Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

Anonim

Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

U privatnoj kući nalazi se nekoliko mjesta koja moraju biti zaštićena od vanjskog mokrog. Ovo su temelj i udubljene zgrade. Kišnica, sve vrste odvoda i uslijed podzemne vode postupno uništavaju monolitne baze i zidove podruma. Spriječiti pojavu ovog procesa može biti ispravno opremljen sustavom odvodnje oko kuće. U mogućnosti je ukloniti višak vlage iz konstrukcija. Čak se i vrlo dobra scena neće usporediti sa stupnjem zaštite kuće s položenim sustavom odvodnje. Preporučljivo je opremiti takav sustav, bez obzira na prisutnost podruma ili podruma.

Varijante lokalnog sustava odvodnje

Visokokvalitetan sustav odvodnje oko kuće s vlastitim rukama može se izvesti u nekoliko verzija:

  1. Jebena drenaža , U označenim mjestima, rovovi se odbacuju, koji se zatim ispunjavaju ruševinama, šljunkom, stražnjim kamenjem. Od gore navedenog frustracija je prekrivena slojem travnjaka. Jebena odvodnja je jednostavna za proizvodnju i izdržljivost. Kako bi se spriječio sadržaj sadržaja u rovovima, preporučljivo je utrljati geotekstilni sloj. Kao nepovoljan položaj, možete označiti malu propusnost kanala i nemogućnost čišćenja u slučaju začepljenja.

    Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

    Na fotografiji s dijagramom otvorenog drenaže

  2. Otvorena drenaža , Za svoju proizvodnju, otvorene rovove dubine pola metra, koji teče sklopljene tokove vode. Međutim, Zemljini zidovi takvih rovova brzo se uništavaju ako ih ostavljaju u netaknutom obliku. Stoga su ladice različitih materijala zatvorenih na vrhu rešetaka položene u rovove.
  3. Zatvorena odvodnja , Ovo je najteža i dugotrajna vrsta odvodnje. U iskopanim rovovima, šljunak zaspi, na koje perforirane cijevi su složene s padinom. Vrh njih ponovno se nalazi šljunak, a izgradnja sloja tla dovršava.

    Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

    Zatvorena shema odvodnje

Značajke različitih sustava za odvodnju temelja

Izbor određene vrste odvodnje ovisi o prisutnosti urobnih prostorija, dubine podzemnih voda, sastav tla na mjestu i olakšanje samog mjesta. Razmislite o tome što ima i drenažni uređaj oko kuće.

Postoje 3 vrste odvodnje, koje se razlikuju na mjestu njihovog položaja i dizajna:

  1. Odvodnjavanje , Njegova se prisutnost smatra potrebnim ako je struktura opremljena pod podrumom ili podrumom. U pravilu, takva odvodnja se proizvodi odmah nakon proizvodnje i glazura temelja. Ako se rad u ovoj fazi nije proveden, ponovno se pojave rovovi u blizini temelja, duž perimetra cijele strukture. U rovovima, odvodi su popločani, a na savijanju rovova, na zglobovima odvoda, montiraju se bušotine gledanja ili vertikalne cijevi. Svi odvodi imaju pristranost koja osigurava vodu koja je u njima pala prema dobrom mjestu. Na udaljenosti od 0,5 do m od temelja stvara se sloj gline, tzv. Dvorac gline. Zahvaljujući svojim vodama odbijanja, glina ne dopušta vlagu na temelj.

    Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

    Uređaj sustava odvodnje oko kuće korištenog tipa

  2. Odvodnja zvona (rov) , Ako u kući nema tupih soba, preporučljivo je opremiti odvodnju prstena oko temelja s vlastitim rukama. Nalazi se na udaljenosti od 5-8 m i rov s odvodom položen u nju. Zaštita perforiranih cijevi od začepljenja osigurava zaštitni sloj ruševine i geotekstila. Na uglovima sustava, dobro gledaju se namijenjene profilaktičkim pregledima cijevi i njihovo čišćenje. Cijevi imaju nagib od oko 2 stupnja prema Waterborgu. Između kuće i rova, dvorac gline je stvoren kako bi se zaštitio temelj.

    Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

    Sustav odvodnje oko kuće može se kombinirati s patežbom i izlaznom vodom od njih u jedan zajednički kolektor dobro.

  3. Disna odvodnja , Ova vrsta odvodnje nalazi se ispod zgrade, tako da je napravljena na fazi kopanja jame. Budući da se kotler obično kopaju kako bi stvorio podrum ploča, ova se odvodnja koristi relativno rijetko, kao i sama ploča. U svom području, plastična odvodnja nadilazi granice temelja, povezujući najmanje nekoliko mjesta s prilično drenažom. Odvodnja od sloja sloja s debljinom od najmanje 30 cm također može stvoriti 2 sloja, od ruševina i pijeska. Zamjena pijeska može poslužiti kao geotekstili.

Važno: Imajte na umu da plastična odvodnja ne zamjenjuje drugu vrstu odvodnje, već ga samo nadopunjuje. Stoga, osim toga, treba provesti glavni sustav odvodnje.

Razmislite ako odlučite napraviti odvodnju prstena oko kuće s vlastitim rukama, sustav bi trebao biti 0,5 m ispod razine temelja. Takvo mjesto osigurat će visokokvalitetno uklanjanje podzemnih voda iz strukture u bilo koje doba godine.

Montaža

Razmislite o tome kako napraviti drenažni sustav oko kuće na dva načina.

Proizvodnja korištene odvodnje

Prije obavljanja posla potrebno je pripremiti temelj, jer će se sustav izravno prilagoditi.

Za to se održavaju takva djela:

  1. Zaklada izvana je uzemljena s posebnim bitumenskom pramenom.
  2. Bituminozna mastiks se primjenjuje na najhladniju površinu.
  3. Rešetka za pojačanje stanica 2 x 2 mm zalijepljena na mastiklistiku.
  4. Sljedećeg dana, nakon rastući mastiks, drugi sloj mastika se ponovno nanosi na mrežu.

Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

Na fotografiji, sustav odvodnje oko kuće - rov i promatranje bunara na rubovima

Priprema temelja je dovršena. Zatim se vrše glavna djela:

  • Dobro je montiran na koje će se isporučiti cijevi odvodnje. Nalazi se na najnižoj točki na parceli;
  • Uz pomoć laser ili izgradnjom, nagib rovova koji prolaze u blizini temelja, prema Waterborgu;
  • Dno rova ​​prekriveno je slojem pijeska najmanje 5 cm;
  • Geotekstili su položeni na pijesak, čiji će strane naknadno zamotati u brkove;
  • Stvorena je šljunčana frustracija, koja ima debljinu od oko 10 cm;
  • Pripremljene perforirane cijevi su složene na šljunčanom sloju. Njihova pristranost je osigurana u 2 stupnja;
  • Cijevi se pridružuju adapteri i kutni konektori;
  • Na uglovima zgrade, svi cjevovodi su uključeni u instalirane bušotine gledanja;
  • Od bunara za viđenje, cijevi, uklanjanjem vode u zbirljivoj dobroj ili odvodnoj jami. Ove cijevi se također nalaze u rovovima i imaju nagib;
  • Svježe cijevi šljunka (oko 10 cm) i okreće cijeli sadržaj geotekstila. Kroz sintetičke užad, geotekstili su čvrsto fiksirani;
  • Daljnje blijedo rovove na razinu tla provodi se pješčanom ili travnjem.

Pogledali smo kako napraviti drenažu oko temelja pomoćnog tipa. Daljnja pozornost bit će posvećena proizvodnji drenaže, koja je još popularnija.

