Kako izračunati potrošnju materijala za visokokvalitetnu zidnu žbuku

Anonim

Od dugo vremena, jedan od glavnih vrsta dekoracije zida je žbuka. Kada se planiraju zidovi žbukanja, potrošnja materijala određuje izbor vrste završne obrade.

Kako izračunati potrošnju materijala za visokokvalitetnu zidnu žbuku

Izračun broja grastnih otopina.

Za zidove žbukanja koriste se i predlaže širok raspon otopina. Brojne mješavine suhe zgrade proizvode se na drugoj osnovi i spremni su zadovoljiti bilo koji zahtjev. Otopina od gipsa može se pripraviti vlastitim rukama, a to neće posvetiti kvaliteti kupnje smjese. Sve to sugerira da kada se zamišlja zatvaranje, potrošnja materijala treba provesti ispravno i pouzdano.

Značajke materijala

Žbuka je završni sloj, priprema zid na završnu obradu. Od onoga što je žbukanje napravljeno, potrošnja materijala se primjetno razlikuje. U tu svrhu razlikuju se tri vrste žbuke:

  1. Chernovaya - za izravnavanje lokalnih nepravilnosti.
  2. Osnovni - uskladiti vertikalnost cijelog zida.
  3. Finalni ili kit - za glatku površinu do konačnog premaza.

Kako izračunati potrošnju materijala za visokokvalitetnu zidnu žbuku

Klasifikacija žbuke.

Svaka vrsta završne obrade se nadovezuje kao sloj različite debljine i različito rješenje, kako u sastavu i konzistenciji.

Od onoga što je zid napravljen, vrsta žbuke i potrošnje materijala ovisi. Dakle, na vrhu iverice ili suhozida, samo su dva sloja obično postavljena - gruba i konačna. Brick zahtijeva obavezno prekrivanje svih triju slojeva. Beton se obično stavlja u tri sloja, ali se može koristiti dvoslojna žbuka. Vrsta žbuke ovisi o mjestu zida, tj. od vanjskih utjecajnih čimbenika. Izolirani su vanjski i unutarnji zidovi, kao i unutarnje zidove izložene vlazi i par (kupaonica, sauna).

Konačno, potrošnja materijala i debljina glavnog sloja žbuke značajno utječe na zakrivljenost površine, njegovu detektivnost i stupanj odstupanja od okomitog. Zidni pokrivač ili suhozida značajno smanjuje potrošnju materijala, kao što je osigurana vertikalnost zida i glatkoće glavnog dijela površine (s izuzetkom šavova). Prema tome, kada se izvodi gips radovi, potrošnja materijala ovisi o dizajnu zida, vrsti žbuke i stupanj zakrivljenosti ili defektivnosti površine.

Članak na temu: 3 apartmana u Bohemian stilu: Photorour i interijer pregled (20 fotografija)

Značajke šminke žbuke

Kako izračunati potrošnju materijala za visokokvalitetnu zidnu žbuku

Potrošnja žbuke na 1m2.

Žbuka se može izvršiti uz gotovu smjesu ili domaću otopinu. Domaćih skladbi možete dodijeliti osnovne poglede. Cement-pješčana otopina se izrađuje u obliku smjese cementa i pijeska u proporcijama 1: (2-6). U posljednjem sloju se može povećati količina pijeska. Cement za rad se koristi uglavnom brand M400 za vanjske premaze i M200 za unutarnji rad. CEMENT-lime-pješčana otopina se pripravlja iz smjese cementna smjese, vapno i pijesak u proporcijama 1: 1: (3-5). Lime i pijesak se miješaju zajedno s dobivanjem vapnenačkog testa, nakon čega se miješaju s cementom.

Lime-gipsana otopina se sastoji od smjese gipsa s vapnenačkim testom u omjeru 1: (3-4). S druge strane, vapnenac tijesto je mješoviti kose vapno i pijesak u omjeru 1: 3. Lime-glinena otopina sadrži smjesu gline s pijeskom i sa podlijevom vapnom u omjeru 1: 0,4: (3-6). Vapnenac je mješavina habed vapna s pijeskom u omjeru 1: (3-5).

Cement-pijeska rješenja su od velike popularnost. Na sadržaju cementa, otopine su podijeljene na mršav (omjer od 1: 5 i više pijeska); mast (omjer 1: 2) i normalni u omjeru 1: (3-4). Najtrajniju rješenja pripadaju masnim vrstama, ali mogu ispucati. Osim toga, oni imaju povećanu potrošnju cementa, što dovodi do porasta troškova sastava. Najmanje podložan pucanju mršavih tipova, što uzrokuje njihovu uporabu u konačnom sloju. Prema gustoći, otopine su podijeljene u teški tip (više od 1500 kg / m³) i tip svjetla (manje od 1500 kg / m³). Najveća aplikacija za unutarnje radove nalazi plastičniju cement-pješčano rješenje.

Kako izračunati potrošnju materijala za visokokvalitetnu zidnu žbuku

Shema izvođenja visokokvalitetnih zidova žbuke na policama.

Kako bi se rješenje bilo plastičnije i elastične, koriste se različiti aditivi, na primjer, deterdženti (ekonomski sapun, šampon, itd.). Da bi se povećalo vrijeme ulijevanja otopine i povećava elastičnost, doda se PVA i stolary ljepilo. Takvi aditivi obično ne prelaze 2-5 mas.%.

