Pliš tkanina ne samo za igračke i namještaj

Anonim

Prvi poznanik s tako pahuljastim i mekim materijalom, poput pliš, još je u djetinjstvu. Univerzalno širenje voljenih sa svim djecama shaggy igračaka čak je dovela do izgleda epitet "pliš". Ova riječ označava sve meke, tople, bezopasne, a naslov "plišani meddy" često se dodjeljuje mirne i bezbrižne ljude. Plish tkanina je povezana s udobnom, udobnom, kućnom toplinom, jer se trenutno najčešće koristi za igračke, kariran, toplu kućnu odjeću. Isto ime je također vrsta sintetičke pređe za ručno pletenje, koja ima karakterističnu meku berbu.

Kako push učiniti?

Pliš tkanina ne samo za igračke i namještaj

Naziv ovog Shaggy toplog tekstila povezano je s francuskom riječju s vrijednošću "sela". Od drugih materijala iste skupine (velura i baršuna) plišana je karakterizirana visinom vila, koja može biti od 3 do 16 mm , Teddy hrpe može se nalaziti preko cijele površine weba ili samo na svojim pojedinačnim fragmentima, orijentirati u jednom smjeru ili stvoriti složene uzorke. Teddy tkanina varira:

  • prema vrsti materijala (svila, pamuk, vunen, sintetski);
  • prema metodi formiranja hrpe;
  • Završna obrada.

Tradicionalni pliš ima gustu bazu pamuka pomoću baze i patke, a njegova hrpa se formira pomoću pomoćne (ponekad razjašnjene) niti odgovarajućeg pripravka.

Trenutno se sintetici često koriste za proizvodnju ovog materijala, a kao baza, koristite pleteni platno, što čini tkaninu elastičnijom i mekom.

Ovisno o metodi istezanja niti, plišana tkanina se događa:

  • podjela;
  • kontinuirano ili petljeno;
  • jednostrani ili bilateralni.

Podijeljena plišana je karakterizirana ciljenom gustom hrpom. Dobiva se na isti način kao i baršuna, uz pomoć dvoslojnih strojeva, jedan cilindar koji tvori tlo ili bazu, a drugi, opremljen s kukama, povlači duge petlje, koje se zatim režuju nožem diska , Pilatna hrpa se dobiva na posebnoj opremi za pletenje metodom osnovnog ili poprečnog pletenja. U isto vrijeme koristite dodatnu nit, uz pomoć kojih se stvaraju proteže nalik na Mahru. U većini slučajeva, petlje iz pogrešne su napravljene kratke, ali nedavno postoje dvostrani platno, posebno pleteni.

Članak o temi: Pulover s kratkim rukavima

Pliš tkanina ne samo za igračke i namještaj

Što se tiče završne obrade, najčešće ovo tkivo ima glatke glatke porcelije na prednjoj strani, koja je u proizvodnom procesu postavljena posebnim četkama.

Osim toga, posebne tehnološke tehnike koriste se za podijeljeni i rt materijal koji omogućuju dobivanje takvih vrsta površine:

  • reljefni (prešani), na kojem je gomila pod tlakom postavljen u različitim smjerovima;
  • Slikoviti s različitim ukrasima dobivenim na Jacquard strojevima zbog promjena u visini hrpe;
  • Tekst koji kombinira utiskivanje, uzorke, promjenu hrpe hrpe, kao i naizmjenično glatke i pahuljasti područja.

Najskuplja i prestižnija je plišana svile , Ovo je meka lijepa tkanina s plemenitim plimom, koji se trenutno primjenjuje samo na ekskluzivne interijere i proizvode.

Plush tkivo, koje se sastoji od vune (češće iz mješavine vune s viskozom ili sintetičkim vlaknima), odnosi se na kategoriju umjetnog krzna. Vrlo je topla, izdržljiva i prilično teška (do 850 g / četvornih metara), a koristi se kao cilj, za proizvodnju igračaka, pokrivenih, toplih karalija. Jeftinija raznolikost uznemirenih tekstila izrađena je od pamuka. U starim danima ova tkanina je bila vrlo uobičajena pod nazivom PLIS.

