Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Anonim

Odlazak na drveno ili metalno stubište s vlastitim rukama morate platiti mnogo pozornosti na izračune. Unatoč naizgled jednostavnosti - stubište je vrlo složeni inženjerski dizajn, od kojih svaki čvor treba razmotriti, i zajedno moraju stvoriti jedan ansambl.

Projekt metalnog / drvenog stubišta trebao bi uključivati ​​računovodstvo za njegovu funkcionalnu i dekorativnu komponentu. Neka bude teža nego što manje imate iskustva u ovoj vrsti. Budući da ne svaki dan izračunavamo, onda morate detaljno slikati kako napraviti izračun stepenica na drugi kat privatne kuće. Opća načela izgradnje drvenog i metalnog stubišta se ne razlikuju. Kao što izreka kaže: "Đavo leži u detaljima." To je oni i razmatraju detaljno.

Važno je napomenuti da je raspored stepenica u višestrukim ili administrativnim zgradama reguliran mnogim dokumentima. Glavni od tih gost 23120-78 stepenica maršira, platforme i ograde čelika i Snip IV-14-84 zbirke od 1-14 stepenica.

Međutim, u privatnim domovima, visina je često ograničena na dvije etaže, vlasnik je besplatan u odabiru konfiguracije. Iako, naravno, moraju biti dopunjene osnovna pravila za izgradnju stepenica.

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

1 Pravilo - izbor stepenica u kući

Napravite ravno stubište u skladu sa standardima u privatnoj kući ometa ograničenja prostora. Stoga mnogi vlasnici preferiraju složene dizajne: stubište za marširanje s rotacijom ili vijkom. Profesionalci su iznijeli nekoliko preporuka o tome gdje i kako smjestiti stubište u kuću tako da uzima malo prostora.
  • Pronađite stepenice bolje u tom dijelu kuće koja najmanje koristi. Stubište u stambenoj sobi stvara određene neugodnosti;
  • Osigurati besplatne pristupe stubama;
  • Stubište su poželjnije za pokretanje koraka. Osobito ako se pretpostavlja neovisna izgradnja;
  • Razmotriti prve jednostavne varijante i tek tada složenije;
  • Smatrajte da stepenice ne moraju samo hodati, već i donijeti / završiti namještaj, opremu. Mora biti prikladan za sve članove obitelji;
  • Ako je prostor (mjesto) ispod stubišta u kući planirano, bolje je odabrati zatvoreni dizajn. I, naprotiv, otvoreno stubište čini prostor prostranijim, pa je poželjno koristiti u sobama;
  • Razmotrite da se ugradnja metalnog stubišta u drvenoj kući može napraviti nakon što će kuća dati skupljanje. One., Nakon 1-1,5 godina. Inače, skupljanje kod kuće dovest će do povrede integriteta strukture.
  • Uvjerite se da u stropu (preklapanje) možete napraviti otvor za stubište za privitak potkrovlja, potkrovlje. Na primjer, u monolitnoj ploči, uređaj stubišta stvara značajne poteškoće.

Kako smanjiti veličinu izglede za stepenice na drugi kat?

Korisni savjeti iskusnih majstora:

  • 20% je moguće ako je instalirano stubište s 150 stupnjeva;
  • Na 30% će pomoći u instalaciji ljestvice s dva marševa i platforme. Mjesta uštede se postižu zbog činjenice da se kretanje mijenja 180 °;
  • za 60% instaliranjem stepenica s koracima "patka korak";
  • 80% postignuto instaliranjem stubišta vijaka. U tom slučaju kretanje mijenja 360 °.

2 pravilo - oblik i vrste stepenica

U privatnoj kući postoji prilika ne tako strogo slijediti standarde i GTA priče. Međutim, moraju se promatrati temeljna načela rasporeda ljestava, budući da zanemarivanje može podrazumijevati smanjenje sigurnosti ove inženjerske strukture.

