Cigla polaganja vlastitim rukama

Anonim

Cigla postoji nedaleko od prvog stoljeća. Iz nje su izgrađene kuće u različitim zemljama, pa čak i dijelovima svijeta, izmišljajući mnogo različitih načina i vrsta cigle. I barem mnogo tajni i značajki u samom tehnologiji, moguće je sve razumjeti. Prvo se morate upoznati s glavnim odredbama i terminologijom, bez kojih će biti nemoguće razumjeti o čemu govorimo. Zatim odaberite tehniku ​​zidarstva i vrstu oblačenja, a zatim započnite praktični razvoj vještina. Brickwork se može izvesti s vlastitim rukama, barem ne gori od onih stručnjaka. Jedina stvar koju će amater definitivno odustati je u brzini. Svi ostali parametri, ovisno o tehnologiji, svakako neće biti lošiji.

Glavni uvjeti

Počnimo s općim konceptima. Kakva cigla izgleda kao da svi znaju da je keramika, ali također postoji silikat. Ali evo kako je ispravno nazvano lice ovog materijala, a ne mnogi ne znaju. A u opisu tehnologije polaganja, oni se vrlo često nalaze.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Brick lica ime: pastelo, žlice, štap

Najveće lice se zove " pastel ", Sredina -" Sponi "I najmanji -" Pumpa«.

Dimenzije cigle, u načelu, standardizirani (250 * 125 * 66 mm - jedan i 250 * 125 * 88 mm - jednokratno), ali je njegova proizvodna tehnologija takva da se mogu značajno razlikovati od različitih proizvođača: 2-3 mm u svakom od njih svakog lica, a to je prilično značajna razlika, ako razmislite o broju komada u jednom redu. Stoga, prije naručivanja zabave, poželjno je mjeriti uzorke iz nekoliko ruffsa kako bi se utvrdilo koliko je to točno tehnologija.

Također je važno obratiti pozornost na geometriju: lica treba biti strogo smještena na 90 °. Inače će se pojaviti opterećenja vožnje, a zid se može raspasti.

Vrste zida

Zidovi od opeke mogu obavljati različite uloge. U nekim slučajevima, samo završava, u nekim - particijama, a ponekad i zidove. Oni nastaviti s odredišta, kao i potrebnu toplinsku vodljivost zidova, odabire se vrsta opeke:

  • U Polkirpichu. Najčešće se suočava. Debljina takvog zida je 125 mm. Da biste uštedjeli, možete staviti materijal i žlice, a onda se ispadne zid u četvrtini opeke. Kada je uređaj takve (u 1/2 ili 1/4), rešetka za pojačanje je složena u svakom retku od 4-5. Potrebno je povećati krutost zida i stvoriti dodatne veze koje povećavaju snagu zida.
  • U opeci. To već može biti pregrade ili dva ležajna zida malih zgrada. Debljina stijenke - 250 mm.
  • U jednoj i pol, dva i dvije i pol cigle već nose zidove.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Vrste opeke: u plalfiliću, u cigli i pola i dvije opeke

Povlačenje i imena serije

Iako je zid cigle sastoji se od raznih malih elemenata, treba raditi kao monolit. Kako bi se osigurala povećana snaga, šavovi koji su slabo mjesto u ovom sustavu, izrađeni su s pomakom. Stručnjaci nazivaju ovu recepciju "oblačenjem". On kao da povezuje različite elemente u jednu cjelinu, omogućujući vam da preraspodjeljuju opterećenje na velikim površinama.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Žlica i trzaj u cigli

Kako bi se osiguralo potrebno premještanje isključivanja, cigle se nalaze na različite načine:

  • Ako se okrenu na prednju stranu najmanja dijela - Tych, takav se broj zove Tychkov;
  • Ako se rotiraju s dugom stranom - žlica - broj koji se zove Nakovoy.

Štoviše, prvi u zidanju - na zakladi - postoji trzaj, završavaju zid. A za to potrebno je koristiti čvrste cigle.

