Ispravno odaberite otapalo za boju

Anonim

Kad sam upravo počeo raditi s posvećenim LKM-om, nisam mogao zamisliti nikakvu važnost za njih da igraju otapala. Međutim, suočeni s otapalima za boje prilikom obavljanja sljedećeg popravka s vlastitim rukama, shvatio sam da vrijedi bliži pogled na ovaj materijal. Činjenica je da ispravan izbor otapala igra veliku ulogu, jer u pozitivnom slučaju, ukras postaje trajniji i kvalitetniji. No, s pogrešnim izborom otapala, moguće je ne samo pucati, nego i pojavljivanje mjehurića, a na kraju će se svi radovi morati ponovno izraditi.

Ispravno odaberite otapalo za boju

Otapalo za boju

Izravno imenovanje materijala i zahtjeva za to

Sama po sebi, ta tvar koja prilikom miješanja s bojom započne reakciju, a zatim dolazi do isparavanja. Za mnoge, prikladno je odabrati brze fondove, jer ovisi o vremenu sušenja boje na površini.

Ispravno odaberite otapalo za boju

Koristimo otapala za boju

Osim glavne funkcije, otapala za boje igraju ulogu pranja alata i dijelova od Lkm. Ovdje, na primjer, u slučaju upotrebe praškastih boja, otapalo samo izvodi tu funkciju, jer u materijalu same primjene materijala nije osigurano miješanje komponenti. Boja praha se nanosi na površini u suhom obliku, a zatim se zagrijava. Pogledajmo najvažnije zahtjeve koji se proširuju za otapala:

  • Kako bi se razrijedila boja i otapalo ne moraju primjenjivati ​​sile. Komponente bi trebale lako postati jedna masa.
  • Filmski fondovi se moraju dogoditi u kratkom vremenu
  • Otapalo ne smije reagirati na boju. Ako reakcija počinje između komponenti, moguće je koagulirati LKM. Nakon takav proces, materijal će biti razmažen
  • Sastav ne smije mijenjati svojstva pri izravnom kontaktu s vodom ili zrakom

Članak o temi: Kako odabrati bojler protoka?

Otapala za boje mogu se podijeliti u 2 skupine koje sada i razmotrimo:

  1. Anorganski - voda ili tekući amonijak. Tako da može biti sol klorid ili fosfatna kiselina
  2. Organski - Zahvaljujući širokom rasponu, postali su mnogo relevantni za anorganska otapala. To može biti benzin ili bijeli duh - takva rješenja brzo nestaju i koriste kako bi se proizveo caklina ili akrilat. Kerozin se može pripisati klasi prosječnih otapala - pogodan je za ulje LCMS i akrilne mješavine. Ali terpentin vrlo polako nestaje i pogodan je za lakovi.

Klasificiramo na temelju

Ispravno odaberite otapalo za boju

Razrjeđujemo boju prerušavanja

Sva otapala imaju temelj u sebi iu našem slučaju, može biti:

  • Esencijalna otapala
  • Alkohol
  • Ugljikovodik

Esencijalne smjese su svi poznati aceton, koji je vjerojatno najtraženiji od svega što znamo. Unatoč činjenici da leti i požara se odmara i očisti razne površine. Acetat se koristi za usporavanje sredstva za sušenje. Najčešće takve uživaju u pridošlicama slikarstva. Nema neugodan miris.

Ispravno odaberite otapalo za boju

Otapalo za boju

Slikarstvo esteri koriste se za integrirane aktivnosti. Na primjer, ne samo da su objekti, već usporavajući postupak polimerizacije. Također su se ta otapala razveli određene vrste boja. Klasa smjesa alkohola uključuje etanol, etilen glikol i etil alkohol. Etanol se koristi za akrilne smjese u procesu završetka prostora. Ne zaboravite da je tehnički etanol opasan za ljudsko zdravlje. Ali razlika između metilnog alkohola iz etanola samo u još većoj toksičnosti materijala. Etilen glikol ima svojstvo dugih isparavanja i zahvaljujući tome, svi polimerizacijski procesi nitrolaka također usporavaju.

Skipidar i benzin odnose se na razred otapala ugljikovodika. Neisljeđeni benzin se gotovo ne koristi, ali terpentin savršeno se otapa ulja lkm i kit. Preživio u svijetu otapala treba nazvati bijeli duh. Njegova niska cijena i niska toksičnost i glavni su uzroci njegove popularnosti.

Članak o temi: Vanjski otvori za podrum: Kako to učiniti sami

Siguran rad - ključ uspjeha

Odabiremo otapala za boju

Tijekom rada s otapalom potrebno je zaštititi se uz pomoć radne odjeće. Razrijedite materijal, trebate zaštitu ruku i respiratornih organa. Nemojte dopustiti da kaustične pare uđu u respiratorne organe - to prijeti ozbiljnim opeklinama i lošom dobrobiti. Ako rješenje uđe na otvorena područja kože, opekline su neizbježne. Zaštitite površinu ruku mogu gumene rukavice, tako da ih ne biste trebali zanemariti.

Otapala koja se koriste za uklanjanje boja su univerzalne. Zahvaljujući njima, boje se uklanjaju na bilo koje površine. Međutim, unatoč tome, uvijek obratite pozornost na osnovu koja se očisti, jer se otapalo može razmaziti i ove strukture. Prije kupnje otapala koje trebate, pročitajte upute proizvođača i prepoznajte informacije koje su vam potrebne od prodavatelja.

Ne uvijek ne otapanje mješavina se mogu ukloniti iz baze LKM, ponekad je potrebno čekati određeno vrijeme prije početka traženog učinka. A ponekad morate koristiti dodatne alate. U tom procesu važno je učiniti sve izuzetno pažljivo, kako ne bi oštetio osnovu.

Savjeti za rad

Ispravno odaberite otapalo za boju

Odabiremo otapala za boju

Uvijek slijedite ove savjete, tako da se cijeli radni proces dogodio na odgovarajućoj razini, a kolaps boje se nije dogodio. Tako:

  1. Koristite samo one otapala koja su prikladna za vrstu korištene boje. U slučaju uporabe neprikladnih materijala između sebe i ispada LKM
  2. Za točnost protoka potražite u uputama korištenja proizvođača. Zapamtite, za svaki sastav postoji vlastiti trošak stopa
  3. Ako koristite materijal s kojim nisu bili upoznati prije. To nije potrebno obraditi odmah cijelu bazu. Prvo provjerite otapalo na malom dijelu površine, a nakon toga se već nanesite na cijelo mjesto
  4. Stječu samo visokokvalitetne materijale, jer je vrlo važno za dobar posao. Nemojte odabrati najjeftinije smjese - cijena materijala nije tako sjajna za uštedu na kvalitetu rada

Članak o temi: 5 kvadratna kuhinja. m. Unutrašnjost fotografija. Kuhinjski dizajn u primjerima

Rezultati

Ispravno odaberite otapalo za boju

Distributer za boju pod završnim radom

Kao što smo shvatili, otapala se koriste ne samo za uklanjanje boja, već i za odmašćivanje površina, kao i za uzgoj postojećih LKM-a. Uvijek pokupite one smjese koje će biti idealno pogodne za vašu boju. Uvijek obavite procese popravka u ventiliranim prostorijama i ne zaboravite na sredstva zaštite za ruke i dišne ​​organe.

Čitaj više