Prije nego što nastavite s izračunima, morate znati da postoje dva važna čimbenika koji će utjecati na rezultat.

Prvo, to je konstruktivna značajka.

Sa stajališta dizajna, sve stepenice se mogu podijeliti u tri vrste:

  • Film , Sastoje se od odvojenih marljiva. Oni su, zauzvrat, podijeljeni u jednosatni, dva ili više - multi-satni. Osim toga, stubište za marširanje može biti ravno, sa stubištem ili okretanjem (trčanje koraka).

Članak o temi: Tehnologija unutarnje završne obrade gipsa cigle

U privatnim kućama je popularno drveno i metalno stubište s trčanjem koraka (s rotacijom od 90, 180, 360 stupnjeva).

  • Vijak (spiralno) , U stepenicama ove vrste pozornice nalaze se oko osi. Oni su ugodni kada nema slobodnog prostora za dizajn marširanja. Ali konstrukcija vijčanog stubišta mnogo je naporna i zahtijeva temeljitiji izračun.
  • Preklapanje , Pogledajte Prijenosni dizajn, tako da nam nedostaju, jer ćemo napraviti izračun za stacionarno stubište.

Drugo, to je oblik okvira.

Okvir metalnog i drvenog stubišta može se napraviti u tri verzije:
  • Stubište na Kowras , Okvir okvira je jedan ili dva cjelovita greda, na kojima su koraci složeni na vrhu.
  • Stubište na učitelju , Okvir se sastoji od dvije potporne grede koje se održavaju sa strane
  • Stubište na Bolzakh (od njega. "PIN"). Koraci za pričvršćivanje izravno se izravno na zid.

3 Pravilo - Izračun parametara ljestava

Mnogi korisnici ne znaju što treba uzeti u obzir kako bi ispravno izračunali ljestvicu. Profesionalci tvrde da će računovodstvo tri glavne parametre učiniti dizajn sigurnim, lijepim i prikladnim za rad.

Parametri ljestvice prikazani su na slici

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Visina stepenica

Visina je udaljenost od poda prvog kata do poda (ne strop) drugog. Često se gornji kraj stubišta odmara na stropu na prvom katu. Za praktičnost premještanja preko takvog stubišta, postoji lumen.

Udaljenost od pozornice do stropa može se izračunati na sljedeći način: dodan je rast najvišeg člana obitelji i doda se 100 mm. Preporučena vrijednost lumena (radna visina stepenica) je 2 m. Ova vrijednost mora biti konstantna tijekom ožujka.

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Izračun visine stepenica je optimalne vrijednosti

Bilješka. Moguće je smjestiti stubište u stambene sobe samo ako se grade sobe prvog i drugog kata. Inače, treba staviti u nerezidentnu sobu.

Ljestve dužine (duljina maršama)

Za tradicionalnu strukturu marširanja, duljina stubišta jednaka je duljini ožujka ili zbroj duljine marševa plus stubište između njih.

Prilikom izračunavanja duljine vijčanog stubišta ili stepenica s utičenicama, izračunava se prosječna duljina ožujka. U tom slučaju mjerenje se izvodi na udaljenosti od 50 cm. Od ograde (rub raspona).

Širina stepenica u privatnoj kući

Širina je udaljenost stepenica iz zida ili između dva rukotvorina. Preporučeni parametri prikazuju se na dijagramu.

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Izračun širine stepenica - preporučene (optimalne) vrijednosti

Standardi se preporučuju da slijede sljedeće vrijednosti u projektu:

Širina stubišta marširanja:

  • 1,5 m. - Povećana razina udobnosti;
  • 1-1,2 m. - zona udobnosti;
  • 0,8-1 m - dopuštajući samo za stubište koje se nalazi uz zid;
  • Manje od 0,8 m. Prikladno je samo za pomoćne stepenice.

Širina stubišta u ožujku s utipkarima:

  • 1,1 m - minimalna dopuštena širina.