Pojedinačni zavoj

Alternativna izmjena takvih redova pruža vrlo dobar rezultat. Takva metoda za preradu naziva se niza ili lanac za preljev. Vježba se na zidovima koji se ne planiraju završiti: izgleda uredne. Prema takvom sustavu, mogu se preklopiti i vanjski i nosači.

Sheme zidova zida

Primjeri jednorednog zida od cigle u 1,5 i 2 cigle prikazani su na fotografiji ispod.

Članak o temi: Kako napraviti pušenje

Cigla polaganja vlastitim rukama

Jedan red zavoja u zidu od 1.5 i 2 sapi

U slučaju polaganja zidova u dvije opeke, pojavljuju se još dva pojmina. Dva serija vanjske žlice nazivaju se Versts - Vanjski Verst usmjeren na ulicu Unutarnji prsluk - u sobu. Za njih se koristi čak i dobar materijal, posebno uzimanje onih koji su usmjereni vani. Prostor između njih se zove Okup , Budući da je ovaj element zatvoren sa svih strana, na primjer je moguće koristiti manji materijal nižeg razreda.

Imajte na umu da je s takvim zidovima potrebna piljevina cigla: polovice i tri krutina. Tri četvrtina na shemi prešla je križ na križu, polovice - jednu dijagonalnu traku. Kako napraviti susjedne particije na zidove napravljene u takvoj tehnici prikazanoj na fotografiji ispod.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Zid koji se nalazi u odjelu s jednim redom

Kutne sheme

U ovom slučaju je vrlo važan kut zidarstva. Prema metodi, kutovi su u početku izbačeni, a kabel se proteže između njih, a zatim se polaganje zida provodi u skladu s shemom. Ali prvi staviti kutove, na to kako su ispravno protjerani, oni ovise o tome kako će i cijela zgrada biti. Krug polaganja kuta u 1 cigli s jednim redom se nalazi. Polaganje počinje s instalacijom dva 3/4 komada, a zatim idu cijele brojeve.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Kut u jednoj opeke s dresom u jednom retku

Slijed akcija izgleda u videozapisu. Vrlo detaljno objašnjenje s korak-po-korak demonstracije postupka.

Isti sustav, ali u zidu od 1,5 cigle. Osim cijele, kriške su potrebne 3/4 i četvrtine. Gljski red naizmjenično na unutarnjem, zatim na vanjskom Verstu.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Shema: kut u pola opeke s jednom redom

Kako se ova shema nalazi u praksi, pogledajte u videozapis.

Prilikom postavljanja kuta od 2 cigle u prvom redu, potrebna su sva dva četvrta komada, a još 6 četvrti ili, kako kažu dame. U drugoj - jedan na 3/4 i dvije šalice već je potrebno.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Shema: kut u dvije opeke s odjevenjem u jednom redu

Multi-reda zavoj

Uz višestruko odijevanje, nekoliko redova žlica je 6 (za pojedinačne cigle) ili 5 (za jednokratno) - pomiješano s jednom crpkom. Prvi i potonji također stavljaju čips. Ova metoda je također prikladna za polaganje vanjskih i unutarnjih zidova. Samo se obično planiraju pod izolacijom ili završetkom.

Sheme zidova zida

Da bi takav sustav bio odvojeni stupci, žlice u unutrašnjosti također vezani. Kako bi se osiguralo pomicanje šavova, koristite zdrobljene cigle.

Brickwork s vlastitim rukama: dijagram za preradu od 2 i 2,5 cigle

Pričvršćenja zidova s ​​ovom metodom također se događa s prvim. To osigurava povećanu snagu susjednog mjesta. Sheme - na fotografiji ispod.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Uzorci polaganja susjednih zidova

Zidarske karte

I opet o tome kako položiti uglove, ali već s višestrukim oblačenjem. Ako je zid u jednoj opeke, čak i neparan redovi (osim prvog) isti.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Uzorak polaganja kuta od 1 opeke s multi-redom

Sve to vi ćete vidjeti u videu.

