Zaklada monolitne vrpce za dom

Anonim

Zaklada monolitne vrpce trajna je dizajn čelične armature i betonske trake. Nalazi se oko perimetra zgrade i pod svim vagonim i elementima. Kada usklađenost s tehnologijom, dizajn postaje jedan cijeli broj - monoliti - i ima vrlo visoku pouzdanost i karakteristike snage. Iz tog razloga popularan je i za izgradnju višekatnih kuća i privatnih vikendica.

Zaklada monolitnih pojasa preporučljivo je primijeniti s niskom razinom podzemnih voda: kada se nalaze ispod potrebne dubine temelja. U suprotnom, potrebno je organizirati drenažu, a to su dodatna (i znatna) sredstva.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Izgleda kao gotova monolitna zaklada vrpce

Uređaj i vrste

U dubini pojave, traka temelji su mali i duboki dnevni boravak. Mali pivo može se koristiti na mirnim, nedovršenim tlima s dobrom nosivom sposobnost izgradnje male mase - od drva i podignutih pomoću tehnologije okvira.

U ovom slučaju, vrpca bi trebala biti 10-15 cm u čvrstom sloju, koji se nalazi ispod plodne. U isto vrijeme, prema standardima, ne može biti manje od 60 cm.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Vrste zaklada remena u dubini pušenja

Temelji monolitne vrpce dubokog mandata obavljaju se pod teškim, masivnim kućama. Općenito, oni ih izostavljaju 10-15 cm ispod razine Primerosa tla za regiju. U isto vrijeme, potplat bi se trebao temeljiti na sloju s dobrim nosivim kapacitetom. Ako to nije tako, morate otići dolje. Na primjer, ako je razina primerosa tla 1,2 m, a plodni sloj završava na traku od 1,4 m, onda je potrebno pasti ispod 1,4 m.

S oplatom ili bez

Općenito, tehnologija izgradnje monolitske temelje pojasa osigurava ugradnju oplate. To su strukture od štitova koji daje oblik betona i ne daju ga širenje. Jasno je da je oplata dodatni troškovi za materijale, kao i dodatno vrijeme na svom montažu i ugradnji.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Oplata - dizajn ploča ili šperploča, koji daje temelj

Ponekad u svrhu štednje, na dobrim tlima, temelj je zaronjen točno na oznaku - na željenoj širini i dubini. A ta su tave nalivene beton bez oplate. Takva tehnologija ne može jamčiti potreban stupanj pouzdanosti, rezultat nije moguće predvidjeti. Činjenica je da je za skup normalne čvrstoće betona, potrebna je određena količina vode. Bez oplate, voda iako malo, ali se apsorbira u tlo, što može utjecati na kvalitetu najkretnijeg kamena. U najgorem slučaju, može se raspasti.

Iz situacije izaći, šire se u polietilenski film. Ali na njemu, onda idite - pojačanje treba učiniti. I šipke, i čizme ne oštećuju film. Kao rezultat toga, vlaga i dalje izlazi.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Zaklada bez oplate - rizično poduzeće

U nekim slučajevima, takvi temelji mogu braniti određeni broj godina bez problema. Ali prije ili kasnije pojavljuju se pukotine ili betonski pojas. Druga poteškoća rada s takvom temeljom nije savršena geometrija. Kako bi se smanjio gubitak topline, temelj je izolirana, a najčešće ploče pjene ili ekstrudirane polistirenske pjene. Pokušajte ih staviti na neravnu površinu. Ista situacija s parom barijerom: Film je vrlo težak (gotovo nemoguće) držati se neravnomjernog, poroznog betona s prskanjem tla. Opravdani ili ne takav pristup je riješiti vas, ali je moguće preporučiti takav temelj samo ispod ograde ili šupe.

Članak na temu: rt na kauču - 100 fotografija najboljih mogućnosti unutarnjih poslova

Podrum u kući s temeljnim trakama

Podrum može biti isto područje kao i kuća i može sudjelovati samo dio prostora. I potrebno je odrediti njegove dimenzije do dizajna.