Širina vijčanog stubišta:

  • 1.4 m - zona udobnosti;
  • 1,1 m - minimalna dopuštena širina.
To je zbog činjenice da su Gag koraci suženi na središnji element stepenica.

Kut nagiba stepenica (strmina)

Kut nagiba određuje praktičnost korištenja stubišta. Previše cool, stubište omogućuje spremanje korisnog prostora, haul čini kretanje ugodnijim.

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Izračun kuta nagiba ljestava stubišta ovisno o strmini prikazan je na Sl. Ovdje se jasno vidi, na koji kut treba biti stubište u stambenoj sobi.

Najudobnija verzija za kretanje nalazi se u zelenom području crteža.

Materijal pripremljen za mjesto www.moymik.net

Bilješka. Na kutu nagiba preko 45 °, možete se vratiti samo na stube.

Kao praksa pokazuje, kombinirane opcije se najčešće koriste u kući. Da biste razumjeli kako je kut staviti rukohvat na stepenice, morate držati paralelu između baze stubišta (Kosour, kriv) i utrti rukohvat. Matematički, ovo je jednostavan izračun kuta na Pitagorejskoj teoremi.

Broj stepenica

Broj koraka nije reguliran i ovisi o visini stepenica i visine lijepljenja (porasla). U dva post stubama, preporuča se učiniti isti broj koraka u oba ožujka, ali u praksi, koraci se raspoređuju između marševa nepravilnog.

Bilješka. Za stambene zgrade, broj koraka reguliran je i iznosi 9-11 koraka.

Članak o temi: Ogledalo s mozaikom u kupaonici to učiniti sami

Visina ljepljivosti (udaljenost između stuba stepenica)

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Izračun visine stepenica je najpogodniji korisnici korisnika prepoznate kao udaljenost između susjednih koraka od 150 mm.

Bilješka. Za one koji prave stepenice vlastitim rukama - višak visine je lako ukloniti, podešavanje visine ljepljivosti između posljednjeg i pretposljednjeg koraka ili između prvog i drugog.

Korak stubište (faza širine)

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Na koraku stepenica morate se osloniti na punu nogu. Prema tome, optimalna širina stubišta treba biti najmanje 230 mm. (35 veličine). Minimalna dopuštena je širina 100 mm. No, česti hodanje u takvim koracima je pun ozljeda.

Bilješka. Ako povećate širinu koraka preko 650 mm (prosječna duljina koraka odrasle osobe), onda kada hodate na takvom stubištu, možete se izgubiti i glupiti.

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Udaljenost do koje možete povećati širinu pojačanja širine pozornice može se provesti do kraja pozornice. U isto vrijeme, korak ne bi trebao objesiti preko prethodnog za više od 50 mm.

Bilješka. Nakon izračunavanja širine stepenica, ne zaboravite da udaljenost između balustera treba biti unutar 100-150 mm. U suprotnom, takva će ograda biti nesigurna. S druge strane, balesi se instaliraju tako da se održava estetika ograde - jedan na pozornici, dva po koraku ili na drugi način.

Duljine stepenicama stepenicama

Duljina faze određuje se dizajnom stepenica. Ako se dva šatora koriste kao glavni strukturni element - duljina duljina odgovara udaljenosti između njih. Ako kosur (jedan ili dva), onda je duljina pozornice određena od strane kupca.

Preporučeni koraci ovisno o kutu nagiba stepenica prikazani su na slici. Ovi izračuni pomoći će kada je potrebno napraviti crteže na drugom katu.

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Preporučeni parametri koraka (duljina), ovisno o stubištu

4 Pravilo - točan izračun veličine stepenica

Budući da su svi parametri međusobno povezani, izračunati ih, dovoljno je imati osnovno znanje o geometriji. Pokazat ćemo kako izračunati stubište na primjer.

Primjer 1. Izračun duljine stepenica i širina otvora

U ovom slučaju, izračun je jednostavan i prikladan za one koji imaju puno slobodnog prostora u sobi.