Ako je zid 1,5 cigle, u prvom i drugom redovima s Tonchkovy, ali se nalazi u vanjskom, zatim u unutarnjoj milji. Treći i četvrti redovi su isključivo stavljeni na žlice.

Cigla polaganja vlastitim rukama

1.5 Krug polaganja kuta od cigle s multi-redom oblačenjem

Peti red stavlja se na sličan način s treće strane, šesto - četvrti. Zatim se sustav ponavlja. Ponekad, a ne višereda (s 5 žličica) i sustav s tri reda. Zatim iz petog reda Clausa ponavlja.

Rješenje za opeku

Brick se stavlja na cement-pješčano rješenje. Cement nije niži od M400, pijesak je čist, labav. Proporcije za određeni brand - 1 do 4 (za M500 - 1: 5). Oni čine ručno ili s betonskim mikserom, ali se narudžba ne mijenja.

Prvo, pijesak je prosijana, dodan je vezivo, sve u suhom stanju se miješa sve dok se ne postigne homogena boja. Zatim zemljište. Njegova količina od 0,4-0,6 dijelova, ali pogledajte plastičnost otopine. S plastičnom rješenjem, to je prikladnije raditi s krutim, ali kada je šuplja cigla u ovom slučaju, potrošnja otopine se snažno povećava: ispunjava prazninu. U ovom slučaju, praktičnije je napraviti tvrdo rješenje.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Zidana opeka ovisi o konzistenciji smrtnosti

Kako bi se poboljšala plastičnost i praktičniji rad, dodaje se u sastav vapna, gline ili tekućeg deterdženta (možete imati sapun za ruke, u velikim tikvicama). Broj aditiva je potpuno mali - ne više od 0,1 dijela, ali se značajke otopine značajno poboljšavaju: lakše je položiti, ne smanjuje se duže.

Članak o temi: Silikonski zidni nositelji: kako se pridružiti Suckeru do kafića, kako to škripac čičak i kuke za pločice

Odmah je vrijedno upozorenja: ne miješajte velike količine odjednom. Najjeftinije se mora koristiti dva sata. I u posljednjih pola sata, može biti teško raditi s njom: može početi razdvajanje vode, a možda i početi zarobiti. To ovisi o vremenskim uvjetima i kvaliteti cementa, od temeljiteće gnječenja. Ako je opeka polaganja vlastitim rukama, vaše prvo iskustvo u ovom području, izlazak će polako. Stoga je bolje napraviti dio otopine male.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Približno rješenje

Često, pridošlice planiraju položiti ciglu dolazi: na kojoj temperaturi možete raditi. Bez posebnih aditiva, moguće je raditi s pozitivnim temperaturama. U najboljem ostvarenju, ne niže od + 7 ° C. Ovaj prag na kojem se cement obično oduzima. Na nižim temperaturama, proces stvrdnjavanja gotovo zaustavlja, kao rezultat toga, otopina se može raspasti, a snaga zida će biti niska. Da bi se smanjio bar, postoje posebni antikorozivni aditivi, ali je cijena takvog rješenja već visoka: cijena tih aditiva je znatna.

Tehnička zidana cigla

Prije upotrebe otopinu se miješa, budući da se teške čestice mogu pasti, a voda se popne. Mješovita otopina se nanosi na kantu i prijenos na mjesto položaja, gdje se distribuira. Odmah stavite traku rješenja - krevet - za jedan red. Pod trzajnom širinom serije krevetom 200-220 mm, za žlicu - 80-100 mm. Ako se šav potpuno popuni, oko 10-15 mm se povlače s ruba, visina otopine je 20-25 mm, koja, kada polaganje, pruža šavovi od 10-12 mm. Prije instaliranja cigle, otopina je poravnana sa stanicama.

Postoje tri tehnike za opeka. Na tvrdom rješenju s niskim pločama koristite tehniku ​​"Let's". U isto vrijeme, šavovi su potpuno ispunjeni. Ako je sloj plastične, koristite tehniku ​​"principa".

