Pravila o instalaciji i ugradnja LED vrpce Učinite to sami

Anonim

Ispravno odabrana rasvjeta čini prekrasan interijer još zanimljivijim. Također, svjetlo utječe na praktičnost za osobu: ne bi trebalo biti previše svijetlo i ne previše dosadno, idite na prave površine (ako je riječ o stanu).

Izvor svjetlosti nije samo žarulja u lusteru ili rubu. Dodatak ili potpuna zamjena "standardne" rasvjete su vodene trake (LED trake, durativni). Uz njihovu pomoć, možete stvoriti zanimljivu interijeru ili jednostavno istaknuti parcelu na koju se ne može instalirati žarulja. Montaža LED vrpca Učinite to sami: zadatak je relativno jednostavan.

Prednosti i nedostaci LED vrsti

Glavne prednosti:
  • Potrošnja niske snage (LED-ovi troše 5-6 puta manje električne energije od svjetiljki sa žarnom niti s jednakom snagom);
  • Brza instalacija (trake imaju ljepilo na stražnjoj strani);
  • sposobnost rezanja trake na željenu duljinu;
  • sposobnost držanja trake na bilo kojem putu;
  • Opsežna shema boja (pozadinsko osvjetljenje nije samo žuta ili bijela nijansa, već i još jedna boja, a nekoliko različitih boja može biti uključeno na 1 kasetu, koja se može okrenuti odvojeno).

Glavni minus je relativno visok trošak. Osim same vode, koji košta oko 35-45 rubalja na 1 m (s kapacitetom od oko 5 tež) morat ćete kupiti drugi kontroler, napajanje i priključak.

Da biste napravili rasvjetu od 1 sobe, s površinom od 12-15 m² od strane LED vrpce - to će trajati oko 1700-2000 rubalja minimalno (za priključak, BP, kontroler i oko 12-15 metara) , Najjeftinija svjetiljka koštat će oko 600 rubalja.

Osim cijene, minus je još jedna poteškoća za zamjenu 1 LED odvojeno. Ako je 1 LED dioda promijenio za promjenu cijele trake.

Najljepša mjesta za ugradnju

Izbor mjesta za ugradnju ovisi o zadatku:

  1. Traka se koristi za dekorativno osvjetljenje (opcionalno, osim glavnog izvora svjetlosti). U tom slučaju, Donaralight je montiran oko željenog elementa (na primjer - iznad slike ili oko perimetra niše, ili ispod montiranog kuhinjskog ormarića). Svjetlo nije nužno najsjajnije, usmjereno na željeni element ili površinu.
  2. Traka se koristi kao glavna rasvjeta. U ovom slučaju, Duralight je pričvršćen odozgo - duž perimetra na vrhu zida ili stropa, prema drugoj shemi. LED-ovi bi trebali biti moćni kako bi se osigurala rasvjeta cijele prostorije. Svjetlo je usmjereno iz zida, "unutar" prostorije za raspršivanje.

Članak o toj temi: Kako staviti porculanski kamen i fotografiju u unutrašnjost

Mjesta za instalaciju vrpce ako se koristi kao glavni izvor svjetla:

  • Za stropnu ploču.
  • U niši na suspendiranom stropu (može se obaviti u fazi instalacije stropa, ili ako već postoje niše u stropu).
  • Oko perimetra - na vrhu zidova ili na stropu.

Pravila o instalaciji i ugradnja LED vrpce Učinite to sami

Prilikom instaliranja na kuhinjski namještaj

U kuhinji se LED trake koriste ne samo kao strop rasvjete - također su instalirane na kuhinjskim slušalicama.

Moguće mjesta za ugradnju:

  • Prednje ili stražnja daska dna kućišta poklopca kapuljača (duž filtera) - ako su svjetiljke na kapuljaču slabi;
  • pod montiranim ormarićima - u kutu (između ormara i zida) ili na dnu ormarića s rubom (dalje od zida);
  • Na dnu tablica (u ovom slučaju, pozadinsko osvjetljenje će biti samo za ljepotu);
  • U uvlačivim kutijama, otvaranje police, ormarići - za osvjetljavanje prostora.