Ako podrum traje samo neki dio prostora, neće biti moguće ukloniti sve tlo i kopati samo rovove ispod trake. Kopirajte podrum također za određena pravila. Njegov smještaj i aranžman mogu se razviti iu fazi dizajna.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Traka monolitni temelj s podrumom - izazovan zadatak (za povećanje veličine slike Kliknite na to desno miša)

Ako je odlučeno da se podrum učini kasnije, potrebno je odabrati mjesto i odrediti dubinu tako da prilikom držanja linija iz baze kuće pod kutom od 45 °, nisu prolazili kroz praznine (prikazane na fotografiji) na desno).

Ako se podrum nalazi ispod cijelog područja kuće, tlo se uklanja sve do željene dubine. Općenito, takav projekt nije nov, nećete nazvati: rad i troškove mnogo više. Prvo, potrebno je pojačano pojačanje zida i njihova velika debljina. Budući da unutar zemlje neće biti, a zatim će se zidovi podrum morati odoljeti pritisku tla izvana. Stoga će debljina vrpce biti mnogo više i pojačanje je potrebna moćnija, to je slaganje s manjim korakom, broj pojačanja pojačanja će se povećati. Kao rezultat toga, samo za temelj, potrošnja pojačanja će se povećati. Drugo, betoniranje će biti potrebno i, eventualno, pojačanja podne podruma u cijelom području. A to je opet materijali - beton i priključci. Treće, potrebno je učinkovito ventilaciju kako bi uklonio podzemne plinove. Takva struktura više ne može dizajnirati. Rad bi trebao raditi i s velikim iskustvom.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Jedna od opcija za temelje za kuću s podrumom (za povećavanje veličine slike, kliknite na nju s desnom tipkom miša)

Zaklada monolitne vrpce: Faze gradnje

Čak i ako je kuća izgraditi kuću ili brigadu, developer znati da je potrebna tehnologija: samo tako možete kontrolirati proces i biti sigurni u kvalitetu rada.

Općenito, tehnologija je takva:

  • Obilježavanje web-lokacije.
  • Zemljište.
  • Pečat zaklade, osnovni udubljenje i nabijanje.
  • Traka za označavanje.
  • Hidroizolacija.
  • Skupština i ugradnja oplate.
  • Band fitings.
  • Lijevanje betona i vibracije.
  • Stvrdnjavanje.

Potrebno je neko objašnjenje. Dvostruka oznaka - Zemljište i vrpce - potrebno ako će kuća biti s podrumom ispod cijelog područja kuće. Prvi put kada stavite područje kuće, uzimajući u obzir dopuštanje oplate. Nema načina da to bez njega. Zatim, nakon što je jama iskopana, a dno je potonulo i neovlašteno, bit će potrebno postaviti vrpcu. Na ovim oznakama će se instalirati oplata, koja će formirati "profil" vašeg doma.

Sada malo više o svakoj fazi.

Mjesto označavanja

Budući da je za projektiranje tla istraživana na određenom mjestu, potrebno je biti čvrsto. Podzemna struktura je često heterogena i offset za pola metra može biti kritična: iznenada postoje ocjene ili šupljina. S preciznošću centimetra, teško se pozicionira, ali je poželjno da ne baca mnogo.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Tako da možete napraviti oznaku pod temeljem na web-lokaciji

Zemljište

Njihove količine i korištene tehnike ovise o tome hoćete li imati ili bez podruma. Ako bez, tada ste instalirali vrpcu - bit će potrebno ukloniti tlo. Samo uz rezervu na instalaciji oplate - a to je ponekad 50 * 80 cm na svakoj strani. Za štitove potrebne su potpore koje se neće dopustiti da se raspadaju.

Ako je kuća s podrumom ukloniti sve tlo. Dimenzije jame - 2-5 m više od veličina temelja. To je sve iste zalihe pod podupiranjima za oplate.

Članak na temu: WC bez bezbrada - od izbora do instalacije

Zaklada monolitne vrpce za dom

Ako je kuća s podrumom - kotlu dobiva veliki

Za velike količine bolje je koristiti posebnu tehniku. Mnogo iznajmljivanja vrijedi puno, ali rad "kopača" brigada neće biti jeftiniji za nekoliko dana. Brzine su nesrazmjerni.