Proizvodnja odvodnje prstena

Za ovu vrstu posla, također će trebati cijevi s perforacijom, slomljenim kamenom, pijeskom i geotekstilima. Kada je prstenasti sustav odvodnje proizveden oko kuće - tehnologija osigurava crpljenje rovova na udaljenosti od 5-8 m od temelja strukture kako bi se uklonila mogućnost povlačenja tla oko njega. Rovovi se nalaze oko strukture i zatvoreni su sustav. Dubina rova ​​treba biti takva da drenaža prolazi ispod razine temelja za 50 cm.

Odmah provesti rov (ili nekoliko rovova) prema glavnom vodnobornoj dobro. Nagib rovova osigurana je najmanje 2-3 cm na brojilu semafora. Nagib se može podesiti pijeskom na desna mjesta.

Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

Drenažni krug oko kuće

Zatim se provodi sljedeća djela:

  • Dno rova ​​je obloženo slojem pijeska, a zatim geotekstila, čiji su rubovi omotani na njihove zidove;
  • Drobljeni kamen 10 cm na geotekstilu;
  • Cijevi s rupama izbušene u njima su postavljene. Promjer cijevi se poželjno koristi najmanje 10 cm. Poželjno sve cijevi su prethodno omotani slojem geotekstila, koji će spriječiti začepljenje;

Savjet: Kompletna PVC cijevi koja se koriste za kanalizaciju. Oni mogu izbušiti bušilicu za bušenje rupa malog promjera, stavljajući ih u određeni redoslijed.

  • Pristranost se provjerava, koja mora biti najmanje 2 stupnja;
  • Na okretima cijevi su montirane inspekcijske bušotine zatvorene s izmjenjivim poklopcima. Iste bušotine moraju biti instalirane na dugim izravnim područjima, s visinom od 12 m;
  • Na vrhu položenih cijevi, smrvljeni kamen ili šljunčani sloj 20-30 cm;
  • Cijela "pita" unutar tranše pretvara se u preklapanje geotekstila;
  • Mjesto preostalo u rovovima zaspi s riječnim pijeskom i zatvara travnjak.

Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

Ugradnja drenažnih cijevi u rov

Značajke odvodnih bušotina

Svaka odvodnja oko parcele ili strukture treba konstruirati pomoću nekoliko Promatranje bunara nalazi se u cijevima savijanja na polju. To je na tim mjestima da su drenažne cijevi najčešće začepljene. Kroz promatranje dobro možete kontrolirati čistoću odvoda i očistiti ih ako je potrebno. Wells se može kupiti ili proizvesti od bilo kojeg materijala. Oni moraju imati takvu širinu tako da je bilo prikladno proizvesti njihovo čišćenje, spuštanje ruke tamo.

Sustav odvodnje oko kuće: Kako napraviti drenažnu odvodnju, video

Izgleda dobro

Osim nekoliko bušotina gledanja, na najnižoj lokaciji mjesta nalazi se Kolektivno dobro dizajniran da prikupi svu vodu koja teče kroz kanale. To je šira i skupna struktura koja može biti betonska, plastika ili metala. Njegova dubina je odabrana s takvim izračunom, tako da su cijevi uključene u njemu na znatnoj udaljenosti do dna. To omogućuje povremeno čišćenje bunara od naslaga akumuliranih na dnu i omogućuje da se dobro napuni odvodi. Od kolektora kapacitivnosti, voda može pumpati pumpu ili napustiti gravitaciju u rezerviranim mjestima.

Nakon što je stvorio sustav odvodnje oko svih pravila oko kuće, dobili ćete osloboditi od destruktivnog utjecaja prekomjerne vlage, koji utječe na temelj i ugradne kuće kod kuće.

Video

Kako napraviti drenažu oko kuće s vašim rukama videozapisi će pokazati vizualno.

Članak o toj temi: Kako otvoriti otbrusna room: preporuke

Čitaj više