Članak o toj temi: Kako obojiti sluznicu na balkonu: Odaberite lak, impregnaciju, boju

Nedavno se aktivno koriste gotove suhe mješavine. Najčešći pripravci uključuju opcije suhih žbuka na bazi cementa za vanjske i unutarnje radove, kao i završnu obradu smjesa kit na istoj osnovi. Za unutarnju dekoraciju, suha žbuka i smjesa kita prikladna je na osnovi žbuke. Posebni i prilično učinkoviti pripravci uključuju suhu dekorativnu žbuku, mješavinu "coroed" za vanjske zidove, mletačku žbuku, mješavinu "optimist", završni premaz "Volme" i brojnih drugih.

Izračun potrošnje materijala

Prvi procijenjeni izračun potrošnje materijala na zidu žbuke provodi se bez uzimanja u obzir brojnih čimbenika, samo na području premaza. Na primjer, zid ima površinu od 20 m². Debljina glavnog sloja je 5 cm, tj. 0,05 m. Elementarni izračun pokazuje da je volumen žbuke 1 m³ ili, u smislu volumena vode, 1000 litara. Koristi se mješavina cementa s pijeskom u omjeru 1: 3 po volumenu. Prema tome, potrošnja cementa na žbuci zidova će biti 1: 4 = 0,25 m², a protok pijeska je 0,75 m³. Na gustoći cementa 1600 kg / m³, potrošnja težine cementa za rad bit će 400 kg. Ako se u omjeru 1: 1: 4: Slični izračuni pokazuju da će potrošnja cementa biti 0,17 m³ ili 272 kg.

Računovodstvo nekih čimbenika

Kako izračunati potrošnju materijala za visokokvalitetnu zidnu žbuku

Dijagram zidnog žbuka.

U praksi, zid ima određenu zakrivljenost. Točno računovodstvo ovog faktora zahtijeva brojna mjerenja i izračune, što ne čini mnogo smisla. Približno računovodstvo zakrivljenosti zida može se uvesti u izračun prosječne debljine stvarnog sloja. Za to se određuje minimalna i maksimalna debljina sloja žbuke i prosječna vrijednost ove vrijednosti. Na primjer, minimalna debljina bila je 14 mm, a maksimalna debljina je 32 mm. Prema tome, prosječna vrijednost će biti (44 + 52) / 2 = 48 mm. Uzimajući u obzir tu vrijednost, ponovno izračunavanje prethodnih izračuna.

U preliminarnom izračunu, područje zida je uzeto kao područje ispravnog pravokutnika, tj. Kao proizvod duljine na visini površine. U stvarnim izračunima potrebno je uzeti u obzir odstupanje visine zida i paralelizma. Izračun srednje visine zida i njezina prosječna duljina uzima se. Mjere se vrše na tri točke - u centru i na rubovima. Vrijednost je prosječna u tri vrijednosti. Osim toga, uzima se u obzir odstupanje kutova od 90 °. Dostizanje područja zbog ovog defekta jednostavno se oduzima od izračunate vrijednosti.

Članak o toj temi: Kako napraviti vrata - s pragom ili bez

Točniji izračun nacrta sloja teško je izmjeriti dimenzije defekata. Izračun bi trebao uzeti veličinu najvećih nedostataka. Na primjer, prilikom uzimanja u obzir nacrt sloja prema sjedenju, premaz se izračunava približno glasnoće šavova između plahte, kao produkt duljine šava na širini i debljini plovnog lista.

Najčešće, točnost izračuna nije potrebna.

Preliminarni procijenjeni izračun daje blago precijenjenu potrošnju materijala, što može biti korisno pri obavljanju drugih građevinskih radova.

To se pojavljuje zbog činjenice da se debljina glavnog sloja žbuke normalizira na maksimalnu veličinu.

Potrošnja standardnih mješavina

Prilikom korištenja kupljenih gotovih mješavina potrebno je usredotočiti se na preporuku o potrošnji materijala navedenom na paketu. Na primjer, treba donijeti neke karakteristične troškove gotovih mješavina s preporučenim debljinama žbuke. Gilsum žbukanja smjesa kada se nanosi na zid debljine 10 mm ima preporučenu potrošnju od 9 kg / m². Potrošnja cementa u smjesi će biti prosječno 16-18 kg / m². Ukrasna žbuka zahtijevat će oko 8 kg / m³. Od ostalih vrsta gipsanih otopina, možete označiti sljedeću potrošnju na 1 m²:

  • "Stari" - 1,5 kg;
  • "Rotbend" - 8,5 kg (s debljinom sloja od 5 cm);
  • "Coroed" - do 3 kg;
  • Mletačka žbuka - 0,2 kg.

Potrebne materijale

Kako izračunati potrošnju materijala za visokokvalitetnu zidnu žbuku

Alati potrebni za žbuku.

Kada se zidovi žbukaju, uobičajeno se koriste sljedeći materijali:

  • Cement m200 i m400;
  • Pijesak s pijeskom s žitaricama srednjeg dijela (poželjno, riječni kvarc);
  • Limed habid ili vapnenac tijesto;
  • Građevinska žbuka;
  • glina (aluminija);
  • pročišćena voda;
  • stolarno ljepilo;
  • PVA ljepilo;
  • Suha žbuka mješavina za unutarnji i vanjski rad.

Kada se proizvode žbuke, potrebno je unaprijed planirati potrošnju materijala, tako da ne postoji potreba za nadoknadom nedostatka. Neočekivana stanica u radu može utjecati na kvalitetu žbuke.

Čitaj više