Gornji plodni sloj se nalazi odvojeno, može se odmah raspodijeliti u vrtu. Ostatak tla bačen u gomilu: djelomično će ići na stražnji dio osvježavanja, to će biti djelomično da ga izvadite.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Za dom bez podrumskog kopanja

DNA brtve i klupa

Nakon što je izvedena glavna masa tla, dno mora biti poravnano i brtvljenje. Kada bager radi, često se događa da neke web-lokacije imaju veću dubinu od 20-30 cm nego što je potrebno. Sve ove nepravilnosti treba ispraviti: zaspati i mijenjaju se.

Tambrush i poravnanje potrebni su u cijelom području jame ili rovova. I ne uz pomoć palube. Može se koristiti ako izgradite ogradu. Čak i za vrijeme izgradnje kupelji ili vikendice bolje je koristiti vibracijske ploče.

Razumijet ćemo zašto. Ova razina čini sve opterećenje zgrade. Čak i mala praznina i nepravilnosti mogu uzrokovati neravnomjerno skupljanje i stvaranje pukotina. I dno nakon iskopavanja Zemlje je neravnomjeran. I moguće je eliminirati pomoću lutanja. To je još bolje ako sipate sloj pijeska sa srednjim ili malim zrnom na dno. Bolje je poravnati zbog manjih veličina. No, za najbolje i brže naklonje, treba biti navlažena (sipati vodu kako bi požurila svu svoju volumen). Vibroštitstvo stvara napor koji brtvljenje pijeska za 15-20 cm. To je takav sloj koji se mora izlijevati u isto vrijeme. Ako je na projektu, sloj pjeskanja je 30 cm, to znači da prvo trebate izliti 15 cm, baciti i mijenjati ga na visoku gustoću. Zatim izlijte sekundu i prolijte ga i miješajte.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Postoje i uski strojevi za zatvaranje tla u rovu

Često projekt zahtijeva stvaranje šljunčanih subftings. Zatim na vrhu zbijenog pijeska doda se još jedan sloj frakcije ruševina 30-60 mm. A on je također glupan. Debljina ovog sloja podmape je 10-15 cm. Također je potrebno izliti u malim slojevima oko 5 cm i svaki povratak.

U tom slučaju, tlo nije samo niveliranje, postaje gusta: ruševina se vozi u pasminu ispod, povećavajući svoju sposobnost za nošenje. Budući da štednjak kuca šljunak s puno moći, tada se pečat pojavljuje na dubini od 40-50 cm. I to je vrlo dobro.

Formwork za monolitne temelje pojasa

Formwork čini debljinu debljine najmanje 40 mm, slatko drvo niskog stupnja ili osp. Šperploča je jeftina, posebna - oplata. Ima laminaciju s jedne strane - postoji zaštitni film. Jer se koristi može se koristiti nekoliko puta.

Štitovi od lisnatih materijala ojačaju se poprečnim i uzdužnim rešecima. Iz ploča su vezani prijelazima. Prikupljeni štitovi na označavanju vrpce su postavljeni, fiksirani s vanjskom stranom trese, a unutar podupirača su instalirani. Svi ovi spojevi moraju dati oplatu određenim dimenzijama. Oni neće dati štitove da se raspadaju ili pišaju ulijevanje betona: masa će staviti znatan na zidove, jer su pričvršćivači trebali biti pouzdani.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Oplata - nepovratan atribut visokokvalitetnog temelja

Pojačanje

Zbog karakteristika strukture - veliku duljinu i malu širinu - na temeljima vrpce uglavnom su pogođeni silama koje pokušavaju razbiti vrpcu preko. Stoga je potrebno ojačati duž duge strane. Koristi snažnu rebrastu armaturu od promjera od 10 mm i više. Svi poprečni priključci stabiliziraju samo uzdužne šipke u prostoru, stoga je moguće uzeti glatku i koristiti malu debljinu - 6-8 mm.

Članak o temi: Sveukupno i dekor ulaznih vrata to čine sami

Zaklada monolitne vrpce za dom

Shema ojačanja trake

Štoviše, u većini slučajeva, bez obzira na dubinu pojave, postoje dovoljno dva pojačanja pojaseva: na vrhu i dnu trake. Isključenje temeljnog uređaja s podrumom ispod cijele kuće.