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Izračun duljine stepenica i širine otvora

Kako izračunati duljinu stepenica u kući

Određuje se kako slijedi. Širina preklapanja stropa u 200 mm dodaje se visini prostorije u 3000 mm. Rezultirajuća vrijednost je 3200 mm. Mi se podijelimo za 160 mm (preporučena visina Priprema) Dobivamo broj 20. Oni. Stubište će sadržavati 20 koraka.

Na temelju činjenice da je preporučena širina pozornice 300 mm - duljina stubišta treba biti 6000 mm (20 koraka od 300 mm). Ili, ako se faza napravi 50 mm, duljina stubišta će biti 5000 mm (20 koraka na 250 mm (300 mm - 50 mm)).

Kako izračunati širinu ljestvice

Određuje se kao: od 3000 mm (visina sobe) oduzima se 1900 (preporučena vrijednost lumena). Dobivamo 1100 mm. Ova se vrijednost razdvoji za 160 mm (visina pozornice) i dobivamo broj koraka na kojima se može nalaziti preklapanje. Ishod izračuna - 6,875, tj. 7 koraka.

Preostalih 13 od 20 koraka treba biti smješten u zoni zamrzavanja. Inače, hodanje pod njima bit će neugodno. Širina pozornice je 300 mm, zatim širina otvora će biti 13x300 mm = 3900 mm.

Provjera 1100 (preklapajuća širina) + 3900 (širina otvora) = 6000 (duljina ljestvice)

Međutim, ne svatko ima priliku napustiti 6 ili 5 metara pod stubištem. U ovom slučaju, vrijedi igrati širinu pozornice ili visinu ljepljivosti. A možete napraviti stubište s skretanjem ili s koracima "patka korak". Takve strukture su složenije, što znači da će također biti složenije.

Primjer crteža metalnog stubišta na jednom koulostiru

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Metalna ljestvica crtanje na jednom koulostiru

Primjer 2. Izračun kuta nagiba stepenica i parametara koraka

Ovi izračuni su složeniji i mogu se izvoditi nekoliko metoda. Među njima su poznati na sljedeći način:

  • Metoda računala;
  • Danska metoda;
  • način podizanja linija;
  • način sweep;

Ove metode kombiniraju potrebu za osnovnim znanjem u dizajnu dizajna. Shema stepenica u grafičkoj interpretaciji dobivenu opisanim metodama prikazana je na slici.

Izračun drvenih i metalnih stepenica na drugom katu kuće

Izračun kuta nagiba stepenica i parametara koraka

  • Metoda razmjera.

Odgovara pridošlica u području dizajna i olakšava izračunavanje, kako marširanje ravno i stepenice s koracima ili vijcima. Uostalom, postoji značajka, naime, koraci su suženi u središte.

Članak na temu: Što je automobilski tepih

Izračun metalnog ili drvenog stubišta s koracima od 90 i 180 stupnjeva proporcijama temelji se na jednoj raspodjeli prostora na rotacijskom području. Izračun se izvodi na ovaj način:

  1. Postoji skica stepenica u horizontalnoj projekciji;
  2. Linija ukazuje na prosječnu duljinu ožujka. Za praktičnost, istaknuti se u sredini;
  3. Linija označava sredinu skretanja stepenica. Mjesto gdje će se nalazi najduži korak.
  4. Primjenjujemo se na srednju liniju vrijednost širine koraka. Dakle, možete izračunati njihovu količinu. Izračun se provodi iz rotacijske linije.
  5. Definiramo točke u kojima će se završiti najnoviji identični koraci. Trebalo bi postojati dvije takve točke - na početku i na kraju stubišta. U rijetkim slučajevima, stube počinju ili završavaju s tekućim koracima;
  6. Na mjestu gdje će korak imati minimalnu širinu (blizu jednog od cososova, taisle ili vijčane cijevi, ležao je 50 mm od rotacijske linije. U količini od 50 + 50 će nam dati 100 mm. Što je minimum dopuštena širina pozornice;
  7. Primijenjene točke povezujemo s prethodno određenim točkama, koje pokazuju širinu pozornice i proširite ih na suprotnu stranu (drugi verlica, platforme ili prstenove vijčanog stubišta).
  8. Stavite preostale korake. Približan udio od 1: 2: 3. Jedan mm na uskom dijelu stubišta je 2 mm na središnjoj liniji i 3 na širokom dijelu rotacije.