Tehnika brike "ubrizgavanje"

Kao što je već progovoreno, ova metoda zidanih opeka se koristi s plastičnom otopinom. Trebalo bi biti pokretno, lako se primijeniti i pomaknuti. To se postiže dodavanjem aditiva. Moguće je odmah postaviti rješenje na cijelu površinu zida: aditivi omogućuju vam da proširite vrijeme prije postavke.

Krevet drži debljinu od oko 20 mm, red od oko 15-20 mm ostaje od ruba. Takvo uvlačenje izbjegava stiskanje otopine na prednju površinu, ali u isto vrijeme rubovi šavova ostaju često prazni. To značajno smanjuje snagu zida, jer je u regijama s seizmičkim aktivnostima, polaganje redova prsluka (vanjskog i unutarnjeg) zabranjeno je takvom metodom.

Prilikom polaganja roda žlice uzimajući opeku, držeći ga s blagim nagibom. Summing do već položene, na udaljenosti od 8-10 cm počinje povećati otopinu na rub (tych). Kada se ispada da je šav već djelomično ispunjen. Brick je malo pričvršćena (oklijevana), pritiskom na krevet. Višak se uklanjaju Kielma i otići ili u kantici ili na zidu.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Zidano zidarstvo cigla "rizetik"

S ovom tehnikom često se ispada da se vertikalni šavovi napuni samo djelomično. Jer se ova metoda naziva još jednom "prazna". Oni su ispunjeni prilikom polaganja kreveta za sljedeći redak. Ako tehnika još nije bila vrlo razrađena, bolje punjenje šavova prije polaganja sljedeći redak: praznina smanjuje značajke snage i toplinske izolacije.

Prilikom polaganja Toncho serije, sve je također samo, samo ćemo ponoviti rješenje s lažno lice. Klaonica je slagala, poput redova pločica, a zatim pritisnula dlan. Potrebno je pratiti sve kamenje na istoj razini. To se radi uz pomoć razine izgradnje, a vertikalnost zida provjerava plug svaki 3-4 reda.

Tehnika "Let's '

Kada radite s šupljim cigle, obično se koriste kruta rješenja. U tom slučaju, koristi se od strane ciglene tehnike "Let's". U ovom slučaju, također je potrebno raditi.

Krevet se nalazi na udaljenosti od 10 mm od ruba, debljina je još uvijek oko 20 mm. Budući da se isti sastav ne može loše proteže, spriječeno je rubom položenog opeke alat. Lijeva ruka uzmite opeku i pritisnite ga do Kelme, u isto vrijeme kad ga podignete. U tom slučaju, nastavite staviti opeku, tražeći traženu debljinu šava (10-12 mm).

Članak o temi: pumpa za prisilnu kanalizaciju (s helikopter i bez) - Sololift i drugi modeli

Cigla polaganja vlastitim rukama

Tehnika "Inteptyk"

Višak Otopina se bira clavmom. Postavljanje nekoliko fragmenata, uzimajući razinu provjere horizontala retka, dodirivši gumb Kelma ravnanje položaja. Rješenje stisnuo u to vrijeme. Ispada gusto polaganje, ali proces traje duže: potrebne su više pokreta.

Smjer s obrezivanjem

Prosječna metoda produktivnosti je korištenje šavova. U isto vrijeme, metoda kreveta je presavijena u blizini ruba (10 mm), kao kad je zidarstvo uzima, a metoda zidanja je dodatno: zgusnuti otopinu s ciglom, staviti, staviti ga, ukloniti višak. Ako je zid naknadno ne planira biti odvojen bilo što, nakon nekoliko redova potrebno je uzeti ekstender - poseban alat i dati šavovima potreban oblik (konveksni, konkavni, stan).

Kao što možete vidjeti, ovo je vrsta simbioze. Raditi to bilo je prikladnije, rješenje je također napravljeno s "intermedijer" plastičnosti. Ako je previše tekuće, to će se ispirati uz zid, ostavljajući bubnjeve, jer se mora gurnuti neznatno gušće nego kad se dodatno pojede.