Shema ojačanja monolitne temelje vrpce prikazana je na fotografiji. Na svakoj točki povezivanja, armatura je povezana s posebnom žicom. Učinite to ručno pomoću kukica ili automatskih uređaja - pletenje pištolja.

Postoji još jedan način: zavarivanje. Ali njegova uporaba nije uvijek opravdana. Rad je brži, ali veza se dobiva teška. Prilikom vispitate žice, armatura ostaje određena sloboda. I pomaže nadoknaditi neke deformacije bez uništenja betona. Kada je zavarivanje vezu teško, što nije loše s jedne strane, ali s još jednom krutom dizajnom može uzrokovati pukotine.

Zaklada monolitne vrpce za dom

I tako pojačanja izgleda živjeti

Još jedna točka: mjesto zavarivanja uvijek počinje srušiti prvo. Iako je armatura u debljini betona i stoga nije korozija (kisik ne prodire u njega), ali s bilo kakvim kršenjima i unosom kisika, prvo se uništavaju prvi zavareni spojevi.

U ovoj fazi pojavljuje se polaganje ventilacijskih proizvoda i kutija kroz koje će se inženjerske komunikacije isporučivati ​​kući. Ako zaboravite na to, morat ćete uništiti monolith i vrlo je nepoželjno: što je manje zaklopke, jači će biti dizajn.

Punjenje temelj remena

Prilikom izgradnje više ili manje velike kuće je lakše i bolje isporuke gotovog betona na mjesto u mikseru. Tada se punjenje može obaviti u jednom danu.

Možete sami napraviti beton. Ali to će zahtijevati betonsku mješalicu. Ručno miješanje komponenti u koritu kako bi se osiguralo pravilan stupanj homogenosti je nemoguće.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Za popunjavanje velikog temelja lakše naručiti spremno rješenje

Za ručno ulijevanje, trebat će vam najmanje tri osobe: jedan šalje beton u betonsku mikser, drugi distribuira gotov dio, a treće vibrira samo poplavljeno mjesto.

Betonske vibracije se proizvode pomoću ručnih ili prijenosnih vibratora uranjanja. Ovaj proces omogućuje vam da uklonite sve praznine, ravnomjernije rasporedite agregat. Kao rezultat toga, karakteristike čvrstoće betona su znatno poboljšane, dobiva otpornost na mraz zbog činjenice da voda apsorbira mnogo manje. Stoga ne preskočite ovu fazu: s istim komponentama u otopini, dobivamo veći beton marke.

Zaklada monolitne vrpce za dom

Tako da je beton postaje homogeniji i stekao dodatno otpor na mraz, tretira ga vibratorom

Još jedna točka: Kada se izliječite iz automobila morate koristiti posebne oluke. Prvo, lakše su isporučiti beton do željene točke, a drugo, rješenje ne bi trebalo pasti s visoke visine. Ako visina pada prelazi 150 cm, ona je odvojena. Rezultat - niska snaga.

Liječenje

Ako je rad proveden u vrućim suhima, traka mora biti prekrivena polietilenskim filmom ili bilo kojim drugim materijalom koji sprječava brzo uparavanje vlage. Budući da je dubina betona velika, vlaženje površine materijalnih rezultata neće dati. Glavna stvar nije da se osuši vrh i film s ovim zadatkom savršeno se kopira.

Ako se temperatura održava tijekom i nakon punjenja površine od + 20 ° C, nakon tri dana nakon punjenja, beton će pokupiti tvrđavu od oko 50%. A četvrti dan, oplata se može ukloniti i nastaviti na daljnji rad.

Na nižim temperaturama potrebno je čekati više: na + 10 ° C već je 10-14 dana, a na + 5 ° C, proces hvatanja je gotovo prekinut. U takvim uvjetima, potrebno je ili izolirati oplatu ili zagrijati beton.

Zaklada monolitnih pojasa je spremna, ali još uvijek radi na njegovoj izolaciji i hidroizolaciji. Tek nakon toga zaspi (povratno).

Čitaj više