Podaci iz skice prenose se na stubište praznine prema skali.

Shema ljestvice s koracima za trčanje i okretanje 90 stupnjeva jasno je prikazana u crtežima.

Stubište s koracima s rotacijom od 180 stupnjeva izračunava se na isti način.

Shema stepenica s koracima s rotacijom od 180 stupnjeva je prikazana u nastavku

Takav način izračuna ne može se zvati ultra preciznim, već izračunima dovoljnim za izgradnju stubišta vlastitim rukama, možete dobiti. Ako mu ne vjerujete, možete kontaktirati stručnjaka ili koristiti računalni program.

Izračun stepenica na parodama

Proces je sličan izračunu stepenica s tekućim koracima. Razlika je samo u metodi pričvršćivanja. Moguće je pričvrstiti ili bez njega.

Izračun vijčanog stubišta

Izračun stubišta spiralnog vrha izvodi se na sličan način s izračunom koraka za trčanje. Ali u ovom slučaju morate točno odrediti konfiguraciju. Sa stajališta dizajna može postojati četiri vrste.

Bilješka. Spiralno stubište smatra se najopasnijim u smislu kretanja.

Crteži vijčanih stepenica

Izračun stepenica patka korak

Ova konfiguracija je dobra jer je potrebno minimalno mjesto, ali u proizvodnji i radu takvih stepenica vrlo su problematični. Stubište je instaliran, korak patka je uspostavljen ako kut nagiba prelazi 45 stupnjeva, a ne postoji želja za korištenjem općeg stubišta. Osobitost ovog dizajna je da se samo jedna noga temelji na jednom koraku. Međutim, unatoč tome, dizajn takvog stubišta se ne razlikuje od okvira rute. Razlika je samo u obliku koraka.

Shema stepenica stepenice guske koraka

Bilješka. Prema standardu, broj koraka u stepenicama patka trebao bi biti neparan. Štoviše, prva faza se poželjno radi na desnoj strani. To se objašnjava činjenicom da većina korisnika ima vodeću pravu nogu. Maksimalni dolazak također je instaliran na desnoj strani.

Računalni programi za izračunavanje stepenica

Softverska metoda omogućuje stvaranje 3D projekta, vizualizaciju projekta i nabavite crtanje stubišta s točnim pokazateljem svih parametara. Programi su dobili najveću distribuciju kao:

  • "Kompas" (kao praksa pokazuje, većina obrtnika je upoznati s ovim programom);
  • Solidworks - omogućuje stvaranje dizajna različitih inženjerskih struktura, ne samo stepenica;
  • Consultec Stuircon - omogućuje ne samo stvaranje projekta stepenica, već izračunati procjenu za njegovu izgradnju. Ukupni trodimenzionalni model omogućuje vam da dobijete potpunu sliku budućeg dizajna.

5 Pravilo - detaljni crtež ili skica

Izračun računalne metode ili metoda proporcija već podrazumijeva prisutnost crteža budućeg stubišta. Međutim, čak i oni koji prave jednostavan marširajući stubište vrijedno stvaranja skica s veličinama koje se primjenjuju na njega.

Bilješka. Na skicu morate primijeniti ne samo parametre stepenica, već i ukazuju na glavne parametre prostorije. Na primjer, prisutnost i veličina prozora koji stršiju probile, stupce ili druge predmete koji se mogu postaviti za promjenu konfiguracije ili parametara stepenica tijekom rada.

Pripremljeni, dakle, možete početi graditi stepenice vlastitim rukama.

Čitaj više