Brickwork DIY: Alati, red i značajke

Sada, kako položiti opeku sa svojim vlastitim rukama imate ideju, morate govoriti o postupku za akcije, kao i neke tehničke nijanse.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Uzorak Popis alata za zid

Počnimo s alatom. Bit ćemo potrebni:

  • Mason Kelma - primijeniti i pljuvati na opeke;
  • mikser ili spremnik za beton za otopinu za gnječenje;
  • mort lopata - za gnječenje i periodično miješanje;
  • dva do tri kante za rješenje;
  • Pinch - Provjerite vertikalne zidove i kutove,
  • Razina izgradnje - za provjeru horizontalnog zidare retka;
  • Kabel za otrov - pobijediti redove;
  • Kutija (za oblikovanje oblikovanja);
  • Molotok-Kirk za zvonjenje neispravnih opeka (polovice, 3/4 i cupcakes - 1/4);
  • Pravilo je metalna ili drvena glatka daska za provjeru zidne ravnine.

Pročitajte više o značajkama tehnologije. Prvo: Prije uporabe, opeka je poželjno potopiti. Posebno je važno u vrućem suhom vremenu. Tada će biti manje "povući" vlagu iz otopine. Ako vlaga nije dovoljna, cement neće moći steći potrebnu snagu, koja će utjecati na snagu zgrade.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Prvo, dva ugla su izbačena, a zatim su povezani s nekoliko redova opeke.

Drugo: Prvi kutovi su izašli. Prva dva. Oni su obvezujući za 2-3 reda od opeke na odabranoj shemi polaganja. Tada se treći kut izvlači. Drugi i treći također su povezani s nekoliko redovnih redova. Nakon četvrtog kuta i perimetra se zatvara. Dakle, treba ga podići zidovima, zaobilazeći ih oko perimetra, umjesto da bacaju zidove. Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka.

Treće: Postoje dvije čvrste tehnologije. Prvi - nokti su umetnuti u šavove kutova, koji su vezani s vezicama. Mora se zategnuti tako da je istaknuo gornje lice cigle, a također je ograničio vanjsku (i ako je potrebno) površinu zida.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Fit trenera za pričvršćivanje kabela

Druga metoda je korištenje drvenih ili metalnih prikriva. Ovo je ravan remen ili kut, na koji se slova primjenjuju svakih 77 mm - rizike na stablu ili rezanje metala. Oni bilježe traženu debljinu retka: visinu cigle + šava. Oni su instalirani uz pomoć ravnih nosača, koji su umetnuti u šav. Ako je potrebno, oni su tada jednostavno uklonjeni i preuređeni gore.

Postoji još jedan način - kutak masona. Ona je na jednom ruci utor u kojem je pokrenut šiljak. "Sjedi" kutom po otopini.

Cigla polaganja vlastitim rukama

Trljanje s kutom masona

Nedostatak ove metode je isti kao i jednostavno za prikupljanje u šav: visina retka treba pratiti "ručno" kada se uglovi uklone. Uz nedostatak iskustva (i gdje ga uzeti, ako je opeka završi s vlastitim rukama po prvi put) to je teško. Imati (što ga sami), narudžba je sve lakša.

Četvrto: Priprema neispravnih cigli. Kao što ste vidjeli, polovice, tri četvrte cigle i cupcakes koriste se prilikom polaganja - 1/4 dijela. Da bi se posao ne usporio, morate ih pripremiti prije polaganja. To se radi uz pomoć čekića-kirk. Kada se priprema, potrebna je visoka točnost, inače će se kupiti zavoj. Da biste lakše kontrolirali duljinu, čini oznake odgovarajuće duljine na ručici. Nakon što je pričvršćena ručka do opeke, čini oznake s obje strane žlice. Zatim, stavljajući Kirkovu oštricu na znak, pobijedili su čekić na poleđini, čineći ronjenje. Nakon što je uhvativši obje žlice, jak udarac kirk očišćen je ciglom.

Čitaj više