaliranje postiže u tlu.

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Približne štitove za rezanje ploča

Štitovi iz šperploča ili OSB prikupljaju se na okviru od trake. Kada je montaža, važno je ojačati kutove. U ovom dizajnu oni su najslabije mjesto. Možete ih poboljšati pomoću metalnih uglova.

Instaliranje oplate vlastitim rukama

Ako su štitovi napravljeni s nekoliko izduženih šipki, moraju biti postavljeni na zatezanim žičanama. Složenost je da je u isto vrijeme potrebno pokazati u vertikalnoj ravnini. Za fiksiranje možete koristiti ocjenu oznake i vertikale šipki. Kada je zrakoplov štit ugrađen u blizini ovih bara. Oni će biti podrška i vodiči.

Članak o temi: Instalacija prozora i padina na plastičnim prozorima

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Štitovi s izduženim poprečnim šipkama postavljeni su lakši

Budući da bi dna rova ​​ili jame trebala biti čak i (kompaktna i razina pod razinom), a zatim stavite horizontalno štitove treba biti jednostavno. Pokušajte ih nebiti teško: bit će lakše poravnati. Spustite jedan od kutova na razinu podmornice. Utori ne smiju biti, otopina ne bi trebala teći. Nakon što je postigao gusto prianjanje, uzmite razinu izgradnje, nanesite duž štita i čekićem drugom rubu dok se gornji rub ne postavi vodoravno. Sljedeći štit je već postavljen o utvrđenom: moraju biti na istoj razini u istoj ravnini.

Ako su štitovi napravljeni bez dugih barova, na dnu jame, duž vrpce za označavanje linije, bar je fiksiran, koji će biti naglasak. Štitovi su pričvršćeni blizu njega, a zatim uz pomoć šupljina i podupirača.

Jačanje - dijelovi i zaustavljanje

Da bi se pod masom betona, oplata ne raspada, mora biti fiksirana vani i iznutra.

Izvan krenula. Sigurnosne kopije moraju stajati barem od brojila. Posebnu pozornost treba posvetiti uglovima: u oba smjera postoje zaustavljanja. Ako je visina štita više od 2 metra, jedan pojas ne prestaje dovoljno. U ovom slučaju, postoje najmanje dvije razine podupirača: gornji i niži.

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Vani, oplate stavljaju zaustavljanja i objavljivanja. Na visokoj visini izrađuju se u nekoliko razina. Obratite pozornost na debljinu trake za podršku

Potrebno je stabilizirati udaljenost između dva suprotna štitova. U tu svrhu, stilette od armature s promjerom od 8-12 mm, brtvila su od metala i orašastih plodova odgovarajućeg promjera. Studovi su instalirani u dva tiers: na vrhu i dnu, na udaljenosti od 15-20 cm od ruba.

Duljina klinova je veća od 10-15 širine trake. Postoje dvije opcije:

  • Na oba kraja armature, nit je izrezan. Za svaki klinac bit će potrebna dvije metalne ploče i matice za brtvljenje metala.
  • S jedne strane, pin se savija i spljoštena, nit je izrezan s lukom. U tom slučaju, matica je potrebna (ploče su još dvije).

Unutarnja udaljenost između štitova jednaka dizajnerskoj širini trake je fiksna pomoću segmenata plastičnih cijevi. Njihov unutarnji razmak bi trebao biti malo brže debljine.

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Kako napraviti prostor prskanja u obrascu

Skupština se pojavljuje kako slijedi:

  • U oba štitova, dugačak rupa je izbušena.
  • Između njih je podešeno za rezanje cijevi.
  • Stiletto je radio.
  • Metalne ploče su instalirane (neće dopustiti da se ukosaljka razbiti materijal štita).
  • Matice su uvrnute i zategnute.

Morate raditi zajedno i bolje - troje. Jedan iznutra između štitova instalira cijevi, a za osobu da instalira izlijevanje i uvijanje matica.

Prilikom uklanjanja oplate, prvo spins matice i uklonite ukosnice, a zatim demontirajte padine i zaustavljaju se. Oslobođeni štitovi se uklanjaju. Mogu se dalje koristiti.

Kako potrošiti manje

Mnogi materijal odlazi za proizvodnju oplate za traku baze: štitovi tvore cijelu traku na obje strane. Uz veliku dubinu, potrošnja je vrlo velika. Recimo samo: moguće je uštedjeti. Napravite samo dio oplate i učitajte sve u jednom danu i dijelove. Unatoč rasprostranjenom mišljenju, gotovo neće utjecati na snagu temelja (ako znate tajne), a možete ga uštedjeti pristojno. Možete dijeliti temelj ili horizontalno ili vertikalno.

Ispunite slojeve

Uz veliku dubinu, to je više isplativo ispuniti dijelovima vodoravno (slojevi). Na primjer, potrebna dubina 1,4 m. Možete razbiti ispunu u dvije ili tri faze. U dvije faze bit će potrebno napraviti štitove s visinom od 0,8-0,85 m, na tri - 50-55 cm.