Za takva mjesta, traka je najčešće montirana u profil, ali jednostavno ljepilo na površinu, ne pokrivajući.

Kada instalirate u nišu ili garderobu

Ribbon može istaknuti unutrašnjost ormara ili unutarnjeg prostora niša od gipsanih ploča. Najčešće su jednostavno zalijepljeni na površinu, bez montažnih profila.

Mjesta za ugradnju:

  • u dubinama niše ili ormarine, ako je duboko (mnogo prostora unutar) i stoji u slabo osvijetljenom mjestu (koridor ili samo udaljen od prozora);
  • Unutarnje ladice (ormarići, prsa, krevetni stolovi);
  • unutar plinovitih niša za slike, pregrade;
  • U ormarićima u kupaonicama.

Pravila o instalaciji i ugradnja LED vrpce Učinite to sami

Načini instalacije pozadinskog osvjetljenja

Duratat se može montirati na 3 načina:
  1. U kutiji. Drywall je kutija s skrivenim vijencem, koji je instaliran u vrpci (neće se vidjeti iz sobe). Minus je da je kutija montirana samo u fazi popravka sobe, a to će morati to učiniti kroz rutu polaganja vrpce.
  2. Na poseban profil (plastika ili aluminij). Opcija je jednostavnija i jeftina, može se primijeniti u bilo kojem trenutku (čak i ako se ne planira popravak). Pričvršćena na bilo koju površinu (pločica, pozadinu, gipsanu ploču, opeku, drvo i tako dalje).
  3. Na stropnoj ploči. Plinth u ovom slučaju nije montiran na strop, ali ispod 5-10 cm od njega. U ovom razmaku i traka je instalirana. Plinth ima uspon u stropu. Između podignutog dijela i zida, uklanjanje se dobiva u koje je Donaralight složen tako da to nije vidljivo odozdo.

Članak o temi: Rekreacijsko područje u zemlji

Vrste LED traka

LED trake razlikuju se od:

  1. Broj boja , Postoje jednobojni ili višebojci (RGB vrpce).
  2. Vrsta rasvjete , Postoje dinamične (svjetlosne karakteristike - svjetlina, boja - može varirati od strane kontrolera), stan (s kutom sjaja u 120º) i kraj (koristi se za osvjetljavanje stropa).

Što vam je potrebno za instalaciju?

Osim same trade željene boje i željene duljine, trebat će vam:

  1. Kontrolor. Zapravo, upravljačka ploča. Od njega će uključiti pozadinsko osvjetljenje, kao i prebaciti boju i podesiti svjetlinu. Može biti žičana i udaljena. Povezuje se na napajanje.
  2. Napajanje. Igra ulogu transformatora koji pretvara napon na željeni. Power BP je odabran, ovisno o duljini i snazi ​​trake.
  3. Priključak , Potrebni smo za povezivanje pojedinačnih komada trake u jedan. Možete prikupiti pozadinsko osvjetljenje bez njega, ali onda ćete morati lemiti segmente.

Pravila o instalaciji i ugradnja LED vrpce Učinite to sami

Vodič za instalaciju trake

Upute za instalaciju korak po korak:

  1. Utvrđuje se ukupna duljina trake. Da biste to učinili, planirana je ruta brtve i se mjeri puna dužina, uključujući područja pogodne za priključke i kontrolere.
  2. Rezovi vrpci spojeni su u 1 liniji s priključcima (ili lemljenjem).
  3. Sakupljena traka je spojena na regulator, a kontroler je na BP. Glavna nijansa: Poljaci moraju biti ispravno spojeni, inače možete onemogućiti duralitu kada uključite.
  4. Omogućite sastavljenu liniju u utičnicu i rasvjetu iz konzole - za provjeru. Ako je pozadinsko osvjetljenje pao - provjerite svjetlinu i boje (ako su navedene).
  5. Onemogućite traku s kontrolera i montirajte na željeno mjesto.

Kada je duratit priključen, ponovno je spojen na kontroler i ponovno provjerite. Ako pozadinsko osvjetljenje normalno radi - rad je dovršen.

Moguće pogreške su samo u pogrešnom sklopu lanca.

Čitaj više