Nanesite pliš?

Dostojanstvo

Glavno svojstvo tkiva s visokom gustom hrpom je njegova sposobnost da se zagrijati. Među ostalim prednostima uključuju takva svojstva kao razne primjene, izdržljivost, lijep izgled, osobito kada koriste prirodne sirovine, te sposobnost dripe bez stvaranja šansi i sjetve hrpe.

nedostaci

Što se tiče nedostataka, pliš, prije svega, smatra se teškim materijalom - iu doslovnom značenju ove riječi i kada šivanje. Osim toga, ova tkanina (s izuzetkom svile) lako se apsorbira prašinom i kontaminacijom, a vozilo se brzo obriše na konstantnom opterećenju.

Članak o temi: OpenWork Crochet uzorci s shemama i dekodiranjem

Primjena

Ipak, sa svim svojim nedostacima i značajnom cijenom, ova tkanina do početka prošlog stoljeća bila je vrlo popularna i bio je simbol dosljednosti i aristokratizma.

Pliš tkanina ne samo za igračke i namještaj

  1. Zavjese, ukrasne i kazališne zavjese, stolnjaci, stolnjaci, napravili su njezini namještaj.
  2. Svile pliš korišteni su za elitne interijere i drage odjeće, šešire, razne pribor.
  3. Od vunenog tkiva, deke i deke, izolirane obloge za kapute i cipele.
  4. Konačno, pamučni FPGS s kratkim skijama smatralo se najflekrativnijim tekstilom za mušku, žensku i dječju topli odjeću, uključujući hlače i suknje.

Pričvršćivanje na udobnu i toplu jaknu "buns" na pamučnim rustikalnim stanovnicima zadržao se do sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Trenutno, pliš se još uvijek široko koristi kao dekorativna i namještaj tkanina, prije svega, za skupe interijere u vintage snage, kao iu doradu javnih prostora, osobito kazališnih i koncertnih dvorana, automobilskih salona, ​​itd.

Međutim, raznolikost suvremenih tehnologija i metoda završetka ovog materijala omogućuju ostvarivanje najneobičnijih ideja dizajna s njom.

Što se tiče odjeće, tradicionalni pliš izgubilo je svoje mjesto na druge materijale, ali strašna pletenica raznih kompozicija omiljena je u proizvodnji tople kuće i cipele, čarape, plaidu i druge proizvode, stvarajući udobnost i udobnost. Važan smjer upotrebe ovog tekstila je proizvodnja dječjih igračaka, dok se igomen često koristi istinski stari materijal u tu svrhu.

Kako šivati ​​i kako se brinuti?

Rezanje i šivanje

Za šivanje plišani proizvodi trebaju određenu vještinu. Prije svega, rez treba napraviti u jednom sloju, i orijentirati detalje tako da je u gotovoj stvari kratka gomila usmjerena na dno prema gore, i dugo - naprotiv - naprotiv , Budući da su odsječeni odrkins vrlo stisnuti, ulazi na šavovima trebali bi biti veliki, a linija koju trebate voditi u smjeru villa. Uz pojedinačnu proizvodnju mekih igračaka, bolje je ručno šivati.

Članak o toj temi: Kako šivati ​​suknju na širokom gumu

Pravila za pranje, sušenje i glačanje

Što se tiče skrbi, to ovisi o sastavu tkanine.

Poštovani pliš proizvodi su bolji za čišćenje. Ako se odlučite za pranje stvari kod kuće, prvo morate očistiti prašinu i pokušati izvesti postojeće točke, ali je nemoguće koristiti moćne lijekove i grubo mehanički učinak.

  1. Morate izbrisati tkaninu u načinu koji odgovara njegovom sastavu. Sintetski pleteni materijal dobre kvalitete ne boji se stroj za pranje i spina (također se primjenjuje na mnoge tvorničke igračke), ali pamuk, vuna i viskoza je bolje ne izaći.
  2. Nakon sušenja, trezor se zaglađuje kao četka (ako je potrebno).
  3. Nije potrebno glačati ovaj materijal, kao posljednje utočište, eliminirati šanse, treba primijeniti vertikalnu ekscipaciju.

Čitaj više