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Ako temelj ima veću dubinu penjanja, može se izliti u dva tri dijela, odvajati okomito za približno jednake dionice

Redoslijed rada je:

  • Optužnica je izložena s kratkim štitovima, priključci se uklapaju na cijeli traženi volumen.
  • Beton se izlije u visinu napravljene oplate.
  • Nakon 7-8 sati nakon punjenja bit će potrebno uzeti gornji sloj s cijele površine vrpce. Kada se uzgoj betona, cementno mlijeko uzdiže. Temeljito, postaje krhko i krhko. To je ovaj sloj i morat ćete izbrisati. Kao rezultat toga, površina će biti neravnomjerna i gruba, a to će poboljšati adheziju (adheziju) sa sljedećim slojem betona.
  • Na temperaturi od + 20 ° C, tri dana kasnije, oplata se može ukloniti, očistiti štitove i osigurati ih gore. Uklanjanje štitova, izvadite ukosnice. Cijevi se mogu ostaviti u betonu. Već su postali dio monolit. Ponekad su izvađeni, a rupe su ispunjene mortom.
  • Izložite oplatu iznad i ponovno izlijte.

    Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

    Štit je jednostavno instaliran na već "Grab" betonu i počiva na rubu rova, ali već na drugoj razini

Prilikom instaliranja drugog (i trećeg, ako je potrebno), štitovi se neznatno nalaze na već poplavljenom području, pokrivajući vrpcu sa strane. U isto vrijeme, donji red klinova obično služi kao čep i naglasak. Stoga, kada su instalirani, stavite ih na istu razinu od donjeg ruba štitova.

Armatura je već povezana, unutarnji klinovi su rezani. Ostaje samo da stavi druge cijevi da se vrate na mjesto ukosa i ispušta vanjske zaustavljanja i objavljivanja. Vrijeme je za ugradnju sljedećeg sloja oplate nije toliko.

Zašto takav način utječe na snagu temelja? Jer kada se ne uzima u obzir izračunavanje čvrstoće betona. Ona odlazi na "dionica". Osim toga, opterećenje u temeljima vrpce se distribuira duž duge strane. Iu duljini nemamo pauze. Dakle, temelj će stajati dugo vremena.

Vertikalna podjela

Drugi način je slom vertikalnog plana. Zaklada se može podijeliti na dva ili tri dijela. Samo vi morate dijeliti točno "duž linije", ali širiti zglobove neko vrijeme.

U zgradi odabranoj za instalaciju instalirate oplatu s "čepovima" na onim mjestima gdje se završava ugrađeni dio. Unutar instaliranog dijela plesti okvir za pojačanje. U isto vrijeme, šipke uzdužnog pojačanja trebaju ići dalje od oplate najmanje 50 promjera korištenog armature. Na primjer, štap se koristi 12 mm. Tada će minimalno otpuštanje izvan oplate biti 12 mm * 50 = 600 mm. Sljedeća šipka je vezana za ovo pitanje, a jedan za drugom će ući ovih 60 cm.

Jedan važan detalj: razbijanje plana kuće u dijelovima, čine ga tako da se "komadi" popunjavaju u tom razdoblju na različitim razinama (vidi na slici).

Formwork za temelje: Kako napraviti i instalirati + načine za spremanje

Drugi način je podijeliti plan za nekoliko mjesta (na slici su označeni različitim bojama)

Ulijte prikupljeni dio betona. Kao iu prethodnoj metodi, nakon 7 * 8 sati bit će potrebno popeti se na otopinu, ali već na vertikalnim površinama. Uzimamo čekić i uklanjanjem bočne stijenke, dobivamo cement-pješčano rješenje za rubnu (blizu oplate najvjerojatnije će biti sloj rješenja bez rezerviranog mjesta). Kao rezultat toga, površina će biti shrumbat, što je dobro za spojku sa sljedećim dijelom otopine.

Ove metode mogu se sigurno koristiti u privatnoj konstrukciji: prakticiraju se u izgradnji monolitnih višekatnih kuća, a postoje radnici na betonskim zidovima, a temelj je neusporediv.

Postoji još jedan trik. Svi kažu da se ploče ili phaneur tada mogu koristiti u pomoćnom radu. U praksi se ispostavlja drugačije: nemoguće je izrezati u cement u cementu drva ili phaneru. Osim toga, postaje prljavo i grubo, a također je nemoguće očistiti i polirati: bez žita "ne uzima." Dakle, tako da drva (i šperploča, ako ne alumino) ostane prikladna, prednji štitnici su čvrsto stegnuti. Fiksira se s građevinskim klamericom i nosačima. Ako je oštećena, zamjena traje dosta vremena. Oplata poboljšana na taj način daje gotovo savršeno glatku površinu temelja, što olakšava naknadni rad na hidro i toplinske izolacije.

Članak o toj temi: Suspendiran aluminij stropni strop

Čitaj više